Csoze Csajok - Rózsahegyi Kálmán mellszobra

 

Rózsahegyi Kálmán mellszobra

 


Mihály Bernadett mellszobra Rózsahegyi Kálmán színésznek, színészpedagógusnak, Endrőd díszpolgárának állít emléket.
A szobor a róla elnevezett iskola bejáratánál áll Gyomaendrődön a Népliget út 2. szám alatt. A szobor mészkő talpazaton elhelyezett klasszikus mellszobor, anyaga bronz.

 

Előzmények:
Rózsahegyi Kálmán 1873-ban születet Endrődön. A Színi Akadémia elvégzése után játszott Debrecenben, Kolozsvárott, a Magyar Színházban, majd a Nemzeti Színházban, melynek 1923-ban örökös tagja lett. Feleségével, Hevesi Angélával alapította magán-színiiskoláját, melyből számos híres színész került ki. Rózsahegyi a realista színjátszás egyik legjelentősebb képviselője volt, aki nem a szó művésze volt, hanem az egyszerű, természetes, közvetlen játéké. Minden műfajban otthon volt, legyen az operett, népszínmű, vígjáték, kabaré vagy klasszikus dráma.

 

Főbb szerepei:
Zuboly (Szentivánéji álom), sírásó (Hamlet), bolond (Lear király és Vízkereszt), A fiatal és öreg Gobbo (A velencei kalmár), Scapin (Molière: Scapin furfangjai), Jakab mester (Molière: A fösvény), címszerep (Halévy: Constantin abbé), Baracs Matyi és Göre Gábor (Gárdonyi: A bor), Luka (Gorkij: Éjjeli menedékhely), Boly Gáspár (Harsányi: A vén gazember), Berci bácsi (Móricz: Rokonok).

A jellegzetes hanghordozású, mosolygós Kálmán bácsit tanítványai éppúgy szerették, mint a közönség. Szülővárosa sem feledte el, díszpolgárává választotta.

 

Kitüntetései:
Gyémánt diploma 1957-ben, Pro Arte-díj 1956-ban, Signum Laudis és Farkas–Ratkó-díj 1901-ben.
Rózsahegyi Kálmán,a Nemzeti Színház örökös tagja, a Színi-iskola alapítója, kiváló művész (1960). 1961. augusztus 27-én halt meg Budapesten.
1996. január elsején az endrődi általános iskola felvette a művész nevét.

 

A szoboravatás:
2000. május 26-án került sor a szobor leleplezésére a tiszteletére elnevezett általános iskola előtt. Az avatóbeszédet Solymosi Ottó, a Magyar Rádió Jászai-díjas vezető rendezője mondta el.
„ Az avatóbeszéd után dr Dávid Imre polgármester úr leplezte le az emlékművet, mely ezentúl örökre ott áll az iskola bejáratánál, hirdetve az ifjúságnak, az utókornak, hogy az igazi művész örökre ott él a magyarság, a szülőföld szívében." (Császár Ferenc Városunk 2000. június)

 

A mű helye napjainkban:
A Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola minden év májusában megrendezi a Rózsahegyi Napok elnevezésű rendezvénysorozatát, melynek célja a névadóról való megemlékezés.

 

Az alkotó:
Mihály Bernadett szarvasi származású szobrászművész több alkotása is megtalálható Békés megyében: pl. Bolza Pál és Ruzicskay György mellszobrai Szarvason.

 

rozsahegyi kalman

 

Források:
Gyomaendrődi ki kicsoda, Szerk.: Kovácsné Nagy Katalin, Gyomai Kner Nyomda 2004.; Rózsahegyi Általános Iskola 10 éve, Szerk.: Almási Gergelyné, Farkas Zoltánné, Komóczi Attiláné, Ladányi Gáborné, Gyomai Kner Nyomda 2006.; Gyomaendrőd.com.