Kezdőlap

Kner-villa épülete (Kner Nyomdaipari Múzeum)

kner villa 01 Kner-villa épülete (Kner Nyomdaipari Múzeum)  

Értéktárba kerülés ideje:

2018. Gyomaendrődi Értéktár

Előterjesztő:

Határ Győző Városi Könyvtár

Kner Imrének, a magyar és egyetemes nyomdatörténet, könyvművészet kiváló alakjának egykori lakóháza – a Gyomai Kner Nyomda szomszédságában, a Kossuth Lajos utca 16. szám alatt található.1925-ben épült népies barokk stílusban, tervezője Kozma Lajos (1884-1948) neves építész, iparművész, grafikus volt.

Kner Imrét szoros barátság fűzte Kozma Lajoshoz, aki korábban megtervezte a gyomai nyomda barokk stílusú könyvdíszeit, így Kner barátját kérte fel családi házának tervezésére is. Kozma a tervezéskor mindig szem előtt tartotta a benne élők személyiségét és szokásait, így Kner Imrével közösen tervezte meg a lakóházat, mely „L” alakú, egyszintes, pincével és padlástér beépítéssel. Az épület külső-belső díszítései emlékeztetnek a barokk könyvdíszekre.

A Kner-villában sok ismert, híres ember megfordult, Knerék a könyvszakmai és a művészeti élet képviselőit gyakran látták vendégül otthonukban. Kner Imre és családja elhurcolásukig, 1944-ig éltek a házban. Az épületet 1952-ben államosították, a helyi tanács kezelésébe került és az 1950-es évek közepétől óvoda működött benne. Az 1960-as évek végén visszakerült a nyomda tulajdonába és 1970-ben nyílt meg benne a múzeum.

Az egykori Kner-villa Gyomaendrőd egyik legszebb épülete. Tervezője és lakója miatt is értékes, különleges.

Előterjesztés

 

kner villa 01   kner villa 02   kner villa 03 

  kner villa 04   kner villa 05 

  kner villa 06   kner villa 07