Március

Zöld napok - március

Március 1.

Újrapapír világnapja

Március 3.

Vadvilág világnapja

Március 6.

Nemzetközi energiahatékonysági nap

Március 14.

Gátellenes világnap

Március 18.

Újrahasznosítás világnapja

Március 20.

Verebek világnapja

Március 21.

Erdők nemzetközi napja

Március 25

A Föld órája

Március 1.
Újrapapír világnapja

Az újrapapír napja felhívja figyelmünket a környezetbarát újrahasznosított papírra. Magyarországon az évi átlagos papírfogyasztás 100 kg/fő, vagyis évente 1 millió tonna papírt használunk el. Statisztikák szerint ebből 480 ezer tonnát visszagyűjtenek. Hazánkban a papír szelektív gyűjtése a legsikeresebb a különböző hulladékfajták közül, de mindez csak akkor térül meg, ha utána tudatosan a visszagyűjtött papírból készült termékeket keressük, tehát az újrapapír termékeket.

Március 3.
A vadvilág világnapja

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, nyilvánította ezt a napot, a Vadvilág Világnapjává. Ekkor ünnepeljük Földünk vadon élő növény- és állatvilágának sokszínűségét. A Vadvilág Világnapja arra is emlékeztet bennünket, hogy az ember több ezer állat- és növényfaj sorsát pecsételi meg azok túlzott hasznosításával és pusztításával.

Az év kiválasztott természeti értékeiről a Hónap ajánlata 2023. február menüben olvashat.

Március 6.
Nemzetközi energiahatékonysági nap

Célja a tudatos, megfontolt energiafelhasználás megvalósítása. Az energiahatékonyság legegyszerűbb módja az energiafogyasztás csökkentése, és a megtakarítások növelése a lakossági, kereskedelmi, ipari ágazatban.

Március 14.
Gátellenes világnap

A mozgalom 1997-ben indult, a gátak által veszélyeztetett emberek első nemzetközi találkozója március 14-én volt. Céljuk az, hogy kifejezzék rosszallásukat a rossz vízgazdálkodási tervek, a duzzasztógátak telepítése ellen, melyek károsan befolyásolják a természetes vízgyűjtő területek egészségét, és rávilágítsanak a veszély globális voltára, arra, hogy víz alá kerülnek olyan területek is többek között, amelyeken emberek éltek, termelés folyt.

Március 18.
Újra hasznosítási világnap

Első ízben 2019 március 18-án rendezték meg ezt a világnapot. A világnap célja, hogy a Föld természeti értékeit az újrahasznosítás segítségével őrizzük meg. Az újrahasznosítás lehetőségeivel is megismertet a világnap.

Március 20.
Verebek világnapja

Az Indiai Természettudományos Társaság kezdeményezésére tartják meg 2010 óta, ugyanis az egyedszámuk drasztikusan csökken az élőhelyek elveszítése, gyomirtóhasználat, szennyezés miatt. A verebek nagyon sok károkozót pusztítanak el, fontos szerepük van az ökoszisztémák fennmaradásának megőrzésében, élőhelyek visszaállításában.

Március 21.
Erdők nemzetközi napja

Az ENSZ Közgyűlés az erdők nemzetközi napjává nyilvánította március 21-ét abból a célból, hogy 2013-tól kezdődően minden évben világszerte megemlékezzünk az erdők és fák jelentőségéről. Az időpont kiválasztása a márciusi napéjegyenlőség napjára esett, hiszen ez az esemény a Föld minden lakója számára ismert.

Az erdőkről itt olvashatsz többet.
Március 25.
A Föld órája

A Föld órája a WWF által életre hívott nemzetközi esemény, amelyet minden március utolsó szombatján rendeznek meg. A háztartásokat és a vállalkozásokat arra kérik, hogy kapcsolják ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségességére.