A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Március

 

Március

 

Böjtmás hava

 

jeles napok marcius rozsak

Március az év harmadik hónapja. Nevét Marsról, a háború istenéről kapta. Mars hadisten emléke már rég kiveszett a március hó fogalmából, de a tél elmúlásának, a tavasz megszületésének ünnepét még mindig a március fogalmához kapcsolja az emberiség. A népi kalendárium böjt máshavának (vagy másképpen böjtmás havának) nevezi.
A Jeles Napokban március szülöttei, jeles napjainak érdekességeiről A Hónap ajánlatában pedig a 2021-es év természeti értékeiről olvashatsz

Márciusi versike

Tavaszt csörög a szarka,
tavaszt.
Zöldülni kezd a barna
haraszt.
Zsendülni kezd a zsenge
határ.
Erőre kap a gyenge
bogár.
Szelídülnek az ordas
szelek.
Barkákat hány a bokros
berek.
Bukfencet vet a játszi
patak.
Már csak a hegyen látni
havat.


Kányádi Sándor

 

 A hónap ajánlata

2021: 2021-es év kiválasztottjai
2020: Erdők
2019: A tulipán
2018: Tudtad-e Petőfiről?
2015: Pilvax kávéház

2014: A tavasz
2013: Mátyás király
2012: Március 15- tel kapcsolatos érdekességek
2011: A kokárda

 

Jeles napok

 

 

Március 1.
  A meteorológiai tavasz kezdete
Március 1.
  Az újrapapír
Március 2.
  Arany János születésnapja kezdete
Március 3.
  A vadvilág világnapja
Március 6.
  Nemzetközi energiahatékonysági nap
Március 8.
  Nemzetközi Nőnap
Március 15.
  Nemzeti ünnepünk
Március 20.
  Csendőrsortűz
Március 21.
  Erdők Nemzetközi Napja
Március 22.
  A Víz Világnapja
Március 25.
  Kunkovács László születésnapja
Március 27.
  A Föld órája
Március 28.
  A nyári időszámítás kezdete
Március 28.   Virágvasárnap

 

 

Március 1. - A meteorológiai tavasz kezdete

2020 marcius barkaMárcius elseje a meteorológiai tavasz kezdete. Ilyenkor lassan egyre melegebbre fordul az idő. A néphit szerint, ha március időjárása száraz, akkor április csapadékos lesz. A hónap időjárása rámutat az egész esztendőre, amennyi köd van márciusban, annyi lesz a zápor is.

 

 

 
Március 1. - Az újrapapír világnapja

ujrapapirAz újrapapír napja felhívja figyelmünket a környezetbarátabb újrahasznosított papírra. Magyarországon az évi átlagos papírfogyasztás 100 kg/fő, vagyis évente 1 millió tonna papírt használunk el. Statisztikák szerint ebből 480 ezer tonnát visszagyűjtenek. Hazánkban a papír szelektív gyűjtése a legsikeresebb a különböző hulladékfajták közül, de mindez csak akkor térül meg, ha utána tudatosan a visszagyűjtött papírból készült termékeket keressük, tehát az újrapapír termékeket.

 

 

Március 2. - Arany János születésnapja

 

03 jeles napok 2013 marcius .arany janosjpg

Arany János (Nagyszalonta, 1817. március 2. – Budapest, 1882. október 22.) magyar költő, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára.

Igazán ismertté az 1846-ban készült Toldi tette.

1846-ban a Kisfaludy Társaság pályázatán a Toldi egyöntetű győzelmet aratott. Egyszerre ünnepelt költő lett, jeles írók figyelme fordult felé.

 

 

Március 3. - Vadvilág Világnapja

 

2020 marcius vadvilag vilagnapja

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, nyilvánította ezt a napot, a Vadvilág Világnapjává. Ekkor ünnepeljük Földünk vadon élő növény- és állatvilágának sokszínűségét. A Vadvilág Világnapja arra is emlékeztet bennünket, hogy az ember több ezer állat- és növényfaj sorsát pecsételi meg azok túlzott hasznosításával és pusztításával.

 


 

  Március 6. - Nemzetközi Energiahatékonysági Nap

 

2020 marcius energiahatekonysagi napCélja a tudatos, megfontolt energiafelhasználás megvalósítása. Az energiahatékonyság legegyszerűbb módja az energiafogyasztás csökkentése, és a megtakarítások növelése a lakossági, kereskedelmi, ipari ágazatban.

 

Március 8. - Nemzetközi Nőnap

2020 marcius nonapA nemzetközi nőnapot március 8-án tartjuk. A nőnap a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű. 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

 

 

Március 15. - Nemzeti ünnepünk

09 jeles napok 2013 marcius 1848Ezen a napon a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15. jelképpé vált. Nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Március 15-én minden megemlékező kokárdát tűz a ruhájára.

 

 

Nemzeti dal

Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! –
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!
       Petőfi Sándor


jeles napok marcius 15 kokardaA 2012. év Márciusi Hónap ajánlatában olvashatsz Petőfiről, a Pilvax kávéházról, a kokárdáról, és az e naphoz fűződő érdekességekről.

 

 

 

Március 20. - Endrődi csendőrsortűz

csendorsortuz 2021

1935. március 20-án, Endrődön történt az a tragikus esemény, melyet „endrődi csendőrsortűz "- ként emlegetnek napjainkban. A csendőrök a választási beszéd meghallgatására összegyűlt tömeg közé lőttek. Nyolc halálos áldozatot követelt ez a tragikus esemény. 

 

  

Március 21. - Erdők Nemzetközi Napja

2020 marcius erdok nemzetkozi napja

Az ENSZ Közgyűlés az erdők nemzetközi napjává nyilvánította március 21-ét abból a célból, hogy 2013-tól kezdődően minden évben világszerte megemlékezzünk az erdők és fák jelentőségéről. Az időpont kiválasztása a márciusi napéjegyenlőség napjára esett, hiszen ez az esemény a Föld mindenlakója számára ismert.

A Hónap ajánlata az erdőkről szól.

 

Március 22. - A Víz Világnapja

13 jeles napok 2013 marcius viz vilagnapja

A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

 

 

 

  Március 25. - Kunkovács László születésnapja

 

kunkovacs

 

 

 

 

1975. március 25-én született Endrődön Kunkovács László.

 

 

 

 

 Március 27. - A Föld órája

2020 marcius a fold orajaA Föld órája a WWF által életre hívott nemzetközi esemény, amelyet minden március utolsó szombatján rendeznek meg. A háztartásokat és a vállalkozásokat arra kérik, hogy kapcsolják ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségességére.

 

 

Március 28. - Virágvasárnap

viragvasarnapVirágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe. A Közel – Kelet országaiban az volt a szokás, hogy az arra méltó személyek útját valamilyen módon befedjék. Az emberek megadták Jézus Krisztusnak ezt a tiszteletet. Útját pálmaágakkal takarták be. A pálma a győzelem és a diadal jelképe. Ezért az ünnep neve több nyelven pálmavasárnap. Mivel az európai országok többségében nincsenek pálmák, az ünnepléskor a pálmaágakat itt gyakran más fák ágaival helyettesítették. A magyar népszokásokban a virágvasárnaphoz kapcsolódott a barkaszentelés

Barkaszentelés = Virágvasárnap mise előtt pálma- és olajfa-ágakat, vagy ezek hiányában más, barkás ágakat megáldanak, és körmenetben körülvisznek a templomban.

 

Március 28. - A nyári időszámítás kezdete

oraatallitasA felmérések szerint az óraátállítást az emberek többsége ki nem állhatja. Az európaiak több mint 80 százaléka szívesen megszabadulna tőle. Ezért az EU úgy döntött, hogy 2021-től el is fogják törölni. A tagállamoknak addig viszont el kell dönteniük, hogy inkább a téli vagy a nyári időszámításban akarnak élni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a többség az utóbbi felé húz. Így könnyen előfordulhat, hogy 2021. március 28-án fogjuk utoljára átállítani az órákat.