A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Március

 Március - Böjtmás hava

 

jeles napok 2023 marcius viragok

Március az év harmadik hónapja 31 napos Nevét Marsról, a háború istenéről kapta. Mars hadisten emléke már rég kiveszett a március hó fogalmából, de a tél elmúlásának, a tavasz megszületésének ünnepét még mindig a március fogalmához kapcsolja az emberiség. A népi kalendárium böjt máshavának (vagy másképpen böjtmás havának) nevezi. A 18. századi nyelvújítók Olvanosnak nevezték el ezt a hónapot.

 

 

 

 A hónap ajánlata

2023: Mit tehetünk a fecskékért?
2022: Kner Izidor – nyomdaalapítás
2021: 2021-es év kiválasztottjai
2020: Erdők
2019: A tulipán
2018: Tudtad-e Petőfiről?
2015: Pilvax kávéház

2014: A tavasz
2013: Mátyás király
2012: Március 15- tel kapcsolatos érdekességek
2011: A kokárda

 

Jeles napok

 

 

Március 1.
  A meteorológiai tavasz kezdete
Március 2.
  Arany János születésnapja
Március 8.
  Nemzetközi Nőnap
Március 15.
  Nemzeti ünnepünk
Március 16.   A magyar zászló és címer napja
Március 20.
  Csendőrsortűz
Március 25.
  Kunkovács László születésnapja
Március 28.
  A nyári időszámítás kezdete
Március 31.   A Kner - villa kivitelezésének kezdete

 

 

Március 1. - A meteorológiai tavasz kezdete

jeles napok 2023 tavaszMárcius elseje a meteorológiai tavasz kezdete. Ilyenkor lassan egyre melegebbre fordul az idő. A néphit szerint, ha március időjárása száraz, akkor április csapadékos lesz. A hónap időjárása rámutat az egész esztendőre, amennyi köd van márciusban, annyi lesz a zápor is. A tavaszról olvashatsz itt érdekességeket.

 

  

 

 

 

Március 2. - Arany János születésnapja

 

jeles napok 2023 arany janos

Arany János (Nagyszalonta, 1817. március 2. – Budapest, 1882. október 22.) magyar költő, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára.

Igazán ismertté az 1846-ban készült Toldi tette.

1846-ban a Kisfaludy Társaság pályázatán a Toldi egyöntetű győzelmet aratott. Egyszerre ünnepelt költő lett, jeles írók figyelme fordult felé.

 

 

 

 

 

 

 

Március 8. - Nemzetközi Nőnap

jeles napok 2023 nonapA nemzetközi nőnapot március 8-án tartjuk. A nőnap a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű. 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. Ezen a napon illik virágot adni a hölgyeknek. Egy csokor tulipánnak mindenki örül. A tulipánról a Hónap ajánlata 2019. Március menüben olvashatsz.

 

 

Március 15. - Nemzeti ünnepünk

jeles napok 2023 marcius15Ezen a napon a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15. jelképpé vált. Nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Március 15-én minden megemlékező kokárdát tűz a ruhájára.

Március 2012. Hónap ajánlatában olvashatsz az ünnepről. Tudtad-e Petőfiről?- amit összegyűjtöttünk. A Pilvax kávéház, volt a forradalom első állomása.

 

 

 

  Március 16. - A magyar zászló és címer napja

 

jeles napok 2023 zaszloAz Országgyűlés határozata alapján március 16-a a magyar zászló és címer napja. 1848 március 16-án fogadták el a XXI. törvénycikket, amely a nyilvános ünnepek alkalmával az összes közintézmény és magyar hajó számára kötelezővé tette a nemzeti lobogó és címer használatát. A nemzeti zászló színei a következőt jelentik: a piros sáv az erőt, a fehér a hűséget a zöld sáv pedig a reményt jelenti. A mai címerünk az 1867-ben kialakult kiscímer: A címer hegyestalpú hasított pajzs, az egyik félen vörös, fehérrel hétszer vágott, a másik félen vörös alapon, zöld hármashalomra illesztett aranykoronából kiemelkedő kettős kereszt. A pajzson a Magyar Szent Korona nyugszik.

 

jeles napok 2023 cimer

 

 

 

 

 

 

Március 20. - Endrődi csendőrsortűz

csendorsortuz 2021

1935. március 20-án, Endrődön történt az a tragikus esemény, melyet „endrődi csendőrsortűz "- ként emlegetnek napjainkban. A csendőrök a választási beszéd meghallgatására összegyűlt tömeg közé lőttek. Nyolc halálos áldozatot követelt ez a tragikus esemény. 

Honlapunkon bővebben olvashatsz a csendőrsortűzről.

 

 
  Március 25. - Kunkovács László születésnapja

 

jeles napok 2023 kunkovacs

 

Kunkovács László Endrődön született 1942-ben. Édesapja Kovács Mátyás (tanító, igazgató), édesanyja Uhrin Anna volt. Kunkovács László főiskolai tanító diplomát szerzett, előbb az endrődi tanyavilágban, majd Csárdaszálláson tanított. Bővebben itt olvashatsz róla: Kunkovács László.

 

 

 

 

 

 

 

 

Március 28. - A nyári időszámítás kezdete

oraatallitasA felmérések szerint az óraátállítást az emberek többsége ki nem állhatja. Az európaiak több mint 80 százaléka szívesen megszabadulna tőle. Az Európai Unió 2021-től el akarta törölni. A tagállamoknak el kell dönteniük, hogy inkább a téli vagy a nyári időszámításban akarnak élni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a többség a nyári időszámítás szerint szeretne élni. A világjárvány miatt nem foglalkozott ezzel a kérdéssel az EU. Ezért idén is átállítják az órákat. 2024-ben viszont lehet, hogy véglegesen megszűnik az óra állítás.

 

 

Március 31. -  Kner-villa kivitelezésének kezdete

jeles napok 2022 kner villaA nyomdaipari múzeumot befogadó Kner-villa a nyomda szomszédságában, a Kossuth Lajos utca 16. szám alatti telken épült, megközelítően négyzet alakú (kb. 300 m² területen). Az épület pincével és padlástérrel is bővített lakóház volt. A villát Kozma Lajos (1884-1948) tervezte, kívül és belül neobarokk, népi barokk motívumokkal. Kozma Lajos nemcsak neves építész volt, hanem grafikusként is jelentős elismerést szerzett. 1920-1923-ban - Kner Imrével együttműködve – hosszas előtanulmányok és kísérletek után ő alkotta meg a Kner nyomda egységes barokk díszanyagát. A barokk építészeti elemek alkalmazása, az épület ilyen stílusban történt megtervezése így egyenesen következett Kner Imre könyvmegújító munkájából. A villa építésének kiviteli szerződését 1925. március 31-én kötötte meg Kner Imre és dr. Sándor Ödön mérnök.