Határ Győző hagyaték könyvei könyvtárunkban.

hgy_hagyatek_150 Amilyen kalandos életet élt könyvtárunk világhírű névadója, olyan kalandos hagyatékának története. Érvényes végrendelet híján, a hagyaték hosszú ideig bizonytalan sorsra volt ítélve. Határ Győző Londonban lévő lakását - minden bútorával, berendezési tárgyával, személyes tárgyaival együtt- törvényes örökös és végrendelet híján az angol hatóságok lezárták. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai igyekeztek minden tőlük telhetőt megtenni azért, hogy a páratlan szellemi értékű hagyaték megfelelő, magyar kezekbe juthasson.

A lakásra és a benne lévő tárgyakra Angliában ugyan senki sem tartott igényt, mégis évekbe tellett, hogy a hagyaték sorsa megnyugtató módon rendeződjön. A lakást ez idő alatt többször feltörték, drogosok, hajléktalanok laktak benne, beázott. Évek múltán előkerült egy régi keltezésű végrendelet, amelynek jogosságát a megfelelő hatóságok elismerték és elfogadták: e szerint, a hagyatékra az Országos Széchenyi Könyvtár jogosult. Amit lehetett hazaszállíttattak, hagyatéki leltárba rendeztek. A hagyatékból részesült a Petőfi Irodalmi Múzeum is, akiknek munkatársai nagyon jó és rendszeres kapcsolatot tartottak fenn és ápoltak Határ Győzővel.

Városunk polgármesterét, Várfi Andrást, majd a könyvtárat is értesítették arról, hogy 39 doboznyi könyvet kapunk Határ Győző magánkönyvtárából. A hagyatékot elhozattuk az OSZK-ból, hamarosan megkezdődik a beleltározása, feldolgozása. Elsődleges megállapításaink szerint a magán könyvtárban szereplő antikvár jellegű könyv között sok értéket találtunk: Határ Győző művei mellett, 1945 előtti kiadványokat, valamint több nyelven szépirodalmi műveket.

 

hgy_hagyatek_450

hgy_hagyatek_2_450

hgy_hagyatek_3_450