Petőfi 200 – Egy napra vendégünk volt a mozgó múzeumbusz

petofi busz smKönyvtárunk szervezésében 2023. március 22-én Gyomaendrődre is megérkezett a Petőfi 200 mozgó múzeumbusz. A Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült és azért hozták létre, hogy a költő életművét új megközelítésben bemutató utazó tárlat Magyarország egész területén, valamint határainkon túl is minél szélesebb körben jusson el az érdeklődőkhöz.
A járműben berendezett kiállítás egyértelműen kapcsolja az értelmezést a haladás, sebesség, út, utazás fogalmához. Petőfi Sándor alakjának és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjének az állandó úton levés – a “hazai” táj és társadalom ilyen módon történő megismerése, megalkotása – szervesen kapcsolódik az életműhöz és az önéletrajzhoz is.
A buszba belépve képeken és szövegeken keresztül a már beérkezett költővel találkozott a látogató. A kiállítás Petőfi az utazásain keresztül idézte fel a költő múltjának egyes állomásait és fejtegette jövőjének titkát, terveit, így kísérőnkké vált a kiállítás bejárása során.
Játékos, forgó-mozgó elemek és digitális eszközök tették élménydúsabbá a tárlatot, így szórakoztatva, élményszerűen közvetítettek információt, tudást. Az utazó kiállítás 2022 szeptemberében indult útjára, a tervek szerint több, mint 200 helyszínt látogat meg. Ennek az utazásnak Gyomaendrőd a 111. állomása volt. Az interaktív kiállítást 14 iskolai csoport, valamint hozzájuk folyamatosan csatlakozva közel 100 egyéni látogató tekintette meg a nap során.

Képek a Galériában