Elhunyt Dr. Szilágyi Ferencné Németh Eszter

dr szilagyine sm

Temetésére 2022. november 9-én 11 órakor az Endrődi Köztemetőben kerül sor.

80 éves korában elhunyt Dr. Szilágyi Ferencé Németh Eszter a Városi Könyvtár korábbi vezetője, helytörténész, magyar szakos középiskolai tanár.
Németh Eszter Endrődön született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar irodalom és nyelv szakos középiskolai tanár és okleveles könyvtáros végzettséget szerzett. 1960-1961 között a Dévaványai Általános Iskolában dolgozott tanítóként, majd 1961-1964 között az Endrődi Általános Iskolában tanított. Ezt követően 1965-től 1997-ig – nyugdíjazásáig – a gyomai, majd a két község egyesítése után a gyomaendrődi könyvtár igazgatója volt.
Gyomaendrőd általános iskoláiban óraadó tanár volt, a Kiss Lajos Gimnáziumban 1978-1982 között irodalmi színpadot vezetett, 1980-1982 között pedig könyvtárkezelői ismereteket tanított. Könyvtárosként a munkássága első időszakában megalapozta a könyvtár szakmai hátterét. 1979-ben lebonyolította Könyvtár Kossuth u. 50. szám alatti épületbe való áthelyezését. Fő törekvése volt, hogy a gyerekeket olvasni tudó és szerető emberekké nevelje, de szívesen szolgálta a felnőttek közművelődését is irodalmi előadásokkal, író-olvasó találkozókkal, vetélkedőkkel. Folyamatosan végzett helytörténeti kutatásokat. 1990-1994 között önkormányzati képviselő volt. Egyik nagyszerű vállalása volt a Család- és címertörténeti kiállítás létrehozása és megrendezése. Megalapította a és eredményesen működtette az endrődi Honismereti Egyesületet. Az Egyesület felkutatta és az „Endrődi füzetek” tízkötetes sorozatban megörökítette Endrőd faluközösségének 20. századi arculatát. Tizennégy év munkájával kötetbe szerkesztette az endrődi tájszavakat. Megszervezte, hogy az országban először váljanak elektronikus úton kereshetővé az endrődi és gyomai anyakönyvi adatok. Neki köszönhető a Gyomaendrődi Ki-kicsoda kiadása. A helyi könyvtárnak ajándékozta helytörténeti gyűjteményét, amelyet a könyvtár honlapján tett közzé. 1986-ban Gyermekekért Emlékérem, 1997-ban Gyomaendrődért Emlékplakett, 2014. évben Gyomaendrőd Város Kultúrájáért Elismerő Oklevéllel ismerték el munkásságát.

Tímár Máté : Lélekváltság

Tovatűnt álmaink nyomán
elpárállanak az éveink,
megfoghatatlan volt a szép,
kapzsi kor cicázott velünk,
hol a tavasz, ha üstökünk
fehérrel szitálta a hó,
sírni kár, nevetni nincs min,
egy maradt csak: A búcsúzó!
Isten véletek továbbélők,
emlékezők, új daliák,
szólítsátok utószor értünk
a lélekváltság harangszavát.
Ennyi kijár - vélem búsan-,
a sok-sok szélbe suttogott versért,
s azután éljetek boldogan:
Isten maradjon véletek, testvér!