Országos Könyvtári Napok - 2022

logo egyben


Tizenhetedik alkalommal került sor az Országos Könyvtári Napok eseményeinek megrendezésére, amelyek idén október 3-9. között valósultak meg személyes és virtuális formában.

Könyvtárunk hagyományos és digitális kiállításokkal, játékokkal várta az érdeklődőket, amelyek középpontjában a Kner család, a Gyomaendrődi Települési Értéktár, városunk csodálatos természeti kincsei álltak.

 

 Digitális kiállításokat tekinthettek meg a könyvtárba látogatók – Oláhné Schwalm Irén fotói által Erdélyben kalandozhattunk, Vaszkó Zsolt képei az erdők, mezők állatvilágát mutatták be, Dr. Smiriné Farkas Katalin természeti képeinek fókuszában a Körös-part növény- és állatvilága állt, Balog Lajos fotóinak főszereplői repülő madarak voltak, Holló Helga pedig a természet apró csodáit örökítette meg fényképein.
Hagyományos kiállításaink keretében Kun Béla gyűjteményéből válogatott iskolatörténeti dokumentumokat, különleges pecséteket, tulajdonbélyegzőket tartalmazó könyveket tekinthettek meg az érdeklődők, valamint megcsodálhatták Czank Gábor atya rajzait, valamint a könyvtárban működő makett klub tagjainak alkotásait.

kiallitasok 4   kiallitasok 1   kiallitasok 2   kiallitasok 3

Mindemellett az erre az alkalomra készített hagyományos játékainkat – memóriajátékokat, kirakókat, kártyajátékokat és az értéktári óriás társasjátékunkat – is kipróbálhatták a játékos kedvű kicsik és nagyok, Sakk-klubunk tagjaihoz több lelkes fiatal is csatlakozott a Sakkozz nálunk! délutánunkon. Sok iskolai osztály látogatott el hozzánk – játszottak, tanultak, játszva tanultak településünk értékeiről és természeti szépségeiről.

sajatkeszitesu jatekok 1   sajatkeszitesu jatekok 2   sajatkeszitesu jatekok 3

A hét során több szórakoztató és kulturális program is várta még az érdeklődőket: A Népmese Napja alkalmából a Kacagó Bábszínház bábelőadással örvendeztette meg a gyerekeket

kacago babszinhaz 2   kacago babszinhaz 3   kacago babszinhaz 1

Kállai Ferenc születésnapja alkalmából virágokat helyeztünk el a színművész szobránál, majd a könyvtárban Dr. Szonda István bemutatta a Kállai Ferencről újonnan megjelent könyvet és levetítésre került a róla szóló film is

 kallai nap 1   kallai nap 2   kallai nap 4   kallai nap 3

A Portré című beszélgetés keretében Czank Gábor Atyával Dinyáné Bánfi Ibolya beszélgetett. Az érdeklődők megismerkedtek Czank Gábor atyával, mint magánemberrel. Dr. Szonda István kiállításmegnyitójában hallhattak arról, hogy mi mindent tükröznek Gábor atya rajzai, melyek tökéletesen bemutatják egykori lakhelyének, Pécska városának akkori mindennapjait

czank gabor 1   czank gabor 2   czank gabor 4

Könyves Szombatunkon csillogó szemű, táncos lábú, mókára, nevetésre éhes gyereksereg töltötte meg a könyvtárat, akikkel – ahogyan Kalap Jakab is mondta – igazán interaktívvá vált a vidámsággal teli gyermekkoncert

kalap jakab 2   kalap jakab 3   kalap jakab 1

A hetet a Könyves vasárnap zárta. Ezen a napon meglepetéskönyvtárosaink – Lehóczkiné Timár Irén alpolgármester asszony és Ágostonné Farkas Mária igazgató asszony – fogadták az olvasókat, akik a könyvtári hétre készített játékainkkal is játszhattak a hagyományos könyvtári szolgáltatások igénybevétele mellett.

konyves vasarnap 2   konyves vasarnap 1   konyves vasarnap 3

Az Országos Könyvtári Napok keretében indítottuk el kedvelt SZÖVEGELŐ játékunkat. Szintén az olvasás népszerűsítését célozza meg a gyerekek körében meghirdetett új programunk, A mi olvasás kihívásunk, amelyben egyénileg és közösségként is benevezhetnek a könyvmolyok.

Köszönjük, hogy ellátogattak hozzánk, játszottak velünk ezen a héten is! Önökkel együtt sikeresen működtünk, jó hetet zártunk!

Képek a Galériában