Magda, a Szabó – életrajzi est

magda a szabo smA Kállai Ferenc Emlékév nyitóprogramjaként került megrendezésre 2022. augusztus 18-20. között a Kállai Ferenc Napok.

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, rendező hagyatékából rendezett kiállítás megnyitója után tekinthették meg az érdeklődők a Magda, a Szabó című pódiumjátékot.
A darabot Porkoláb Gyöngyi ötlete alapján Mészáros Tibor írta és rendezte. A színművész és felesége, Krajcsi Nikolett egy olyan kamaradarabot állított színre, mely Szabó Magdát, az embert, a nőt, a feleséget mutatja be, bepillantást engedve élete négy fal között játszódó területeire is.
Az est eddig nem ismert aspektusból közelítette meg és dolgozta fel Szabó Magda, Kossuth-díjas, a legtöbb nyelvre lefordított magyar író életét, munkásságát, házasságát. A téma megközelítését és módját tekintve is egyedülálló, eddig rejtve maradt kérdéseket feszeget az irodalom révén, eddig megjelent dokumentációk alapján.
A színészházaspár olyan előadást alkotott meg Szabó Magda és Szobotka Tibor kapcsolatának történetét feldolgozva, ami minden tolakodás nélkül rajzol finom képet az írónő személyiségéről és házasságáról.
A lenyűgöző darab megírásán túl a színészek játéka is csodálatos volt. Nagyszerű előadást láthattunk, nagyszerű színészekkel.

Képek a Galériában