Janikovszky Éva – A lemez két oldala

janikovszky eva a lemez ket oldala smAz ünnepi könyvhét 93 éves ebben az évben. A könyv, az irodalom szerepe és jelentősége változatlan. A gyerekeknek szóló kiadványok cím- és példányszáma lendületesen növekszik, az ismeretterjesztő kötetek rekordszámban találnak olvasóra. A szépirodalom tartja magát, a költészet terjed. A hazai könyvkínálat rendkívül sokszínű.

2022. június 8-án A lemez két oldala című előadással intézményünk is csatlakozott ehhez az olvasásnépszerűsítő programhoz. Janikovszky Éva azonos című könyvéből a színpadi szövegváltozatot készítette és az előadást rendezte – Tollár Mónika. A lemez A oldalán Kovács Patrícia színésznő, B oldalán pedig Horváth Lili Jászai Mari-díjas színésznő voltak hallhatóak.

A nézőtéren valószínűleg sokaknak ismerős volt egy-egy helyzet, amit két különböző „társszereplővel” – például az édesanyánkkal és a saját gyerekünkkel – másként reagálunk le. Az előadás célja volt, hogy gyorsan magával ragadja a közönséget, az elragadtatottság állapotában nehéz színlelni, így a nevetés feloldja azokat a gátlásokat, amik ezekben a helyzetekben rakódnak ránk.

Janikovszky Éva azonban túl jó megfigyelő, a megengedő humor nem fedi el, hogy ezek bizony mi vagyunk. Tehát az est valamiféle felszabadító nevetést hozott számunkra, amiből kevés van az életünkben, és emellett minden más módszer hatástalannak tűnik az élet nagy kérdéseinek kezelésére.

Képek a Galériában