Meghalt Fenákel Judit

fenakel judit sm2022. január 13-án, 85 éves korában meghalt Fenákel Judit író, újságíró, a Szépírók Társasága tagja.

Fenákel Judit 1936. június 25-én született Budapesten. Családja apai ágon endrődi származású, kisgyermek korában élt Endrődön, elemi iskoláit is itt járta.

„Endrődhöz fűződő élményeimet szétszórtam a könyveimben. Nincs olyan írásom, ami legalább egy vezetéknév, utcanév, egy ház, kerítés képe erejéig ne fűződne Endrődhöz. A gyerekkoromat ott töltöttem, nagyanyámat, édesapámat ott láttam utoljára.”
(Forrás: Ki Kicsoda Gyomaendrődön, 2017)

 


A Tanárképző Főiskolát, majd a József Attila Tudományegyetemet elvégezve 1957-1962 között általános iskolai oktató, 1962-1969 között a Csongrád Megyei Hírlap munkatársa volt. 1969-től 1972-ig a Szegedi Egyetem szerkesztőjeként tevékenykedett, majd 1972-ben visszaköltözött Budapestre. Ettől az évtől a Nők Lapja főmunkatársa volt 16 éven keresztül. 1988-tól egészen 2001-ig a Családi Lap olvasószerkesztője is volt. Népszerű író, újságíró, tárca, újságcikk szerzőjeként. Főként novellistaként tartották számon, de kisregényei és regényei is jelentősek. Figyelmét elsősorban a kiszolgáltatott kisemberek hétköznapjai, a kisvárosi lét világa kötötte le.

Fenákel Judit és Gergely Ágnes - a két kitűnő és népszerű írónő első unokatestvér- Hajtogatós, illetve a nemrégiben megjelent Patchwork című közösen írt, gyerekkori önéletrajzi könyvükben a közös emlékeik és tapasztalataik forrása Endrőd A felelgetős stílusban, versben és prózában gyermekkoruk letűnt, elveszett világa jelenik meg