1956. október 23. helyi emlékezete

oktober 23 smAz 1956-os forradalom és szabadságharc gyomai és endrődi eseményeihez kapcsolódó dokumentumokat gyűjtöttük össze, hogy az eseményekről hiteles, bár korántsem teljes információkat nyújtsunk. Ezek egy része a könyvtár tulajdona, mások csak másolatban állnak rendelkezésünkre. A Gyomaendrődi Digitális Archívumban közzétett 1956 GYOMAI, ENDRŐDI EMLÉKEI DOKUMENTUMOKBAN című összeállításunk ezek segítségével idézi fel a történéseket.

Pásztor Béla a Gyomai Nemzeti Bizottmány Intéző Bizottságának tagja volt. Mint hiteles szemtanú, az események aktív szereplője, formálója, majd a következmények elszenvedője, felidézi az 56-os eseményekhez vezető történelmi okokat. Részletesen beszámol a bizottmány üléseiről, munkájáról: Az 1956. évi forradalom és szabadságharc Gyomai eseményei ötven év távlatából című kéziratában.

Szendrei Géza 1956, Gyomai, Endrődi és környéki események című könyve eredeti dokumentumok másolatait gyűjti egybe, és azok segítségével eleveníti fel az eseményeket. Nagy hangsúlyt kapott a megtorlásokat, letartóztatásokat dokumentáló iratok bemutatása.

Ezek mellett a Gyomai Nemzeti Újság 1956. október 31-i és november 3- számai, felhívások, röpiratok egyéb dokumentumok találhatók meg.