A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2012 március

honap_ajanlata

 

Az 1848-as pesti forradalom kapcsán gyakran hallani azt a kifejezést: március idusa. Tudod-e mit értünk ezen?

 

Március idusa március 15. ünnepélyes, választékos megnevezése. Eredetileg az idus kifejezés a római naptárban a hónap közepét jelentette. Ez egybeesett a holdtöltével. Később a naptárrendezés folyamán már a hónapok nem voltak egyforma hosszúak, így a hónap közepe sem esett mindig a hónap 15. napjára. Március 15-én gyilkolta meg társaival Brutus, Julius Caesart, azóta ez a nap különös jelentőségű.

 

Magyarul az idus szót kizárólag március 15. megnevezésére használjuk, az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc e jeles napjára emlékezve.

 

Március 15. nemzeti ünnepünk. A középületeket ilyenkor zászlóval díszítik. Essen most szó a magyar zászlóról, annak történetéről is!

 

Magyarország zászlaja hivatalos állami jelképe is egyben. A zászló három egyenlő szélességű, piros, fehér, zöld vízszintes sávból áll. (trikolor= háromféle színű )

 

01_zaszlo                 02_magyar_zaszlo    

 

A piros jelentése, az erő, a fehér a hűség, a zöld a remény. A nem hivatalos változataként a zászló közepén a mai magyar címer (kiscímer) is szerepelhet

A korábban használt magyar színekhez, a fehérhez és vöröshöz a 15. század második felében kapcsolódott hozzá a zöld. A zöld színt József nádor első felesége,Alekszandra Pavlovna javaslatára vették fel. Ez a zászló 1848 előtt már jelen volt, de még nem terjedt el. Az 1848-as követelések egyike volt, hogy „a nemzeti színek régi jogukba visszaállíttassanak A piros-fehér-zöld zászló így hivatalosan elismert magyar nemzeti jelkép lett, amelyet 1848-49-ben már általánosan használtak polgári zászlóként.

03_katonai_zaszlo  

Érdekes ezzel szemben a katonai zászló, mely mindig különbözött az állami zászlótól.

Az 1848-49-es honvédsereg

fehér színű, piros és zöld

úgynevezett farkasfogakkal szegélyezett zászlók alatt harcolt,

közepén a címerrel.

 

04_katonai  

A katonai használatú magyar zászló az 1848-49-es honvédsereg által használt lobogót követi. Fehér színű zászlóban a baloldalt cserfa-, jobboldalt olajággal keretezett magyar címer látható.

 

A hivatalos állami ünnepeken gyakorta fölvonultatják a korábbi történelmi zászlókat is. A magyar történelmi zászlósor néven ismert zászlók együttese 1985 óta része a magyar katonai, állami és helyi ünnepségeknek. A 23 darabból álló zászlósor a magyar hadi múlt legjellemzőbb zászlótípusait vagy a magyar hadtörténet leghíresebb korszakaihoz kapcsolódó zászlókat vonultatja fel.

 

06_katonai_tiszteletadas  

Katonai tiszteletadás a történelmi zászlókkal.

 

07_kossuth_dij_atadas  

Március 15.-hez kapcsolódik még egy fontos esemény hazánkban. A Kossuth-díjak átadása. A Kossuth Lajosról elnevezett díjat 1948-ban alapították, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 100. évfordulója alkalmából. Napjainkban kulturális, és művészeti alkotó tevékenységért lehet kiérdemelni. A köztársasági elnök adományozza általában a miniszterelnök előterjesztése alapján.

 

Kossuth-díj átadás 2011-ben.