A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2023 január

Madárvédelem

honap ajanlata 2023 januar 1

 

honap ajanlata 2023 januar 6

honap ajanlata 2023 januar 2

honap ajanlata 2023 januar 3

honap ajanlata 2023 januar 5

honap ajanlata 2023 januar 4

honap ajanlata 2023 januar 7

honap ajanlata 2023 januar 8

 

 

 

 

A Madárbarátok nagykönyve mindenkinek szól, aki szereti a madarakat és más élőlényeket. Ha a megfigyelésük mellett szívesen bekapcsolódnál a védelmükbe is Orbán Zoltán, a szerző gyakorlatban kipróbált megoldásokat kínál ehhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

Herman Ottó és kortársai több mint egy évszázada azért buzdították az ország lakosságát a madár, - és természetvédelemre, mert aggódtak az akkori viszonyok miatt. Napjainkra a körülmények sokat romlottak, de ha mindenki tesz egy keveset a madarakért vagy más élőlényekért, apró lépésenként javíthatunk a környezetünkön.

 

 

 

Magyarországon a lakosság körében a legismertebb és legszélesebb körben végzett madárvédelmi tevékenység a madarak téli etetése. Ez általában november elejétől április végéig tart. A kihelyezhető eleségek három csoportba sorolhatók 1. olajos magvak: napraforgó, dió, mogyoró, köles, mák, 2. állati zsiradék: sertés-, kacsa-, libaháj, faggyú, (kizárólag sótalan) 3. gyümölcsök: alma, bogyók.

 

 

A madarak téli etetése csak kis része a madárvédelemnek. Kertünkben állíthatunk nekik itatót, madárfürdőt. Ha sűrű bokrokat, örökzöldeket telepítünk azzal búvóhelyet biztosítunk a madaraknak, a bokrok termése pedig eleségül is szolgálhat. A gyepfelületekben hagyott nyíratlan foltok is táplálékot adhatnak a madaraknak, vethetünk napraforgót és más magtermő növényeket is.

 

 

 

 

 

Sajnos a madarak élőhelyei, fészekrakásra, odú kialakításra alkalmas fák, területek egyre fogynak. A mesterséges odúk óriási előnye, hogy ezekkel a madarak olyan helyeken is megtarthatók vagy visszatelepíthetők, ahol hiányoznak az idős fák.

 

 

 

 

 

 

 


Régen a fehér gólyák facsoportokkal tarkított nyílt száraz és nedves gyepeken éltek és a fákon fészkeltek. Az utóbbi száz évben azonban beköltöztek a lakott területekre és többnyire kis és magasfeszültségű elektromos vezetékek oszlopain fészkelnek. Úgy védik a gólyákat, hogy a veszélyes helyen lévő fészkeket megemelik, vagy mesterséges fészkeket állítanak fel nekik.

 

 

 

 

Száraz, aszályos években a fecskék nem találnak elég sarat a fészekrakáshoz. Csinálhatunk nekik mesterséges pocsolyákat, a kihelyezett műfészek is segítség lehet.

 

 

 

Azzal, hogy segítünk a madaraknak, etetjük őket, gondoskodunk számukra ivóvízről, fészkelőhelyekről, a saját életünket is szebbé, vidámabbá, színesebbé, teljesebbé tesszük. Rácsodálkozhatunk az etetőnél sürgölődő madarakra, hallgathatjuk a fecskék csivitelését, elgyönyörködhetünk az itatónál lubickoló feketerigókban, és ettől emberibb lesz az életünk.