A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2011. április

honap_ajanlata

Hogyan ünnepeltek őseink? Néhány idős ember így emlékezett vissza a húsvéti ünnepekre, milyenek voltak még gyerekkorában. / 1930-as évek. /Endrődi füzetek 7. 4. /

Nagypintekencsak szűzlevest lehetett enni. Nagyszombatra főtt meg a kocsonya is, meg a sonka is, benne vagy harminc darab tojás.  Megfőtt, kitálaltuk, de nem lehetett belülle enni csak este, mikor hazaértünk a feltámadásrú. ( ünnepi mise szombaton délután ).

Vasárnapaz egy rendes ünnepi nap vót. Elmentünk reggel a misére, délbe bort tettünk az asztalra. Húsvétkor kocsonya vót. Sokan a kocsonyát kaláccsal szerették enni, ez divat vót Endrődön. Úgy tartották a kalács jobban kiadja  a kocsonya ízit.

Hetfü, ez a locsolkodás napja vót.
Mink gyerekek, akkor mán nem tudtunk aludni, mán azon gondolkoztunk, hogy csak mán virradna. Vót az otkolom. Ez vót a neve. És aztat beletettük egy üvegbe, ahho öntöttünk vizet. Olyan rózsaszínű lett tülle. De az illata jó vót, nagyon jó.  Akkor rákötöttünk egy ruhát az üveg tetejére, megszurkáltuk tűvel, mentünk locsolni. Ha útközbe fogytán vót, akkor a kútná odatartottuk a csap alá, oszt mentünk tovább.

aprilis_locsolovers


Jó reggelt virágszál, Jó reggelt, viola

Jó reggelt rozmaring, jó reggelt ibolya.

Reggel kint az erdőn gyöngyharmatot szedtem,

Nesze friss rózsavíz, aranyos kis szentem.

Rózsavízzel áldás hulljon a fejedre,

Nekem piros tojás hulljon a zsebembe.

aprilis_tojasfestes

Lehet, te is láttál már hagymahéjjal festett tojást. Ez a technika például régi hagyomány városunkban. Hogyan készült?
Íme egy szemtanú így vall erről.
Édesanyám a hagymahéjat gyűjtötte, akkor oszt megfőzte, oszt avval együtt főzte a tojást is. A hagymahajjal nagyon szép mintákat lehetett festeni. A virágnak levelit, szirmait rákötöttük, rányomtuk. Ott olyan fehír maradt. Egy kis szalonnával megkentük, hogy fínyes legyen.

tojasok Próbáld ki te is, mert nagyon egyszerűen nagyon szép tojásokat lehet így festeni!
Tehát 1-2 liter vízhez számoljunk 1-2 marék vöröshagymahéjat. Hagyjuk ázni a leveleket, kicsit főzhetjük is. Minél több hagymalevelet használunk, annál több tojás festésére lesz elég illetve annál sötétebb színűek lesznek a tojások. A tojásokra bevizezett petrezselyemleveleket simítunk. Szorosan bekötjük egy nylonharisnya darabba vagy gézbe, majd festékfürdőbe állítjuk.