A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Zöld totó- Megfejtések március - gyermek

zold toto gyerekMárciusi Zöld totó játékunk helyes megfejtéseit az alábbiakban olvashatjátok.

A szerencsés megfejtők nyereményeiket a könyvtár újranyitása után vehetik át: Pádi-Klein Boglárka, Pádi-Klein Zoé, Sztvorecz Gréta Napsugár, Szabó Zénó, Takács Sára, Balogh Péter.

Biztatásul jutalmat kapnak: Pádi-Klein Zalán, Paróczai Zoltán, Czeglédi Zétény, Wágner Viktor, Szujó Dániel.



1. A Földnek majdnem hétmilliárd lakója van. A tudósok szerint ez túlnépesedés. Ha tovább nő a népesség előbb utóbb nem lesz képes eltartani ennyi embert ez a bolygó. Mit jelent a túlnépesedés?
Több ember születik, mint ahányat el tud látni vízzel és élelemmel ez a bolygó.

2. Az ökológiai lábnyom egy képzeletbeli lábnyom, ami azt mutatja meg, hogy a Föld területéből mekkora részt veszel igénybe ahhoz, hogy a jelenlegi életmódod élhesd. Melyik országban élő gyereknek a legnagyobb az ökológiai lábnyoma?
Amerikai Egyesült Államokban

3. TAKARÉKOSKODJ! Ha spórolsz az energiával, azzal csökkentheted az ökológiai lábnyomodat. Hogyan csökkentheted az ökológiai lábnyomod?
Leolthatod a lámpát magad után, ha kimész a szobából.

4. Bolygónk átlaghőmérséklete növekszik, mert túl sok a melegházi gáz a légkörben. Melyek a melegházi gázok?
Vízgőz, szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid, ózon

5. A Föld 71%-át víz borítja. Hiába van annyi víz a tengerekben, és az óceánokban, ha az ember, a legtöbb állat és növény számára nem iható. Mit jelent a H2O képlet?
Víz (mindkettő)

6. A hőmérséklet globális növekedése környezeti változásokhoz, a tengerszint emelkedéséhez, a csapadék mennyiségének és térbeli eloszlásának megváltozásához vezet. Mit jelent a GLOBÁLIS felmelegedés kifejezés?
A Földön évről évre mindenhol nő az átlaghőmérséklet.

7. Levegő nélkül elpusztulnánk. Lélegzünk miközben eszünk, de lélegzünk akkor is, miközben alszunk, futunk, olvasunk, úszunk, gondolkodunk. Mi az oxigén?
Az oxigén a levegő egyik alkotóeleme.

8. Az erőművek energiát termelnek. A hőerőmű olyan erőmű, melyben barnakőszén, feketekőszén, lignit, földgáztüzelésű gőzkazánok segítségével energiát állítanak elő.
A különböző erőművek más-más anyagokból állítják elő az energiát. pl. a szélerőmű a szelet használja föl az energia előállításához. Az alábbiak közül melyik erőmű nem működhet?
Vízerőmű – szelet használ föl az energia termeléséhez

9. A zöld energia olyan energia, amely természeti folyamatok során állandóan rendelkezésre áll, vagy újratermelődik. (napenergia, szélenergia, geotermikus energia, vízenergia, biomassza stb.) Mi nem megújuló energia?
A földgáz elégetésekor energia keletkezik.

10. A biomasszából energiát állítanak elő. A biomasszából nyert energiát megújuló energiának nevezzük, mert nem fogy el. Ha el is fogy képes rövid időn belül újratermelődni. Mi a biomassza?
Több növény összepasszírozásából készül.

11. Melyik megújuló energiaforrás?
Víz

12. Nem csak a pénzzel lehet takarékoskodni. Lehet vízzel, gázzal, villannyal, papírral, étellel, de még az idővel is. Te is sokat tehetsz a környezetért, ha jól takarékoskodsz! Ki takarékoskodik jól?
Ahová csak lehet, biciklivel járok.

13. A szelektív hulladékgyűjtés is takarékosság, hiszen az így gyűjtött hulladék nagy része újra hasznosítható. Miért kell összelapítani az üres műanyag palackokat?
Kevesebb helyet foglal – több fér a konténerbe - kevesebbszer fordul a kukásautó

13+1 A passzívház a jövő házépítési technikája. Gyökeresen megváltozhat az építészet az elkövetkező években. A minél látványosabb épületek helyett új célokat tűznek
maguk elé a tervezők: az energia- és környezettudatosságot. Mit nevezünk passzív háznak?
Olyan módszerrel épült, amelyben a legtöbb dolog zöld energiával működik.