A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2016 szeptember

A Hónap ajánlata


Nemzeti Vágta 2016. szeptember 16-18.

 

honap ajanlata 2016 szeptember 01A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén és közvetlen környezetében az Andrássy úton játszódó rendezvény, amely valójában a magyarság hagyományőrző fesztiválja. A Nemzeti Vágta több mint egy lovasverseny, a lovas hagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe, melyet évente megrendeznek. Célja a nemzeti hagyományok ápolása és kapcsolatteremtés, az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába.


A verseny ötletadója és kezdeti időszakában szervezője Geszti Péter. EMeRTon-díjas magyar dalszövegíró, énekes, reklámszakember.


honap ajanlata 2016 szeptember 02  A verseny helyszíne: Budapest Hősök tere


A versenypálya mérete: 437 × 10–12 m; A versenypálya talaja: homok granulátum; A verseny
távja 2és fél kör, kb 1100m

 

honap ajanlata 2016 szeptember 03   Nemzeti Vágta elnöke: Lázár Vilmos


A Magyar Lovassport Szövetség elnöke, a Nemzeti Vágta elnöke. Hétszeres kettes fogathajtó világbajnok, tízszeres kettesfogathajtó magyar bajnok és derby győztes. A díjhajtás rekordere, hiszen hat évig 1997 és 2003 között veretlen volt a hazai és a nemzetközi versenyeken.


A három napos rendezvényen a lovak és a lovassportok kapják a főszerepet, valamint a különböző korok korabeli lovasságának bemutatása.


honap ajanlata 2016 szeptember 04   A kishuszárok emlékének ajánlott verseny/2009./


Az esemény 2008-ban Mátyás király emléke előtt tisztelgett. 2009-ben az 1848–49-es forradalom és szabadságharc gyermekhőseinek (kishuszárok) emlékének ajánlották. A 2010-es rendezvény gróf Széchenyi István emléke előtt tisztelgett. A 2011-es vágtát gróf Bercsényi Miklósnak és fiának gróf Bercsényi Lászlónak emlékére ajánlották. 2012 szeptemberében gróf Károlyi István, a Károlyi huszárezred alapítójának emléke előtt tisztelegtek.

 

honap ajanlata 2016 szeptember 05

 

A 16. huszárezred nevét gróf Károlyi Istvánról kapta, aki 1848-ban felállított egy huszárezredet. A szervezést Fót központtal maga irányította, a legénység zöme Pest, Heves és Nógrád vármegyékből származott. A fiatal értelmiség azonban az egész országból áramlott az ezredhez. /A festmény Than Mór: Pihenő Károlyi-huszárok című műve/


Az esemény központi eleme a névadó „Nemzeti Vágta", melyre évente mintegy 100 település nevezi be a lovát és lovasát. A Nemzeti Vágtára jelentkezhet minden magyar önkormányzat, minden határon túli közösség, de akár magánszemély is.


honap ajanlata 2016 szeptember 06   A szeptemberi nagy verseny előtt Elővágtákat rendeznek több helyszínen az országban és országhatárokon túl is. Egy páros (ló/lovas) földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül bárhol, bármennyi Elővágtán részt vehet a nevezési díj minden alkalommal való megfizetése mellett, azonban az a páros, amely már egy Elővágtán indulási jogot nyert a Nemzeti Vágtára további Elővágtákon nem indulhat. /A képen a Székely Vágtát nyitó zászlófelvonás látható./

 

honap ajanlata 2016 szeptember 07

 

 

Immár hagyomány, hogy május elsején Sarkad / Békés megyében található település/városában kerül megrendezésre a Nemzeti Vágta első elővágtája. Az országszerte megrendezésre kerülő regionális selejtezőkön az induló települések lovasai mérik össze lovas tudományukat, ügyességüket, gyorsaságukat. Minden elővágta első két helyezettje belovagolja települését a budapesti viadalba, hogy ott bizonyíthassa majd rátermettségét.


Az elmúlt évek alatt a Vágta beépült a magyar kulturális és sportéletbe, és a mai magyar emberek számára egy természetes eseménnyé vált, ám jelképei az igazi magyar lovashagyományokat tükrözik.


Néhány jelkép:
„Vágtakard"

 

honap ajanlata 2016 szeptember 08

 

 

 

"A Vágtakard": egy vándordíj, amit a győztes település vihet haza és egy éven át őrizhet. A kard egy 19. századbeli tisztiszablya, több különböző évjáratú részből tevődik össze, pengéje 1836-ban készült fegyverből való, a markolata egy 1845-ös lovastiszti szabályé.

 

 


"Az Aranysarkantyú" a Vágta győztes lovasának díja.


A" Vágta Lobogó" egy huszárzászló, amelyen a vágta szimbóluma két egymással versengő huszár látható.


honap ajanlata 2016 szeptember 09   "A Bokréta" a győztes ló "trófeája".

 

honap ajanlata 2016 szeptember 10

 

 

 

 

"Vágtapatkók" – háromféle vágtapatkó van: a Vaspatkó minden induló részére szól, a Bronzpatkó a harmadik, az Ezüstpatkó a második és az Aranypatkó az első helyezetté, a Nemzeti Vágta győzteséé.

 

 

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 szeptember 11

 

 

 

"A Lehel kürtje" hangja nyitja meg a Magyar Vágtát. A páratlan értékű műkincset erre az alkalomra hozzák Budapestre.

 

 

honap ajanlata 2016 szeptember 12   A Nemzeti Vágta pénzdíjas; győztese a pénzdíjon felül még indulási jogot szerez a következő évben megrendezendő Nemzeti Vágtára is.


Minden elő- és középfutam győztes nevezője: 300.000 forint pénzjutalomban részesül.


A Döntő győztesének nevezője: 5.000.000 forintot kap.
A Döntő 2. helyezettjének nevezője: 1.000.000 forintot kap.
A Döntő 3. helyezettjének nevezője: 500.000 forintot kap.