A hónap ajánlata - 2016 október

A Hónap ajánlata


Az ökológiáról

 

honap ajanlata 2016 oktober 01Az ökológia az élőlények és környezetük közötti kölcsönhatásokat vizsgáló tudomány. A növények és állatok nem léteznek függetlenül egymástól. Az életük szoros kapcsolatban áll más növényekkel és állatokkal, közösségekben élnek együtt.

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 oktober 02

 

 

 

Az ökológia kifejezést 1866-ban alkotta meg Ernst Haeckel német biológus az „öko" (görögül oikosz=„lakás, ház, háztartás") és a lógia (görögül logosz=„tudomány") szavakból.

 

 

 

 

 

 

 

Az ökológiát környezetbiológiának is szokták nevezni, ami nem egyenlő a környezettel.


Az ökológusok nyomatékosan szóltak arról, hogy az embernek ügyelnie kell a BIOSZFÉRÁRA.
Mi a bioszféra? Az élet tere a földön. Minden odatartozik, ahol az élet bármilyen formája megtalálható. Az ökológusok és tudományuk célja és feladata ennek a vékony buroknak működési sajátosságait feltárni és alkalmazni, amire leginkább a természetvédelem területén van lehetőség.

 

honap ajanlata 2016 oktober 03A természetvédelem az élőlények, élőhelyek a természeti táj megőrzésére szolgáló tevékenység


Természetvédelmi terület: olyan összefüggő terület, ami jellegzetes, természeti értékekben gazdag és ezért védeni kell.


A nemzeti park olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; és megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.


Magyarországon az első Nemzeti Park a Hortobágyi Nemzeti Park volt. /1973/

 

 honap ajanlata 2016 oktober 04

 

honap ajanlata 2016 oktober 05

 

Gyomaendrőd a Hármas- Körös folyó bal partján helyezkedik el . A folyó ártere része a Körös- Maros Nemzeti Parknak.
A logón egy túzok látható. Legnagyobb egybefüggő európai fészkelő helye Magyarországon van. Főleg Dévaványa közelében, a dévaványai túzokrezervátumban fordul elő.

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 oktober 06A folyó szabályozása után megváltozott a táj, és megváltozott a táj élővilága is. Az egykori árterületek sokféle növény- és állatfajnak adtak otthont. A hullámterek egyik jellemzője a hullámtéri erdő./hullámtér= a gátak és a folyó medre közötti terület/


A hullámtéri erdőknek két jellemző típusa van:

honap ajanlata 2016 oktober 071. puhafa ligeterdő /fehér fűz, fehér nyár, fekete nyár/

 

honap ajanlata 2016 oktober 082.tölgy-kőris-szil keményfa ligeterdő.

 

honap ajanlata 2016 oktober 09

A Körösökben leggyakrabban előforduló halak: harcsa, süllő, csuka, balin, sügér, ponty, keszeg, kárász, busa.

 

Madarak a hullámtérben

 

honap ajanlata 2016 oktober 10A Hármas-Körös hullámterének mélyebb fekvésű kaszálórétjein költ a Nemzeti Park legjelentősebb haris állománya. Ennek a rejtett életmódú madárfajnak a fészkelőállományai Európa-szerte jelentős mértékben megfogyatkoztak.

 

 

 

Gyakori a fehér és a fekete gólya

 

honap ajanlata 2016 oktober 11    honap ajanlata 2016 oktober 12

 

honap ajanlata 2016 oktober 13

 

 

 

 

Barna kánya is fészkel a Hármas-Körös menti erdőkben. Vonuló madár, a telet Afrikában tölti. Március-áprilisban tér vissza Magyarországra trópusi telelőhelyéről és októberig tartózkodik nálunk. Társaságkedvelő, gyakran verődik kisebb csoportokba. Alacsony repülése közben, észreveszi a táplálékát, ami lehet kis emlősállat, madár, dög vagy hal. Folyóvizek menti erdős területeken fészkel. Fészket ritkán rak, mivel általában más madárfajok fészkét foglalja el. A fészek mindig fákon van.

 

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 oktober 14Gyomaendrőd Város Önkormányzata a Körös árterében a folyó medrét követve 26 kilométer hosszú túravonalat alakított ki, mely gyalogosan, kerékpárral és lóháton is bejárható. A Hármas-Körös partján horgászhelyeket alakítottak ki.
A túraútvonal segítségével lehetőség van a folyó hullámterében kialakult élővilág feltérképezésére A túraútvonal az endrődi közúti hídtól egészen a Gyomaendrődtől dél-keletre található Kecsegés-zugig kínál túrázási lehetőséget.