A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2023 március

Mit tehetünk a fecskékért?

 

honap ajanlata 1 gyulekezok

honap ajanlata 2 ketten

honap ajanlata 3 etetes

honap ajanlata 4 fiokak

honap ajanlata 5 fecskefeszek

honap ajanlata 6 fecskepelenka

honap ajanlata 7 sarnyero hely

honap ajanlata 8 molnarfecske

honap ajanlata 8 mufeszkek

 

 

Költöző madaraink lassan visszaérkeznek hazánkba. Az elmúlt két évtizedben sajnos óriási mértékben csökkent a Magyarországon a fecskeállomány. Hazánkban három fecskefaj őshonos. A füsti fecske és a molnárfecske igen gyakran előfordul városi környezetben, a klasszikus fecskefészkeket is ők építik. A harmadik faj, a partifecske költőüregeket váj magának és akár több ezer párból álló kolóniákat is kialakít. Közös bennük, hogy általában repülő rovarokkal táplálkoznak, és hogy mindannyian hosszú távú vonulók.

 

 

Többféle oka van a fecskeállomány csökkenésének:
• az élőhelyek átalakítása, fészkelőhelyek megszűnése
• nagyüzemi mezőgazdaság – vegyszerek hatásai
• táplálék mennyiségének csökkenése
• klímaváltozás - szokatlan és kedvezőtlen időjárás
• sokan leverik a fecskefészkeket, mert zavarja őket a madarak csicsergése, vagy a madárürülék

 


A kecses, gyors füsti fecske hasznos madár: repülő rovarokkal, levéltetvekkel, kisebb lepkékkel, mezőgazdasági kártevőkkel, rovarokkal, valamint szúnyogokkal táplálkozik. Ha már kevés a táplálék, pókokra és hernyókra is ráfanyalodik. Az ősz közeledtével mind kevesebb rovar repked a levegőben, így egyre inkább a vízpartok környékén keresgél.

 

 

Ha nem történik semmi a megóvásuk érdekében, akkor el is tűnhetnek hazánkból és velük együtt az a természetes védelem is, amit a rovarok pusztításával nyújtanak. Minden egyes fecske minimum 1 kilogramm rovart eszik meg csak a költési időszak alatt. Nem nehéz kiszámolnunk, ha hazánkból hiányozni fog egy-két millió fecske az azt jelenti, hogy egy-két millió kilogramm rovar marad életben és okoz jelentős kárt.

 

 

Mind a három hazai fecskefaj védett, ahogyan a hazai madárfajok szinte mindegyike. Kevesebben tudják viszont, hogy a madarak mellett a fészkük is védettséget élvez. Fecskefészket leverni, elpusztítani szigorúan tilos!

 

 

 

 

Az ember és a fecske konfliktusának leggyakoribb kiváltó oka az állatok fészek alá lepotyogó ürüléke. Ezt viszont egy „fecskepelenkával” könnyedén orvosolni lehet. Ez nem más, mint egy olyan deszka, mely a fészek alá helyezve felfogja a madarak „piszkát”.

 

 

  

 

A száraz tavaszi időjárásban nem találnak sarat a madarak a fészeképítéshez. Ezért, ahol van rá lehetőség nekünk kell mesterséges pocsolyákat készíteni nekik.

 

 

 

 

  

Úgy is segíthetünk a fecskéknek, hogy a meglévő fészkeik mellé mesterséges fészkelőhelyeket szerelünk fel. Bőséges kínálatból lehet választani.

honap ajanlata 9 mufeszkek 2