A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A Hónap ajánlata - 2016 január

A Hónap ajánlata


Téli sportokról

 

honap ajanlata 2016 januar 01

A tél a mérsékelt égöv egyik évszaka. Trópusi illetve száraz égövi tájakon nem létezik. Télen a legrövidebbek a nappalok és leghidegebb az időjárás.
A Föld északi féltekéjén és a Föld déli féltekéjén mások a tél hónapjai. Télen csak az örökzöld növények levelei maradnak meg, mint pld: a fenyőfélék. Az állatok egy része téli álmot alszik, a szívük nem áll meg, csak a testük kihűl. A vándormadarak elrepülnek melegebb éghajlatra.

 

 

 

 

Bár télen a meleg szobában töltjük napjaink nagy részét, mivel sokkal rövidebbek a nappalok, korán sötétedik. Sokféle lehetőség van a sportot szeretők számára is. A téli sportról mindenkinek a síelés, és a szánkó jut eszébe, pedig vannak annál újabb, merészebb téli sportok is.

 

honap ajanlata 2016 januar 02A szánkó és a sí hagyományos sporteszköz.


Sísportok


műlesiklás, síakrobatika, sílövészet, sífutás, sígyaloglás,

 

 

 

honap ajanlata 2016 januar 03

A hódeszka (snowboard) táblaformájú, a havon siklásra a síléchez hasonlítóan használt, de annál jóval szélesebb eszköz.

 

 

 

 

 

Tobogán.

 

honap ajanlata 2016 januar 04

 

Tobogán egy szánkóhoz hasonló téli sporteszköz. Észak-amerikai, főként kanadai indiánok régóta használják.

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 januar 05

 

Korcsolyás sportok :


a műkorcsolya, gyorskorcsolya, jégkorong.

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 januar 06

 

A curling (jégteke) csapatjáték, a téli sportok egyike. A játékot két csapat játssza, mindkét csapat nyolc-nyolc követ csúsztathat a jégpályán egy kijelölt kör alakú mezőbe. Az a csapat nyer, amelynek kövei a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához.

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 januar 07

A jégvitorlázás a vitorlássport téli, jégen alkalmazható változata. A jégvitorlások mindössze abban hasonlítanak a hajókhoz, hogy a szél erejét használják fel a haladáshoz. Van árbocuk, vitorlájuk és kormányuk, igazi hajótestük azonban nincs. A többnyire egyszemélyes szerkezetek, a háromszögben elhelyezett korcsolyákra épülő hídból és a testből állnak, amely éppen csak akkora, hogy a hajótest vezetője benne ülve irányíthatja járművét.

 

 

 

 

 Bobozás télen és nyáron

 

honap ajanlata 2016 januar 08     honap ajanlata 2016 januar 09

 

A bobsport a téli sportok közé tartozó sportág. A verseny során a bobok, két vagy négy versenyzővel, kanyargós jégkatlanban csúsznak végig. A bob nyári változata is egyre népszerűbbé válik.


Az extrém sportokkal kapcsolatban a következő fontos kritériumokat szokták emlegetni:

  • a megszokottól jelentősen eltérő helyszín és felszerelés szükséges
  • érdekességét a szokatlan élmények, az erőfeszítés, az izgalmak jelentik
  • végzése sokszor veszélyes, ezért gondos előkészület, jól megválasztott környezet és segítők szükségesek hozzá.


Néhány, általunk kevésbé ismert téli sport

 

honap ajanlata 2016 januar 10

 

 

Síbicikli. A síbiciklit a lábon hordott kicsi lécekkel együtt lehet használni, ami igen hasznos a kanyarodásnál, és az egyensúlyozásnál, viszont nem túl jó az ugrásokhoz. Állítólag fiatal és öreg, ép és mozgáskorlátozott emberek is biztonsággal használhatják.

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 januar 11

 

 

Snowter. A síbicikli és a roller kombinációja. Alapvető különbség a hórollerekhez képest, hogy van rajta fix pedál,(4db) ezeken áll a rider. Amiben a síbiciklitől különbözik, hogy nincs rajta ülés.

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 januar 12

 

Snowkayaking:
2002-ben Lienzben kajakosok rendeztek egy versenyt. „Csak" annyi érdekessége volt ennek, hogy sípályán rendezték. A kajakok rövid, műanyagtestű raftinghoz használt darabok, az evezők erősen fogynak a versenyek alatt,s a sisak kötelező. 2007-től világbajnokságokat is rendeznek.

 

 

 

honap ajanlata 2016 januar 13

 

 

Omo, a snowbordbicikli. Végre a deszkásoknak is van biciklije! Omo nem más, mint egy snowdoard lapra szerelt bicikliváz. Használata állítólag roppant egyszerű csak „veretni" kell lefelé a hegyről. /egy használója szerint/

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 januar 14

 Hangboard, „lógódeszka". Egy különleges kombináció. Snowboard, siklóernyő, downhill ötvözete. A versenyző fejjel előre lóg egy trapézon, teste nincs összeköttetésben a léccel. A kanyarodást lábbal és a testsúly áthelyezésével történik. 100km/óra sebesség is elérhető vele.
A téli extrém sportoknak még számos fantasztikus változata van. Sajnos mi itt az Alföldön nem sok havat láttunk az utóbbi teleken. Ezek a felszerelések egyébként is nagyon drágák, nem a mi pénztárcánkhoz tervezték őket. pl. egy síbicikli ára 450 -900 ezer forint körül van.
Egy barátságosabb árú termék a snowshots.

 

 

 

honap ajanlata 2016 januar 15

 

A snowshorts szánkó a ruhán. Az overall fölé kell húzni és már kész! Leesni róla nem lehet, nem kell húzni sem, vagy cipelni a lejtőn fölfelé. Irányítani lábbal lehet, mint a szánkót. Örömhír, hogy már felnőtt méretben is elkezdték a gyártását.