A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2015 január

Hó- és jégszobrok

 

honap ajanlata 2015 januar 01

 

 

Jégszobrokat már időszámításunk szerint 387-ben készítettek a folyók jegéből a korai Kínában. A jeget jégveremben tárolták. Kezdetben csak a halak és más élelmiszerek hűtésére használták, de később jégszobrokat készítettek belőle a császár számára.

 

 

 

 

honap ajanlata 2015 januar 02

 

A jégszobor egy olyan szobortípus, amely készítésekor a művész nyersanyagként jeget használ, ebből faragja ki az elképzelt formát. A jégszobor formáját tekintve lehet absztrakt vagy realisztikus, lehet valamilyen funkciója vagy egyszerűen a szépsége miatt faragják. Rövid élettartama miatt különleges alkalmakkor szokták alkalmazni díszítésként. Egy jégszobor attól függően, hogy milyenek a hőmérsékleti viszonyok lehet néhány órás, de ép maradhat hónapokon keresztül is.

 

 

 

 

honap ajanlata 2015 januar 03

 

 

A jég faragása számos nehézséget rejt magában kezdve azzal, hogy bizonyos hőmérséklet felett formázhatatlanná válik, ezért a művésznek meg kell küzdenie a hideggel is.

 

 

 

 

honap ajanlata 2015 januar 04A szobrokat legtöbb esetben egyetlen darab jégtömbből faragják, amelynek tömegét és sűrűségét tekintve számos kritériumnak kell megfelelnie, többek között a művész céljainak is. Leggyakrabban a színtiszta kristályvizet használják, hiszen ennek végeredménye az üvegszerű, átlátszó szobor. Zavaros vagy tejszerű akkor lesz a jég, ha mikroszkopikus oxigénbuborékok maradnak a víz alkotóelemei közt. Ahhoz, hogy a jég víztiszta maradjon, egy olyan speciális eljárásra van szükség, amely során a vizet fagyásig folyamatosan cirkuláltatják, ezáltal megelőzve a buborékok képződésének lehetőségét.

 

 

honap ajanlata 2015 januar 05

 

 

 

Egy jégtömb, fűrész, képzelőerő és rendkívüli kézügyesség szükséges a káprázatos jégszobrok készítéséhez, és persze nem árt, ha a szobrász bírja a hideget.

 

 

 

 

 

 

A világban számos helyen rendeznek jégszobor kiállítást, hófesztivált.

 

honap ajanlata 2015 januar 06

Harbinban, Kína leghidegebb városában telente évről-évre megrendezik a világ egyik legnagyobb jég-és hófesztiválját.
Egy városrésznyi területen gigantikus jégépítményekkel és hatalmas hószobrokkal kápráztatják el a látogatókat. A Nemzetközi Jég-és Hófesztivál (a négy legnagyobb ilyen fesztivál között van – Sapporo Yuki Matsuri, Carnaval de Québec és Holmenkollen skifestival) színes fényekben úszó gigantikus méretű szobrokat és épületeket vonultat fel.

 

 

 

 

honap ajanlata 2015 januar 07

Régre nyúló hagyományai vannak a jégművészetnek a környéken: a kiindulópont a hagyományos jéglámpás volt, melyet a helyi halászok használtak. Egy tartályban megfagyasztották a vizet és ebbe/erre rakták a gyertyát, hogy sötétben is lássanak.

 


A képen egy jéglámpás látható.

 

 

A tradicionális módszerektől a legmodernebbig mindent felvonultatnak a kínaiak. A jéglámpások mellett többnyire lézeres és ledes technológiával dolgoznak, a szobrok megépítéséhez pedig tíz-tizenötezer hó/jégmunkásra van szükség. Évente 180.000 m³ jeget használnak fel, melyet a közeli Songhua folyóból vájnak ki.

 

honap ajanlata 2015 januar 08

 

Harbinhoz kötődik a legnagyobb hószobor Guinness rekordja is. 2007 telén építették meg a "Romantikus érzések" című alkotást, mely 35 méter magas és 200 méter hosszú volt. Negyven ország hatszáz szobrásza dolgozott a művön, mely 3.398 m³ hóból készült és francia katedrálist, jég hableányt, orosz templomot, kínai palotát, sőt Stonehenge mini változatát is magában foglalta.

 

 

 

honap ajanlata 2015 januar 09

 

 

Éves szinten mintegy egymillió embert vonz a fesztivál. A monumentális alkotásokat nemcsak nézegethetjük, hanem használhatjuk is. Bemehetünk az épületekbe, de akár le is csúszhatunk róluk vagy felmászhatunk rájuk.

 

 

 

honap ajanlata 2015 januar 10

A merészebbek megmártózhatnak Songhua folyóban is.

 

Hószobrokat házilag mindenki készíthet, az alábbi képek tanulsága szerint.

 

honap ajanlata 2015 januar 11     honap ajanlata 2015 januar 12

honap ajanlata 2015 januar 13

 

A következőket a legmenőbbek közül választottuk ki.

 

honap ajanlata 2015 januar 14

 

honap ajanlata 2015 januar 15

 

honap ajanlata 2015 januar 15

 

honap ajanlata 2015 januar 15