Gyomai krónikák

gye logo 300 150px2017-ben ünnepeltük Gyoma újratelepítésének 300 éves évfordulóját. A jubileum alkalmából érdekes történeti dokumentumokat, naplókat teszünk közzé. Több olyan egykori gyomai lakosról van tudomásunk, akik lakó-és szülőhelyük szeretetétől vezérelve naplót, feljegyzéseket írtak. A naplók általában történeti visszatekintéssel indulnak. Egy-egy korábban megjelent történeti leírásból átveszik Gyoma történetének rövidített változatát, majd ezt követik a saját bejegyzések. Nagyon fontosak ezek a fennmaradt kézírásos dokumentumok, mert a nagyobb helyi események mellett a mindennapok történéseit is feljegyezték bennük.


Gyomai krónikák:
Dávidházy Bekes Sámuel: A Helvétziai Vallástételt tartó Gyomai Ekklésia Históriája
Dobó András: Gyoma
K. Nagy András Gyoma község hajdana
Kiss Mihály: Jegyzet a gyomai református egyház történetéből
Sütő Teréz: Gyomai krónika

Januári könyvajánló (2018)

Gerlóczy Márton regénye: Mikecs Anna Altató családi naplók, levelezések, néprajzi, prózai és lírai művek felhasználásával készült. Az erdélyi családtörténetben úgy illeszkednek egymáshoz a női sorsok, mint a hajfonatban a szálak. Beletörődés, reményvesztettség, fájdalom, kitörni vágyás, csendes lázadás feszegeti szét és tartja mégis együtt a megtépázott életeket. 
Kepes András a Tövispuszta című kötetében hol fanyar humorral, hol felkavaró drámai erővel négy eltérő származású és értékrendű család sorsát kíséri végig. 
Folytatódik Moldova György riportkönyve: Kegyelemkenyér 2. 
Két érdekes könyv: az afrikai vadvilág, különösen az elefántok megmentéséről szól az egyik (Háború a szavannán)


A másik Törőcsik Mari és Bérczes László beszélgetőkönyve.

Tovább
Tovább

Bővebben...

MEGHÍVÓ – Közönségtalálkozó Hegyi Barbarával

meghivo hegyi barbaraHegyi Barbara, Jászai Mari-díjas színművésznő lesz az idei év első vendége könyvtárunkban.
A közönségtalálkozó egyben könyvbemutató is lesz, hiszen nem régiben jelent meg a művésznő legújabb szakácskönyve

Abraka Babra: Monológok a konyhából címmel.

A könyvet a helyszínen megvásárolhatják. Hegyi Barbarával Szűcs Anikó újságíró beszélget. A rendezvényen a részvétel díjtalan.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár
                 Gyomaendrőd, Fő út 230.
Időpont: 2018. január 23. (kedd) 17 óra.

FELHÍVÁS! Mesemondó meghirdetése

meghivo mesemondo

A Határ Győző Városi Könyvtár 2018-ban meghirdeti az aranyfonál városi mesemondóversenyt.

A versenyzés feltétele: bármely nép meséjének könyvnélküli előadása.

Jelentkezhetnek városunk általános iskolás tanulói, akik életkoruknak megfelelően, külön kategóriákban mesélhetnek. Kérjük, meseválasztásnál a rövidebb meséket részesítsék előnyben.

Tervezett időpont: 2018. február 5. - február 9. között, délutánonként.

Jelentkezni a könyvtárban lehet 2018. január 20-ig.

(Fő út 230. sz. Telefon: 66/218-370, email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Kérjük, a jelentkezési határidő betartásával segítsék munkánkat!

Helytörténeti adatbázisunk bemutatása

mke eloadas 1A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezete 2017. december 11-én tartotta szakmai napját Békéscsabán. Az évzáró szakmai nap témája a helytörténeti munka és annak eredményei, a jó gyakorlatok bemutatása volt. Dinyáné Bánfi Ibolya, könyvtárunk vezetője is tartott előadást, bemutatta a Határ Győző Városi Könyvtár honlapján elérhető digitális adatbázist. A Békés megyei könyvtárosok megismerhették könyvtárunk elmúlt években végzett munkáját, az adatbázis felépítését, szerkezetét, a közzétett dokumentumokat. Az elektronikusan is elérhető anyagok között nagy népszerűségnek örvendenek az anyakönyvek és a helyi lapok. Könyvtárunk továbbra is nagy hangsúlyt fektet a közzétételre, fontosnak tartja, hogy a honlapon található sok-sok információ mellett a helytörténet iránt érdeklődők is megtalálják a rég-és közelmúlt emlékeit.

 

Bővebben...

Intézményvezetőnk elismerése

intezmenyvezeto elismeresDinyáné Bánfi Ibolya, könyvtárunk vezetője az Év könyvtárosa Békésben díjat vehette át 2017. december 11-én Békéscsabán. A könyvtári területen töltött közel negyedszázados munkáját és az idei esztendőben végzett kiemelkedő, sokrétű tevékenységét és elért eredményeit ismerték el a díjjal.

A szakmai elismeréshez gratulálunk, további munkájához erőt, egészséget és minden jót kívánunk!

Megjelent a Gyomaendrődi Hírmondó

gyomaendrodi hirmondo 2017 december

Megjelent a Gyomaendrődi Hírmondó ez évi, utolsó száma.

A tartalomból : Disznótoros konferencia

                        Disznótoros fesztivál

                        Díjazott ifjú tehetségek

                        Adventi programok

                        Sikeres pályázatok   

A decemberi számot itt olvashatja.

Megemlékeztünk névadónkról

megemlekezes nevadoKönyvtárunk névadója, Határ Győző novemberben született és 11 éve, ugyanebben a hónapban hunyt el. Alig 10 nappal élte túl imádott feleségét, múzsáját. Mind ketten a Farkasréti temetőben nyugszanak, közös sírban.

Határ Győző sírjánál tisztelegve emlékeztünk meg róla.

Dudálás – öltözet- szokások – Whisky – Kéri Györggyel

keri gyorgy skotdudas smKülönleges vendégünk volt: Kéri György az első, magyar skótdudás. A jó humorú előadótól sok érdekességet megtudtunk a skótokról, viseletükről,a kockák és a színek jelentőségéről ruháikon. Megtudtuk, hogy mit visel egy igazi skót a „skót szoknya” a kilt alatt: semmit! Együtt énekeltünk egy skót népdalt, amelyre szöveget Robert Burns skót költő írt. A dalt Magyarországon Gyertyafény keringő néven vált ismertté, és a Waterlo Bridge című filmben Búcsúkeringő néven hangzott el. Mindezen információk fele is elég volt ahhoz, hogy volt kolléganőnk egy üveg whiskyt nyerjen vele a játékban! Kellemes, érdekes estét tölthettünk el együtt, sokan voltak kíváncsiak Kéri György előadására.


Képek a Galériában.

Őszikék – Arany János emlékműsor

arany janos smKétszáz évvel ezelőtt született Arany János, Nagyszalontán. Az egyik legnagyobb költőnk munkásságára, életútjának fontos állomásaira rendhagyó irodalomórák keretén belül emlékeztünk. Tábor Lajos tanár úr a költő életútját idézte fel és kötötte össze legjelentősebb műveivel. Ebben segítségére voltak Nagy Erika és Tomanek Gábor, a Békéscsabai Jókai Színház művészei.

Az Arany emlékév nem zárul le az idén, 2018-ban várjuk az Arany 200 buszt, amely még nem jutott el Békés megyébe. Jelentkezésünket, meghívásunkat visszaigazolták, ha megyénkbe is eljut a vándorkiállítás, Gyomaendrődön is megtekinthető lesz.


A rendezvény képei megtekinthetők a Galériában.

A hónap ajánlata - 2017 november

A hónap ajánlata

A skótduda

a honap ajanlata 2017 november 01

 

 

 

 

Könyvtárunknak ebben a hónapban különleges vendége lesz. Élőben, közelről láthatunk, hallhatunk egy igazi”skótdudást”. Ennek az eseménynek kapcsán gyűjtöttünk össze néhány tudnivalót a hangszerről.

 

 

 

a honap ajanlata 2017 november 02

 

 

 

 

 

 

A duda több sípot foglal magában. Összetett fúvós hangszer. Folyamatos levegőpótlásáról egy felfújt tömlő gondoskodik. A tömlőt a hangszerjátékos a tüdejével vagy fújtató segítségével tölti meg levegővel. A hangerősséget karjának szorításával biztosítja. A duda különböző sípjai a dallamot állítják elő, valamint gondoskodnak a burdon előállításáról./ burdon=folyamatosan búgó kísérőhang /

 

 

 

 


A duda felépítése: fent balra a befúvócső, mellette három burdonsíp, alul a dallamsíp
A duda tömlője egy légmentesen zárt, bőrből varrott zsák. Leggyakrabban kecske- vagy báránybőrből, néhol kutyabőrből készül. A tömlőformát vagy szabásminta alapján varrják össze, vagy egyben nyúzzák le a bőrt, hogy az természetes zsákformát képezzen.
A tömlőre épülnek rá a hangszer különböző feladatot ellátó részei, mint az emlő, az esetleges fújtató, a dallamsíp és a burdonsípok.

 

a honap ajanlata 2017 november 03

 

 

A 16. századtól kezdve a levegőpótlást sok esetben fújtatóval biztosítják, aminek az az előnye, hogy a zenész tüdejét mentesíti a levegőbefúvás munkájától, és hűvösebb, szárazabb levegőt adagol a sípokba. A dudás ezt a jobb felkarja alá szíjazza, és felsőtestéhez nyomkodva tud vele levegőt pumpálni. A sípok megszólaltatásához szükséges állandó szélnyomást a zenész úgy biztosítja, hogy a tömlőt átkarolja, és állandó erővel magához szorítja.

 


A dudazene jellemző sajátossága a hosszan, megszakítás nélkül áradó, gazdagon díszített dallam, amit mély búgás, a burdonhang kísér.

Az ókori görögök aulosza egy legtöbbször párosan használt nádnyelves hangszer volt.

 

 a honap ajanlata 2017 november 04

 

 

Nem tudjuk, hogy a duda két fő összetevőjének, a sípnak és a felfújt tömlőnek a találkozása hol és mikor következett be. Az ókorban használatos dudákról semmilyen közelebbi ismeretünk nincs.

 

 

 

 

a honap ajanlata 2017 november 05

 

A korai középkorban chorus volt a neve egy egyszerű dudaféleségnek.
Erről egy levél a 9. századból ezt írja:
„egy egyszerű bőrzsák két csővel a levegőnek, az egyiken befújva a másikon hangot ad ki.”
Dudások /13. század/


 

 

 

a honap ajanlata 2017 november 06

 

 

 

 

A 17. századtól kezdve már nemcsak képi ábrázolásokból, de tudományos igényű leírásokból is tanulmányozhatjuk e hangszert.

 

 

 

 

 

 

a honap ajanlata 2017 november 07

 

A 20. század során a hagyományos falusi közösségek felbomlása, a rádió, a hanglemezek elterjedése a duda jelentőségét háttérbe szorította. Az 1970-es években a táncház-mozgalom fedezte fel újra ezt a nagy múltú hangszert.

Ír duda napjainkban.

 

 

 

 

a honap ajanlata 2017 november 08

 

 

 

 

 

 

 

A nagy skót duda talán a legismertebb dudaféleség világszerte. Nagy hangerejű hangszer, szólóban és többed magában is használatos. A történelem során hadihangszerként, napjainkban gyakran katonai ceremóniákon szerepel. A világon mindenütt megtalálható, elsősorban olyan területeken, ahol számos skót vagy ír bevándorló él, vagy ami valaha a brit birodalom része volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VICC
Miért gyaloglás közben fújják a skót dudát a zenészek?
- ???
- Hogy meneküljenek a hangja elől.

 

a honap ajanlata 2017 november 09

 

Dudával kapcsolatos szólások

  • Úgy jóllakott, mint a duda: pukkadásig jóllakott.
  • Két dudás nem fér meg egy csárdában: egyazon helyen vezető szerepre vágyó két ember nemigen tud egymással kijönni.
  • Megtanít valakit kesztyűbe dudálni: ellátja a baját.
  • Tele van szóval, mint a duda széllel: összevissza fecseg.
  • Könnyű a dudát felfújni, de nehéz billegtetni: nehezebb valamit megvalósítani, mint beharangozni.