Szeptember 1-ig nincs késedelmi díj

konyvtar bejarataKönyvtárunk június 22-től ismét teljes nyitvatartási időben vár mindenkit. A Fő út 230. sz. alatt hétfőtől péntekig 9-17 óra között, Endrődön a Blaha u. 21. sz. alatt keddi napokon 9-12 óra között tartunk nyitva. A koronavírus miatti zárva tartás nem tette lehetővé, hogy a kölcsönzött dokumentumok időben visszakerüljenek a könyvtárba. Bár az újranyitás után sokan felkerestek bennünket, sok olvasónk visszahozta a náluk lévő könyveket, folyóiratokat, vannak, akik még nem rendezték tartozásukat. Nekik a közelmúltban kiküldtük az értesítőket.

Ezúton is kérünk mindenkit, hogy minél előbb hozzák vissza a náluk lévő könyveket, újságokat! Szeptember 1-ig késedelmi díj megfizetése nélkül hozhatják vissza a kölcsönzött dokumentumokat, rendezhetik régi tartozásaikat is.

Sikeres pályázatot valósítunk meg

tajekoztato tabla top smA Határ Győző Városi Könyvtár a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00564 azonosítószámú „Közösségi kompetenciafejlesztés a Határ Győző Városi Könyvtárban” című pályázata a Széchenyi 2020 program keretében 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt keretében megvalósul a közös hobbit űző emberek, csoportok megalakulása, működése, valamint a közös kulturális érdeklődésű emberek találkozhatnak egymással. A projekt célja a közösségfejlesztés, a közösségi kompetencia fejlesztés a kultúra bázisán megszerzett ismeretek, élmények segítségével, megtapasztalásával. Két programelemben valósul meg: húsz kulturális rendezvény megvalósítása, húsz alkalomból álló digitális készségeket és képességeket fejlesztő előadás sorozat. A pályázati projekt keretében megvalósuló programok, foglalkozások eredményeként fejlődik Gyomaendrőd kulturális élete, javul az egyén boldogulásának életminősége, erősödik a közösségépítő tevékenység, közösségi összetartozás.

Projekt összköltségvetése: 5 669 445 Ft.
A projekt befejezésének dátuma: 2020. 11. 30.
A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

VÉGRE! – SZABAD A KÖNYVTÁR

szabad a konyvtarIsmét korlátozástól mentesen látogathatók a könyvtárak. A veszélyhelyzet megszűnéséről szóló kormányrendelet alapján a könyvtáraink is visszatérhetnek a megszokott, járvány előtti üzemmódra.

Gyomán (Fő út 230.) étköznapokon, hétfőtől-péntekig 9-17 óra között várjuk a látogatókat.

Endrődön (Blaha u.21.) keddenként, 9-12 óra között lesz nyitva a könyvtár.

Lehet kölcsönözni, helyben olvasgatni, számítógépet használni. Maszk viselése nem kötelező. Kérjük azonban, hogy kellő távolságot tartsanak egymástól.

Megjelent a Gyomaendrődi Hírmondó

gyomaendrodi hirmondo 2020 juniusMegjelent a Gyomaendrődi Hírmondó júniusi száma

A tartalomból:

          Toldi Balázs polgármester köszönete
          Megkérdeztük a polgármestert
          Iskolai hírek
          Játszótéri jó hírek
          Közérdekű tájékoztatások

A lapot itt olvashatja

SZERETEM A TERMÉSZETET – Rajzpályázat eredménye

internet fiestaSzeretem a természetet címmel meghirdetett rajzpályázatunk eredményhirdetését és a kiállítást is el kellett halasztanunk. Több mint 200 pályamunkát kaptunk, amelyből a zsűri döntése alapján 39 díjazott lett. Köszönjük a sok-sok szép rajzot, festést, ragasztást! Amint lehetőségünk lesz rá, kiállítjuk a könyvtárban.
A nyeremények átvehetők a könyvtárban!

A rajzok itt láthatók.

A díjazottak nevei itt olvashatók.

Könyvajánló felnőtteknek - Június (2020)

Tovább

Az év elején vendégünk volt Szabó T. Anna. Tanúi lehettünk az irodalom, a versek, az olvasás iránti elkötelezettségének. Az Ár című kötet a kapcsolatok ellentétes pólusait tárja elénk. A Határ prózai írásokat tartalmaz. Ajánlatunkban más ismerős nevekkel is találkozhatnak. Grecsó Krisztián verses kötete Magamról többet címmel jelent meg. Kollár-Klemencz Lászlót szerettük volna meghívni egy zenés irodalmi estre. Reméljük lesz alkalmunk találkozni vele. Addig is könyvét olvashatják: A műanyag kerti székek élete.
Figyelmükbe ajánljuk ezeket a szépirodalmi alkotásokat is.

 

 

 

Bővebben ...

Gratulálunk! - Zöld totó - Májusi megfejtők

zold toto felnottMájusi totónkban folytattuk a hazai barangolást a csodákkal teli Magyarországon. Mint korábban is írtuk, elsősorban az ajánlott könyvekben található leírást vettük figyelembe az interneten található számtalan, gyakran egymástól átvett leírás helyett, de az a helyes válaszok az interneten is megtalálhatók voltak.
A helyes megfejtéseket itt olvashatja. (pdf)

13+1 találatot ért el: Bajzákné Bukva Anikó, Habzda Irma, Nagy Tamás, Dinya Livia, Kiszelyné Rávai Erika, Zakariné Józsa Ida

A nyereményeket a könyvtár újranyitása után tudják majd átvenni.
A nyertesek névsora ismét:

Márciusi totó: Szabó Zénó, Takács Sára, Balogh Péter, Nemes Istvánné, Simonné Szrnka Zsuzsanna, Szarka Erzsébet, Oláh István, Vatainé Seprenyi Mária, Bácsi Andrea, Zakariné Józsa Ida.

Áprilisi első totó: Dinya Lívia

Áprilisi második totó: Patakiné Sztanyik Rita, Dinya Lívia

Májusi totó: Bajzákné Bukva Anikó, Habzda Irma, Nagy Tamás, Dinya Livia, Kiszelyné Rávai Erika, Zakariné Józsa Ida

A Nap kérdése játék nyertesei: Dinya Béláné, Bácsi Andrea, Habzda Irma, Patakiné Sztanyik Rita, Nagy-Kulik Zsuzsanna, Nagy Tamás.

A felnőtt zöld totó most nem folytatódik.

Új értékekkel gazdagodott a Gyomaendrődi Települési Értéktár

dr toth elek szilvatermeszto es nemesito kutato tevekenysege 1A közelmúltban három újabb értékkel bővült a Gyomaendrődi Települési Értéktár. Dr. Tóth Elek szilvatermesztő és nemesítő kutató tevékenysége és az Endrődi káposztás lepény bekerült az Agrár-és élelmiszergazdaság kategóriába. Az endrődi születésű kutató nevéhez több szilvafaj fűződik, közülük egyik legismertebb a Besztercei szilva. Endrődön szinte nemzeti eledelnek számított a káposztás lepény. Receptje, elkészítési módja generációkon át öröklődött, nem ment ki a divatból, ma is sokan sütik, igen kedvelt étel.

Egyik természeti különlegességünk Kérészvirágzás a Körösön címen került a Települési Értéktárba. A tiszavirágzás miatt a neves természettudós, Sir David Attenborough is ellátogatott Gyomaendrődre, hogy a Körösök vidékén tanulmányozzák és megörökítsék a csodás jelenséget. További információt az Értéktár Természeti környezet kategóriájában talál róla.

Az új értékekről részletesebben itt olvashat.

Megjelent a Gyomaendrődi Hírmondó

gyomaendrodi hirmondo 2020 majusMegjelent a Gyomaendrődi Hírmondó májusi száma.

A tartalomból: Interjú Toldi Balázs polgármesterrel
                       Interjú Mraucsik Évával a TSZGK intézményvezetőjével
                       A Települési Értéktár Albizottság tájékoztatója
                       Új értékek Gyomaendrődön

A lapot itt olvashatja.

Gratulálunk! – Április2- totó megfejtés

zold toto felnottÁprilisi második játékunkban a Magyarország rejtőzködő kincsei című könyvet választottuk. Mint írtuk is, első sorban a könyvben található leírást vettük figyelembe az interneten található számtalan, gyakran egymástól átvett leírás helyett, de az információk az interneten is megtalálhatók voltak.

13+1 találatot Patakiné Sztanyik Rita, 13 találatot Dinya Lívia ért el, ők a. a nyerteseink, akik nyereményüket a könyvtár újra nyitása után vehetik majd át. A helyes megfejtéseket itt olvashatja (pdf)

Zöld totó- Május

zold toto felnottMagyarország rejtőzködő kincsei olyan szépek, hogy nem tudtunk tőlük elszakadni. Fucskár Ágnes és Fucskár József Attila könyve azzal a céllal íródott, hogy felkeltse az érdeklődést hazánk megismerésére. „Számos kincs van eldugott falvaink temetőiben, városaink félreeső utcáiban, pusztákon, ami művészeti vagy építészeti értékénél fogva figyelmet érdemel.” – írják a szerzők. A könyv a rejtőzködő kincsekből összeállított, koránt sem teljes válogatás. Májusi totónkban tovább válogattunk a kincsekből.   Ha majd újra járhatnak könyvtárba, jöjjenek és kölcsönözzék ki Önök is. Ha megtehetik és kedvet kaptak hozzá, keressék fel hazánk apró kis gyöngyszemeit is! Lássanak ezer csodát! Fejtsék meg a totót, legyen szerencséjük és nyerjenek!

A totót itt tölthetik ki.

Beküldési határidő: 2020. május 31.

A gyerekeknek készült totót itt is megtalálja.

Endrőd történetéhez kapcsolódó szakdolgozatok

Borito Ivanyi Maria elete

Újabb dolgozatok válnak elérhetővé könyvtárunk honlapján, amelyek sok új információt adnak a helytörténet ránt érdeklődőknek. Az egykori endrődi olvasókörök történetéről olvashatnak Kiss Katalin és Kónyáné Jakab Ida munkáiban. Az Endrődön élt, azonos vezetéknevű családok megkülönböztetését szolgálták a ragadványnevek, Forster Gabriella gyűjtötte össze, vizsgálta és csoportosította őket. Az endrődi kötődésű Iványi Mária életét és munkásságát Bula Teréz dolgozta fel.

A dolgozatokat itt olvashatja.