Internet Fiesta a könyvtárakban 2019.

internet fiesta plakat smInternet Fiesta néven huszadik éve szervezik programjaikat a könyvtárak. Korábban az internet és elérhetőségének biztosítása, míg ma már a digitális írástudás, az interneten elérhető tartalmak népszerűsítése az elsődleges cél.

Igyekszünk érdekes és hasznos programokkal szolgálni ez idő alatt is. Nem csak a könyvtárban, a honlapunkon is találhatnak olyan tartalmakat, amelyek érdekesek lehetnek. Játékokkal is várjuk a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt. Jöjjenek a könyvtárba, itt vannak a legjobb helyen!

 

 

 

Nyomozás a könyvtárban
A Boldogság Kék Kosara
Vakrandi
Kölcsönözzön és fotózkodjon
Megosztjuk Önnel, amink van
Napi jó tanács – Óvatosan az interneten
Napi kérdés
Totó játék felnőtteknek - A totót itt töltheti ki: https://goo.gl/forms/MzgMLZZJ0Be7jAyM2
Totó játék gyerekeknek – A totót itt töltheted ki: https://goo.gl/forms/Xgxr8cFAhwatq9bk1
Magyar Királyi Honvéd Légierő makettekben
Őrület az iskolában – Lackfi János előadása
A levágott fül – Lackfi János előadása
Így főztünk mi Kínában

Fejtse meg a totót és nyerjen!

kerdojel totoAz Internet Fiesta jelszava: Könyvtár – kommunikáció – internet. A tudásmegosztás kommunikációhoz kapcsolódóan internetes játékra hívjuk Önöket.
Játsszanak velünk, töltsék ki a totót!
Keressék meg a válaszokat a honlapunkon található Adatbázisban. Segítségül annyit elárulunk, hogy a totó kérdéseire az Értéktár menüben találják a válaszokat. A helyes megfejtést beküldők közül sorsolással választjuk ki a nyertest, aki nyereményét április 4. és 9. között veheti át a könyvtárban, nyitvatartási időben.
A totójátékot itt töltheti ki és küldheti be:

https://goo.gl/forms/MzgMLZZJ0Be7jAyM2

@ NAPI JÓ TANÁCS

fn4 Használjon megfelelő szűrőprogramokat!

  • A megfelelő szűrőprogramok – időkorlátozás funkciója - használatával kiküszöbölhető, de legalábbis keretek közé terelhető a gyermekek játék- és internet függősége.
  • A szűrőprogramok segítségével továbbá megfelelően szűrhetőek az interneten elérhető tartalmak, így megelőzhetőek a pedofil jellegű zaklatások, és az, hogy gyermekünk erőszakos tartalmakkal találkozzon.
  • Mielőtt használni kezdünk egy szűrőprogramot, beszélgessünk el gyermekünkkel, és magyarázzuk el neki, hogy ez nem ellene irányul, hanem az ő érdekeit tartjuk szem előtt.

Lackfi János kétszer

lackfi janos smMárcius 21-én Lackfi János volt könyvtárunk vendége. A gyermekek és felnőttek között egyaránt népszerű kortárs író, költő, műfordító remek előadó is. A délutáni, gyerekeknek szóló előadáson rácáfolt arra a gyermeki felvetésre, miszerint: a költők unalmasak, mert csak ott állnak és olvassák a verseiket. Volt olyan gyerek, akik el sem hitte, hogy „ilyen jó fej”! Magával ragadta a több, mint százhatvan vendéget! A második, esti előadáson beszélt önmagáról, tanári és irodalmi munkásságáról és részleteket olvasott fel megjelent könyveiből. Komolyabb és könnyedebb témákat egyaránt érintett az est folyamán. A műveiben megjelenő szellemes szófordulatok, a nyelvi humor, az irónia, az egyszerű, de olykor mégis groteszk helyzetek „lackfis” bemutatása mind-mind stílusának forrásai. Negyvenhét könyve, harmincnál több műfordítás kötete jelent meg. A közönségtalálkozó dedikálással és kötetlen beszélgetéssel zárult. A látogatóink közül többen is kétszer jöttek, megnézték a gyerekeknek és felnőtteknek szóló előadást is.

Képek a Galériában

MEGHÍVÓ- Magyar Királyi Honvéd Légierő makettekben

balog lajos makett meghivo smA Határ Győző Városi Könyvtár sok szeretettel várja az érdeklődőket a Magyar Királyi Honvéd Légierő makettekben című kiállításra, amely Balog Lajos makettjeiből áll.

A maketteket bemutatja és a makett készítésről tart ismertetőt Balog Lajos,

Időpont: 2019. március 27. 11 óra

A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben, munkanapokon 9-17 óra között.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd Fő út 230.

Időpont: 2019. március 21-től április 5-ig.

A kiállítás megtekintése díjtalan.

MEGHÍVÓ – Így főztünk mi Kínában

igy foztunk kinaban meghivo smA Határ Győző Városi Könyvtár sok szeretettel várja az érdeklődőket Így főztünk mi Kínában című programjára. Vendégünk lesz Tímár Albin mesterszakács, szakácsolimpikon és Tímár-Gera Nikolett.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd, Fő út 230.

Időpont: 2019. március 26. (kedd) 17 óra.

A programon a részvétel díjtalan.

Torta- és Süteménysütő verseny és kiállítás

tortasuto verseny plakat smA Határ Győző Városi Könyvtár az idén is megrendezi a torta- és süteménysütő versenyét és kiállítását.

A Felhívást itt olvashatja.
Jelentkezési határidő: 2019. április 17. (szerda) 12 óra.
Jelentkezni lehet itt: https://goo.gl/forms/w8QhhvNWA6jLv8NC3
vagy a könyvtárban.

A verseny és kiállítás helyszíne:
Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd Fő út 230.
A kiállítás időpontja: 2019. április 27 (szombat) 15-17 óra között.

Pál Feri atya előadása

2019 03 08 pal feri atya eloadasa smPál Feri atyát hallgathatták az érdeklődők március 8-án a Határ Győző Városi Könyvtárban, aki a Gyomaendrődi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum meghívására érkezett városunkba. Az emberi lélek rejtelmeit jól ismerő pap, mentálhigiéniás szakember Hogyan segítsünk magunknak és egymásnak címmel tartott előadást. Közérthetően, egyszerű szavakkal beszélt a függőségben szenvedők viselkedéséről, a családtagjaik és a környezetükben élők reakcióiról, konkrét példák segítségével érzékeltette az utat a probléma felismerésétől a segítségnyújtásig. A történetek szépen példázták azt, hogy a szeretet és az egyszerű emberek bátorsága, elszántsága és ereje micsoda eredményeket hozhat. Élmény volt hallgatni a magával ragadó stílusú, szenvedélyes előadásmódú Pál Feri atyát.

Képek a Galériában

A magyar Szent Korona 11 hazatérése

magyar szent korona 11 hazaterese smProf. Dr. Pálffy Géza, a Szent Korona Kutatócsoport vezetője (Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet) történész, a Magyar Királyság, Horvátország és a Habsburg Monarchia közötti kapcsolatok, a magyar uralkodókoronázások és a Szent Korona kora újkori történetének jeles és elismert kutatója tartott előadást könyvtárunkban. A kitűnő előadás a magyar Szent korona viszontagságokkal teli történetét, tizenegy hazatérését vázolta fel. Az előadás során számos érdekes információval, kutatási tényeken alapuló hiteles adattal lettünk gazdagabbak. A hallgatóságot lekötötte az előadó stílusa, közvetlen előadásmódja. Professzor úr arra is vállalkozott, hogy az est végén, a közönség tagjaival beszélgessen a magyar Szent Korona történetét övező mítoszok és legendákról, válaszoljon a felmerült kérdésekre.


Képek a galériában

Újabb értékek a Települési Értéktárban

knerter sm2019-ben újabb értékkel gazdagodott városunk értéktára. A felterjesztéseknek köszönhetően újabb tíz helyi érték vált „Gyomaendrődikummá”, melyek a következők:

Épített környezet kategóriában:
Gyomai Evangélikus Templom épülete, Kner tér, Hantoskerti termálkút, Hősök Emlékmű (Endrőd), Hősök Emlékmű (Gyoma)

Kulturális örökség kategóriában:
Márton Gábor helytörténeti munkássága, Endrődi Tájház, Határ Győző Városi Könyvtár.

Sport kategóriában:
Varga Lajos sportpályafutása, Varjú Vilmos sportpályafutása.

Bővebben itt olvashat róluk.

Bővítettük adatbázisunkat

hosok tere smHamarosan átadják megújult Hősök terét. Ehhez kapcsolódva, már feltettünk dokumentumokat Adatbázisunkba. Emlékhelyek címmel kialakított rovatunkat a Hősök tere emlékműveinek meglévő anyagait dolgoztuk fel, amelyekhez ajándékot is kaptunk egy kedves olvasónktól. Reméljük, ez az összeállítás is szép emlékeket idéz fel. A feldolgozás során Iványi László tb. kanonok esperesplébános nyújtott jelentős segítséget.

Ha van, aki további adatokkal tudja pontosítani a feltett dokumentumokat, nagy örömmel fogadjuk. Mintahogyan azt is, ha fotó, vagy más egyéb dokumentumaikat a könyvtárnak ajándékozzák. Nagyon jó helye lesz nálunk, a közösség elé tárjuk ezeket a ’kincseket’.

Új dokumentumainkat itt találják:

Agrárproletár emlékmű

1956-os kopjafa

Üldözött gazdák emlékműve

Képek a felújított térről