Internet Fiesta

internet fiesta logo

2018. március 22-29. között

 

internet fiesta plakatAz Informatikai és Könyvtári Szövetség 2018. március 22. és 29. között 19. alkalommal rendezi meg az Internet Fiestát a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Könyvtárunk is csatlakozott a programsorozathoz, változatos programokkal várjuk látogatóinkat.

 

A teljes programot itt olvashatják.

 

 

 

Egészségedre! – Okosodj a Neten!
A Boldogság Kék Kosara
Könyvtár-Egészség-Internet rajzpályázat
1x1 ingyenes Internet
E-Polc
Játsszon velünk! A nap kérdése felnőtteknek, gyerekeknek
Játsszon velünk! Totó játék felnőtteknek
Egészségére! Napi jó tanácsok felnőtteknek, gyerekeknek
Vakrandi
Meseszínház
A madarak világa
Közönségtalálkozó Fábián Jankával
Rajzpályázat eredményhirdetése

MEGHÍVÓ- Közönségtalálkozó Fábián Jankával

fabian janka plakatFábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb írónője lesz a könyvtár vendége. Történelmi hátterű regényei megjelenésük után szinte rögtön siker könyvekké váltak.

A közönségtalálkozó helye: Határ Győző Városi Könyvtár Gyomaendrőd, Fő út 230.

Ideje: 2018. március 23. (péntek) 17 óra.

Zárva tartás

 Tisztelt Olvasóink!

Könyvtárunk 2018. március 15-18. között zárva lesz.

Nyitás március 19-én (hétfőn) 9 órakor.

 

 

Helyi lapok a 2017-es esztendőből

helyilapok 0003

Honlapunkon olvashatók a városunkban megjelent lapok korábbi számai. Adatbázisunkat most bővítettük a 2017-es évben megjelent újságokkal. A Gyomaendrődi Hírmondó mellett megtalálják a Városunk Gyomaendrőd, a Szó-Beszéd és a Gyomaendrődi Toll digitalizált számait. Ez utóbbi a harmadik szám megjelenését követeően megszűnt.

Bővebben...

Megjelent a Gyomaendrődi Hírmondó

gyomaendrodi hirmondo 2018 marciusMegjelent a Gyomaendrődi Hírmondó 2018 márciusi száma.

A tartalomból:

  • Rajzpályázat eredmény hirdetés
  • Polgármesteri tájékoztató
  • Járási Hivatal hírei
  • Közfoglalkoztatás hírei
  • Programajánlók

A márciusi számot itt olvashatja.

A Márai-program újabb kötetei

44 meghökkentő eset a magyar történelemből

A Márai-program keretében ismét sok érdekes könyv érkezett könyvtárunkba.
A program célja: A nemzeti kultúra megőrzése, a hazai és a határon túli magyar kiadók által megjelentetett, értéket képviselő könyvek eljuttatása minél több olvasóhoz a hazai és a határon túli könyvtárakon keresztül; az olvasáskultúra fejlesztése; a kortárs magyar szerzők támogatása és megismertetése.

Bővebben...

Kiegyezés-dualizmus- polgárosodás konferencia

meghivo daulizmus eloadas

Nagyszerű programot valósított meg a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára könyvtárunkban. A Kiegyezés-dualizmus- polgárosodás konferencia Klement Judit (az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa) előadásával kezdődött. Gazdag vállalkozók házasodási stratégiái a XIX. században című előadása érdekes szemszögből mutatta meg a gazdasági, az ipari, kereskedelmi élet fejlődését. Erdész Ádám (MNL Békés Megyei Levéltára igazgató) Békés megye dualizmus kori fejlődéséről beszélt, természetesen gyomai adatokkal is színesítette előadását. Kovács Béla (helytörténész, nyugalmazott gimnáziumigazgató) parasztpolgárok Gyomán és Endrődön a dualizmus korában című előadását a személyes adatok és az előadó remek stílusa tett igazán élvezetessé. Az előadások után kötetlen beszélgetésre is lehetőség volt. Az érdeklődők megtekintették a A Békés megye a dualizmus korában című 15 db-ból álló roll papiros kiállítást, a mely 2018. március 9-ig lesz látható a könyvtárban.

Képek a galériában.

Gyoma történetéhez kapcsolódó szakdolgozatok

adalekok pohalom tortenetehez borító

A könyvtárunk helytörténeti gyűjteményében található szakdolgozatok sok érdekes és értékes adalékkal szolgálhatnak Gyoma közel-és régmúltjának megismerésében. A Gyoma története iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk az alábbi dokumentumokat.
Több dolgozat foglalkozik Gyoma kulturális életével. Ez nem véletlen, hiszen a felsőoktatási intézményekben tanulók közül kötődésük, lokálpatriotizmusuk miatt többen választották szakdolgozatuk témájául szülővárosuk oktatási, kulturális, művészeti szegmensének feldolgozását.

Bővebben...

MEGHÍVÓ – Kiegyezés- Dualizmus - polgárosodás kiállítás és konferencia

meghivo daulizmus eloadas

Tisztelettel meghívunk minden érdeklődőt a Kiegyezés- Dualizmus - polgárosodás kiállításra és konferenciára.

Köszöntőt mond Toldi Balázs polgármester

Gazdag vállalkozók házasodási stratégiái a XIX. században
Ea: Klement Judit az MTA BTK Történelemtudományi Intézet tudományos munkatársa

Békés megye átalakulása a dualizmus évtizedeiben
Ea: Dr. Erdész Ádám MNL Békés megyei Levéltára igazgatója

Parasztpolgárok Gyomán és Endrődön a dualizmus korában
Ea: Dr. Kovács Béla helytörténész, ny. gimnáziumigazgató

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd, Fő út 230. sz.
Időpont: 2017. március 1. 16,30

Nyári Krisztián két, remek előadása könyvtárunkban

nyari krisztian sm

2018. február 15-én rendhagyó irodalom-történelem órával kezdődött Nyáry Krisztián író, szerkesztő, kommunikációs szakember programja könyvtárunkban. Élvezetes, könnyed stílusban beszélt legújabb könyvének: Fölébredett a föld-Levelek, hősök, történetek 1848/49-ből kapcsán az emlékezetes, március 15-i eseményekről. Bevonta a gyerekeket is az események felidézésébe, közösen szavalták a Nemzeti dalt. Ugyan ez a könnyed, finom humorral átszőtt, élvezetes mesélés jellemezte a felnőtteknek szóló előadást is. Megtudtuk, hogy miért is születtek könyvei, mi az, ami érdekli az emberekben, a sorsukban, történeteikben. Igazi hősök című könyvében Kner Izidorról is írt, most felelevenítette, hogy példára érdemes hősnek tekinti a nyomdaalapítót, aki hétköznapi emberből kitartása, szorgalma, a becsületes életbe és munkába való hite miatt vált hőssé. A történetek kalandos vonalvezetését Hevesi Judit szerkesztő terelgette.
Képek a Galériában

FELHÍVÁS- Rajzpályázat

rajzpalyazat

A Határ Győző Városi Könyvtár InternetFiesta programjához kapcsolódó rajzpályázatot hirdet.

A pályázat célja: a figyelem fókuszálása az egészségre, az egészség védelmére.

Nevezési feltételek:
Min. A/4, max. A/3 méretű, bármely technikával (vízfesték, tempera, zsírkréta, ceruza, papírragasztás, stb.) készített kép, a pályázati cél bemutatására. Egy személy több pályaművet készíthet. Lehet egyénileg, vagy csapatban is nevezni. (Felhívjuk a csapatok figyelmét, hogy a díjazás során nem számít hány főből áll a csapat). A pályamunka hátoldalára kérjük olvashatóan feltüntetni: a kép címét, a készítő(k) életkorát, nevét, óvodája, vagy iskolája nevét.

Bővebben...