MEGHÍVÓ - Előadás

bruti plakatA Határ Győző Városi Könyvtárban

Bruti: „Bolond ellen nincs orvosság”

Stand-up műsorára kerül sor. Melyre szeretettel meghívjuk az érdeklődőket. A programon a részvétel ingyenes!

Időpont: 2018. október 5. (péntek) 18 óra.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár Gyomaendrőd Fő út 230.

Megjelent a Gyomaendrődi Hírmondó

gyomaendrodi hirmondo 2018 szeptemberMegjelent a Gyomaendrődi Hírmondó szeptemberi száma. Itt olvashatja.

A tartalomból:

Európa bajnok mazsorettek
Tótka Sándor újabb sikerei
Polgármesteri tájékoztató
Tájékoztató a pályázatokról
Gyomaendrőd Egészségügyéért kitüntetés
Megyei Értékek

Új könyveink: Szeptember 2018

Városunk szülötte Bíró Balogh Tamás válogatta és szerkesztette Radnóti Miklós levelezését kötetbe. Előttünk bontakozik ki a másfél évtizedes művészi pálya: az egyre szűkebb irodalmi térben mozgó magyar költőé. Tanúi lehetünk bírósági ügyének, bepillantást nyerünk egyetemi tanulmányaiba, beszámolókat kapunk a nyaralásokról, tudósításokat a munkaszolgálatokról.   

Edith Eva Eger a gondolat szabadságát kínálja A döntés című könyvében: Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk.

Rakovszky Zsuzsa prózai munkák után ismét lírát alkotott. A Történések epikus költészete jelenünket pásztázza végig. Monológok, balladák, lírai elbeszélések és egy sűrű verses regény az Állapotváltozások álmainkról és félelmeinkről, lehetőségeinkről és korlátainkról.   

Tolvaly Ferenc történelmi dokumentumokon alapuló, lenyűgöző regénye a titok nyomába ered: mivel magyarázható a Zsolnayak sikere, hogyan tudtak világszínvonalú értéket létrehozni úgy, hogy a szükséges feltételek közel sem voltak adottak? A titok megfejtése a családtagok személyiségében rejlik, e személyiségeket pedig a könyvben a gyáralapító lánya, Mattyasovszky-Zsolnay Teréz személyes hangú, részben fiktív naplóin keresztül ismerhetjük meg.   

Bővebben...

MEGHÍVÓ – Beinschróth Julianna előadás

beinschroth julianna plakatA Határ Győző Városi Könyvtár szeretettel meghívja Önt és kedves ismerőseit

Beinschróth Julianna

A Coaching segít eligazodni életünk térképén! című előadására.

Az előadás helyszíne: Határ Győző Városi Könyvtár Gyomaendrőd Fő út 230.

Időpont: 2018. szeptember 27. (csütörtök) 17 óra.

A programon a részvétel ingyenes.

MEGHÍVÓ – Így főzünk mi

igy fozunk mi plakatA Határ Győző Városi Könyvtár szeretettel meghív minden érdeklődőt Így főzünk mi programsorozatának következő előadásaira:

Trükkök a konyhában-egészségesebb élet

Előadó: Kovácsné Kósa Judit

Ehető virágok – ismerkedj a levendulával!

Előadó Barna Zsuzsanna

Az előadások helyszíne: Határ Győző Városi Könyvtár Gyomaendrőd Fő út 230.

Időpont: 2018. szeptember 20. (csütörtök) 17 óra.

A programon a részvétel díjtalan.

Újabb helyi vonatkozású könyvet sikerült beszereznünk

kato jozsefA Szarvasi Felsőfokú Óvónőképző Intézet második évkönyve 1962-ben jelent meg. A kötet szerzői között találjuk Kató Józsefet is, aki tanulmányában a dualizmus kori hazai és Békés megyei népművelésről írt. A gyomai születésű, mindössze 47 évet élt Kató József irodalmi munkássága szerteágazó: író, költő, műfordító és lapszerkesztő volt. A rövidéletű irodalmár emlékét egykori lakóházán emléktábla jelzi, nevét utca viseli. A könyvnek van másik helyi vonatkozása is: a gyomai Kner Nyomdában készült. Az évkönyv helytörténeti gyűjteményünkben található Kató József verseskötetei mellett. Könyvtárunk hosszi ideig várt arra, hogy a könyvet beszerezhessük, antikváriumon keresztül sikerült végre.

Könyv a nyomtatott betűről

haiman gyorgyHelytörténeti gyűjteményünkbe újabb értékes dokumentumot tudtunk megvásárolni. 1942-ben Budapesten, az Officina kiadónál jelent meg A nyomtatott betű művészete. A gazdagon illusztrált könyv összefoglaló ismereteket ad a tipográfiai stílusokról, betűtípusokról, híres betűmetszőkről. A könyv szövege Gyomán, Kner Izidor könyvnyomdájában készült, szerzője a nyomdaalapító elsőszülött unokája, Haiman György. A nyomdász dinasztiába született fiatalt családtagjai segítették a mesterség megismerésében, szakmai felkészítését nagybátyja, Kner Imre szervezte. Gyakornoki ideje alatt megismerte a nyomda- és rokonszakmák területeit és későbbi munkásságában kamatoztatta ezt a sokrétű tudást. Nemzetközileg elismert szaktekintély volt, akinek városunk 1996-ban posztumusz díszpolgári címet adományozott. A könyv Haiman György első önálló munkáinak egyike. Egykori tulajdonosa Pavlovszky Ferenc gépmester volt, aki szakmáját az Egyetemi Nyomdában tanulta. Felszabadulását követően 1930-tól a nyomdász szakszervezet tagja lett, ahol idővel egyre magasabb tisztségeket töltött be. A nyomász szakszervezet központi vezetőségének tagja, majd elnöke, halála előtt a SZOT alelnöke volt. (Forrás: Magyar Életrajzi Lexikon, www.arcanum.hu)

Gyomaendrődi Értéktár

ertektar logoA Határ Győző Városi Könyvtár felvállalva a helyi értékek védelmét és népszerűsítését, honlapján létrehozta az Értéktár menüpontot, ahol az eddig bekerült értékek valamint az értéktárral kapcsolatos információk találhatók meg.

A Gyomaendrődikumok bemutatása mellett olvashatók az előterjesztések és képek láthatók.

Bővebben...

Megjelent a Gyomaendrődi Hírmondó

gyomaendrodi hirmondo 2018 juliusMegjelent a Gyomaendrődi Hírmondó júliusi száma. Itt olvashatja.

A tartalomból:

Polgármesteri tájékoztató
A tervezett ütemben halad az M44-es építése
Járási hírek
Iskolák hírei
Meghívók programokra
Sporthírek

Júliusi könyvajánló (2018)

A kortárs irodalom népszerű hazai és külföldi képviselőinek könyveit ajánljuk. Gergely Ágnes új könyvében két regénye, a Tolmács és az Őrizetlenek olvasható. Lackfi János könyve és Vámos Miklós novellái kellemes olvasmányélményt adnak.
2018-ban Szegeden az Év Könyve-díjat Bíró-Balogh Tamás Különben magyar költő vagyok című kötete kapta. Az irodalomtörténeti szempontból jelentős kötet Radnóti Miklós családjával, szerelmeivel, barátaival, költőtársaival, szerkesztőkkel, kritikusokkal 1926-tól a munkaszolgálatig folytatott, fennmaradt leveleit tartalmazza. Nánási vásárok, nánási pásztorok címmel jelent meg Kunkovács László új kötete, mely a néprajz, fotográfia, kultúrtörténet témakörének újabb szép eposza.

Bővebben...

Így főzünk mi - Mártogatósok, krémek zöldségekből

igy fozunk mi smÍgy főzünk mi programsorozatunkban mártogatósok, krémek voltak napirenden. Csákvári Kata - Nagylaposi Birkacsárda- volt a vendégünk, aki megosztotta a közönséggel receptjeit és a helyszínen készítette el a finomságokat. Az alapanyagok közismertek: cukkini, cékla, bab és lencse, amit párolás-sütés után hagymával, olajjal, tejföllel, sajttal, sprotnival és különféle friss fűszernövényekkel lehet ízesíteni. A zöldség alapú krémek könnyen, gyorsan elkészíthetők és változatosabbá tehető velük az étrend. Jó szívvel ajánljuk diétázóknak és egészségesen táplálkozóknak könnyű vacsorára, gyermekeknek uzsonnára, de vendéglátás alkalmával is kiválóak.

Képek a Galériában

A Karib-tenger kalózai a könyvtárban

karib tenger kalozai a konyvtarban smJúlius 3-án kalózokkal töltötték a délutánt a könyvtárba érkező gyermekek és szüleik. Városunk ifjú lakói közül sokan alkalomhoz illően öltözve, kalóz jelmezben érkeztek. A jól ismert dallam felcsendülése után. Jack Sparrow és Barbossa kapitány nemcsak jó humorával szórakoztatta a közönséget, de játékos feladatokkal felmérte a gyereksereg ügyességét is. Az apró ajándékok mellett sok nevetés, felhőtlen szórakozás volt a jutalom.

Képek a Galériában