Tisztelt Látogatóink!

maszkKönyvtárunkban a hat éven felüli látogatók körében kötelező a maszk használata.

Maszk nélkül nem vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait, nem vehetnek részt rendezvényen, nem léphetnek be a könyvtárba.

Kérjük együttműködésüket!

MEGHÍVÓ – Örökölt sors

orokolt sors smOrvos-Tóth Noémi "Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai" című előadása a Határ Győző Városi Könyvtárban. A programon a részvétel díjtalan. Maszk használata kötelező!

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár
               Gyomaendrőd, Fő út 230. szám

Időpont: 2020. szeptember 22. (kedd) 17 óra.

Maszk viselése kötelező!

Gyomaendrőd Nagy Könyve

konyvtar naposIsmét keressük Gyomaendrőd Nagy Könyvét. Keressük azt a könyvet, amelyet a gyomaendrődiek legjobban szeretnek. 2015-ben az első helyen Wass Albert: Funtineli boszorkány című könyve végzett, ez a könyv volt a gyomaendrődiek kedvenc könyve. Játsszon velünk és nyerjen! Akik beküldik kedvenc könyvük címét, sorsoláson vesznek részt és nyerhetnek. Írja be kedvenc könyvének, olvasmányélményének íróját és címét, ebben a formában: Szerző:Cím. Nincs műfaji megkötés, lehet magyar, vagy külföldi, szépirodalom, vagy bestseller, gyermek vagy felnőtt, ami Önnek a legkedvesebb. Segítsen Ön is, hogy megtaláljuk Gyomaendrőd Nagy Könyvét! Egy űrlapon csak egy művet tud ajánlani, de egy szavazó több javaslatot is küldhet, vagy többször szavazhat.

Eredményhirdetés: 2020. október 14., ekkor sorsoljuk ki a szerencsés nyertest is.

Szavazzon most!

Kálloy Molnár Péter zenés irodalmi estje könyvtárunkban

kalloy molnar peter zenes irodalmi estje smA színész, rendező, dalszerző-énekes sokszínű tehetségével kápráztatta el a közönséget. Elérte, hogy egyszer a könnyünk potyogjon a visszafojtott nevetéstől, másszor pedig elszorult torokkal, néma csendben hallgassuk a megzenésített verseket, írásokat. Az előadás előtt Kálloy Molnár Péter tiszteletét tette Feri bácsinál, meglátogatta Kállai Ferenc szobrát. Programunk a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00564 azonosító számú Közösségi kompetenciafejlesztés a Határ Győző Városi Könyvtárban című projekt keretében valósult meg.

Képek a galériában

Megjelent a Gyomaendrődi Hírmondó szeptemberi száma

gyomaendrodi hirmondo 2020 szeptemberMegjelent a Gyomaendrődi Hírmondó szeptemberi száma:

     - Gyomaendrőd kitüntetettjei
     - XXII. Nemzetközi Halfőző Verseny
     - Megkérdeztük a polgármestert
     - Negyvenöt év közszolgálat- Interjú Megyeri Lászlóval
     - B oldal – Interjú Szonda Istvánnal
     - Programajánlók

A lapot itt olvashatja.

Zenés irodalmi est Kollár-Klemenc Lászlóval

zenes irodalmi est kollar klemenc laszloval smKollár-Klemenc László volt könyvtárunk vendége. A sokoldalú, több művészeti ágban is alkotó énekes egyedi hangvételű dalaival, írásaival késztette gondolkodásra a közönséget. Tanúi lehettünk a kortárs irodalom és kortárs zene találkozásának. Az érdeklődők megvásárolhatták Miért változnak a dolgok és A műanyag kerti székek élete című köteteit. Az utóbbi könyvtárunkból kölcsönözhető. Az irodalmi est dedikálással zárult. Programunk a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00564 azonosító számú Közösségi kompetenciafejlesztés a Határ Győző Városi Könyvtárban című projekt keretében valósult meg.

Képek a galériában

Odavagyok magáért – Nyárvégi estike III.

nyarvegi estike smKönyvtárunk egyik szép hagyománya, hogy augusztus végén nyárbúcsúztató, zenés műsorra hívjuk olvasóinkat. Így volt ez most is, augusztus 25-én Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka volt a vendégünk, akik már nem először jártak nálunk. Az Odavagyok magáért című műsorukban közismert dallamok és néhány szép vers segítségével idézték fel a nyár könnyedségét és a legszebb érzést, a szerelmet. A neves művészek vidám, kiváló hangulatot teremtettek, több dalt velük énekelt a közönség. Programunk a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00564 azonosító számú Közösségi kompetenciafejlesztés a Határ Győző Városi Könyvtárban című pályázat segítségével valósult meg.

Képek a Galériában

A Knerek Gyoma társadalmában

knerek gyoma tarsadalmaban smA Határ Győző könyvtár fontosnak tartja a település értékeinek megőrzését. A Kner család szellemi hagyatéka nagy hatással volt a város életére. Dr. Erdész Ádám, a MNL Békés Megyei Levéltárának igazgatója, a tőle megszokott nagyszerű előadásában bemutatta a család szerepvállalását a település életében. Kner Sámuel, munkájával, szorgalmával megbecsült polgárrá vált. Kner Izidor olyan kapcsolati hálóval rendelkezett, amellyel kevesen büszkélkedhettek a városban. Élénk társadalmi életet élt. A városban nem csak kezdeményezője volt a fejlődének, hanem mecénása és cselekvő résztvevője is. Részt vett a városi és megyei döntéshozó testületek munkájában. A szakmája révén pedig ismerte az ország közigazgatási rendszerét. Neves irodalmárokkal, írókkal tartott fenn jó viszonyt. Jó tollú íróként maga is jelentetett meg könyveket. Kner Imre más körökben mozgott. Ő tipográfusként, könyvművészként tett szert európai ismertségre. Dr. Erdész Ádám mindig szívesen jön Gyomaendrődre és a közönség most is érdeklődéssel és szeretettel fogadta. Programunk a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00564 azonosító számú Közösségi kompetenciafejlesztés a Határ Győző Városi Könyvtárban című projekt keretében valósult meg.

Képek a gelériában

Gyoma300 – Roll plakát kiállítás

300 logo szines2020. szeptember 18-ig látható könyvtárunkban a Gyoma újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából készült történelmi, képes tablók, amelyek 2017-ben készültek.

Érdemes újra megnézni, és bizonyára sokan vannak olyanok, akik még nem látták.

Megtekinthető nyitvatartási időben.

A Gyomaendrődi Települési Értéktár újabb értékei

korosi halaszle 4A Körösök ölelésében fekvő városunkat a vizek városának is nevezhetjük – most a halgasztronómiához kapcsolódó két újabb értékkel bővült a helyi értékek tára.

Városunkban 1998. augusztus 21-én rendezték meg először a Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző versenyt. Változó helyszíneken, több szervező munkájának köszönhetően azóta is minden esztendőben megrendezésre került. Az évek során a verseny változott, kulturális programokkal egészült ki. A gasztronómiai, turisztikai vonzerőt is jelentő rendezvény fontos szerepet tölt be Gyomaendrőd kulturális életében.

A halfogyasztás és a halételek készítése terén helyi specialitás a Tímár János receptje szerint főzött körösi halászlé. Az ismert és köztiszteletben álló vendéglátó-ipari szakember saját ízesítésű halászleve évtizedek óta népszerű a város lakói és vendégei körében. Emlékét őrzi a Körösi halászlé Tímár János receptje alapján elnevezésű helyi érték is.

Az új értékekről részletesebben itt olvashat.

Júliusi könyvajánló felnőtteknek (2020)

Tovább

Az év elején járt könyvtárunkban Dragomán György, akinek A pusztítás könyve volt az első regénye. Egy Fábián nevű fiatal mérnököt egy elzárt városba száműznek, ahol meg kell küzdenie a romlás, pusztulás és pusztítás városának nagyhatalmú Kormányzójával. Gárdos Péter Királyi játék című könyve Kempelen Farkas, a polihisztor udvari tanácsos és Dragóner Arnold, a hányattatott sorsú, briliáns sakkozó történetén keresztül egy időben távoli, de hangulatában ismerős világba kalauzol: megismerhetjük egy nagyravágyó uralkodó PR-gépezetét, titkosszolgálatát és a közvélemény befolyásolásának trükkjeit.

Tovább
Tovább
Tovább

Ablonczy Balázs Trianonnal kapcsolatos eladását hallhatták az érdeklődők könyvtárunkban. Az ismeretlen Trianon című könyve az eseményeket új megvilágításba helyezve, a társadalom egyes csoportjainak tapasztalataira fókuszálva mutatja be, hogy milyen volt valójában a békeszerződés. Ismeretterjesztő könyveink között Náray Tamás legújabb könyve mellett megtalálják a hazánk és Románia nevezetességeit bemutató köteteket is.

Tovább
Tovább
Tovább
Bővebben ...