Rendhagyó könyvbemutató - Az Endrődi Füzetek című sorozat ismertetése

rendhagyo konyvbemutato017Rendhagyó könyvbemutató keretén belül nem csak Gergely Ágnes legújabb kötetének, hanem annak témája: az Endrődi Füzetek sorozat bemutatójára is sor került. Dr. Szilágyi Ferencné Németh Eszter mutatta be a kötetet és összegezte a sorozatot. Németh Eszter az Endrődi Füzetek „gazdája és motorja” volt, minden köteten valamilyen formában megtaláljuk a kézjegyét. Összegzésében az egyes kötetekről sok érdekességet osztott meg a hallgatósággal és gyakran utalt Gergely Ágnes tanulmányára. Előadásában kitért a kezdetekre, a gyűjtőmunkára, majd visszaemlékezett arra, hogyan születettek meg a kötetek. Számszerű adatokkal érzékeltette, milyen sok munkára (szerkesztés, jegyzetek készítése, lektorálás, illusztrációk készítése) és időre volt szükség ahhoz, hogy megjelenjen a tíz kötet. A szülőföld iránti szeretet és elkötelezettség, a közös munka, a sok segítség, a már megjelent kötetek pozitív fogadtatása mind segítette a nagyszabású vállalkozást.

Bővebben...

Egy urbánus főhajtása – Gergely Ágnes könyve

Gergely Agnes Egy urbanus fohajtasaGergely Ágnes legújabb könyve a Határ Győző Városi Könyvtár kiadásában jelent meg A szerző részletesen, személyes emlékeivel átszőve ismerteti a tíz kötetes Endrődi Füzetek című könyvsorozatot. A kötet nemcsak tartalmában, hanem külső megjelenésében is szervesen illeszkedik a sorozathoz.

Megvásárolható a Határ Győző városi Könyvtárban és az endrődi Tímár Máté Fiókkönyvtárban.

Jöjjön és sakkozzon!

sakkozzon velunkSzeret sakkozni, de nincs kivel? Szívesen játszana, de nincs hol?
Jöjjön el a Határ Győző Városi Könyvtárba!

Szerda délutánonként, 14 órától kötetlen formában lesz rá lehetősége. Szeretettel várják a sakkozók a partnereket, mi pedig örömmel fogadunk minden látogatót.


Gondolkodni, alkotni jó, a kreativitás, amit én főként a sakkban élek meg, teljesebbé teheti az életet. (Polgár Judit)

Egyórai sakkban, öcsém, átéli az ember egy igazi csatának minden forgását, minden tüzét. (Gárdonyi Géza)

Tudatos szülők könyvtára

tudatos szulok konytara„Tudatos szülők könyvtára” nevet viseli az a gyűjtemény, melyet az 1-3 éves gyermekeket nevelő szülők és az érdeklődők számára alakítottuk ki. Itt találhatók azok a szakkönyvek és mesekönyvek, amelyek a kisgyermekek fejlődését, fejlesztését segítik elő. Korábban ezzel kapcsolatban került megrendezésre könyvtárunkban a Cseperedő rendezvény, ahol a fejlesztő pedagógusok sok információval és hasznos tanácsokkal látták el a résztvevőit.

A szakemberek által ajánlott könyveket könyvtárunk folyamatosan szerzi be. A mesekönyvek szépek, színesek, figyelemfelkeltőek és könnyen lapozhatóak. Témájukban is közel állnak a kisgyermekekhez.
Különösen népszerűek az „ablakos” könyvek, ahol az „ablakok” kinyitásával további információt kapnak a kíváncsi gyermekeknek. A szakkönyvek a szülőknek nyújtanak segítséget, hogy a mese, a közös játék révén segítsék gyermekeik érzelmi, értelmi, beszédfejlődését.
Most újabb kötetekkel bővült a gyűjtemény, amit az ifjúsági részen, külön polcon helyeztünk el.

Megjelent a Gyomaendrődi Hírmondó

gyomaendrodi hirmondo 2018 majusMegjelent a Gyomaendrődi Hírmondó májusi száma, itt olvashatja.

A tartalomból: 50 éves az Andódy könyvkötészet

                            Kunkovács László: Világjelek című könyvének bemutatása

                            Polgármesteri tájékoztató

                            Beszámolók rendezvényekről

                            Programajánlók

 

 

Meghívó – Könyvbemutató és kiállítás

tunder hataron tulA Határ Győző Városi Könyvtár tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves ismerőseit Kada Erika Tündér-határon túl című könyvének bemutatójára és Bella Rózsa, a kötet illusztrátorának kiállítására.

Helye: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd, Fő út 230.
Ideje: 2018. május 11. (péntek) 15 óra.

Kada Erika Tündér-határon túl című könyve Áprily Lajos vallásos költészetét mutatja be, a költő születésének 130. és halálának 50. évfordulója alkalmából jelent meg. A kecskeméti szerző tömören és mégis sokoldalúan vázolja Áprily Lajos életútját, életművét, írói tevékenységét (benne természetesen a reformátussághoz szorosan, közvetlenül is kapcsolódó bőséges mozzanatokat), korabeli dokumentumok, vallomások, levelezések tükrében is jellemezve a költő vallásos vonatkozású alkotásainak legfőbb etikai, művészi jellegzetességeit, üzeneteit. A kötet illusztrációit az endrődi születésű Bella Rózsa készítette, a munkáiból összeállított kiállítás a könyvbemutatóhoz társul.

Városunk legfinomabb süteményei – II. Torta-és süteménysütő verseny

tortasuto versenyMásodik alkalommal került megrendezésre a Torta és aprósütemény sütő verseny a Határ Győző Városi Könyvtárban. A tavalyi évhez képest többen hozták el süteményeiket. A zsűri neves szaktekintélyekből állt: Duma Annamária cukrászmester, Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács és Farkasinszki Ildikó bírálták el a tortákat, süteményeket. A mentorunk: Tímár Attila volt.
A torták között az első helyezett lett Paróczai Józsefné, második Sabján Nóra, harmadik Patakiné Sztanyik Rita. A Gyomaendrőd Tortája címet Patkós Renáta – Mészáros Réka tortája kapta. A szavazatok alapján a Közönségdíj Patakiné Sztanyik Ritáé lett. Az édes sütemények kategóriában Kovács Lászlóné lett a nyertes, a második helyezett az ÖNO csapata, a harmadik helyezést Barják Imréné kapta. A sós aprósütemények kategóriában Patakiné Sztanyik Rita első helyezést, Hidasiné Molnár Andrea második helyezést, Fülöp Imréné harmadik helyezést ért el.

Képek a galériában.

Könyvkötőmesterek találkozója

konyvkotomesterek talalkozoja sm2018. április 27-28-án a Könyvkötők Országos Ipartestülete városunkban tartotta éves közgyűlését és szakmai napját. A kétnapos rendezvénynek a Határ Győző Városi Könyvtár adott otthont. A találkozóra az ország különböző településeiről érkeztek a könyvkötők, akik magukkal hozták különleges bőrkötésű, festett, domborított, márványozott könyveiket is. Kiállított munkáik fényes bizonyítékai a mesterségbeli tudásnak és a szakma iránti elkötelezettségüknek. A könyvkötők megtekintették a Gyomai Kner Nyomdát, a Kner Múzeumot és a jubiláló Andódy könyvkötészetet. Mórocz Istvánné, az egyesület elnöke Andódy Györgynét köszöntötte a könyvkötő műhely fennállásának ötven éves jubileuma alkalmából és átadta neki a Gyémánt-díjas Kézműves Kompactor (könyvkötő) kitüntetést, ami a szakma legrangosabb elismerése. Gratulálunk a jubileumhoz és a kitüntetéshez!

Képek a galériában.

Városunkban járt az Arany 200 busz

01019802Könyvtárunk szervezésében 2018. április 24-én Gyomaendrődre is megérkezett az Arany 200 busz. A Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából készült és azért hozták létre, hogy minél több településre eljusson és az ott élők is láthassák az Arany életmű fontosabb elemeit.

A busz már megjelenésében is különleges, oldalán a színes képek a Toldi jeleneteit ábrázolták. Stílszerűen, egy autóbusz menetjegy érvényesítése után juthattunk az utastérbe. Az itt berendezett kiállítás bemutatta a költőt és műveit. Versrészletek, fényképek, dokumentumok és relikviák másolatai segítettek abban, hogy jobban megismerjük Arany János életművét. Játékos, forgó-mozgó elemek és digitális eszközök tették élménydúsabbá a tárlatot, így szórakoztatva, élményszerűen közvetítettek információt, tudást. Az interaktív kiállítás megtekintése után a vállalkozó kedvű látogatók feladatlap kitöltésével is tesztelhették tudásukat.

Gyomaendrőd volt a 155. helyszín, több százan nézték meg a mozgókiállítást.

Képek a Galériában.

Vendégünk volt Nyulász Péter

nyulasz peterÁprilis 20-án Nyulász Péter járt könyvtárunkban. Közönségtalálkozón ismerkedhettek meg vele ifjú olvasói. Több könyve is nagyon népszerű körükben. A Helka-trilógiát sokan olvasták, most azt is megtudhattuk a szerzőtől, hogyan született újjá könyveiben a Balaton legendája. Részleteket olvasott fel könyveiből és a hallgatóság azt is kipróbálhatta, milyen az, amikor némán mondunk verset. A mondókák mellett a Berger Szimatszolgálat nyomozóit, történeteiket is felelevenítette. A hangulatos előadás végén ő adta át a jutalmakat a SZÖVEGELŐ versenyünk 3-4. osztályos, díjazott résztvevőinek.

Nyulász Péter IBBY díjas író. történelem-földrajz szakon szerzett diplomát majd a Magyar Rádió riportereként dolgozott. Az Egyszervolt.hu gyermek kulturális portál szerkesztő-szerzője is volt. Gyerekírói pályája mondókás és verses kötetekkel indult, majd egy balatoni legenda nyomán kalandos meseregény trilógiát alkotott. Az első kötettel (Helka - A Burok-völgy árnyai) elnyerte az IBBY - Év Gyermekkönyve 2011 díjat. 2016 őszén BerGer Szimat Szolgálat címmel egy valós helyszíneken játszódó detektívsorozatot indított útjára, melynek jellegzetessége, hogy főbb szereplői a kilenc magyar kutyafajtát jelenítik meg.

Fotók a Galériában

Cseperedő – Ciróka-maróka programsorozat

cseperedo smA Cseperedő című rendezvény célja az 1-3 éves gyermekek szülei számára tanácsadás, tájékoztatás volt. Az ilyen korú gyermekek mozgás- és beszédfejlődéséről Czikkely Erika gyógypedagógus és Ágostonné Farkas Mária logopédus tartott előadást. Giricz Endréné fejlesztőpedagógus beszélt az mozgásfejlődésben előforduló problémákról, a figyelmeztető jelekről, a fejlesztés lehetőségeiről és sok hasznos tanácsot adott a szülőknek. Könyvtárunk, a szakemberek által ajánlott könyveket igyekszik beszerezni. Ezekből, és a már meglévő könyvekből kialakításra került a „Tudatos szülők könyvtára”. Itt találják az érdeklődők a kisgyermekek fejlesztését segítő szakkönyveket és mesekönyveket. A rendezvény végén a résztvevők megtekintették a könyvtár gyermekrészlegét és az óvodapedagógusok által ajánlott fejlesztő játékokat.

Ágostonné Farkas Mária előadása (ppt, pdf)

Czikkely Erika előadása (ppt, pdf)

Képek a galériában

MEGHÍVÓ - II. Torta- és Süteménysütő verseny kiállítása

2 torta es sutemenysuto verseny 20180428

Könyvtárunk az idén, második alkalommal szervezi meg a Torta- és Süteménysütő versenyt. Az előzetes nevezéshez kötött süteményversenyre beérkezett finomságokból kiállítás nyílik.
A kiállítás látogatói tombolasorsoláson vehetnek részt. A kiállítás végén a beérkezett pályamunkák kisorsolásra kerülnek a látogatók között.

A kiállítás megtekinthető 2018. április 28-án 11-16 óra között.
Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár,
Gyomaendrőd, Fő út 230.