A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Szövegelő

  szovegelo fejlec

 

Jó versenyzést, eredményes részvételt, jó SZÖVEGELÉS-t kívánunk!

A hosszú pihenés után, a harmadik forduló feladatait küldjük, SZÖVEGELŐ-s csapatunknak. Akik már versenyeztek korábbi években is, tudják, hogy a harmadik fordulóban mindig helyet kap a keresztrejtvény. Így történt ez ebben az évben is. Ha megoldjátok a feladatlapot, akkor sikeresen túl is vagytok a verseny felén.


Néhány észrevétel a második feladatlap javítása után:

 • Változatlanul sok gondot okoz, ha egész mondattal kell válaszolni a kérdésre.
 • Ha lemaradt az írásjel, netán kis betűvel kezdődik a mondat, akkor az
  kevesebb pontot ér.
 • Figyelmesen olvasd el, hogy mi a feladat!
  Aláhúzni kell?
  Színessel kell aláhúzni?
  Bekarikázni kell?
  Szövegben kell aláhúzni?
  Egész mondattal kell válaszolni? NEM MINDEGY, mert pontot veszíthetsz.
 • Vannak írások, amiket a legjobb akarattal sem lehet kiolvasni. – Sajnos ez is pontveszteség!


A harmadik forduló feladatait január 27-ig kell visszaküldeni.


Jó munkát, hasznos elfoglaltságot, sikeres megoldást kívánunk minden versenyzőnek!


A letölthető feladatlapokat a SZÖVEGELŐ menüpontban találod!

Január

jeles napok januar hovihar autoJanuár az év első hónapja. Ősi magyar nevén Fergeteg hava. Hónapneveink latin eredetűek. Római hagyomány szerint a hónapoknak – márciustól decemberig – a városalapító Romulus király adott volna első ízben nevet. Ez az első római naptár csak a mezei munkák szempontjából számba vehető 10 hónapot vette figyelembe. A fennmaradó téli holt időt –Bak és Vízöntő havát – az i.e. 700 körüli naptárreform idején iktatták be az új 12 hónapos holdnaptárba Ianuarius és Februarius néven.

A Jeles napokban a hónap érdekességeivel ismerkedhetsz, a Hónap ajánlatában az öröktél birodalmáról, az Antarktiszról olvashatsz.

Decemberi könyvajánló gyerekeknek (2019)

Tovább

Klasszikus és modern mesékkel készülhetünk a karácsonyra. Az ünnepi forgatagban is találjunk időt egy kis olvasásra.

Tovább
Tovább
Tovább
Tovább

Bővebben ...

December

jeles napok december telikepDecember az év tizenkettedik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Neve a latin decem ('tíz') szóból származik, utalva arra, hogy eredetileg ez volt a tizedik hónap, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A magyar népi kalendárium karácsony havának nevezi.

A Jeles Napok megemlékezik december nevezetes napjairól.
A Hónap ajánlatában a karácsonyi ünnepkör tudnivalóit foglaltuk össze.

Novemberi könyvajánló (2019)

Tovább

Ha szeretitek a kuflik történeteit, vegyétek kézbe Dániel András: A kuflik és a máshogyoszkóp című legújabb könyvét. Megérkezett Berg Judit és Agócs Írisz legújabb, Sári a Vadasparkban című kötete is. A népszerű Hupikék Törpikékről három kötetet is találtok, és a Marvel rajongók is találkozhatnak kedvenceikkel. A 101 dolog, amit jó ha tudsz… sorozat kötetei a tudomány, a találmányok, az állatok, az emberi test, a vonatok, és a foci világából adnak hasznos információkat. Ha német nyelvet tanultok, segítenek ebben a kétnyelvű kötetek.

Bővebben ...

November

jeles napok november oszNovember (Ősi magyar nevén, Enyészet hava) az év tizenegyedik hónapja a Gergely - naptárban, és 30 napos. Neve a latin novem szóból származik melynek jelentése kilenc, mivel eredetileg az év kilencedik hónapja volt. A népi kalendárium Szent - András havának nevezi.

A Jeles Napokban több híres ember születésnapjáról emlékezünk meg, a Hónap ajánlatában a töklámpásról olvashatsz.

Országos Könyvtári Napok Gyomaendrődön

okn plakat smA 2019. évi Országos Könyvtári Napok kapcsán könyvtárunk is sok rendezvénnyel várta városunk lakóit. Az előadások, kiállítások nemcsak a Föld és a természet szépségeire hívták fel a figyelmet, hanem védelmük és a tudatos, felelősségteljes életmód fontosságára is. Sokan tekintették meg a rajzpályázatra beérkezett ötletes munkákat. Balog Lajos csodálatos természet fotóit digitális kiállításon, míg makettjeit a polcokon mutatta be. A legifjabbakat zenés előadások várták. Október 1-én a Palinta Társulat vidám bábelőadását nézték meg városunk alsó tagozatos tanulói. A műsor közös mesemondással zárult, így emlékeztünk meg a 14. Népmese Napjáról. Október 6-án Muzsikus Gábival és a varázslatos hangszerekkel ismerkedhettek a gyerekek. A könyvtár épületén kívül is voltak programok. Az „Ültess fát, olvass alatta könyvet” országos közösségi faültetési akcióhoz csatlakozva két fát ültettünk el a könyvtár épülete előtt. Helytörténeti sétánk során ezúttal a városunkban található gyűjteményekkel ismerkedtünk. A hét folyamán játékos kedvű olvasóink megmutathatták tudásukat az internetes kérdések megválaszolásakor és folytatódott a „Vakrandi egy könyvvel”. A hangulat fokozása érdekében Tomanek Gábor színművész verssel köszöntötte, a meglepetés könyvtárosok pedig hasznos tanácsokkal látták el könyvtárunk látogatóit.

Képek a Galériában

 

Szövegelő

  szovegelo fejlec

 Kedves Olvasó, olvasást, irodalmat, könyvet, könyvtárat szerető Barátunk!

Nagy örömmel köszöntünk a SZÖVEGELŐ újabb sorozatában. A levelezős versenyt a Határ Győző Városi Könyvtár indította útjára a 2009/2010-es tanévben.
Az idei,2019/2020-as versenyt is 5 fordulósra tervezzük: október, november, január, február, március hónapban küldünk feladatlapot az iskolákba, ezeket honlapunkról
is le lehet tölteni.
A szövegrészletet és a kérdéseket is figyelmesen olvasd el, hogy mind tartalmilag, mind formailag helyes válaszokat adj! Ügyelj a határidőre! A játék azzal zárul, hogy a legjobb eredményeket elért versenyzőket meghívjuk a könyvtárunkba, egy izgalmas eseményre.
Bármi gondod adódik a feladatlapok megoldása során, keresd fel a könyvtárat és kérd a könyvtárosok segítségét!
A versenyen bárki részt vehet, aki a korosztályának megfelelő feladatlapot kitölti, és határidőre visszajuttatja a könyvtárba. (Fő út 230.) A feladatlapra kérjük, írd rá a nevedet, iskolád nevét!


Jó versenyzést, eredményes részvételt, jó SZÖVEGELÉS-t kívánunk!

Október

jeles napok oktober oszOktóber az év tízedik hónapja. A latin octo szóból származik, melynek jelentése nyolc./ Eredetileg ez volt a nyolcadik hónap, míg a január és február hónapot hozzá nem adták az évhez/ A népi kalendárium Mindszent havának nevezi./
Ez év októberében is csatlakozik könyvtárunk az Országos Könyvtári Napok című rendezvénysorozat eseményeihez. Minden év októberében az ország könyvtárai közös összefogással, rendezvénysorozattal kedveskednek olvasóiknak.
Az idei évben szeptember 30 – és október 7. között rendezik meg a könyvtárak 14. alkalommal az Országos Könyvtári Napokat. Az idei év eseményeinek témája „Könyvtárak az emberért – Felelősség a Földért” címet kapta. Nemcsak rendezvényeinkre várunk minél több érdeklődőt, hanem honlapunk is sok érdekes olvasnivalót, tudnivalót tartogat számotokra. Az októberi események alatt indítjuk SZÖVEGELŐ játékunkat, melyre szintén várjuk kedves régi és új versenyzőinket.

A Jeles napok-ban megemlékezünk a hónap fontos napjairól, a Hónap ajánlatában pedig, kapcsolódva a könyvtári napok egyik témájához, a velünk élő természetről olvashatsz.

 

Szeptemberi ajánlatok kicsiknek és nagyobbacskáknak

Tovább

Kufli kedvelők! Irány a pofavágóverseny! Óvodába menni nem könnyű. Segít Finy Petra könyve az Óvodások kézikönyve. A kínálatban található még könyv Menő macskákról, 3-5-8 perces mesék utazáshoz és kalandozáshoz.

És ajánljuk még ezeket a meséskönyveket is:
Tovább
Tovább
Tovább
Tovább

Bővebben ...

Szeptember

oszA szeptember a régi római naptárban a hetedik hónap volt („septem"= hét), s ezt a nevét megtartotta akkor is, amikor már a kilencedikké lépett elő.
A szeptember még nyár és már ősz is, bár a csillagászati ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 23-val köszönt be.
A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás, a szüret, egyúttal pedig az őszi szántás-vetés időszaka. A meteorológusok Őszelő-ként tartják számon, magyar (katolikus) neve pedig Szent Mihály hava. A Jeles napokban szeptember jelentősebb napjairól, a Hónap ajánlatában pedig az ózonról olvashatsz.

Augusztus

jeles napok augusztus kenyerAugusztus (Ősi magyar nevén, Újkenyér hava) az év nyolcadik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos. Nevét a híres római császárról Augustus Octavianusról kapta. Az, hogy ez a hónap – különös módon – a július után szintén 31 napos, annak köszönhető, hogy Augustus császár ugyanannyi napot akart a naptárban, mint amennyi a Caesarról elnevezett júliusban van. A hónap főbb eseményeiről olvashatsz a Jeles napok című részben, a 2019- Hónap ajánlatában a sárkányhajókról olvashatsz.

 

 

Weöres Sándor: Égi csikón léptet a nyár

Égi csikón léptet a nyár,
tarka idő ünnepe jár,
táncra való, fürdeni jó,
nagy hegy alatt hűsöl a tó.

Hogyha kijössz, messzire mégy,
hogyha maradsz, csípdes a légy.
Habzik az ég, mint tele-tál,
tarka idő szőttese száll.

 

 

A Hónap ajánlata

2019: Sárkányhajók
2018: A dinnye
2016: A budapesti állatkert
2015: Kon Tiki expedíció
2014: A forint történetéről
2013. A repülésről
2012: Virágkarnevál Debrecen
2011: augusztus 20.