A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Július

Július

 

jeles napok julius napraforgo

 

 

Július az év hetedik hónapja, és 31 napos. A római naptárban, kezdetben ez az ötödik hónap volt. Ennek megfelelően latinul eredetileg Quintilis („ötös") volt a hónap neve, csak később Julius Caesarról nevezték át júliusra. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi. Egészen a 18. századig a hónap nevét a Júlia keresztnévből származtatták.


A Jeles Napokban a hónap nevezetesebb napjairól, a Hónap ajánlatában A Nejlonzacskó Mentes Napról olvashatsz.

 

Hónap ajánlatai


2018: Nejlonzacskó Mentes Nap
2017: Vizes világbajnokság
2016: Olimpia Rio de Janeiro
2015: Lóvasút
2014: Balatoni halak
2013: Vasútas Nap
2012: Kenyérsütés
2011: Nyári vegyes

 

Július 1. Semmelweis-nap, a magyar egészségügy ünnepe
Július 2. Vidovszky Béla születésnapja
Július 4. Nándorfehérvár ostroma
Július 5. Macskák Világnapja
Július 8. Vasutas Nap
Július 13. Nagymamák Világnapja
Július 15. Endresz György és Magyar Sándor átrepülik a Atlanti-óceánt
Július 15. Megnyitják az első vasútvonalat
Július 16. Karmelhegyi Boldogasszony
Július 19. Móra Ferenc születésnapja
Július 20. Az első magyar nyelvű biblia megjelenésének napja
Július 22. A Hold napja
Július 25. Szent Kristóf napja
Július 27. Eötvös Lóránd születésnapja
Július 27. Brunszvik Teréz születésnapja
Július 30. Az első lóvasút átadása
Július 31. Segesvári csata- Petőfi Sándor halála
Július 31. Balatoni Halak Napja

 

 

Július 1. - Semmelweis-nap - a magyar egészségügy ünnepe

 

jeles napok semmelweis ignac

 

Ezen a napon 1818-ban született Semmelweis Ignác Fülöp magyar orvos, az „anyák megmentője". Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe.

 

Rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után mentek át a szülészeti osztályra, az I. számú klinikán, s ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandós nőket. A bábák nem végeztek boncolást, így a vérmérgezés eme speciális fajtája harmad annyiszor fordult elő a szegényebbeket kiszolgáló, II. számú klinikán, mint az orvosokén. A klórmész-oldatos kézmosást Ignác antiszeptikumként ajánlotta kollégáinak. Felfedezését még abban az évben közzétette. Májusban kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klóros kézmosásra, majd októberben kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is. Így kezdődött szélmalomharca az akkori hivatalos, tudományos világgal, amely a mikroszkóp alkalmazásával (amit maga Semmelweis nem használt) sem jutott erre az egyszerű, következtetésre.

 

Július 2. - Vidovszky Béla

Vidovszky Béla Gyomán született 1883. júlis 2-án. Édesapja Vidovszky Ferenc a község akkori főjegyzője volt. Édesanyja Launer Ida Béla mellett még öt másik fiúgyermeket és egy kislányt nevelt. Vidovszky elemi iskoláit Gyomán végezte, majd Szarvason és Békéscsabán járt gimnáziumba. 1905-ben rajztanári oklevelet szerzett, 1905-1907 között a Képzőművészeti Főiskola továbbképzős művészhallgatója volt.

2_oregszoba

 

 

1914-ben Öreg szoba című képét I.Ferenc József számára vásárolták meg.1914-1918 között háborús témájú képeket festett.
Pályája csúcsára 1920-1930 között érkezett.

 

 

 

3_halaszbarka

 

 

1924-ben Halászbárka a Tiszán c. képével, 1934-ben Vadász című képével nyert el a Nemzeti Szalon aranyérmét. Főleg csendéleteket, tájképeket, enteriőröket festett.

 

 

 

 

A II. világháború megtörte pályáját. Az 50-es években mellőzték. 1966-ban a Csók István Galériában rendezett kiállítás nagy sikert hozott, a Munkaérdemrend Arany fokozatát kapta meg. 1973-ban hunyt el, hamvait a Farkasréti temetőben helyezték el. Alkotásaiból, néhány használati tárgyából állandó kiállítás van a gyomaendrődi Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjtemény- Városi Képtárban. A képtár udvarán állították fel szobrát, a képtár falán születése alkalmából táblát helyeztek el. A városban utcát is neveztek el róla.

Július 4. - Nándorfehérvár /ma Belgrád/ ostroma

 

jeles napok julius nandorfehervar

1456. július 4–21. között a keresztények (magyarok és szerbek) Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték a várat. II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben levő ostromló seregével szemben, majd július 22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket. Az egyesült magyar sereg visszaverte II. Mehmed támadását, majd július 22-én kitört a várból és a Kapisztrán János vezetése alatt álló keresztes sereg segítségével vereséget mért a török hadseregre. Az eseményt a magyar hadtörténelem az egyik legjelentősebb magyar győzelemként tartja számon. A győzelem mintegy 70 évre megállította a törökök további terjeszkedését.
A déli harangszó az egész keresztény világban az óta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet,

 

 

jeles napok julius dugovics tituszWagner Sándor: Dugovics Titusz hősiessége


„mivel sehogy sem tudta megakadályozni, hogy a toronyra kitűzze a jelvényt, átnyalábolta a törököt, és a magasból a mélybe leugorva, magával rántotta." (Antonio Bonfini)

 

 

 

Július 5. - Macskák Világnapja

 

08_kiscicak

A macskák titokzatosak, szépek, aranyosak, különlegesek. Igazán megérdemlik, hogy legyen világnapjuk. Álljon itt néhány idézet a macskákról:

  • - A macskák alszanak, mert ez az egyetlen céljuk az életben. Az emberek alszanak, hogy legyen erejük macskájukat kiszolgálni.
  • - Miből áll egy kiscica? 30% bájosság 29% csínytevés 28% dorombolás 10% puha szőr 3% ártatlanság.
  • - A macska kicsiny állat, ami az ember egocentrizmusára vall, mert a bolha szerint a macska óriási nagy állat, legalábbis akkora, mint egy ökörnek egy százholdas legelő. (Nagy Lajos)
  • - A macska csupán technikai értelemben állat, egyébként egy istenség. (Robert Lynd)
  • - Már a legkisebb macska is valóságos műalkotás. (Leonardo da Vinci)
  • - A macskák hallószerve úgy lett felépítve, hogy az emberi hang, behatolván az egyik fülön, zavartalanul távozhasson a másikon. (Stephen Baker)

 

Július 8 - Vasutas nap

jeles napok julius vasutas nap

 

 

 

 

 

 

A hagyományokhoz híven, július második hétvégéjén rendezik meg, az idén 66. alkalommal a Vasutasok Napját. Hagyománnyá vált az országban, hogy ezen a napon az ország nagyobb városaiban juliálisokat rendeznek, többek között a Magyar Vasúttörténeti parkban is, Budapesten. Ezen a napon kerül sor a vasutas tisztavató ünnepségre is.


A Hónap ajánlatában olvashatsz a vasútról /2013. július /, és arról milyen volt a tömegközlekedés a vasút előtti időkben./2015. július/

 

 

Július 13. - Nagymamák Világnapja

 

09_nagymama

A nagymamák sok mindenben egyedit alkotnak. Ők készítik a legfinomabb süteményeket, lekvárokat, és ők tudják a legtöbb mesét, a legtöbb verset. Ők azok, akik kiszínezik gyermekkorunkat. A jóságos, vajszívű nagymama biztos támasz minden unoka számára. Elkényeztet, óv és véd, elhalmoz szüntelen szeretetével. A „jó öreg" nagyi minden problémára talál megoldást, nincs számára lehetetlen.

 

 

Fecske Csaba: A nagymamánál

 

A nagymamánál jó,
csak ott jó igazán.
A nagymamának sok keze van,
de ez igaz ám!
Egyik kezével főz,
a másikkal mosogat,
a harmadikkal fejemen
egy dudort borogat.
A nagymamánál jó,
mert ott van nagyapa,
aki a mezőről tücsökszavú
estét hoz haza.
 

Sík Sándor: Nagymama

 

Ott látom ülni csipkés ablakában.
Édes sült alma-illat lengi át
A kályháról a tiszta kis szobát.
Táncol kezén öt karcsú tű vidáman.
Nagy ókulája kifelé tekint ű,
Mert a kertajtó csattan odakint:
S nekipirulva hógolyó-csatában,
(Lármás kutyuskák, egy a más nyomában),
Jönnek a lesett unokák.

 

Július 15. Endresz György és Magyar Sándor átrepülik a Atlanti-óceánt.

 

jeles napok julius endresz gyorgy

Az első világháborúban a 64. repülőszázad pilótájaként vett részt, több kitüntetést kapott. A „Justice for Hungary" 1931. július 15-én startolt az új-foundlandi Harbour Grace repülőteréről, Endresz György pilótával és Magyar Sándor navigátorral a fedélzetén. Harbour Grace-től Felcsútig megtett 5770 km-es utat a két magyar óceánrepülő pontosan 25 óra 20 perc alatt teljesítette, gyorsabban, mint addig bárki. A korábbi óceánrepülők közül senki sem hatolt ilyen mélységig az európai kontinens belsejébe. Endresz és Magyar a világon tizenötödikként repülték át az óceánt.

 

Július 15. Megnyitják az első vasútvonalat

 

jeles napok julius elso vasutvonalAz első vasútvonalat Pest és Vác között 1846. július 15-én nyitották meg.
Amikor az első "tüzes masinánk" "végigrobogott" Pest és Vác között, útját csodálattal vegyes félelem kísérte. Mégis óriási kíváncsi ünneplő tömeg gyűlt össze 1846. július 15-én a Magyar Középponti Vasúttársaság pesti "indóháza" (a mai Nyugati pályaudvar őse) előtt.
A mozdonyoknak nevük volt. Az ünnepi szerelvényt két mozdony: a Pest és a Buda vontatta.

 

 

Július 16. - Karmelhegyi Boldogasszony

 

10_karmaelm

„A karmelhegyi boldogasszony – ez Szűz Mária – meglátogatja rokonát, Erzsébetet. De keresztül kell neki menni a Karmelhegyén. Úgy tudtuk, hogy ha mán esőbe megy át a hegyen másodikán, akkor esőbe is gyün vissza tizenhatodikán. Úgyhogy ha július másodikán esett az eső, akkor esős maradt az idő július 16-ig." (Endrődi Füzetek 4.: Népszokások Endrődön, 124. p.)

 

 

 

 

 

 

 

Július 19. - Móra Ferenc születésnapja

 

jeles napok julius mora ferencMóra Ferenc Kiskunfélegyházán született,/ 1879. – 1934./ író, újságíró, muzeológus.
Pályáját versírással kezdte. Elbeszéléseiben és regényeiben a parasztság kiszolgáltatottságának egyik legérzékenyebb ábrázolója volt. Szépprózáját kitűnő mesélőkészség, higgadt humor és az élőbeszédhez közelálló világos stílus jellemzi. Később érdeklődése az ifjúsági irodalom felé fordult. 1905-től Az Én Újságom c. gyermeklapba írt. Ifjúsági művei, amelyeknek ihlető anyagát gyermekkori élményei szolgáltatták a magyar ifjúsági irodalom klasszikusává tették.

 

 

Július 20. - Az első magyar nyelvű biblia megjelenésének napja

 

1590.július 20-án készült el Vizsolyban az első magyar nyelvre lefordított biblia. A nyomtatás helyszíne és fordítója, Károli Gáspár miatt Károli Bibliának és Vizsolyi Bibliának is nevezik

 

jeles napok julius biblia

 

A Biblia 2412 oldalas, súlya kb. 6 kg

 

 

Július 22. - A Hold napja

 

Annak emlékére, hogy az Apollo-program keretében az Apollo–11 legénységének két tagja,

 

11_hold_1 12_hold_2 13_hold_3

 

14_hold_4 15_hold_5

 

Neil Armstrong és Edwin Aldrin 1969-ben ezen a napon léptek a Holdra.

 

 

Július 25. - Szent Kristóf napja

 

16_szent_kristof

Kristóf azon szentek sorába tartozik, akiknek a létezését történetileg nem lehet egyértelműen igazolni. Ő az úton járók, utazók patrónusa.

Volt egy hatalmas folyó, melyen a zarándokok mindig csak nagy félelemmel tudtak átkelni. Egy remete azt ajánlotta Kristófnak, hogy hatalmas erejét itt állítsa az emberek szolgálatába, azaz ha a folyóhoz érkezik valaki és fél a víz sodrától, segítsen az átkelésben.

Egyszer egy szegényes külsejű gyermek állt kunyhója előtt, és a segítségét kérte. Kristóf szívesen teljesítette kérését, már csak azért is, mert a kicsi könnyű tehernek ígérkezett hatalmas vállainak. Amint azonban a folyó közepe felé tartott, a teher mind nehezebb lett, mintha ólmot cipelt volna. Csaknem a víz alá merült a súlya alatt, s minden erejét össze kellett szednie, hogy átérjen a túlsó partra. A gyermek fölfedte magát, mondta, hogy ő Krisztus, és vele hordozója a világ terhét cipelte a vállain.vállain.en teljesítette kérését, már csak azért is, mert a kicsi könnyű tehernek ígérkezett hatalmas vállainak. Amint azonban a folyó közepe felé tartott, a teher mind nehezebb lett, mintha ólmot cipelt volna. Csaknem a víz alá merült a súlya alatt, s minden erejét össze kellett szednie, hogy átérjen a túlsó partra. A gyermek fölfedte magát, mondta, hogy ő Krisztus, és vele hordozója a világ terhét cipelte a vállain.

 

Július 27. - Eötvös Lóránd születésnapja

 

7_eotvos

Eötvös Loránd 1848. július 27-én született elszegényedett arisztokrata család sarjaként. Édesapja báró Eötvös József író, politikus, édesanyja Rosty Ágnes, keresztszülei Trefort Ágoston és Rosty Ilona. Középiskoláit magántanulóként, illetve a pesti piaristáknál végezte, 1865-ben érettségizett. Az érettségi után beiratkozott a jogi fakultásra, matematikát is hallgatott, az ásvány- és kőzettannal ismerkedett, kémiai oktatásban részesült. Végül is, az érdeklődési körének megfelelően, a természettudományokat választotta.

1870-ben summa cum laude doktorált, a heidelbergi egyetemen. Ez a legmagasabb fokozat, melyről apjának a következőket írta: „...E fokozatot nemigen osztogatják. Ebben a félévben kívülem még csak egy jelöltnek adatott, s kultuszminiszteri örömöd telhetik abban, hogy az is magyar volt... neve König Gyula, győri születésű matematikus."

1871ben megkapta a magántanári kinevezését. A következő évben már rendes tanárnak, 1878-ban pedig, Jedlik Ányos nyugalomba vonulása után, a kísérleti fizikai tanszék vezetőjének nevezték ki, és megbízást kapott az elméleti és kísérleti fizikai tanszék összevonásával létrehozott Fizikai Intézet igazgatói teendőinek ellátására.

. 1873-ban, 25 évesen megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1883-ban pedig rendes tagjává. 1889 és 1905 között ő volt az Akadémia elnöke.

1894. június 10. és 1895. január 15. között vallás- és közoktatási miniszter volt. 1905-ben lemondott akadémiai elnöki posztjáról, de tudományos tevékenységét az egyetemen a haláláig folytatta.

A felületi feszültség mérésére új módszert dolgozott ki, az Eötvös-féle reflexiós módszert. Elméleti úton felismerte a folyadékok különböző hőmérsékleten mért felületi feszültsége és molekulasúlya közötti összefüggést, ami az Eötvös-féle törvényként lett ismeretes. A gravitáció felé az 1880-as években fordult az érdeklődése. A gravitációs tér térbeli változásának mérésére megszerkesztette világhírűvé vált torziós ingáját.

 

inga
Eötvös féle torziós inga

 

Eötvös Lóránd a Wikipédián

 

Július 27. - Brunszvik Teréz születésnapja

 

jeles napok julius brunszvik terez1775-ben e napon született Brunszvik Teréz, a magyarországi óvoda – korabeli nevén kisdedóvó – megalapítója. Angyalkert név alatt, édesanyja budai házában. Az óvoda első óvó-nevelője Kern Máté volt. 1829-ben a cselédlányok oktatására cselédiskolát hozott létre. 1836-ban egyesületet alapított az óvodák elterjesztésére. További 11 óvodát indított útjára, haláláig 80-ra nőtt ezen intézmények száma. Unokahúgával, Teleki Blankával tevékenyen részt vett az első magyar nőnevelő intézet létrehozásában. Családja kapcsolatban állt Beethovennel.

 

 

Július 30. - Az első lóvasút átadása

 

jeles napok julius lovasut

Budapesten (ill. az akkor még különálló Pesten) az első lóvasút 1866. július 30-án nyílt meg. Érdekesség, hogy ennek útvonala az azóta is a város egyik fő közlekedési ütőerének számító Váci úton haladt. A következő években Buda és Pest utcáin, számos helyen jelentek meg a lóvasút céljaira szolgáló sínek, és ez a közlekedési forma egyre népszerűbb lett.


Részletesen olvashatsz erről a Hónap ajánlatában.

 

 

 

Július 31. - Segesvári csata- Petőfi Sándor halála

 

A segesvári csata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik jelentős csatája volt. 1849. július 31-én Segesvár és környékén a Bem tábornok vezette magyar csapatok vereséget szenvedtek az Alekszandr Nyikolajevics Lüders tábornok vezette orosz és az Eduard Clam-Gallas tábornok irányította osztrák hadsereggel szemben.

Bem tábornok július 1-jén Segesvárra érkezett mintegy 6000 főnyi seregével és 12 ágyúval. Itt találkozott Alekszandr Nyikolajevics Lüders sokkal nagyobb, körülbelül 12 000 főnyi seregével és 30 ágyújával.

9_bem
Bem József

 

A csata ágyúzással kezdődött, délelőtt 12 óra után, amikor is Bem lelőtte Grigorij Jakovlevics Szkarjatyin tábornokot. Eleinte a magyarok voltak fölényben az osztrák és orosz csapatokkal szemben, de az egyesített seregek szétszabdalták Bem seregét, majd a hatalamas fölényben lévő oroszok kiszorították a magyarokat, akik fejvesztve menekültek. Lüders támadása olyan gyors és erős volt, hogy a magyar huszárok nem tudtak időben felkészülni. Ez felbomlasztotta a magyar csapatok seregét. Bem és csapata menekülni kényszerült. A menekülőket a kozákok üldözőbe vették. Feltehetőleg e menekülés közben esett el többek között Petőfi Sándor is. Bem egy mocsár mellett rejtőzködve menekült meg.

 

10_segesvari_csata

 

A segesvári csata a Wikipédián

 

 

Július 31. Balatoni Halak Napja

 

jeles napok julius balatoni halak napja2004. óta tartják számon július 31-ét a jeles napok között a balatoni halak napjaként. Az akkori környezetvédelmi miniszter ezzel a kezdeményezéssel kívánta felhívni a figyelmet hazánk – és Európa – legnagyobb tavára, a Balatonra. Többet erről a Hónap ajánlata című részben olvashatsz.