A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Július

Július - Szent Jakab hava

 

jeles napok julius viragok

Július az év hetedik hónapja, és 31 napos. A római naptárban, kezdetben ez az ötödik hónap volt. Ennek megfelelően latinul eredetileg Quintilis („ötös") volt a hónap neve, csak később Julius Caesarról nevezték át júliusra. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi. Egészen a 18. századig a hónap nevét a Júlia keresztnévből származtatták.


A Jeles Napokban a hónap nevezetesebb napjairól, a 2020. július Hónap ajánlatában a Holdról olvashatsz.

 

 

Hónap ajánlatai

2020: A Hold
2019: A fagyi
2018: Nejlonzacskó Mentes Nap
2017: Vizes világbajnokság
2016: Olimpia Rio de Janeiro
2015: Lóvasút
2014: Balatoni halak
2013: Vasútas Nap
2012: Kenyérsütés
2011: Nyári vegyes

 

Július 1. Semmelweis-nap, a magyar egészségügy ünnepe
Július 2. Vidovszky Béla születésnapja
Július 3. Zacskómentes világnap
Július 5. Macskák Világnapja
Július 11. Vasutas Nap
Július 13. Nagymamák Világnapja
Július 19. Móra Ferenc születésnapja
Július 22. A Hold napja
Július 29. A tigrisek világnapja
Július 30. Az első lóvasút átadása
Július 31. Balatoni Halak Napja

 

 

Július 1. - Semmelweis-nap - a magyar egészségügy ünnepe

 

jeles napok semmelweis ignac

 

Ezen a napon 1818-ban született Semmelweis Ignác Fülöp magyar orvos, az „anyák megmentője". Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe.

 

Rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után mentek át a szülészeti osztályra, az I. számú klinikán, s ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandós nőket. A bábák nem végeztek boncolást, így a vérmérgezés eme speciális fajtája harmad annyiszor fordult elő a szegényebbeket kiszolgáló, II. számú klinikán, mint az orvosokén. A klórmész-oldatos kézmosást Ignác antiszeptikumként ajánlotta kollégáinak. Felfedezését még abban az évben közzétette. Májusban kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klóros kézmosásra, majd októberben kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is. Így kezdődött szélmalomharca az akkori hivatalos, tudományos világgal, amely a mikroszkóp alkalmazásával (amit maga Semmelweis nem használt) sem jutott erre az egyszerű, következtetésre.

 

Július 2. - Vidovszky Béla

jelesnapok vidovszky szobra

Vidovszky Béla Gyomán született 1883. július 2-án. Édesapja Vidovszky Ferenc a község akkori főjegyzője volt. Édesanyja Launer Ida Béla mellett még öt másik fiúgyermeket és egy kislányt nevelt. Vidovszky elemi iskoláit Gyomán végezte, majd Szarvason és Békéscsabán járt gimnáziumba. 1905-ben rajztanári oklevelet szerzett, 1905-1907 között a Képzőművészeti Főiskola továbbképzős művészhallgatója volt. 1914-1918 között háborús témájú képeket festett.
Pályája csúcsára 1920-1930 között érkezett. 1924-ben Halászbárka a Tiszán c. képével, 1934-ben Vadász című képével nyert el a Nemzeti Szalon aranyérmét. Főleg csendéleteket, tájképeket, enteriőröket festett. A II. világháború megtörte pályáját. Az 50-es években mellőzték. 1966-ban a Csók István Galériában rendezett kiállítás nagy sikert hozott, a Munkaérdemrend Arany fokozatát kapta meg. 1973-ban hunyt el, hamvait a Farkasréti temetőben helyezték el. Alkotásaiból, néhány használati tárgyából állandó kiállítás van a gyomaendrődi Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjtemény- Városi Képtárban. A képtár udvarán állították fel szobrát, az épület falán emléktáblát helyeztek el. Városunkban utcát is neveztek el róla. 

 

 

 

 

 

Július 3. - Zacskómentes világnap:

zacsko mentesA zacskómentes világnap 2008 óta próbálja felhívni a figyelmet a környezetünket és egészségünket veszélyeztető műanyag zacskókra. Napjainkra egyre sürgetőbbé vált a probléma megoldása. Ma már nem csak műanyag csomagoló anyagok okoznak problémát. Egyre többen ismerik fel, hogy túl sok csomagolást használ a világ. A zacskómentes világnapról bővebben,  a 2018. júliusi A Hónap Ajánlatában olvashatsz.

 

 

 

Július 5. - Macskák Világnapja

 

macska

A macskák titokzatosak, szépek, aranyosak, különlegesek. Igazán megérdemlik, hogy legyen világnapjuk. Álljon itt néhány idézet a macskákról:.

Miből áll egy kiscica? 30% bájosság 29% csínytevés 28% dorombolás 10% puha szőr 3% ártatlanság.

A macska csupán technikai értelemben állat, egyébként egy istenség. (Robert Lynd)

Már a legkisebb macska is valóságos műalkotás. (Leonardo da Vinci)

A macskák hallószerve úgy lett felépítve, hogy az emberi hang, behatolván az egyik fülön, zavartalanul távozhasson a másikon. (Stephen Baker)

 

 

 

Július 11 - Vasutas nap

jeles napok julius vasutas nap

 

 

A hagyományokhoz híven, július második hétvégéjén rendezik meg, az idén 67. alkalommal a Vasutasok Napját. Hagyománnyá vált az országban, hogy ezen a napon az ország nagyobb városaiban juliálisokat rendeznek, többek között a Magyar Vasúttörténeti parkban is, Budapesten. Ezen a napon kerül sor a vasutas tisztavató ünnepségre is.


A Hónap ajánlatában olvashatsz a vasútról /2013. július /, és arról milyen volt a tömegközlekedés a vasút előtti időkben./2015. július/

 

 

 

 

  Július 13. - Nagymamák Világnapja

 

nagymama

A nagymamák sok mindenben egyedit alkotnak. Ők készítik a legfinomabb süteményeket, lekvárokat, és ők tudják a legtöbb mesét, a legtöbb verset. Ők azok, akik kiszínezik gyermekkorunkat. A jóságos, vajszívű nagymama biztos támasz minden unoka számára. Elkényeztet, óv és véd, elhalmoz szüntelen szeretetével. A „jó öreg" nagyi minden problémára talál megoldást, nincs számára lehetetlen.

 

 

 

Fecske Csaba: A nagymamánál

A nagymamánál jó,
csak ott jó igazán.
A nagymamának sok keze van,
de ez igaz ám!
Egyik kezével főz,
a másikkal mosogat,
a harmadikkal fejemen
egy dudort borogat.
A nagymamánál jó,
mert ott van nagyapa,
aki a mezőről tücsökszavú
estét hoz haza.

 

Július 19. - Móra Ferenc születésnapja

 

jeles napok julius mora ferencMóra Ferenc Kiskunfélegyházán született 1879 –ben, Szegeden hunyt el1934-ben. Író, újságíró, muzeológus volt. Pályáját versírással kezdte. Ifjúsági művei, amelyeket gyermekkori élményei ihlettek, a magyar ifjúsági irodalom klasszikusává tették. Legismertebb, klasszikussá vált gyermekregénye a Kincskereső kisködmön (1918), tele népmesékbe illő fordulatokkal, erkölcsi példázatokkal. Legismertebb gyermek és ifjúsági művei: Az Aranyszőrű bárány, A cinege cipője, Az égbelátó, Hannibál föltámasztása, A hatrongyosi kakasok, Hol volt, hol nem volt, Zengő ABC, Dióbél királyfi, Dióbél királykisasszony, Rab ember fiai, Mindenki Jánoskája, Csilicsali Csalavári Csalavér, Filkó meg én, Kincskereső kisködmön, Aranykoporsó.

 

 

 

 

 

Július 22. - A Hold napja

Neil Armstrong és Edwin Aldrin 1969-ben ezen a napon léptek a Holdra.

 

11_hold_1 12_hold_2 

 

14_hold_4 15_hold_5

 A Holdról olvashatsz a 2020. júliusi Hónap ajánlatában.

 

 Július 29. - A tigrisek világnapja

tigrisA tigrisek világnapját 2010 óta ünneplik. A világnap célja, hogy a vadon élő tigrisekre, mint veszélyeztetett fajra, felhívja a figyelmet. Mára már bebizonyosodott, hogy az orv vadászat a kihalás szélére sodorta ezt az állatot. A tigrisek a ragadozók rendjébe, a macskafélék családjába tartozik. A tigris a legnagyobb testű macskaféle. Több alfaja is ismert, mindegyik veszélyeztetett.

 

 

 

 

 

 

 

Július 30. - Az első lóvasút átadása

 

jeles napok julius lovasut

Budapesten (ill. az akkor még különálló Pesten) az első lóvasút 1866. július 30-án nyílt meg. Érdekesség, hogy ennek útvonala az azóta is a város egyik fő közlekedési ütőerének számító Váci úton haladt. A következő években Buda és Pest utcáin, számos helyen jelentek meg a lóvasút céljaira szolgáló sínek, és ez a közlekedési forma egyre népszerűbb lett.


Részletesen olvashatsz erről a Hónap ajánlatában.

 

 

Július 31. Balatoni Halak Napja

 

jeles napok julius balatoni halak napja2004. óta tartják számon július 31-ét a jeles napok között a balatoni halak napjaként. Az akkori környezetvédelmi miniszter ezzel a kezdeményezéssel kívánta felhívni a figyelmet hazánk – és Európa – legnagyobb tavára, a Balatonra. Erről többet olvashatsz a 2014. Július Hónap Ajánlatában.