A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Május

Május

 

jeles napok lufik

jeles napok majus cseresznye 

Május: ősi magyar nevén, Ígéret hava, az év ötödik hónapja. Nevét Maia görög istennő római alakjáról kapta, aki ősi termékenység istennő volt a római mitológiában. A népi kalendárium Pünkösd havának nevezi, a horoszkóp szerint az Ikrek havának is nevezik.

Csanádi Imre: Májusdícsérő

Május,
mosolygó,
békák torkát
megoldó,
gyöngyvirág-nyitogató,
cserebogár-zúgató.
Röptetsz
madarat,
meghozod
a nyarat,
pölyhös
fecskét,
fára cseresnyét!

A Jeles napokban olvashatsz a májusi ünnepekről, nevezetes napokról. A Hónap ajánlatában a következő témákból válogathatsz:

 

A HÓNAP AJÁNLATA

2020 - Nemzeti parkjaink
2019 - Nepomuki Szent János
2018 - A sajtokról
2016 - A Magyar Sport Napja
2015 - A mentők történetéről
2014 - Majális
2013 - Hősök Napja

 

Május 1. A Munka Ünnepe
Május 4. Tűzoltók Napja – Szent Flórián Nap
Május 5. Anyák napja
Május 5. Lázár Ervin születésnapja
Május 6. Nepomuki Szent János emléknapja
Május 10. Mentők napja
Május 10. Madarak és Fák napja Magyarországon
Május 15. Az Állat- és Növényszeretet Napja Magyarországon
Május 18. Lackfi János születésnapja
Május 22. Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja
Május 24. Az Európai Nemzeti Parkok napja
Május 31. Hősök napja
Május 31. Pünkösd
Május 31. Gyermeknap
 
 
 
Május 1. - A Munka Ünnepe
 

001Május 1-e a munkások nemzetközi ünnepe. Magyarországon, Budapesten először 1890-ben ünnepelték felvonulással, majálissal.

A tavasz, a termékenység, a zöld ág, a fák, a madarak ünnepe e nap.   Már a XV. századból van adatunk arra a sok helyen még ma is élő szokásra, hogy e nap reggelén zöld lombokkal, bodzaággal díszítik a kerítéseket, a házak kapuját, bejáratát. A  májusfa állítása a szeretett lány háza előtt egyfajta szerelmi vallomás volt. Sok helyen, ha még állítanak is májusfát, „májfát", akkor az egész település népe számára állítják a ligetekben, köztereken.

 

002

 

Endrődön ...ezelőtt május reggelin, első nap arra viradt [virradt] mindég a falu, hogy muzsikáltak...m Mentek az úcákban. Hun itt, hun ott megálltak, hun innen, hun onnan hallottuk . Akkor csend vót még, nem zörgött semmi. Hallgattuk a sok szép nótát... Vót májusfa. ..a faluba vitték a legínyek, annék jánynak udvaroltak, annak vittek orgonával , virággal, kendővel feldíszítve a májfát [májusfa]. Kötötték neki a kapufélfára, kútágasra... a kertbe egy fára felraktak egy nagy csokor orgonát, oszt színes kreppapírbú szallagot vágtak, avval díszítették..."  (Népszokások Endrődön)

A Hónap ajánlatában részletesebben is olvashatsz a majálisról 

 

 

 

 

 

Május 4. - Tűzoltók Napja – Szent Flórián Nap

 szent florian jeles napok majusMagyarországon hivatalosan 1991 óta tartják május 4.-én a Tűzoltók Napját. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak a "tűz katonájának" kultuszát.


A Magyar Tűzoltó Szövetség 1870-ben jött létre, a szervezet a tűzvédelem eszköz- és követelmény-rendszerének kidolgozásával, saját szaklap és segélyegylet alapításával, 1936-ban az első tűzvédelmi törvény kiharcolásával alapozta meg tekintélyét. Az új katasztrófavédelmi törvénnyel az eddigi, önkormányzati fenntartású hivatásos tűzoltóságok a katasztrófavédelmi szervezet részévé váltak, az ő munkájukat önkéntes tűzoltó egyesületek segítik.

Ajánlott oldalak:


http://www.gyomaendrodtuzoltosag.hu/
http://www.szentflorian.hu/
http://www.langlovagok.hu/

Szent Flórián

 

 

Május 5. - Május első vasárnapja - Anyák napja

orgonaAz anyákat szerte a világon ünneplik, bár nem mindenhol ugyan azon a napon. Magyarországon május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat. 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, majd 1928-ban már miniszteri rendelet tette hivatalos ünneppé. Az anyák megünneplése az ókori Görögországig nyúlik vissza. Az istenek anyjának tartott Reának tartottak tavaszi ünnepséget, s vele együtt köszöntöttek minden édesanyát.

 

 

Május 5. – Lázár Ervin születésnapja

02_lazarervin

 

 

mese reggelre

LázárErvin (1936. -2006. ) 

Kossuth-díjas magyar író, elbeszélő, meseíró, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

A leginkább meséiről ismert író, írásaihoz az inspirációt javarészt gyermekkorából merítette. Szövegeit gyakran feldolgozták színházi, filmes adaptációk és rádiójátékok formájában. Műveinek nyelvezete egyéni és játékos. Jellegzetes hangvételű meséi mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek körében népszerűségnek örvendenek.

MESE - REGGELRE

Hajnalodott.

- Talpra, senkiháziak! Hasatokra süt a nap. Gyerünk dolgozni, vár a jó, frissítő munka, a csákány, az ásó, a lapát nyele, pattogjatok, álomszuszékok! - rikoltotta az Egyalvó.
- Bizony, azonnal keljetek fel! Mit gondoltok, lustálkodásból is megéltek? - kiabált a Kétalvó.
- Nosza, ki a jó meleg ágyacskából! - mondta a Háromalvó.
- Ajaj, lassacskán föl kéne kelni - ásított a Négyalvó.
- Miért nem hagyjátok az embert aludni? - méltatlankodott az Ötalvó.
- Még alszom - mormogta a Hatalvó.
A Hétalvó nem szólt semmit. Aludt.
Aztán persze fölkeltek mind a heten.

Ajánlott oldalak:

Életrajza a Petőfi Irodalmi Múzeum – Digitális Irodalmi Akadémiában

Lázár Ervin: A fájós fogú oroszlán

 

 

Május 6. – Nepomuki Szent János emléknapja

nepomuki nepomuki endrodNepomuki Szent János az európai nép kedvelt szentje. Sok hídon látható a szobor, ami egy papot ábrázol mutatóujját az ajkára téve. Nepomuki Szent János az, a hidak szentje.
Ilyen szobor látható városunkban is, az Erzsébet-híd hídkorlátján. A bronzszobrot 1994-ben állították, alkotója Kiss György.
Alakját gyakran látni szoborfülkékben, ahogy karingben, karján feszületet tartva áll. Így láthatjuk az endrődi városrészen is.   

Bővebben olvashatsz erről a májusi Hónap ajánlatában

 

 

 

 

 

 

Május 10. – Mentők Napja

omsz logo jeles napok majus

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük a Mentők Napját.

A mentőkről olvashatsz a (2015.) májusi 

Hónap ajánlatában.

 

 

 

Május 10. -  Madarak és Fák napja Magyarországon

madarak fak napja

2020. év madara az erdei fülesbagoly.

bagoly

2020.év fája a tatárjuhar

juhar

 A Madarak és fák Napját a világon először Chernel István ornitológus szervezte meg, 1902-ben, hazánkban. Ennek a napnak, különösen az ifjúság körében, a természet védelme iránti elkötelezettséget kell szolgálnia. Az iskolák rendszerint olyan programokat szerveznek, amelyeken a diákok a természet szépségét, a környezeti értékek megvédésének fontosságát helyezik előtérbe.
Az erdei fülesbagoly Magyarország leggyakoribb bagolyfaja.
Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket. A kis erdőfoltokat, a folyók ártereit, a parkokat, öreg temetőket kedveli.
Ragadozó madár. Rágcsálókra vadászik, nyílt területeken. Kedvence a mezei pocok. Lesőhelyről csap le zsákmányára, de éjszaka hallás után is vadászik.
Október végén kisebb-nagyobb csoportokban néha akár 80–100 példány is együtt tölti a napot. A telelő csoport a tél végéig, marad együtt, majd párokra bomlik.
Szigorúan védett.
Fészket nem épít, helyette főleg az elhagyott varjúfészkeket használja.

A Nagyalföldön ritkább, főleg a peremvidékeken található. Magyarországon többek közt a Cserhátban fordul elő. Közepes termetű fa (20m). Törzse szabálytalan, görbe, erősen ágas, kérge szürkésbarna, koronája sűrű. Hosszú életű (200-300 év), lassan növő faj.
Tőről nagyon jól sarjad.

 

  Május 15.  - Az Állat- és Növényszeretet Napja Magyarországon

allat es novenyszeretetA budapesti állatkertben rendezték meg először 1994. május 15-én az ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYSZERETET NAPJÁt. A gyerekek ezen a napon ingyen léphetnek be az állatkertbe.  
Az állatkertről és programjairól az alábbi  linkre kattintva olvashatsz sok-sok érdekességet  www.zoobudapest.com

 

 

 

Május 18. - Lackfi János születésnapja 

laczkfi janos"1971-ben születtem Budapesten. Író, költő, műfordító, szerkesztő vagyok. Nyolc verseskötetem jelent meg, két kisregényem, egy regényem, egy novelláskötetem, húsznál több műfordításkötetem. Tíz gyermekkönyvet publikáltam. 1996 óta tanítok a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, jelenleg docensként. 1999-től Nagyvilág világirodalmi folyóirat szerkesztőjeként tevékenykedem. 2000 és 2005 között az azóta átalakult dokk internetes irodalmi kikötő szerkesztője, 2003-tól 2011-ig a Műfordítók Egyesülete elnökségi tagja voltam. Zsámbékon élek feleségemmel és öt gyermekemmel." – olvasható Lackfi János honlapján.

Műveit és egyéb érdekességeket is találhattok a honlapon.

Lackfi János a Részeg elefánt című könyvéről

Lackfi János: Magam magam

Lackfi János: Véletlen (lovasi András előadásában)

 

 

Május 22. - Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja

folyopartA biológiai sokféleség nemzetközi napja vagy a biodiverzitás védelmének világnapja.  

 

Olyan világnap, amely az élővilág sokféleségére illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani figyelmet.

 

 

 Május 24. - Az Európai Nemzeti Parkok napja

nemzeti parkok napja

1999 óta május 24-én ünneplik AZ EURÓPAI NEMZETI PARKOK NAPJÁt. Az Europarc  Szövetség  (korábbi nevén Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetsége) 1973-ban alakult, s együttesen 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős. 1999-ben indított programja alapján május 24-én annak emlékére tartják e napot, hogy 1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban.

Környékünk állat- és növényvilágáról, azok védelméről, aktuális programokról a Körös Maros Nemzeti Park honlapján http://kmnp.nemzetipark.gov.hu tájékozódhatsz.

 

 

 

 Május 31. - Pünkösd

punkosdA pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg.
A Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra. A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. A középkor óta ismert szokás, a pünkösdi király megválasztása. Ekkor ügyességi versenyen (tuskócipelés, karikába dobás) kiválasztották a megfelelő legényt, aki később a többieket vezethette, továbbá a pünkösdi király minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tartott.

 

Május 31. Hősök Napja

jeles napok majus hosok napjaA Magyar Köztársaság Országgyűlése a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére a 2001. évi LXIII. törvény alapján minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánította.
Bővebben olvashatsz róla a Hónap ajánlatában.

 

 

 

Május 31. Gyermeknap

jeles napok majus gyereknapA Gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A Nemzetközi Gyermeknap megünneplése Törökországból ered és különösen a volt kommunista országokban vált népszerűvé. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap (Universal Children's Day) intézménye.
Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még Gyermek Hétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják.