A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Május

Május

jeles napok majus 2016Május: ősi magyar nevén, Ígéret hava, az év ötödik hónapja. Nevét Maia görög istennő római alakjáról kapta, aki ősi termékenység istennő volt a római mitológiában. A népi kalendárium Pünkösd havának nevezi, a horoszkóp szerint az Ikrek havának is nevezik.


A Jeles napokban olvashatsz a májusi ünnepekről, nevezetes napokról, és városunk rendezvényeiről. A Hónap ajánlatában a következő témákból válogathatsz.

 

A HÓNAP AJÁNLATA

2019- Nepomuki Szent János
2018. - A sajtokról
2016. - A Magyar Sport Napja
2015. - A mentők történetéről
2014. - Majális
2013. - Hősök Napja

 

Április 26-28. XXI. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál
Május 1. A Munka Ünnepe
Május 4. Tűzoltók Napja – Szent Flórián Nap
Május 5. Lázár Ervin születésnapja
Május 5.
Május első vasárnapja - Anyák napja
Május 6. Nepomuki Szent János emléknapja
Május 10. Mentők napja
Május 10. Madarak és Fák napja Magyarországon
Május 10-12. Rózsahegyi Napok
Május 12-14. A Fagyosszentek: Pongrác, Szervác, Bonifác napja
Május 15. Az Állat- és Növényszeretet Napja Magyarországon
Május 18. Lackfi János születésnapja
Május 23. Rippl-Rónai József születésnapja
Május 24. Az Európai Nemzeti Parkok napja
Május 26. Gyermeknap
Május 26. Hősök napja
 
 

Április 26. - április 28.

XXI. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál

jeles napok majus sajtfesztival

XXI. alkalommal kerül megrendezésre Gyomaendrődön a fesztivál, ahol újraéled a sajtkészítés mesterségének hagyománya, amelyet egy háromnapos rendezvénnyel ünneplünk meg ebben az évben is.

Gyomaendrődi Híradó  A legelső fesztiválról itt olvashatsz cikkeket.

Szó-Beszéd A Szó-Beszéd című lap az első fesztiválról megjelentetett különszáma  

 

 
 
 
Május 1. - A Munka Ünnepe
 

Május 1-e a munkások nemzetközi ünnepe. Magyarországon, Budapesten először 1890-ben ünnepelték felvonulással, majálissal.001

A tavasz, a termékenység, a zöld ág, a fák, a madarak ünnepe e nap.   Már a XV. századból van adatunk arra a sok helyen még ma is élő szokásra, hogy e nap reggelén zöld lombokkal, bodzaággal díszítik a kerítéseket, a házak kapuját, bejáratát. A  májusfa állítása a szeretett lány háza előtt egyfajta szerelmi vallomás volt. Sok helyen, ha még állítanak is májusfát, „májfát", akkor az egész település népe számára állítják a ligetekben, köztereken.

 

002

Endrődön ...ezelőtt május reggelin, első nap arra viradt [virradt] mindég a falu, hogy muzsikáltak...m Mentek az úcákban. Hun itt, hun ott megálltak, hun innen, hun onnan hallottuk . Akkor csend vót még, nem zörgött semmi. Hallgattuk a sok szép nótát... Vót májusfa. ..a faluba vitték a legínyek, annék jánynak udvaroltak, annak vittek orgonával , virággal, kendővel feldíszítve a májfát [májusfa]. Kötötték neki a kapufélfára, kútágasra... a kertbe egy fára felraktak egy nagy csokor orgonát, oszt színes kreppapírbú szallagot vágtak, avval díszítették..."  (Népszokások Endrődön)

A Hónap ajánlatában részletesebben is olvashatsz a majálisról 

 

 

 

 

Május 4. - Tűzoltók Napja – Szent Flórián Nap

 

Magyarországon hivatalosan 1991 óta tartják május 4.-én a Tűzoltók Napját. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak a "tűz katonájának" kultuszát.


A Magyar Tűzoltó Szövetség 1870-ben jött létre, a szervezet a tűzvédelem eszköz- és követelmény-rendszerének kidolgozásával, saját szaklap és segélyegylet alapításával, 1936-ban az első tűzvédelmi törvény kiharcolásával alapozta meg tekintélyét. Az új katasztrófavédelmi törvénnyel az eddigi, önkormányzati fenntartású hivatásos tűzoltóságok a katasztrófavédelmi szervezet részévé váltak, az ő munkájukat önkéntes tűzoltó egyesületek segítik.

 szent florian jeles napok majus

 

 

 

 

 Szent Flórián

 

 

 

 

 

 

Ajánlott oldalak:


http://www.gyomaendrodtuzoltosag.hu/
http://www.szentflorian.hu/
http://www.langlovagok.hu/

 

Május 5. – Lázár Ervin születésnapja

02_lazarervin

 

 

 

Ezen a napon, 1936-ban Budapesten született Lázár Ervin.

Életrajza a Petőfi Irodalmi Múzeum – Digitális Irodalmi Akadémiában

Lázár Ervin digitalizált művei

 Lázár Ervin: A fájós fogú oroszlán

 

 

 

 

 

Május 5. - Május első vasárnapja - Anyák napja

  

viragcsokor

Az anyákat szerte a világon ünneplik, bár nem mindenhol ugyan azon a napon. Magyarországon május első vasárnapján közsöntjük az édesanyákat, nagymamákat. 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, majd 1928-ban már miniszteri rendelet tette hivatalos ünneppé. Az anyák megünneplése az ókori Görögországig nyúlik vissza. Az istenek anyjának tartott Reának tartottak tavaszi ünnepséget, s vele együtt köszöntöttek minden édesanyát.

Édesanyám rózsafája (Az Ismerős Arcok előadásában)

Édesanyám sok szép szava (Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band Herczku Ágnes)

004

 

Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték. Anyák napját Magyarországon minden évben május első vasárnapján ünnepeljük. 

 

 

 

 

Május 6. – Nepomuki Szent János emléknapja

nepomuki    nepomuki endrodBővebben olvashatsz erről a májusi Hónap ajánlatában

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Május 10. – Mentők Napja

 

omsz logo jeles napok majus

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük a Mentők Napját.

Ajánlott oldalak:

 

http://www.mentok.hu/

 

 

Május 10. -  Madarak és Fák napja Magyarországon

 

1902-ben, Párizsban az európai országok egyezséget kötöttek a hasznos szárnyasok védelmének érdekében. Az 1906. évi I. törvénycikk szerint minden év májusában egy napot az iskolákban arra kell szentelni, hogy megismertessék a diákokat a hasznos madarakkal.
A Madarak és fák Napját a világon először Chernel István ornitológus szervezte meg, 1902-ben, hazánkban. Ennek a napnak, különösen az ifjúság körében, a természet védelme iránti elkötelezettséget kell szolgálnia. Az iskolák rendszerint olyan programokat szerveznek, amelyeken a diákok a természet szépségét, a környezeti értékek megvédésének fontosságát helyezik előtérbe.

2019. év madara a gólyatöcs.

golyatocs

Gólyára emlékeztető, fekete-fehér színezetű, hosszú lábú partimadár. Magyarországon rendszeres fészkelő. Főleg szikeseken, nedves réteken, belvizeken lehet megfigyelni. Vonuló madár, március-áprilisban érkezik meg a trópusi Afrikából, augusztusban a többség el is hagyja hazánkat.
Fészkét úgy alakítja ki, hogy lehetőség szerint víz vegye körül. Fészke kis talajmélyedés, amibe növényi törmelékeket hord. Fészekalja 3-5 tojásból áll, a kotlási idő 25-26 nap. A fiókák egy hónapos korukban már képesek repülni, de szüleikkel még ezután is összetartanak. Főleg vízi rovarokat és más gerincteleneket szedeget össze a víz színéről és a partról.

 

2019.év fája

mandulafa45 132 szavazattal lett az Év Európai Fája a pécsi Havi-hegy csúcsán, a Havas Boldogasszony-templom előtt álló 135 éves csavarodott törzsű mandulafa .
A mandula csonthéjas termés. Őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia. Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack. A mandulafa termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb. Főleg cukrászkészítményekhez, illetve édes ételekhez használatos, főként aprítva. A marcipán alapanyagát képezi. A mandula fehérjét, zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat (K, Ca, Mg, Fe, P) tartalmaz.

 

 

Május 10-12. - Rózsahegyi Napok

 

jeles napok majus rozsahegyi iskola

 

Az idei évben XXIII. alkalommal kerül megrendezésre az iskola 3 napos rendezvénysorozata, mely nagy népszerűségnek örvend nemcsak az iskola diákjai körében.

A névadó Rózsahegyi Kálmánról itt olvashatsz:

 

 

 

Május 12-13-14 - A Fagyosszentek: Pongrác, Szervác, Bonifác

Időjós nap

jeles napok idojos nap

A fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint (május 12. 13. 14.), valamint Orbán napjának (május 25.) a közös elnevezése. A májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet ilyenkor sínyli meg legjobban a fagyot. A jelenséggel régóta foglalkoztak a meteorológusok. A naphoz időjóslatok is kapcsolódtak pl, ha fagyosszentekkor nagy a hideg, akkor rossz termés várható. Több vidéken is azt tartották, hogy ha az időjárás felhőtlen, akkor jó bortermés várható.


Az Endrődi Füzetek így ír erről:
„Hát a fagyosszentek, az Szervác, Pongrác, Bonifác. Tizenkilenckor van Ivó, az is fagyosszentek, akkor az is fagyosszent, akkor még Orbán, az is fagyosszent. Hát ezek olyanok, hogy haszontalan egy szentek, mert akkorára mán ki van kelve minden kis növény, oszt akkor ők képesek lefagyasztani.


(Endrődi Füzetek: 4. Népszokások Endrődön, 119 p.)

 

04_szervac

 

Május 15.  - Az Állat- és Növényszeretet Napja Magyarországon


A budapesti állatkertben rendezték meg először 1994. május 15-én az ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYSZERETET NAPJÁt. A gyerekek ezen a napon ingyen léphetnek be az állatkertbe.  Az állatkertről és programjairól az alábbi  linkre kattintva olvashatsz sok-sok érdekességet  www.zoobudapest.com

 

Május 18. - Lackfi János születésnapja

"1971-ben születtem Budapesten. Író, költő, műfordító, szerkesztő vagyok. Nyolc verseskötetem jelent meg, két kisregényem, egy regényem, egy novelláskötetem, húsznál több műfordításkötetem. Tíz gyermekkönyvet publikáltam. 1996 óta tanítok a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, jelenleg docensként. 1999-től Nagyvilág világirodalmi folyóirat szerkesztőjeként tevékenykedem. 2000 és 2005 között az azóta átalakult dokk internetes irodalmi kikötő szerkesztője, 2003-tól 2011-ig a Műfordítók Egyesülete elnökségi tagja voltam. Zsámbékon élek feleségemmel és öt gyermekemmel." – olvasható Lackfi János honlapján.

Műveit és egyéb érdekességeket is találhattok a honlapon.

Lackfi János a Részeg elefánt című könyvéről

Lackfi János: Magam magam

Lackfi János: Véletlen (lovasi András előadásában)

 

Május 23. – Rippl Rónai József születésnapja

05_rippl

 

 

Rippl-Rónai József Kaposváron született 1861. május 23-án, és ugyanott hunyt el 1927. november 25-én. Itt volt patikussegéd, majd Budapesten gyógyszerészeti mesteroklevelet szerzett. Később Zichy Ödönnél házi tanítóskodott, közben rajzórákat vett. 1884-ben kezdett el tanulni Münchenben a Művészeti Akadémián. 1887-ben ment Párizsba, és Munkácsy Mihálynál tanult. 1902-ben tért vissza Kaposvárra, előtte Franciaországban, majd Skóciában ismerkedett stílusirányzatokkal. Alapító tagja volt a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Körének, és Nyugat mozgalomban is részt vett. Rippl-Rónai József a festészeten kívül üvegablakok tervezésével és készítésével is foglalkozott. 1912-ben ő készítette az Ernst Múzeum nagyméretű üvegablakát. Festészetére gazdag színvilág, stilizáló vonalak és dekorativitás volt jellemző. Művein bemutatta a kisváros életét, kialakított egy sajátos stílust, amit „kukoricás"-nak nevezett, a festéket vattaszerűen, foltos felrakásokkal hordta fel vásznaira, benne tarka rikító színek is megjelentek. Késői korszakában drámai hatású íróportrékat, önarcképeket festett.

 

 

06_tavaszi_munkak

Tavaszi munkák

 

08_oreganyam

Öreganyám

 

07_piacsek

Piacsek bácsi babákkal

 

 Május 24. - Az Európai Nemzeti Parkok napja

 

010


1999 óta május 24-én ünneplik AZ EURÓPAI NEMZETI PARKOK NAPJÁt. Az Europarc  Szövetség  (korábbi nevén Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetsége) 1973-ban alakult, s együttesen 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős. 1999-ben indított programja alapján május 24-én annak emlékére tartják e napot, hogy 1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban.

Környékünk állat- és növényvilágáról, azok védelméről, aktuális programokról a Körös Maros Nemzeti Park honlapján http://kmnp.nemzetipark.gov.hu tájékozódhatsz.

 

 

 

Május 26. Gyermeknap

 

jeles napok majus gyereknapA Gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A Nemzetközi Gyermeknap megünneplése Törökországból ered és különösen a volt kommunista országokban vált népszerűvé. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap (Universal Children's Day) intézménye.
Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még Gyermek Hétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják.

 

 

 

Május 26. Hősök Napja

 

jeles napok majus hosok napjaA Magyar Köztársaság Országgyűlése a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére a 2001. évi LXIII. törvény alapján minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánította.
Bővebben olvashatsz róla a Hónap ajánlatában.