NAPI ZÖLD

A funkcionális élelmiszer


napizold 1007Kényelmesebb vitamin- és étrend-kiegészítő készítményeket szedni, mint egészségesen táplálkozni?

 

A funkcionális élelmiszer új fogalom
Lényege, hogy aktívan segíti az egészség fennmaradását, vagy helyreállítását. Legjobb példa erre a probiotikus joghurt, ami amellett, hogy finom, az élő, probiotikus flórájával segíti a normál bélflóra helyreállítását. Olyan feldolgozott élelmiszerek, amelyek tápláló jellegük mellett élettanilag kedvező hatású komponenseket tartalmaznak: erősítik a szervezet védekező mechanizmusait, hozzájárulnak betegségek kockázatának csökkentéséhez, javítják a fizikai állapotot és lassítják az öregedést.
A meghatározás szerint kizárólag élelmiszerek tartozhatnak a kategóriába, tabletták és kapszulák nem.

 

Néhány példa a funkcionális élelmiszerekre


A teljes kiőrlésű zabkészítményekben található béta-glükán oldható rost csökkenti a koleszterinszintet.
A szójafehérje csökkenti a koleszterinszintet. Kedvező hatásai közé tartozik egyes daganatok előfordulásának a csökkentése, a csontsűrűség növelése, a menopauza tüneteinek enyhítése.
Az áfonyaitalok csökkentik a húgyúti fertőzések gyakoriságát, a lefolyást enyhítik.
A paradicsom magas likopin tartalmának köszönhetően csökkenti számos rosszindulatú daganat kialakulásának rizikóját.
A nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmazó halhúsok heti két alkalommal fogyasztva csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának rizikóját.
A joghurtok jótékony hatást gyakorolnak az emésztésre, csökkentik a vastag- és végbélrák előfordulását.
Nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a táplálkozás- és élelmezéstudományban is megfigyelhetők különböző trendek, melyek egyszer mindenható csodaszerként tekintenek a máskor pellengére állított élelmiszerre, elég, ha a tojásra gondolunk.

 

NAPI ZÖLD

napizold 1006Fekete fokhagyma az egészség megőrzéséért


Világszerte sokan fogyasztanak fokhagymát, hiszen számos kedvező hatása ismert. Ha azonban nyersen eszünk belőle, félreismerhetetlen - és mások számára kellemetlen - nyomot hagy a leheleten, a hőkezelés során pedig az illata megváltozik ugyan, de az élettanilag előnyös tulajdonságai is csökkennek. A fekete fokhagyma egészségesebb, mint a nyers változat, ráadásul kellemes aromával rendelkezik


A fokhagyma évezredeken át egyetlen gyógynövény receptgyűjteményből sem hiányozhatott. Egészségmegőrző és öregedést lassító hatása a fekete fokhagymában sokszorosan érvényesül. Így például antioxidáns tartalma tízszerese, kalcium tartalma hétszerese a fehér változatnak, és összességében véve lényegesen táplálóbb. Jó szolgálatot tesz a szívbetegségek megelőzésében, a koleszterinszint helyreállításában, erősíti az érrendszert, és vértisztító hatása is van.

 

NAPI ZÖLD

napizold 1005Zöldülő konyha


Egy átlagos konyha „nagy forgalmat" bonyolít: sütés, főzés, befőzés, élelmiszertárolás és -beszerzés, ünnepi ebédek... nem mindegy hát mekkora konyhánk környezetterhelése - vagy ha úgy tetszik, „ökológiai lábnyoma" - nap mint nap.
Itt van rögtön példának az élelmiszerpazarlás témaköre! De nézhetjük az energiapazarlás, vagy épp a mosogatóvíz kérdéskörét... egy jó háziasszony jó szokásokkal sokat letehet a környezetvédelem asztalára.


NÉHÁNY TIPP

 

  • Csak annyi vizet forraljunk, amennyit egyszerre el is fogyasztunk.
  • Ha főzéskor fedőt teszünk az edényre, csak feleannyi energiát használunk.
  • Sütéskor, főzéskor használjuk ki a tűzhely maradék hőjét: az étel befejezése előtt 5-10 perccel hamarabb kapcsoljuk le a lángot.
  • Lehetőleg ne folyóvízben mosogassunk! Használjunk környezetkímélő, foszfátmentes mosogatószert.
  • Még meleg ételt ne tegyünk a hűtőbe, mert lehűtése több energiát igényel, mint a már lehűlt ételé.
  • Vásároljunk minél több élelmiszert piacon (csomagolásmentesen), helyi termelőktől.
  • Ahol csak lehet, kerüljük az egyszer használatos italcsomagolást. Vásároljunk visszaváltható kiszerelésben (ameddig még lehet)
  • A kiürült befőttesüvegeket használjuk befőzéskor.
  • Az otthon készített lekvárokkal, szörpökkel, aszalt ételekkel csomagolási hulladékot is megspórolhatunk.
  • Csak annyit készítsünk/vásároljunk mindig mindenből, amennyi biztosan el is fogy Legyenek ötleteink az élelmiszermaradékok felhasználásával kapcsolatban!
  • Konyhagépek vásárlásakor keressük az energiatakarékos változatokat. Ne akarjunk mindent „motorizálni": az elektromos kés és - konzervnyitó, a morzsaporszívó, tojásfőző vagy mondjuk az elektromos gyümölcsfacsaró mind-mind energiát fogyaszt, és veszélyes hulladékká válik!

 

NAPI ZÖLD

Csökkentsd
ökológiai lábnyomod!

 

napizold 1004Tanácsok hétköznapi környezettudatossághoz

 

  • Ma nem ülök autóba.
  • Ma nem nyomtatok ki semmit.
  • Ma nem eszem húst.
  • Ma nem fogyasztok cukrot és cukrozott ételeket. (Egyes kutatások szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt.)
  • Ma csak helyi termelőtől származó alapanyagból készítek ételt.
  • Ma nem kapcsolom be a tévét vagy a számítógépet.
  • Ezen a héten minden ételt megpróbálok otthon elkészíteni.
  • Szezonális, hazai gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztok.
  • Kerülöm a felesleges papírhasználatot.
  • Nem iszom ásványvizet és más, PET-palackos üdítőt.
  • Vásárlás előtt minden terméken elolvasom az információkat.
  • A vásárlás a saját döntésem. Első lépésként arról döntök, mit és kit támogatok, mit nem. Ezt a döntésemet a pénzemmel fejezem ki. Ha nincs is tökéletes termék, kereshetem mindig a legjobbat, az igényeimnek, értékeimnek (és családom, gyülekezetem igényeinek, értékeinek) leginkább megfelelőt.
  • Nem vásárolok ajándékot, magam készítem a meglepetéseket.
  • A mobiltelefonomat és más, elektronikai cikkeket addig használom, ameddig működik és ameddig javítható.
  • Ha utaznom kell valahová, kerékpárral, tömegközlekedéssel megyek, vagy telekocsizom.

 

NAPI ZÖLD

napizold 1003Az ökológiai lábnyom azt fejezi ki, hogy egy ember a bioszféra mekkora területének erőforrásait terheli meg életszínvonalának folyamatos fenntartásához.

Sajnos minden háztartásban előfordul, hogy a főzéshez használt olaj a lefolyóban landol.

Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet! De ha nem is kerül élővízbe, a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéktárolókban.

A MOL kutak átveszik, a használt olajat!

 

 

Könyvtári napok - Felhívások

okn fejlec

okn logo2016. október 3-9 között ismét ajánljuk magunkat!
Az Országos Könyvtári Napok ideje alatt ismét sok programmal várjuk majd az érdeklődőket.
Előzetesen szeretnénk felhívni figyelmüket három pályázati lehetőségre.
Várjuk a kreatív felnőttek és gyerekek jelentkezését és a pályamunkákat. A beküldött pályamunkák kiállításra kerülnek a könyvtári napok ideje alatt a könyvtárban.

 

Védem a környezetem - Illusztrációkészítés óvodás és általános iskoláskorú gyerekeknek.                    A meséket itt olvashatja.

Hulladékból haszon - Használati, ajándék, dísztárgyak készítése hulladékból, általános iskolás gyerekeknek

Kreatív olvasó - Használati, ajándék, dísztárgyak készítése hulladékból, maradék fonalból, természetes alapanyagokból.

 

 

 

Gazdagabb folyóirat kínálat

folyoiratok 1Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy könyvtárunk bővítette a folyóiratok számát, szeptembertől már olvashatják is az új lapszámokat. Reméljük, örömmel veszik majd kézbe a kertészeti, gasztronómiai témájú és az egészséges életmóddal kapcsolatos újságokat. A kézimunkázni szeretők minden bizonnyal haszonnal forgathatják majd a Kreatív horgolást és a Kreatív kötést.
Ifjabb olvasóinknak és szüleiknek ajánljuk a Halló Baby! és a Szitakötő című újságokat, tini olvasóinknak pedig a Joy-t. A lapok mindegyike kölcsönözhető.

Bővebben...

Tisztelt Olvasóink!

konyvtarTájékoztatjuk Önöket, hogy a könyvtár június- július- augusztus hónapokban szombatonként nincs nyitva.

Nyári szünet 2016. augusztus 15-19 között lesz.

A könyvtár hétfőtől-péntekig 9-17 óra között várja a látogatókat.

 

 

 

 

Vendégünk volt Ugron Zsolna

ugron zsolna smA könyveiről, televíziós műsorairól ismert Ugron Zsolnával találkozhattak olvasóink könyvtárunkban június 9-én. Az erdélyi származású írónő mesélt életéről, munkájáról, terveiről, könyveinek megszületéséről, az írói szabadságról. Megtudhattuk, milyen komoly kutatómunka előzi meg egy-egy könyvének megírását, és hogy a könyveket hogyan fogadták a történészek, a hazai és az erdélyi olvasók. Elmondta, hogy az interjúkra is mindig nagyon alaposan felkészült: az őszinte érdeklődés, a tisztelet, az elfogódottság érzése járta át, amikor a nemzet színészeivel, kiváló kutatóival volt alkalma beszélgetni.


Az idei ünnepi könyvhétre jelent meg az Úrilányok Erdélyben című könyvének második, javított kiadása. Könyvtárunkban megtalálják korábbi Szerelemféltők, Erdélyi menyegző, A nádor asszonyai című köteteit is.


Képek a Galériában.