A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2011 November

01_halaadas_1 Sokan tanulnak angolul, de azok is, akik amerikai filmeket néznek, gyakran találkoznak a Hálaadás, mint ünnep kifejezéssel. Vajon tudod-e mit jelent ez?

Észak- Amerikában ez talán a legnagyobb ünnep. Minden évben november negyedik csütörtökén tartják. Az a szokás ilyenkor, hogy a legtöbb amerikai kiveszi szabadságként a következő napot, a pénteket is, ehhez jön még a szombat, meg a vasárnap, így négy napos az ünnep.
1621-ben ünnepelték meg először a hálaadás napját. / angolul: Thaksgiving Day /

 

A történet így szól:

102 ember érkezett Plymouth /Massachusetts állam / kikötőjébe a Mayflower nevű vitorlás fedélzetén. Közülük 47-en meghaltak a hideg, és az élelemhiány miatt. A telepeseket az indiánok segítették ebben a nehéz időkben a túlélésben. Megtanították őket a helyi halászat, vadászat mikéntjére, megmutatták az ehető növényeket.

A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője / William Bradford / nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.

 

02_halaadas_2 Az első hálaadás Jean Louis Gerome Ferris festményén

 

03_halaadas_3 A családok tagjai ilyenkor a távoli helyekről is haza utaznak, hogy együtt töltsék az ünnepeket. Elmaradhatatlan a hálaadás napi vacsora. Hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak" (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon található még áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktorta

 

Minden évben hagyománnyá vált ezen a napon, hogy az amerikai elnök ünnepélyesen megkegyelmez egy pulykának.Az elnöki kegynek köszönhetően a pulyka valamelyik Disney-parkban folytatja életét kimúlása napjáig.

04_halaadas_4Íme egy boldog megmenekült!