A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A Hónap ajánlata - 2016 február

A hónap ajánlata

 


Szökőév, szökőnap


honap ajanlata 2016 februar 1   2016 szökőév. Ez azt jelenti, hogy idén egy nappal hosszabb az esztendő. A 366-dik, úgynevezett szökőnapot minden néggyel osztható év februárjában iktatják be.

 

honap ajanlata 2016 februar 2Az évszakok és a csillagászati események nem egész számú napok szerint ismétlődnek, ezért a naptár, ami ugyanannyi napot tartalmaz, minden évben elcsúszik a világ eseményeihez képest. Ha időnként beillesztünk egy plusz napot az évbe, akkor ez a csúszás korrigálható. Ezt szökőnapnak nevezzük.

 

 

 

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 februar 3

 

 

A szökőnap a Gergely-naptár szerinti szökőév februári hónapjába beékelt toldaléknap.
A világ legtöbb országában a Gergely-naptárt használják, mely 1582-ből XIII. Gergely pápától származik. Magyarország 1587-ben fogadta el a Gergely-naptárt. Ez a naptár meghatározott években a 28 napos, február hónaphoz egy plusz napot ad, így az a szökőévben 29 napos lesz.

 

 

 

 

 

 


Mikor van valójában a szökőnap?

 

honap ajanlata 2016 februar 4

 

A válasz naptártörténeti okokra vezethető vissza, melynek alapja az a rossz felfogás, mely szerint szökőévben a február hónap egy toldaléknapot kap. A valóság azonban az, hogy a február 24. napja megduplázódik, így a szökőnap közbeékelődik a hagyományos év február 24. és 25. napja közé, ezért Mátyás névnapja és az azt követő névnapok mind egy nappal eltolódnak, mely "Mátyás ugrása" néven is ismeretes. Ennek következtében február 24. napján a szökőévekben senki sem ünnepli a névnapját.


Miért éppen február 24. a szökőnap?

 

honap ajanlata 2016 februar 5

 

Miután a rómaiak szerint a február 24. napjának megduplázásával és közbeékelésével kapjuk a szökőnapot, felmerül a kérdés, miért nem február 25. a szökőnap? A válasz szintén az ókori rómaiak naptárrendszerére vezethető vissza, melyben a hónapok napjait nem előre, hanem a következő hónapból levonva számolták vissza.

 

honap ajanlata 2016 februar 6

 

 Szökőnapon nem ünnepelnek névnapot, a február végi nevek egy nappal eltolódnak a naptárban. Akit például Elemérnek hívnak, négyévente február 29-én ünnepel, egyébként pedig február 28-án. Ezen a napon nem ünneplünk semmilyen névnapot, az eredetileg február 24–28. közé eső névnapok pedig egy nappal tolódnak.
Aki szökőévben született Elemér napján, február 29-én, nyugodtan ünnepelheti születésnapját a többi évben február 28-án.

 

 


Érdekességek a szökőnap kapcsán.


Mikor valószínű a magyar nyelvben elterjedt „soha napján, kiskedden" kifejezés? Február 30. vagy 31. megfelelő dátum lehet.


Találtak olyan sírköveket, ami az elhunyt halálának napját február 31-re teszi.


Mátyás –ugrás
Február 24 vagy 25, Mátyás napja? A kérdésre a válasz: attól függ, milyen évben.
Mivel február 24. szökőnap, szökőévben Mátyás-ugrással kell számolni, azaz Mátyás napja 25-re esik.

 

honap ajanlata 2016 februar 7

Ki volt Mátyás?
Szent Mátyás apostolt Krisztus feltámadása után került az apostolok közé. Mátyás is vértanúságot szenvedett: megkövezték, majd bárddal lefejezték. Ezért ábrázolták bárddal a képeken.
Az ácsok és mészárosok védőszentjüknek választották a bárdos szentet, de a halászok is védőszentjükként tisztelik: ekkor kezdenek ugyanis ívni a csukák. Az ezen a napon fogott csukát a nép "Mátyás csukájá"-nak nevezi.

 

Miért lett Mátyás jégtörő?
Az emberek képzelete kapcsolatot teremtett Mátyás apostol meg a bárdja és a közeledő tavasz között. Így lett Szent Mátyás apostol Jégtörő Mátyás, mondván, hogy „az ő szekercéje töri meg a jeget, a tél hatalmát", azért van nála a bárd, mert azzal töri, zúzza a jeget. Így lett a bibliai szentből a magyar néphagyományban Jégtörő Mátyás.

 

Időjárási regulák és népi megfigyelések fűződnek a naphoz:

 

„Mátyás ront, ha talál (jeget), ha nem talál, csinál (akkor faggyal köszönt be). Az a tréfás mondás is járja, hogy ha késik a jó idő, akkor Mátyás a jégtörő csákányát éleztetni adta.
A pásztorok is igen várták Mátyást, aki elhajtja a havat, kicsalogatja a füvet a hó alól.

 

 

 


Fiúkérés
Szökőévben a lányok is megkérhetik a fiúk kezét.

 

honap ajanlata 2016 februar 8Az V. században Szent Patrikra és Szent Brigittára visszamenő hagyomány Írországban, hogy a nők szökőévekben házassági ajánlatot tehetnek.