A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2016 december

A Hónap ajánlata


A szaloncukorról

 

honap ajanlata 2016 december 01A szaloncukor éppen olyan fontos kelléke a karácsonynak, mint a fenyőfa. A karácsonyfa-állítás szokása német földről érkezett hozzánk, a szaloncukorral való díszítése nálunk alakult ki. Ki gondolná, hogy ha bármerre járva a világban szaloncukrot látunk, az Magyarországról származik, vagy magyar származásúak készítik a sztaniolpapírba csomagolt ízletes édességet?

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 december 02

 

 

A szaloncukor a 19. század második felétől lett divatos: eleinte gyümölcsöket, mézeskalácsot, aszalványokat akasztottak a fenyőfára. Kezdetben csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak a karácsonyfa-állítást, ők a fenyőt a szalonban helyezték el. Innen ered a neve is.

 

 

honap ajanlata 2016 december 03

 

A szaloncukor ősét (a fondant-cukrot, ami túltelített cukoroldatból, felfőzéssel készült, puha, kikristályosított massza) a franciák a XIV. században kezdték el készíteni, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítéssel, a XIX. század első harmadában érkezett Magyarországra, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a magyar karácsonyfák csillogó díszévé is.

 

honap ajanlata 2016 december 04

 

Magyarországon kezdetben a szaloncukrot kézzel készítették, de a 19. század végén megjelentek az első fondantkészítő gépek, amelyek Stühmer Frigyes ,első magyar gőzüzemű csokoládégyárában működtek, és gyártották a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda számára.

 

honap ajanlata 2016 december 05   honap ajanlata 2016 december 06

 

A csokoládégyártásban használt első gépek.

 

honap ajanlata 2016 december 07

 

A szaloncukor-készítési műveletek közül legtovább a csomagolópapír rojtozása maradt kézi, de később az ún. ricselő gép segítségével ezt is gépesítették. A régi, híres cukrászdákban az inasok feladata volt a rojtozó gépet működtetni.

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 december 08

 

 

Valaha minden magára valamit adó háziasszony maga készítette, s minden cukrásznak megvolt a titkos receptje. A két világháború között már hetven változatát harminc különféle papírba csomagolva kínálták.

 

 

 

honap ajanlata 2016 december 09

 

Az első és a második világháború körüli elszegényedés idején visszaszorult a gyári szaloncukor-termelés. Ez az időszak arra kényszerítette a családokat, hogy saját szükségletükre otthon állítsanak elő karácsonyfadíszeket, fára függeszthető édességeket és szaloncukrot, ha éppen volt miből.

 

honap ajanlata 2016 december 10

 

 

A szaloncukor tömeges megjelenése az ötvenes években következett be, volt halványsárga vagy rózsaszín belű konzum, később zselés ízesítésű cukorka is. A csokoládé később került rá bevonatként, s mára már természetes tartozéka a cukornak.

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 december 11
zselés

honap ajanlata 2016 december 12
konzum


Nagy becsben tartották ezt az édességet Erdélyben és a Felvidéken is, ahová magyar közvetítéssel került. Sokan meg sem ették, évekig őrizgették az újabb és újabb ünnepre, mások csak a papírjára vigyáztak, abba csomagolták a következő évben a saját maguk főzte szaloncukrot.


Másképpen készül a töltött, a mártott és az öntött szaloncukor.

 

honap ajanlata 2016 december 13

 

A töltött szaloncukroknál a gyártás a krém készítésével kezdődik, majd egy úgynevezett csoki-hüvelyt képeznek, amelybe a kész krémet betöltik, és egy csoki-réteggel zárják le az alját. Hűtés után kiszedik a formából a szaloncukrokat, amelyek ezután szemenként csomagolásra kerülnek. A töltött szaloncukrok jellemzője, hogy csokoládé bevonattal és különbözős ízesítésű krémmel készülnek.

 

 

 

honap ajanlata 2016 december 14

 

 

 

A mártott szaloncukor fondantjához tejport és egyéb összetevőket adnak, például mazsolát. Ezt összekeverik, majd egy formázó berendezésen kialakítják a szaloncukor formáját. Ezután következik a csokoládéval vagy kakaós bevonó-masszával történő mártás. Mártás után a szemeket lehűtik és csomagolják a kész szaloncukrokat.

 

honap ajanlata 2016 december 16Az öntött (leggyakrabban zselés) szaloncukor kristálycukor, pektin és ízesítéstől függően egyéb összetevők 122°C-ra történő főzésével készül. A zselét melegen formába öntik, majd 8 óra múlva, amikor megszilárdult, kiveszik és a legalább 36°C-os bevonat kerül rá. A hűtés után jöhet a csomagolás.
Sokan vannak azon a véleményen, hogy bár a szaloncukrot nem szeretik, de a karácsony mégsem igazi szaloncukor nélkül. Kedvükért legyen itt egy egészséges, cukor nélküli szaloncukor receptje.

 

 

honap ajanlata 2016 december 15

 

Reform cukormentes szaloncukor (kókuszos-mandulás)

 

 

 

 

Hozzávalók:


• 50 dkg mazsola
• 20 dkg őrölt mandula vagy mogyoró10 dkg kókuszreszelék
• 2 bio citrom reszelt héja vagy citromolaj
• 1 csipet őrölt fahéj
• 5 dkg méz


A mazsolát beáztattam tisztított vízbe, és kb. 15 percig állni hagytam. Közben kimértem a mandulát, a kókuszreszeléket, lereszeltem a citrom héját, fűszereztem a fahéjjal, majd leöntöttem a mazsoláról a vizet, és mindent az aprítógépbe dobtam, és darabos masszává összedolgoztam.


Így is összeáll a massza, de segíthetsz rajta pici vízzel. Evőkanállal adagoltam a vizes tenyerembe a darálékot, és szaloncukorszerűre formáztam. Kész, mehet a szép, színes papírba, de ha szeretnél rá bevonatot, az is megoldható.

 

15 dkg kókuszvajat és kakaóvajat vegyesen felolvasztottam, és összekevertem 5 dkg valódi kakaóporral és egy pici mézzel vagy juharsziruppal. Kicsit vártam, hogy ne legyen se túl forró, se túl híg a máz, és ebbe mártogattam a szaloncukrokat. Hűtőben hagytam megdermedni, és egyesével becsomagoltam őket.