A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2014 december

A hónap ajánlata

 


Karácsony eredetéről, történetéről:

 

honap ajanlata december 1

 

A karácsony keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékezünk. Minden év december 25-én tartják világszerte, habár nem ezt a dátumot tartják számon Jézus születésének. Talán azért esett erre a napra a választás , mert ekkor van a téli napforduló. A kereszténység elterjedése előtt, a pogány időkben ezen a napon nagy ünnepségeket tartottak.

 

 

 
Az ókori feljegyzések alapján, nyomon követhető, hogy a pogányok már jóval a kereszténység megjelenése előtt megünnepelték azt a napot, amit ma karácsonyként tartunk számon.

 

honap ajanlata december 2

 

 

Az évszakok váltakozásától való függőségük egyfajta tiszteletet, később pedig imádatot váltott ki az emberekből.
A pogány kultúrákban éppen ezért kialakult az a szokás, hogy hálaadó és köszöntő rítusokkal ünnepeljék meg a téli napfordulót. Így bontakozott ki egyre több pogány kultúrában a téli napforduló eseményének vallási ünnepként való tisztelete. De minden vallási kultúra a saját maga által elgondolt és kiválasztott istennel kötötte össze, és töltötte fel tartalommal ezt az ünnepet.

 

 

honap ajanlata december 3

 

A keresztény vallás kezdeteikor a Mithrász-kultusz volt a legelterjedtebb a Római Birodalom európai területén. A Mithrász kultusz tárgyi és feliratos emlékei azt mutatják, hogy volt idő, amikor Mithrász vallása is világvallás volt.

 

 

 

 

 

 

 

honap ajanlata december 4

 

 

 

Mithrász kb.600 évvel Jézus előtt lett Istenként elfogadva perzsa nap- vagy fényisten, akit a Római Birodalomban is, mint egyik főistenként tiszteltek. A tulajdonságai szinte azonosak voltak Jézuséval. December 25-én született egy szűztől (más mítoszok szerint sziklából). Nagymesternek tartották, ő volt a bölcsesség, az igazság és a hit. Megváltónak is hívták.
Kultuszának csak a kereszténység terjedése vetett véget, Mithrász képe 323-ban tűnik el a római pénzekről. A Mithrász-vallás több mint egy évszázadon át a kereszténység komoly ellenfele volt.
Miután a kereszténység államvallássá vált, hamarosan hivatalos ünneppé nyilvánították Jézus születését. Karácsony ünnepe 325-ben került át december 25-re, az első nikaiai zsinat döntése alapján.

 

 

honap ajanlata december 5

 

 

Az első nikaiai zsinat határozata értelmében lett ez a nap Jézus Krisztus földi születésének emléknapja: az öröm és békesség, a család és gyermekség, az otthon és szülőföld ünnepe.

 

A kutatók többsége egyetért abban, hogy december 25-e nem Jézus születésének időpontja. A korai keresztények nem ünnepelték Jézus születését, és nem is próbálták meghatározni az időpontját.

 

 

 

 

 

 

honap ajanlata december 6

 

A ránk maradt ókori forrásokból nem lehet pontosan megállapítani, hogy mikor született Jézus. Mára nehezen bár, de sikerült valószínűsíteni, hogy születése i. e. 7-ben vagy 8-ban történhetett. A kutatást a betlehemi csillag segítette. A betlehemi csillag valószínűleg egy különleges, meglehetősen ritka csillagászati esemény, egy speciális bolygóegyüttállás volt. Időszámításunk előtt 7-ben ugyanis a Jupiter és a Szaturnusz három alkalommal is igen közeli együttállásba került a Halak csillagképben. Ezt észlelhették azok a keleti bölcsek, akiket „három királyok" néven ismerünk a bibliai történetből.