A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2012. December

a_honap_ajanlata

 

 

 

01_honap_ajanlata

 

Karácsonyt a világ számos országában megünneplik. Bár rengeteg eltérés mutatkozik, hiszen lehet, hogy kenguru, de lehet, hogy rénszarvas segédlettel jutnak az ajándékok az illetékesekhez, de egyben minden ünneplő egyetért, legyen téli vagy nyári háttérkép a karácsonyfa mögött, hogy az ünnep mindenütt a szeretetről a családok együttlétéről szól.

 

Már a Római Birodalomban is szerepel a naptárban a karácsony, mely szorosan kapcsolódik a kereszténységhez, hiszen Jézus Krisztus születésének ünnepe ez. Igazán meghatározó ünnepnappá azonban csak sokkal később vált, sőt a karácsonyfa állítása és a karácsonyi üdvözlő lapok küldése alig kétszáz éves.

Nézzünk egy-két érdekesebb példát a nagyvilágból! Melyik országban hogyan ünnepelnek?

 

Kenya

 

02_honap_ajanlata

 

Még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tűzön. Ilyenkor a távolban élő családtagok is hazautaznak, ha csak tehetik.

 

Ausztrália

 

03_honap_ajanlata

 

A 35 fokos melegben leginkább a tengerpartra járnak, sok helyen a Mikulás is szörfdeszkán érkezik. Hagyományosan a "szánját" nyolc fehér kenguru húzza, és ő hozza az ajándékokat minden otthonba. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd könnyed családi ejtőzés keretében a medencében úszkálnak, vagy krikettet játszanak a kertben. Az éghajlat adta lehetőségként 1937 óta hagyomány a Gyertyafényes Betlehem rendezvénye, amikor is Melbournben több tízezer ember gyűlik össze, és karácsonyi dalokat énekelnek.

 

Anglia

 

04_honap_ajanlata

 

Big Ben és a Buckingham-palota London

 

Angliában már több ezer éve ünneplik a karácsonyt. Hagyományt teremtettek azzal, hogy itt kezdtek először fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé. A fagyöngy alatti csókolózás eredetileg pogány szokás volt. A karácsonyfa- állítás Viktória királynő uralkodása idején, a tizenkilencedik század közepén terjedt el, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend. A gyerekek karácsony estéjén lefekvés előtt a kandalló, vagy az ágy szélére akasztják harisnyájukat, remélve, hogy Santa Claus, más néven Father Christmas reggelre ajándékokkal rakja tele őket.

 

 

Finnország

 

05_honap_ajanlata

 

A karácsony (Joulu) az év legfontosabb ünnepe. Karácsonyi virágok Finnországban a jácint és a mikulásvirág, a karácsony színe pedig a piros.

A téli háború (1939-1940) után terjedt el az a szokás, hogy az ünnep előestéjén a temetőben gyertyát gyújtanak a hozzátartozóik sírjánál. December 24-én délben Turkuban, Finnország korábbi fővárosában kihirdetik a karácsonyi békét (joulurauha), amikor nem szabad veszekedni és vadászni sem. A karácsonyi szauna sem maradhat el. A vacsora után felbontják az ajándékokat, amit a télapó (joulupukki) hoz.

 

 

Németország

 

06_honap_ajanlata

 

Németesen precíz és gyönyörű karácsonyfa

 

A német gyerekek, mint sok más ország gyermekei, már december elsejétől készülnek a karácsonyi ünnepre. Miklós napján a gyerekek kirakják a cipőjüket a szobájuk ajtaja elé.

 

Borbála-napon aranyesőágakat raknak a vázákba és ezek az ágak karácsonyra kivirulnak.

 

A fenyőfát december 24-én díszítik fel. A gyerekek is segítenek, hogy minél szebb legyen a fa. A Télapó vagy a kis Jézus hozza az ajándékokat december 24-én este, és a karácsonyfa alá rakja le őket.

 

 

Amerika

 

07_honap_ajanlata

 

Karácsonyfa az amerikai Kapitólium előtt

 

Minden év december 25-én a keresztény amerikaiak megünneplik a karácsonyt. Sőt a nem vallásos lakosok is megpihennek, karácsonyfát és ajándékokat vesznek. A karácsony meleg, örömteli ünneplése a német és a holland bevándorlóknak köszönhető. Manapság az amerikai karácsony még a déli államokban is egyértelműen az észak- európai külsőségeket követi / hó és örökzöldek /. A karácsonyi időszak rögtön Hálaadás /az utolsó csütörtök novemberben/ után kezdődik. Mindenki kötelezően feldíszíti a fát akár már Hálaadás napjára és onnantól kezdve egészen Karácsony napjáig áll a fa.