A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Április

  Április - Szelek hava

 

jeles napok fa viragAz április ősi magyar nevén Szelek hava. A hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni" – ez valószínűleg utalás az ekkor kinyíló természetre.

A Jeles napok című részben olvashatsz a napokhoz kapcsolódó fontosabb eseményekről.

A Hónap ajánlatában a húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan érdekességeket tudhatsz meg a húsvéti nyúlról, és tojásról, helyi húsvéti népszokásokról. Szó lesz még csillagászatról, a költöző madarakról, egy híres tudós expedíciójáról, és a vakvezető kutyákról.

 

A HÓNAP AJÁNLATA

A húsvéti tojásról
A húsvéti nyúlról
Helyi húsvéti népszokások
Költöző madarak
Csillagászat
Titanic
Thor Heyerdahl
Vakvezető kutyák

 

A következő versrészlettel mi is az április hónapot köszöntjük.

 

Ejnye, de kényes
és mily szeszélyes
ez a negyedik fia az évnek!
Tudod, ugye, hogy ki ő?
Április, a csínytevő
Űzi veled a sok tréfát:
jégesőt hoz,
havat hint rád,
majd küld szilaj szeleket,
záporzuhanyt,
meleget...
/ Osvát Erzsébet: Április /

 

Jeles napok

 

Április   1-2.   Húsvét
Április    2.   Csukás István születésnapja 
Április    4.   Kőrösi Csoma Sándor
Április    6.   Ybl Miklós születésnapja
Április   11.   A költészet napja
Április   14.   A Titanic pusztulása
Április  15.   Leonardo da Vinci születésnapja
Április   22.   A Föld Napja
Április   23.   Janikovszky Éva születésnapja
Április   24.   Rendőrség napja
Április   24.   György napja
Április   25.   A Robinson Crusoe című könyv megjelenése
Április   26.   Kukorelly Endre születésnapja
Április   27.   A vakvezető kutyák Világnapja
Április   28.   Thor Heyerdahl
Április   29.   A tánc világnapja

 

 

Április 1-2. - Húsvét

jeles napok aprilis husvet tojasokA húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is.
A mozgó ünnepek közé tartozik. /nem esik az évnek mindig ugyanarra a napjára. A Biblia szerint Jézus– pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Áldozatával megváltotta minden emberbűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.


Piero della Francesca: Krisztus feltámadása

 

Húsvét vasárnap

jeles napok aprilis husvet etelszenetelesDélelőtt ünnepi szentmisét tartanak. Ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe.

 

 

Húsvét hétfő

jeles napok aprilis husvet locsolkodasEzen a napon sok népszokás él, például a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak. Régi korokban a piros színnek védő erőt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása és a tojások díszítése az egész világon elterjedt.

 

 

 

Április 2. - Csukás István születésnapja

02 honap ajanlata 2013 aprilis csukas istvanCsukás Istvánról a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján olvashatsz sok érdekes adatot és megismerheted munkásságát is.

 

Csukás Istvánnal készült riport itt.

 

 

 

 

03 honap ajanlata 2013 aprilis mirmurr 

Mirr-murr

 

04 honap ajanlata 2013 aprilis pompom

Pom-pom és Picur

 

05 honap ajanlata 2013 aprilis susu

Süsü a sárkány

 

 

Április 4. - Kőrösi Csoma Sándor

 

jeles napok apirilis korosi csoma sandorNyelvtudós, könyvtáros, a tibetológia megalapítója, a Tibeti-Angol szótár megalkotója.

Születésének pontos dátumát nem tudjuk,/ a legújabb kutatások szerint 1787-ben, vagy 1788-ban/ április 4-én keresztelték meg. Utazásai során a magyarok őshazáját szerette volna megtalálni. Szilágyi Ferenc városunk szülötte kutatta életútját, melyről könyvet is írt. „Bölcsőjét kereste a magyarnak címmel".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Április 6. - Ybl Miklós születésnapja

 

jeles napok aprilis ybl miklosYbl Miklós /1814. április 6. – 1891. / magyar építész, a 19. század egyik legnagyobb magyar mestere. Számos alkotása közül fő művének a Magyar Állami Operaház neoreneszánsz épülete számít.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Április 11. - A költészet napja

05_jozsef_attila   1905-ben, ezen a napon Budapesten született József Attila. József Attila hatodik gyermekként született, de csak két nővére: Jolán és Eta élt. Apja elhagyta családját. József Attila 1910-ben nevelőszülőkhöz került Öcsödre, 1912-ben tért vissza Budapestre. A Ferencvárosban, szegény munkássorban élt. édesanyja halála után Jolán nővérének férje, Makai Ödön lett a 14 éves fiú gyámja. 1920-ban Makóra került gimnáziumba, ahol megismerkedett Juhász Gyulával. Az ő segítségével, előszavával jelent meg első verses kötete: Szépség koldusa címmel. 1924-ben iratkozott be a szegedi egyetemre, ahonnan Tiszta szívvel című verse miatt eltanácsolták.. Előbb Bécsben, majd Párizsban járt egyetemekre, tagja lett az anarchista-kommunista szövetségnek. 1928-ban kötött barátságot Illyés Gyulával. 1930-ban tagja lett a Kommunista Pártnak, majd 1932-ben röpiratot szerkesztett a halálbüntetés ellen, szerkesztette a Valóság című folyóiratot. Eltávolodott a kommunista irányzattól, szociáldemokrata és liberális körökkel tartott fenn kapcsolatot. A Szép Szó egyik szerkesztője lett. 1936-ban megjelent Nagyon fáj című kötete sem hozott számára elismerést. 1937-ben szanatóriumba került, majd nénjei vették magukhoz. December 3-án a balatonszárszói állomáson egy tehervonat alá vettette magát. 1938-ban posztumusz Baumgarten-díjat, majd 1948-ban posztumusz Kossuth-díjat kapott, igazi elismerése ettől az időtől kezdődött. 

Korszakos jelentőségű költőnk volt, költészetet kezdetben a Nyugat hatását mutatta, versei kezdetben a realizmussal, bensőségességükkel hatottak leginkább. A '30-as évek elején forradalmisága erősödött, tudatos politikai költészetet hozott létre. 1933-tól a hagyományos és avantgárd elemeket ötvöző költészet volt rá jellemző. Műfordítóként a szomszédos népek kortárs líráját fordította, értékesek Villon fordításai is. Kötetei: Szépség koldusa (1922), Nem én kiáltok (1925), Nincsen apám, se anyám (1929), Döntsd a tőkét, ne siránkozz (1931), Külvárosi éj (1932), Medvetánc (válogatott költemények, 1922-1934), Nagyon fáj (1936)

06_oszk  

József Attila összes költeményei a Magyar Elektronikus Könyvtárban

http://mek.niif.hu/00700/00707/html/

http://mek.niif.hu/00700/00708/html/

http://mek.niif.hu/05500/05570/html/

József Attila: Viharban születtem Hobo és a Kolozsvári a János Zsigmond Unitárius Kollégium
alkalmi zenekara előadásában

hangszoro

 

József Attila: Tiszta szívvel a Sebő együttes előadásában,
melynek alapító vezetője Sebő Ferenc, 2012. március 15-én Kossuth-díjat kopott.
hangszoro

 

 

Április 14.  - A Titanic pusztulása

 

jeles napok aprilis titanic1912-ben, ezen a napon, útban Southamptonból New Yorkba 2200 utassal a fedélzetén jéghegynek ütközött és elsüllyedt a Titanic.
További érdekességek a 2012. évi áprilisi Hónap ajánlatában.

 

 

 

 

 

 

Április 15. - Leonardo da Vinci születésnapja

 

jeles napok aprilis leonardo(1452. április 15. – 1519. május 2.) itáliai polihisztor, azaz: festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló,anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író. Leonardót sokszor nevezik a reneszánsz ember őstípusának, akinek végtelen kíváncsisága csak a felfedezéseinek erejével volt egyenlő. Az egyik legnagyobb festőnek tartják, és egyes vélemények szerint akár ő is lehetett minden idők legműveltebb embere.

 

 

 

 

 

 

Április 18. - Műemlékvédelmi Világnap

08 honap ajanlata 2013 aprilis muemlekvedelmi vilagnapAz ICOMOS 1983-ban határozta el, hogy meghirdeti a műemlékek világnapját, hogy ezáltal is felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, lehetőségeire és szükségességére. 1984 április 18-án tartottuk meg először a Műemléki Világnapot, amiről minden évben egyre szélesebb körben, egyre több országban tartanak megemlékezést. Világeseménnyé nőtte ki magát a 29 évvel ezelőtt meghirdetett kezdeményezés. Minden évben egy ICOMOS által meghirdetett témára szerveződnek az események a világ legtöbb országában.


Az ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye. Az 1965-ben létrehozott civil szakmai szervezet meghatározó a világ műemlékvédelmében. Az itt kidolgozott irányelveket a legtöbb ország átülteti saját műemlékvédelmi gyakorlatába.

 

 

Április 22. - A Föld Napja

11 honap ajanlata 2013 aprilis fold napjaAz első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére. Új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.


1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.


A kezdettől, 1970-től 2010-ig eltelt 40 évben a Föld napja világméretű megmozdulássá vált: több mint egymilliárd ember vesz részt valamilyen környezeti eseményen ezen a napon. A nemzetközi Föld Napja Hálózat 174 országban több mint 15 000 szervezettel dolgozik azon, hogy kialakítsák "az egyetlen eseményt, amelyet az egész világon egyszerre ünnepelnek, mindenféle származású, vallású és nemzetiségű emberek".
A Föld Napja Alapítvány honlapján olvasható a teljes szöveg /fna.hu/

 

Április 23. - Janikovszky Éva születésnapja

 

12 honap ajanlata 2013 aprilis janikivszky evaSzületett: Szegeden1926 április 23-án. Elhunyt: 2003. július 14-én, Budapesten. Első kötetét 1957-ben adták ki. A könyvet 32 mű követte, amelyek 35 nyelven jelentek meg. Témája a felnőtt-gyermek kapcsolat, sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival. Műveivel összekapcsolódtak Réber László illusztrációi. Írt filmforgatókönyvet, dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, gyakran szerepelt a televízióban, rádióban. Több könyvéből készült rajzfilm, több gyermekeknek szóló tévéjátékát sugározták. Kimeríthetetlen témája a felnőtt-gyerek kapcsolat, a mindennapi élet - sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival.

 

 

 

 

 

 

 

Április 24. - Rendőrség napja

13 honap ajanlata 2013 aprilis rendorsegA kormány határozata alapján 1992-től Szent György napján, április 24-én rendezik meg Magyarországon a Rendőrség napját. Ezen a napon kapnak érdemeik elismeréseként jutalmat, kitüntetést ennek a szakmának jeles képviselői.


Szent György kis-ázsiai keresztény katona és vértanú volt: a katonák, a lovagok, fegyverkovácsok, lovas katonák, vándorlegények, s utóbb a cserkészek és földművelők védőszentje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Április 24. - György napja

 Időjós nap

jeles napok idojos nap"Ha György előtt szól a béka,
úgy még didergünk is néha."

Ha Szent György nap előtt dörgött az ég, akkor hemperegni kell a fődön. Ha Szent Mihály nap után dörgött, akkor is levetette magát a fődre, oszt hempergett.

Szent György nap előtt a tollat (dunnát, párnát) nem szabad vót kirakni, de mán Szent Mihály nap után se vót illő kirakni.
Szent György napján vót a kiverés. Mán akkor arasztos vót a fű. Úgy mondták: egy suk (népi hosszmérték: hüvelykujj és ököl hossza kétszer.)

Ugye, Nagybalán, (külterület), ott nagy legelő vót, oda vitték ki a teheneket, meg a bornyúkot. Ott vót egy fogadott ember, az vigyázott rá egész nyáron.
Ott legeltek a jószágok. Mind meg vót jegyezve, hogy kié. Őszkor hazahajtották.

(Forrás: Népszokások Endrődön: Endrődi Füzetek, 4.)

 

 

 

Április 25. - Defoe: Robinson Crusoe című könyv megjelenése

 

jeles napok aprilis robinsonA könyv 1719. április 25-én jelent meg, az év végére négy kiadást élt meg. A regény egyes szám első személyben mutatja be a címszereplő életét. A főhős Robinson Kreutznaer néven született és hajótörést szenved, majd huszonnyolc évet tölt egy Trinidadhoz közeli szigeten. A történetet valószínűleg Alexander Selkirk élete ihlette, aki négy évig élt a Más a Tierra nevű csendes-óceáni szigeten (1966-ban a szigetet Robinson Crusoe szigetnek nevezték el.

 

 

 

 

 

 

Április 26. - Kukorelly Endre születésnapja

14 honap ajanlata 2013 aprilis kukorllye endreEzen a napon, 1951-ben született Budapesten.
Bővebben olvashatsz róla itt.

 

Kukorelly Endre: Van1kisöcsim


Van 1 kisöcsim, neve Samu,
Oda-vissza van érte anyu,
apa is, én is,
minden nagy néni,
családunk szeretet-alapú.

 

 

 

 

 

 

Április 27. - A vakvezető kutyák világnapja

 

jeles napok aprilis vakvezetoA Nagy-Britanniában működő Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetsége kezdeményezésére 1994. április 27-e óta világszerte ezen a napon hívják fel a figyelmet a vakvezető kutyák munkájának fontosságára. Bővebben olvashatsz róla a Hónap ajánlata című részben.

 

 

 

 

 

 

 

Április 28. - Thor Heyerdahl

 

jeles napok aprilis thorThor Heyerdahl társaival elindul a Dél-Amerikai Callao kikötőjéből az általuk ősi mintára épített Kon-Tiki nevű balsafa tutajon a Csendes-óceánon át Polinéziába. Az expedícióról olvashatsz a 2015-ös Hónap ajánlata című részben.

 

 

 

 

 

Április 29. - A Tánc Világnapja

 

Városunkban is szép hagyományai vannak a tánctanulásnak.jeles napok aprilis tanc2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jeles napok aprilis tanc2Büszkék lehetünk a néptáncot vagy társastáncot tanuló fiatalokra, akik számos rangos verseny helyezettjei. Műsoraikat örömmel nézzük városunk rendezvényein.