A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Április

 Április - Szelek hava

 

jeles napok aprilis 2020Az április ősi magyar nevén Szelek hava. A hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni" – ez valószínűleg utalás az ekkor kinyíló természetre.

A Jeles napok című részben olvashatsz a napokhoz kapcsolódó fontosabb eseményekről.

A Hónap ajánlatában a húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan érdekességeket tudhatsz meg a húsvéti nyúlról, a húsvéti tojásról, helyi húsvéti népszokásokról. A Tánc Világnapja alkalmából pedig a táncról gyűjthetsz információt. Az Április 2020. Hónap ajánlatában a méhekről, ill. a mézről olvashatsz.

 

kanyadi sandor vers

Kányádi Sándor: Április hónapja

Bolondos egy hónap
április hónapja,
hol kalap a fején,
hol báránybőr sapka.

Hiába próbálnád
kilesni a kedvét,
túljár az eszeden,
mire észrevennéd.

Köpenyegbe burkol,
ingujjra vetkőztet:
mutatja a tavaszt
hol nyárnak, hol ősznek.

Búsnak teszi magát,
szeme könnyben ázik,
mindegyre lehunyja
sűrű szempilláit.

Aztán gondol egyet,
fülig fut a szája,
s ránevet a fényben
hunyorgó világra.

 

A HÓNAP AJÁNLATA

2020: A méz
2019: A tánc
2016: A húsvéti tojásról
2015: A húsvéti nyúlról
2014: Helyi húsvéti népszokások
2013: Költöző madarak
2012: Csillagászat
2011: Titanic
2015: Thor Heyerdahl
2016: Vakvezető kutyák

 

Jeles napok

 

Április     1.   Bolondok napja
Április     2.   Csukás István születésnapja 
Április     4.   Kőrösi Csoma Sándor
Április     5.   Virágvasárnap
Április     7.   Egészségügyi Világnap
Április   10.   Nagypéntek
Április   11.   A költészet napja
Április   12-13.   Húsvét
Április   14.   A Titanic pusztulása
Április   22.   A Föld Napja
Április   23.   Janikovszky Éva születésnapja
Április   24.   Rendőrség napja
Április   27.   A vakvezető kutyák Világnapja
Április   29.   A tánc világnapja
Április   30.   Méhek napja

 

 Április 1 - Bolondok napja

 

jeles napok aprilis bolondok napja

Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. A rászedett személy az április bolondja.

Több országban elterjedt szokás. Egyik magyarázata szerint kelta /kelta= Közép- és Nyugat-Európában élt ókori nép/ népszokás volt, hogy április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek.

 

 

 

 

Április 2. - Csukás István születésnapja

 

02 honap ajanlata 2013 aprilis csukas istvanCsukás István életéről, munkásságáról a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján olvashatsz.

  

 

03 honap ajanlata 2013 aprilis mirmurr    04 honap ajanlata 2013 aprilis pompom    05 honap ajanlata 2013 aprilis susu 
 Mirr-murr  Pom-pom és Picur  Süsü a sárkány

 

Április 4. - Kőrösi Csoma Sándor

 

jeles napok apirilis korosi csoma sandor

Nyelvtudós, könyvtáros, a tibetológia megalapítója, a Tibeti-Angol szótár megalkotója.

Születésének pontos dátumát nem tudjuk,/ a legújabb kutatások szerint 1787-ben, vagy 1788-ban/ április 4-én keresztelték meg. Utazásai során a magyarok őshazáját szerette volna megtalálni. Szilágyi Ferenc városunk szülötte kutatta életútját, melyről könyvet is írt. „Bölcsőjét kereste a magyarnak címmel".

 

 

 

 

 

 

Április 5. - Virágvasárnap

jelesn napok marcius viragvasarnapVirágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe. A Közel – Kelet országaiban az volt a szokás, hogy az arra méltó személyek útját valamilyen módon befedjék. Az emberek megadták Jézus Krisztusnak ezt a tiszteletet. Útját pálmaágakkal takarták be. A pálma a győzelem és a diadal jelképe. Ezért az ünnep neve több nyelven pálmavasárnap. Mivel az európai országok többségében nincsenek pálmák, az ünnepléskor a pálmaágakat itt gyakran más fák ágaival helyettesítették. A magyar népszokásokban a virágvasárnaphoz kapcsolódott a barkaszentelés

Barkaszentelés = Virágvasárnap mise előtt pálma- és olajfa-ágakat, vagy ezek hiányában más, barkás ágakat megáldanak, és körmenetben körülvisznek a templomban.

 

Április 7. - Egészségügyi Világnap

 

jeles napok eu vilagnap1948. április 7-én kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGNAP- on. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.

 

 

 

 

Április 10. - Nagypéntek

jeles napok szobor

Virágvasárnapot húsvétig a nagyhét napjai követik.

A nagyhét az újjászületésre koncentrál. A természet megújulása a test és a lélek megújulását is hozza. A magyar falun a parasztok a nagyhét tiszteletére nagy gonddal megtisztították az egész portát, beleértve az istállót és melléképületeket is. A szerszámokat is letisztogatták, kifényesítették. Különös gonddal készültek ilyenkor az évi gyónásra, szentáldozásra is.

Nagypéntek Jézus kereszthalálának emléknapja, a húsvétot megelőző péntek.
Nagypénteken az egyházban nincs mise, mert ezen a napon maga Jézus, az örök főpap mutatja be az áldozatot. Ezen a napon hústilalom és szigorú böjt van. Nagypéntek a reformátusok egyetlen hagyományos böjti napja.
Jézus Krisztus kereszthalála, a keresztre feszítés Poncius Pilátus kormányzása idején történt Kr. u. 26 és 35 között.

A Pietà 1499-ben készült, s a 24 esztendős Michelangelo számára meghozta a hírnevet. A szoborcsoport, olasz címe a „Pietà" fordításban a „Fájdalmas anya" azt a jelenetet ábrázolja, amikor Mária a keresztről levett Jézust gyászolja. A szobor a római Szent Péter-bazilika egyik oldalkápolnájában látható.


Tímár Máté : Íme az ember

 

 

Április 11. - A költészet napja

 

05_jozsef_attila

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik.

Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal, versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

Könyvtárunk minden évben versmondó versennyel emlékezik meg erről a napról.

 

 

 

 

 

 

 

Április 12-13. - Húsvét

jeles napok aprilis husvet tojasokA húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is.
A mozgó ünnepek közé tartozik. /nem esik az évnek mindig ugyanarra a napjára. A Biblia szerint Jézus– pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Áldozatával megváltotta minden emberbűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.


Piero della Francesca: Krisztus feltámadása

Húsvét vasárnap

jeles napok aprilis husvet etelszenetelesDélelőtt ünnepi szentmisét tartanak. Ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe.

 

 
Húsvét hétfő

jeles napok aprilis husvet locsolkodasEzen a napon sok népszokás él, például a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak. Régi korokban a piros színnek védő erőt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása és a tojások díszítése az egész világon elterjedt.

 

 

 

Április 14.  - A Titanic pusztulása

 

jeles napok aprilis titanic1912-ben, ezen a napon, útban Southamptonból New Yorkba 2200 utassal a fedélzetén jéghegynek ütközött és elsüllyedt a Titanic.
További érdekességek a 2012. évi áprilisi Hónap ajánlatában.

 

 

 

 

Április 22. - A Föld Napja

 

jeles napok aprilis fold napja

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.

Az 1970-től eltelt évek alatt a Föld napja világméretű megmozdulássá vált: több mint egymilliárd ember vesz részt valamilyen környezeti eseményen ezen a napon.

A nemzetközi Föld Napja Hálózat 174 országban több mint 15 000 szervezettel dolgozik.

 

 

Április 23. - Janikovszky Éva születésnapja

 

12 honap ajanlata 2013 aprilis janikivszky eva

Született: Szegeden1926 április 23-án. Elhunyt: 2003. július 14-én, Budapesten. Első kötetét 1957-ben adták ki. A könyvet 32 mű követte, amelyek 35 nyelven jelentek meg. Témája a felnőtt-gyermek kapcsolat, sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival. Több könyvéből készült rajzfilm, több gyermekeknek szóló tévéjátékát sugározták.

 

 

 

 

 

Április 24. - Rendőrség napja

13 honap ajanlata 2013 aprilis rendorsegA kormány határozata alapján 1992-től Szent György napján, április 24-én rendezik meg Magyarországon a Rendőrség napját. Ezen a napon kapnak érdemeik elismeréseként jutalmat, kitüntetést ennek a szakmának jeles képviselői.


Szent György kis-ázsiai keresztény katona és vértanú volt: a katonák, a lovagok, fegyverkovácsok, lovas katonák, vándorlegények, s utóbb a cserkészek és földművelők védőszentje.

 

 

 

 

 

 

Április 27. - A vakvezető kutyák világnapja

 

jeles napok aprilis vakvezetoA Nagy-Britanniában működő Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetsége kezdeményezésére 1994. április 27-e óta világszerte ezen a napon hívják fel a figyelmet a vakvezető kutyák munkájának fontosságára. Bővebben olvashatsz róla a Hónap ajánlata című részben.

 

 

 

 

Április 29. - A Tánc Világnapja

 

jeles napok aprilis tanc2

Városunkban is szép hagyományai vannak a tánctanulásnak.

Büszkék lehetünk a néptáncot vagy társastáncot tanuló fiatalokra, akik számos rangos verseny helyezettjei. Műsoraikat örömmel nézzük városunk rendezvényein. Bővebben olvashatsz a táncról 2019. Hónap ajánlatában

 

 

 

 

 

 

 

 

Április 30 - Méhek napja

 

jeles napok aprilis mehMÉHEK NAPJÁ-t 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. E napon országszerte mézkóstolókkal, kiállításokkal, filmvetítéssel, játszóházzal várják a méhészek az érdeklődőket.