A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Március

Március

 

 

jeles napok marcius rozsak

 

Március az év harmadik hónapja. Nevét Marsról, a háború istenéről kapta. Mars hadisten emléke már rég kiveszett a március hó fogalmából, de a tél elmúlásának, a tavasz megszületésének ünnepét még mindig a március fogalmához kapcsolja az emberiség. A népi kalendárium böjt máshavának (vagy másképpen böjtmás havának) nevezi.

 

 

 A Jeles napok a hónap érdekesebb napjairól mesél. A Hónap ajánlatában a tulipánról olvashatsz.

 A hónap ajánlata

2019: A tulipán
2018: Tudtad-e Petőfiről?
2015: Pilvax kávéház

2014: A tavasz
2013: Mátyás király
2012: Március 15- tel kapcsolatos érdekességek
2011: A kokárda

Jeles napok

 

 

 

Március 1.
  A meteorológiai tavasz kezdete.
Március 2.
  Arany János születésnapja kezdete.
Március 4.
  Vivaldi születésnapja
Március 5.
  Húshagyó kedd
Március 6.
  Hamvazó szerda
Március 6.
  Michalangelo születésnapja 
Március 7.
  Torkos csütörtök
Március 8.
  Nemzetközi Nőnap
Március 9.
  Amerigo Vespucci születésnapja
Március 12.
  Tiszai árvíz Szegednél
Március 13.
  Pesti árvíz
Március 15.
  Nemzeti ünnepünk
Március 18. 19. 21.
  Sándor, József, Benedek
Március 20.
  Csendőrsortűz
Március 21.
  Költészet Világnapja
Március 22.
  A Víz Világnapja
Március 25.
  Kunkovács László születésnapja
Március 31.
  A nyári időszámítás kezdete

 

 

Március 1. - A meteorológiai tavasz kezdete

 

02 jeles napok 2013 marcius tavasz

Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, és a tavasz meteorológiai szempontból 3 hónapon át tart. A dátum nem jelenti, hogy gyökeresen megváltozik az időjárás, még akkor sem, ha ilyenkor lassan egyre melegebbre fordul az idő. A néphit szerint, ha március időjárása száraz, akkor április csapadékos lesz. A hónap időjárása rámutat az egész esztendőre, amennyi köd van márciusban, annyi lesz a zápor is.

 

 

 

Március 2. - Arany János születésnapja

 

03 jeles napok 2013 marcius .arany janosjpg

 

Arany János (Nagyszalonta, 1817. március 2. – Budapest, 1882. október 22.) magyar költő, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára.


Irodalmi pályafutása 1845-ben Az elveszett alkotmány című szatirikus eposszal kezdődött, de igazán ismertté az 1846-ban készült Toldi tette.


1846-ban a Kisfaludy Társaság pályázatán a Toldi egyöntetű győzelmet aratott, s nemcsak a pályadíjat nyerte meg, hanem bírálói ámulatát is. Egyszerre ünnepelt költő lett, jeles írók figyelme fordult feléje. 1848-ban a Kisfaludy-társaság felvette tagjai közé.


Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt néhány verset és kisebb elbeszélést írt a folyóiratokba. Nemzetőrként részt vett a szalontai századdal az aradi várostrom körüli szolgálatban. A világosi fegyverletétel után egy ideig bujdosni kényszerült. Az 1851. év második felében a nagykőrösi református gimnáziumban a magyar és latin nyelv és irodalom tanárává választották. Ebből az időszakból származnak nagyobb művei is. A Magyar Tudományos Akadémia titkára lett, majd 1870-ben a közgyűlés főtitkárnak nyilvánította. Ferenc József koronázása alkalmával, 1867-ben a Szent István-rend keresztjével tüntette ki.

 

Március 4. - Antonio Lucio Vivaldi születésnapja

 

02_vivaldi

Antonio Lucio Vivaldi /1678- 1741 /

Velencében, ekkor született Antonio Lucio Vivaldi, olasz barokk zeneszerző, hegedűs, pedagógus, pap, impresszárió. Talán a legismertebb alkotása A négy évszak című versenyműve. Kiemelkedő szerepet kap a műben a hegedű, mint szólóhangszer. Megfigyelhetjük továbbá azt, hogy egy kisebb dallamrész gyakran visszatér. Vivaldi nem elégedett meg azzal, hogy címet adott művének, hanem szavakkal is megfogalmazta zenéjének tartalmát. Ezt írta pl A tavasz című rész I. tételéhez :

 

 

 

 

 

"Megérkezett az új tavasz, vidáman
köszönti őt az ujjongó madárdal,
s a csermelyek a szellő sóhajában
frissülve futnak édes suttogással.
Villám és menykő súlyos gráciával
jelenti be, sötét-libériásan,
s hogy elcsitul az égzengés: madárdal
hallik megint, benne zengő varázs van."

Hallgasd meg te is ezt a gyönyörű zenét! hangszoro

 

Március 5. - Húshagyó kedd

jeles napok februar hushagyo kedd

Az idei évben március 5-re esik húshagyó kedd, ami mozgó dátumú ünnep. Időpontja mindig húsvét időpontjától függ. /húsvéttól visszafelé számítva a hetedik vasárnap utáni kedd/ Húshagyó kedd a farsangi szezon utolsó napja. Ekkor lehetett utoljára húst fogyasztani. Sok helyen rendeznek ilyenkor karneválokat. / Részletesebben a Hónap ajánlata 2015 című részben olvashatsz erről./

 

 

 

Március 6. - Hamvazó szerda


jeles napok februar hamvazo szerdaA farsangi időszak utáni első nap. A húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdete. Neve onnan ered, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra figyelmeztet.

 

 

 

 

 

 

 

  Március 6. - Michelangelo születésnapja

 

jeles napok marcius 6 michelangelo1475. március 6-án született Michelangelo, az olasz reneszánsz nagy mestere

Bár önmagát mindig szobrásznak tartotta, nemcsak a szobrászatban, hanem a festészetben, az építészetben és a lírában is maradandót és jelentőset alkotott. Művészete eltér kora, a reneszánsz virágkorának művészetétől.

Aki meg akarja érteni Michelangelo művészi nagyságát, annak meg kell ismernie Michelangelót, az embert.

 

 

Március 7. - Torkos csütörtök

jeles napok februar torkos csutortok

Igen érdekes nap az ünnepek sorában, hiszen az előző napok arról szóltak, hogy Húshagyó kedden lehet utoljára húst fogyasztani, mert a következő napon, Hamvazószerdán kezdődik a 40 napos böjt. S ekkor a Torkos csütörtök, amikor nemhogy szabad jókat enni, sőt kötelező a torkoskodás! Ez az egy nap jelent kivételt a böjti időszakban. Valószínű azért alakulhatott ez így, mert a sok farsangi maradékot, a sok megmaradt, finom ételt bűn lett volna kidobni.

 

Március 8. - Nemzetközi Nőnap

jeles napok marcius 8 nonapA nemzetközi nőnapot március 8-án tartjuk. A nőnap a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű. 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

 

 

Március 9. - Amerigo Vespucci születésnapja


07 jeles napok 2013 marcius amerigo

Ezen a napon született Amerigo Vespucci, olasz utazó, felfedező.


/Firenze, 1451. március 9. – Sevilla, 1512. február 22. /

 

Életéről kevés adat áll rendelkezésre. 1490-ben ugyanabba a kereskedőházba lépett be, amelyikben kortársa, Kolumbusz Kristóf is hajózott. Vespucci saját állítása szerint 1504-ig összesen négy ízben járt Amerikában. 1501–1502 köré tehető az az időpont, mikor Vespucci önálló földrésznek nevezi ki új felfedezését, noha akkorra még csak Dél-Amerika északi és keleti partvidékét járta be. 1507-ben kiadott világtérkép nevezi először Amerikának az új déli földrészt, melyet addig Újvilágként emlegettek.

 

 

Március 12. - Tiszai árvíz Szegednél

 

08 jeles napok 2013 marcius szegedi arviz

 Vágó Pál festménye a szegedi nagy árvízről

A szegedi nagy árvíz volt a török kor óta a legdrámaiabb esemény a városkép fejlődésére. 1879. március 12-én hajnali 2 órakor betört a víz, amely felbecsülhetetlen anyagi károkat okozott. Ugyanakkor a modern fejlődés páratlan lehetőségeit is megnyitotta.


1879. március 12-e éjszakáján új időszámítás kezdődött Szegeden, ami előtte volt, az a Víz előtt volt, ami utána következett, az a Víz után volt.

 

 

Március 13. - Pesti árvíz

04_marcius_13

Az 1838-as pesti árvíz március 13. és 18. között okozott súlyos pusztítást, főleg a mai Budapest pesti oldalán. Az árvíz szintjét és tetőzésének dátumát számos emléktábla jelzi több belvárosi épületen. A mentési munkálatokban részt vett Wesselényi Miklós gróf is - árvízi hajós - aki azokat az embereket mentette, akik nem tudtak ezért fizetni. Ez a dombormű az ő emberségének és hősiességének állít örök emléket. Budapesten látható a Ferences templom északi falán.

 

 

 

Március 15. - Nemzeti ünnepünk

 

09 jeles napok 2013 marcius 1848Ezen a napon a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15. jelképpé vált. Nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Március 15-én minden megemlékező kokárdát tűz a ruhájára.

 

 

 

Nemzeti dal

 

Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! –
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!
       Petőfi Sándor


jeles napok marcius 15 kokarda1848. március 15-i eseményekről olvashatsz A nemzet születik című könyvben. Megtudhatod a történelmi hátteret, a nap pontos eseményeit, a forradalom következményeit. Olvashatsz a forradalom híressé vált fiatal vezéreiről is. Érdekességeket olvashatsz még a Hónap ajánlata című részben is.

 

 

 

Március 18., 19., 21 - Sándor, József, Benedek

 

Időjós napok:

jeles napok januar idojos nap

„Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget."
A három jeles nap közül kiemelkedik József napja, március 19.
A hagyomány szerint a madarak ezen a napon szólalnak meg, mert „Szent József kiosztotta nekik a sípot."
A magyar népi időjárás megfigyelés szerint Benedek napján legkésőbb biztosan beköszönt a tavasz.

 

 

 

 

 

Március 20. - Endrődi csendőrsortűz

 

101 jeles napok 2013 marcius endrodi sortuz

 1935. március 20-án, Endrődön történt az a tragikus esemény, melyet „endrődi csendőrsortűz "- ként emlegetnek napjainkban. A csendőrök a választási beszéd meghallgatására összegyűlt tömeg közé lőttek. Nyolc halálos áldozatot követelt ez a tragikus esemény

 

  

Március 21. - Költészet világnapja

 

11 jeles napok 2013 marcius kolteszet vilagnapja

 

1999. november 18-án az UNESCO közgyűlése március 21-ét, nyilvánította a költészet világnapjává. Világszerte verses-zenés esteket, szavalóversenyeket és egyéb rendezvényeket tartanak a jeles nap alkalmából. Azonban ne tévesszük össze a költészet világnapját az április 11-i költészet napjával, amelyet csak mi, magyarok ünnepelünk.

 

 

 

Március 22. - A Víz Világnapja

 

13 jeles napok 2013 marcius viz vilagnapja

 

A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

 

 

 

  Március 25. - Kunkovács László születésnapja

 

kunkovacs

 

 

 

 

1975. március 25-én született Endrődön Kunkovács László.

 

 

 

 

Március 31. - A nyári időszámítás kezdete

jeles napok marcius 30 nyari idoszamitasA nyári időszámítás széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a nyári időszakra esik. Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik. Kezdetben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak. A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette.