NAPI ZÖLD

Néhány érdekesség gyógynövényekről

 

napizold 1008

 

Menta: természetes fájdalomcsillapító; a középkorban fogfehérítésre használták.

Hárs :A magyar néphit számos hársfát kapcsolt a történelem nagy alakjaihoz. Felvidéken például nagy becsben tartják Mátyás király hársfáját.

Zsálya :Jellegzetes illatú, lila virágú, nagy múltú növény, amely a Földközi-tenger vidékéről származik. Az élet meghosszabbítójának tartják, még egy mondás is szól róla, miszerint akinek zsálya nő a kertjében, az nem öregszik meg.

Bodza: A germánok például szent növényként tisztelték és Holle (Freya) asszonynak a családi fészek istennőjének áldozták. Sőt, az angolok a bodza varázserejét máig tisztelik, elég csak arra gondolnunk, hogy a világsikerű Harry Potter történet főgonoszát csak egy bodzából készített varázspálcával tudták elpusztítani.

Csipkebogyó: A csipkebogyóból egyes országokban bort, likőrt és pálinkát is csinálnak, a svédek pedig ízletes levest készítenek belőle.
Hozzávalók : 25-30 deka friss, kimagozott, megtisztított csipkebogyót puhára főzünk egy kis fahéjjal, reszelt citromhéjjal és két szelet kalácsbéllel (a héjára nincs szükség). Ha kész, péppé zúzzuk, átpasszírozzuk szitán, adunk hozzá egy pohár vörösbort és 20 dkg cukrot, majd ismét felforraljuk. Akkor finom, ha sűrű! Tálaljuk bátran pirítóssal, kétszersülttel


Babérlevél: Elűzhetők vele a fülbemászók, ormányos bogarak. A csótány és a zsizsik sem kedveli, az illóolajában található vegyületnek – a cineolnak – rovarriasztó hatása van.


Bazsalikom: Könnyen termeszthető. Pikáns ízt ad ételeinknek, illata pedig távol tartja a legyeket. Erkélyen cserépbe ültetve, a balkonveteményes részeként rovarriasztókén is helytáll.

 

NAPI ZÖLD

A funkcionális élelmiszer


napizold 1007Kényelmesebb vitamin- és étrend-kiegészítő készítményeket szedni, mint egészségesen táplálkozni?

 

A funkcionális élelmiszer új fogalom
Lényege, hogy aktívan segíti az egészség fennmaradását, vagy helyreállítását. Legjobb példa erre a probiotikus joghurt, ami amellett, hogy finom, az élő, probiotikus flórájával segíti a normál bélflóra helyreállítását. Olyan feldolgozott élelmiszerek, amelyek tápláló jellegük mellett élettanilag kedvező hatású komponenseket tartalmaznak: erősítik a szervezet védekező mechanizmusait, hozzájárulnak betegségek kockázatának csökkentéséhez, javítják a fizikai állapotot és lassítják az öregedést.
A meghatározás szerint kizárólag élelmiszerek tartozhatnak a kategóriába, tabletták és kapszulák nem.

 

Néhány példa a funkcionális élelmiszerekre


A teljes kiőrlésű zabkészítményekben található béta-glükán oldható rost csökkenti a koleszterinszintet.
A szójafehérje csökkenti a koleszterinszintet. Kedvező hatásai közé tartozik egyes daganatok előfordulásának a csökkentése, a csontsűrűség növelése, a menopauza tüneteinek enyhítése.
Az áfonyaitalok csökkentik a húgyúti fertőzések gyakoriságát, a lefolyást enyhítik.
A paradicsom magas likopin tartalmának köszönhetően csökkenti számos rosszindulatú daganat kialakulásának rizikóját.
A nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmazó halhúsok heti két alkalommal fogyasztva csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának rizikóját.
A joghurtok jótékony hatást gyakorolnak az emésztésre, csökkentik a vastag- és végbélrák előfordulását.
Nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a táplálkozás- és élelmezéstudományban is megfigyelhetők különböző trendek, melyek egyszer mindenható csodaszerként tekintenek a máskor pellengére állított élelmiszerre, elég, ha a tojásra gondolunk.

 

NAPI ZÖLD

napizold 1006Fekete fokhagyma az egészség megőrzéséért


Világszerte sokan fogyasztanak fokhagymát, hiszen számos kedvező hatása ismert. Ha azonban nyersen eszünk belőle, félreismerhetetlen - és mások számára kellemetlen - nyomot hagy a leheleten, a hőkezelés során pedig az illata megváltozik ugyan, de az élettanilag előnyös tulajdonságai is csökkennek. A fekete fokhagyma egészségesebb, mint a nyers változat, ráadásul kellemes aromával rendelkezik


A fokhagyma évezredeken át egyetlen gyógynövény receptgyűjteményből sem hiányozhatott. Egészségmegőrző és öregedést lassító hatása a fekete fokhagymában sokszorosan érvényesül. Így például antioxidáns tartalma tízszerese, kalcium tartalma hétszerese a fehér változatnak, és összességében véve lényegesen táplálóbb. Jó szolgálatot tesz a szívbetegségek megelőzésében, a koleszterinszint helyreállításában, erősíti az érrendszert, és vértisztító hatása is van.

 

NAPI ZÖLD

napizold 1005Zöldülő konyha


Egy átlagos konyha „nagy forgalmat" bonyolít: sütés, főzés, befőzés, élelmiszertárolás és -beszerzés, ünnepi ebédek... nem mindegy hát mekkora konyhánk környezetterhelése - vagy ha úgy tetszik, „ökológiai lábnyoma" - nap mint nap.
Itt van rögtön példának az élelmiszerpazarlás témaköre! De nézhetjük az energiapazarlás, vagy épp a mosogatóvíz kérdéskörét... egy jó háziasszony jó szokásokkal sokat letehet a környezetvédelem asztalára.


NÉHÁNY TIPP

 

  • Csak annyi vizet forraljunk, amennyit egyszerre el is fogyasztunk.
  • Ha főzéskor fedőt teszünk az edényre, csak feleannyi energiát használunk.
  • Sütéskor, főzéskor használjuk ki a tűzhely maradék hőjét: az étel befejezése előtt 5-10 perccel hamarabb kapcsoljuk le a lángot.
  • Lehetőleg ne folyóvízben mosogassunk! Használjunk környezetkímélő, foszfátmentes mosogatószert.
  • Még meleg ételt ne tegyünk a hűtőbe, mert lehűtése több energiát igényel, mint a már lehűlt ételé.
  • Vásároljunk minél több élelmiszert piacon (csomagolásmentesen), helyi termelőktől.
  • Ahol csak lehet, kerüljük az egyszer használatos italcsomagolást. Vásároljunk visszaváltható kiszerelésben (ameddig még lehet)
  • A kiürült befőttesüvegeket használjuk befőzéskor.
  • Az otthon készített lekvárokkal, szörpökkel, aszalt ételekkel csomagolási hulladékot is megspórolhatunk.
  • Csak annyit készítsünk/vásároljunk mindig mindenből, amennyi biztosan el is fogy Legyenek ötleteink az élelmiszermaradékok felhasználásával kapcsolatban!
  • Konyhagépek vásárlásakor keressük az energiatakarékos változatokat. Ne akarjunk mindent „motorizálni": az elektromos kés és - konzervnyitó, a morzsaporszívó, tojásfőző vagy mondjuk az elektromos gyümölcsfacsaró mind-mind energiát fogyaszt, és veszélyes hulladékká válik!

 

NAPI ZÖLD

Csökkentsd
ökológiai lábnyomod!

 

napizold 1004Tanácsok hétköznapi környezettudatossághoz

 

  • Ma nem ülök autóba.
  • Ma nem nyomtatok ki semmit.
  • Ma nem eszem húst.
  • Ma nem fogyasztok cukrot és cukrozott ételeket. (Egyes kutatások szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt.)
  • Ma csak helyi termelőtől származó alapanyagból készítek ételt.
  • Ma nem kapcsolom be a tévét vagy a számítógépet.
  • Ezen a héten minden ételt megpróbálok otthon elkészíteni.
  • Szezonális, hazai gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztok.
  • Kerülöm a felesleges papírhasználatot.
  • Nem iszom ásványvizet és más, PET-palackos üdítőt.
  • Vásárlás előtt minden terméken elolvasom az információkat.
  • A vásárlás a saját döntésem. Első lépésként arról döntök, mit és kit támogatok, mit nem. Ezt a döntésemet a pénzemmel fejezem ki. Ha nincs is tökéletes termék, kereshetem mindig a legjobbat, az igényeimnek, értékeimnek (és családom, gyülekezetem igényeinek, értékeinek) leginkább megfelelőt.
  • Nem vásárolok ajándékot, magam készítem a meglepetéseket.
  • A mobiltelefonomat és más, elektronikai cikkeket addig használom, ameddig működik és ameddig javítható.
  • Ha utaznom kell valahová, kerékpárral, tömegközlekedéssel megyek, vagy telekocsizom.

 

NAPI ZÖLD

napizold 1003Az ökológiai lábnyom azt fejezi ki, hogy egy ember a bioszféra mekkora területének erőforrásait terheli meg életszínvonalának folyamatos fenntartásához.

Sajnos minden háztartásban előfordul, hogy a főzéshez használt olaj a lefolyóban landol.

Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet! De ha nem is kerül élővízbe, a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéktárolókban.

A MOL kutak átveszik, a használt olajat!

 

 

Gazdagabb folyóirat kínálat

folyoiratok 1Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy könyvtárunk bővítette a folyóiratok számát, szeptembertől már olvashatják is az új lapszámokat. Reméljük, örömmel veszik majd kézbe a kertészeti, gasztronómiai témájú és az egészséges életmóddal kapcsolatos újságokat. A kézimunkázni szeretők minden bizonnyal haszonnal forgathatják majd a Kreatív horgolást és a Kreatív kötést.
Ifjabb olvasóinknak és szüleiknek ajánljuk a Halló Baby! és a Szitakötő című újságokat, tini olvasóinknak pedig a Joy-t. A lapok mindegyike kölcsönözhető.

Bővebben ...

Tisztelt Olvasóink!

konyvtarTájékoztatjuk Önöket, hogy a könyvtár június- július- augusztus hónapokban szombatonként nincs nyitva.

Nyári szünet 2016. augusztus 15-19 között lesz.

A könyvtár hétfőtől-péntekig 9-17 óra között várja a látogatókat.

 

 

 

 

Vendégünk volt Ugron Zsolna

ugron zsolna smA könyveiről, televíziós műsorairól ismert Ugron Zsolnával találkozhattak olvasóink könyvtárunkban június 9-én. Az erdélyi származású írónő mesélt életéről, munkájáról, terveiről, könyveinek megszületéséről, az írói szabadságról. Megtudhattuk, milyen komoly kutatómunka előzi meg egy-egy könyvének megírását, és hogy a könyveket hogyan fogadták a történészek, a hazai és az erdélyi olvasók. Elmondta, hogy az interjúkra is mindig nagyon alaposan felkészült: az őszinte érdeklődés, a tisztelet, az elfogódottság érzése járta át, amikor a nemzet színészeivel, kiváló kutatóival volt alkalma beszélgetni.


Az idei ünnepi könyvhétre jelent meg az Úrilányok Erdélyben című könyvének második, javított kiadása. Könyvtárunkban megtalálják korábbi Szerelemféltők, Erdélyi menyegző, A nádor asszonyai című köteteit is.


Képek a Galériában.