NAPI ZÖLD

napizold 1005Zöldülő konyha


Egy átlagos konyha „nagy forgalmat" bonyolít: sütés, főzés, befőzés, élelmiszertárolás és -beszerzés, ünnepi ebédek... nem mindegy hát mekkora konyhánk környezetterhelése - vagy ha úgy tetszik, „ökológiai lábnyoma" - nap mint nap.
Itt van rögtön példának az élelmiszerpazarlás témaköre! De nézhetjük az energiapazarlás, vagy épp a mosogatóvíz kérdéskörét... egy jó háziasszony jó szokásokkal sokat letehet a környezetvédelem asztalára.


NÉHÁNY TIPP

 

  • Csak annyi vizet forraljunk, amennyit egyszerre el is fogyasztunk.
  • Ha főzéskor fedőt teszünk az edényre, csak feleannyi energiát használunk.
  • Sütéskor, főzéskor használjuk ki a tűzhely maradék hőjét: az étel befejezése előtt 5-10 perccel hamarabb kapcsoljuk le a lángot.
  • Lehetőleg ne folyóvízben mosogassunk! Használjunk környezetkímélő, foszfátmentes mosogatószert.
  • Még meleg ételt ne tegyünk a hűtőbe, mert lehűtése több energiát igényel, mint a már lehűlt ételé.
  • Vásároljunk minél több élelmiszert piacon (csomagolásmentesen), helyi termelőktől.
  • Ahol csak lehet, kerüljük az egyszer használatos italcsomagolást. Vásároljunk visszaváltható kiszerelésben (ameddig még lehet)
  • A kiürült befőttesüvegeket használjuk befőzéskor.
  • Az otthon készített lekvárokkal, szörpökkel, aszalt ételekkel csomagolási hulladékot is megspórolhatunk.
  • Csak annyit készítsünk/vásároljunk mindig mindenből, amennyi biztosan el is fogy Legyenek ötleteink az élelmiszermaradékok felhasználásával kapcsolatban!
  • Konyhagépek vásárlásakor keressük az energiatakarékos változatokat. Ne akarjunk mindent „motorizálni": az elektromos kés és - konzervnyitó, a morzsaporszívó, tojásfőző vagy mondjuk az elektromos gyümölcsfacsaró mind-mind energiát fogyaszt, és veszélyes hulladékká válik!