Konferencia az olvasóvá nevelésről

konferencia olvasova nevelesrol smÉn olvasok, Te olvasol, Ők olvasnak még? címmel került megrendezésre június 14-én a Lehet-e, kell-e olvasóvá nevelni? – témájú konferencia a Határ Győző Városi Könyvtárban. A kérdés nagyon is aktuális felgyorsult, információkban gazdag világunk és az elektronikai eszközök nagyfokú térhódítása miatt. Toldi Balázs polgármester elmondta, szülőként is nagyon fontosnak tatja, hogy minél többet olvasson gyermekeinek, hogy ez által olvasóvá váljanak. A köszöntő után neves szakemberek tartottak előadást a témában.

Péterfi Rita (Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, Főigazgató) az olvasás fontossága kapcsán az otthoni, családi példát hangsúlyozta és beszélt az olvasással kapcsolatos országos felmérések eredményeiről, az olvasók számának, az egyes korosztályok olvasási szokásának alakulásáról. javasolta, hogy rövidebb, válogatott szövegekkel – ilyen az újság- próbáljuk megszerettetni az olvasást, felkelteni az érdeklődést.

Dr. Pompor Zoltán (HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum, Elnök) hasznos ötleteket adott, hogy a fiúkat a különböző életkorban milyen könyvekkel és milyen módszerek segítségével lehet bevonni az olvasók táborába. Hangsúlyozta, hogy két fiú édesapjaként látja, nem reménytelen a fiúkat olvasásra szoktatni. Nagyon fontos, hogy az apukák olvassanak a fiaiknak, hiszen a jó példa ragadós.

Ágostonné Farkas Mária (Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola, Igazgató) a korai nyelv és beszédfejlesztés fontosságáról, a szülők és a pedagógusok szerepéről adott tájékoztatást.

Nyulász Péter – számos könyv szerzőjeként – nemcsak az olvasás és a könyv fontosságáról beszélt, hanem a könyvek megjelenésében, méretében, illusztrációiban, szövegelhelyezésében rejlő lehetőségeket is szemléltette néhány konkrét példa bemutatásával.

A közönség: óvodai és iskolai pedagógusok, könyvtárosok, szülők, nagyszülők és olvasni szeretők nagy érdeklődéssel hallgatták a színvonalas előadásokat.

Képek a Galériában