Kezdőlap

Hősök Emlékműve (Endrőd)

hosokemlekmuve endrod 01  

Hősök Emlékműve (Endrőd)

Értéktárba kerülés ideje:

2019. Gyomaendrődi Értéktár

Előterjesztő:

Határ Győző Városi Könyvtár

 

A Hősök terén található az I. világháborúban elhunyt endrődi hősök emlékműve. Horváth Géza alkotását 1925. október 4-én avatták.

A Hősök terén található az I. világháborúban elhunyt endrődi hősök emlékműve. A háborút követően hazánk szinte valamennyi települése szobrot, emlékművet állított az első világháborúban elhunyt katonák emlékére, ehhez az országos akcióhoz csatlakozott Endrőd lakossága is. Az avatási ünnepség 1925. október 4-én volt. Horváth Géza alkotása egy őrt álló magyar bakát ábrázol, aki egy kőoszlop előtt áll. Az oszlop oldalain olvasható annak a több száz, endrődi hős neve, akik odavesztek a háborúban. Talán nem is volt olyan család, ahol ne lett volna egy vagy több férfi első világháborús katona, háborúból hazaérkező sebesült, rokkant, vagy elesett hős. A feliratokat 2018-ban felújíttatta az önkormányzat. A szobor és környezete napjainkban is a városi ünnepségek, nemzeti ünnepek helyszíne.

Halottak napján és a Hősök emléknapján virágok és mécsesek veszik körül az emlékművet, így emlékeznek a hazájukért életüket feláldozó katonákra családtagjaik mellett Gyomaendrőd város vezetői és lakói. Endrőd egyik nevezetessége az emlékmű, mely az összetartozás egyik jelképe.

Előterjesztés

hosokemlekmuve endrod 01     hosokemlekmuve endrod 02     hosokemlekmuve endrod 03

 hosokemlekmuve endrod 04     hosokemlekmuve endrod 05     hosokemlekmuve endrod 06