A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - November

 

November

 

November (Ősi magyar nevén, Enyészet hava) az év tizenegyedik hónapja a Gergely - naptárban, és 30 napos. Neve a latin novem szóból származik melynek jelentése kilenc, mivel eredetileg az év kilencedik hónapja volt. A népi kalendárium Szent - András havának nevezi.
A Jeles Napokban több híres ember születésnapjáról emlékezünk meg, és az időjós napok is érdekessé teszik e részt, hiszen az időjós napok időjárásából következtetni lehet az elkövetkező napok időjárására. A Hónap ajánlatában pedig egy hangszerrel ismerkedhetsz meg. 

A Hónap ajánlata:
2016: Ikarusz buszok
2015: Forma 1
2014: Nobel-díj
2013: A kínai nagyfal
2012: Határ Győző
2011: Hálaadás

 

01_november Eljött már november didergő hónapja,
Hideg szele a fák ágait megcsapja.
Meghalva elhullnak a sárga levelek,
Játszadoznak vélek a kegyetlen szelek.

                                    Csokonai Vitéz Mihály: November

 

 

 

Jeles napok

 

November 1.
  Mindenszentek 
November 2.   Halottak napja
November 3.
  A Magyar Tudomány Napja
November 6.
  Elkészül az Ikarusz gyárban a 200 000. autóbusz /1984/
November 7.
  Erkel Ferenc születésnapja
November 10.
  Kínai nagy fal megnyitása a turisták előtt
November 11.
  Időjós nap - Márton napja
November 11.
  Katona József születésnapja
November 12.
  Szilágyi Ferenc születésnapja 
November 13.
  Határ Győző születésnapja 
November 17.
  Pest és Buda egyesítése 
November 17.
  Csokonai Vitéz Mihály születésnapja
November 18.
  Tell Vilmos
November 19.
  Időjós nap - Erzsébet napja
November 20.
  Lánchíd átadása
November 21.
  Tímár Máté születésnapja
November 21.
  Ady Endre születésnapja
November 22.
  Vasco da Gama 1497-ben megkerüli a Jóreménység fokát.
November 23.   A Háladás ünnepe
November 25.
  Időjós nap - Katalin napja
November 27.
  A Nobel-díj alapításának napja

 

 

November 1. - Mindenszentek

02_mindszentekA Mindenszentek (röviden Mindszent) keresztény ünnep, amelyet a katolikus egyházban november 1-én, más egyházakban más napokon tartanak a valaha élt igaz emberek tiszteletére. A mindenszentek ünnepe a kelta kultúrából eredő, november 1-re eső újév ünnepéből ered. Ezen az éjszakán úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Sok európai országban szokás, hogy az emberek meglátogatják elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek napján, illetve a halottak napján. Magyarországon a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése a 19. század elejétől terjedt el német katolikus hatásra.

  

November 2. - Halottak napja

 

03_halottak_napja

 

A Halottak Napja keresztény ünnep. Magyarországon a két egymást követő ünnephez -Mindenszentek és Halottak Napja - kötődő szokások széles körben élnek a nem katolikusok között is. Ünneplése sok keresztény országban elterjedt. Az ünnep már az ókori Rómában is létezett. A katolikus egyházban először 998-ban ünnepelték. A különbség abban áll a két nap között, hogy míg a mindenszentek napja az üdvözült lelkekre emlékezik, a halottak napja pedig valamennyi elhunyt hívőről való megemlékezést jelenti.

 

 

 

November 3. - A Magyar Tudomány Napja

 

04_magyar_tudomany_napja

A Magyar Tudomány Napja, 1997 óta. Annak az emlékére, hogy 1825-ben gróf Széchenyi István felajánlotta birtokai egy éves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására. / ma: Magyar Tudományos Akadémia/

 

 

 

 

November 5. - Kántor Péter születésnapja

 

Kántor Péter: Fekete Gáspár

 

Hanyatt fekszik Kovács János,
hason fekszik Ács Pál,
Szabó Józsi vakarózik,
ül törökülésben
Fekete Gáspár.

Cseréljünk, szól Gáspár.

Hason fekszik Kovács János,
hanyatt fekszik Ács Pál,
Szabó Józsi vakarózik,
ül törökülésben
Fekete Gáspár.

Cseréljünk, szól Gáspár.

Hanyatt fekszik Szabó Józsi,
hason fekszik Ács Pál,
Kovács János vakarózik,
ül törökülésben
Fekete Gáspár.

kantor

 

 

November 6. - Az Ikarus gyárban elkészül a 200 000. autóbusz / 1984/

 

jeles napok november ikarusAz Ikarus egy legendás magyar gépjárműgyár, melynek fő gyártóbázisai Budapesten és Székesfehérváron voltak. A rendszerváltásig a világ autóbusziparának egyik legmeghatározóbb szereplője volt. Bővebben a Hónap ajánlatában olvashatsz róla.

 

 

 

 

 

 

November 7. - Erkel Ferenc születésnapja

 

jeles napok november erkel ferencErkel Ferenc (1810-1893) zeneszerző, karmester, zongoraművész és sakknagymester. Vezetésével alakult meg a Filharmóniai Társaság, közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál, majd az 1884-ben megnyíló operaház főzeneigazgatója lett. Nevéhez fűződik a magyar nemzeti opera megteremtése. Ismertebb művei: Himnusz, Bánk bán, Hunyadi László.
Bővebben itt olvashatsz róla.

 

 

 

 

 

 

 

November 10. - Kínai nagy fal megnyitása a turisták előtt

 

jeles napok november kinai nagyfal1970-ben megnyitják a turisták előtt a kínai nagy falat.

 

Az i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között Kína északi határán épített erődítményrendszerek összessége, amelynek célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsek (nagy részben a hunok) támadásaitól. További érdekességeket a Hónap ajánlata (2013-as) című részben találsz.

 

 

 

November 11.  - Márton napja

Időjós nap

 

jeles napok idojos napÚgy tartják, hogy borús Márton, borús telet jelent, illetve Márton napi esőre fagy, szárazság következik. Ha Márton napján, a lúd jégen jár, karácsonykor sárban botorkál. Ha a körülötte lévő napokon is napos idő van, akkor igen kemény, hideg tél jön.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

November 11 - Katona József születésnapja

 

jeles napok november katona jozsefKatona József (1791-1830) 1791-ben e napon született Katona József, a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja, leghíresebb műve a Bánk bán.
Bővebben itt olvashatsz róla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

November 12. - Szilágyi Ferenc születésnapja

 

05_szilagyi_ferenc

Szilágyi Ferenc (1928-2010)


1928.november 12-én született Gyomán Szilágy Ferenc író, költő, nyelvész, irodalomtörténész, egyetemi tanár.

Szilágyi Ferenc 1958-ban doktorált, a nyelvészeti tudományok kandidátusa címet 1966-ban, az irodalomtudományok doktoráét pedig 1994-ben kapta meg. Számos kitüntetés birtokosa volt, többek között az MTV-nívódíj, Kazinczy-emlékérem, Toldy Ferenc-emlékérem, a Magyar Írók Szövetsége nívódíja, Csokonai-díj, Kőrösi Csoma Sándor-emlékérem, Bocskai-

díj. Irodalomtörténeti, nyelvészeti munkái mellett több önálló verseskötetei is megjelent.

 

 

 

 

November 13. - Határ Győző születésnapja

 

jeles napok november hatar gyozo

Határ Győző (1914-2007)

 

Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, filozófus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. 1914. november 13-án született Gyomán. Eredeti neve: Hack Viktor. 1946-ban magyarosított. Műveit már Határ Győző néven publikálta.


Bővebben itt olvashatsz róla

 

 

 

 

 

November 17. - Csokonai Vitéz Mihály születésnapja

 

jeles napok november csokonaiCsokonai Vitéz Mihály (1773-1805) költő 1773. november 17-én született Debrecenben. Csokonait a magyar irodalom egyik legjelentősebb költőjeként tartjuk számon. Tanárai a jövő tudósaként emlegették, „poeta doctusnak" és „poeta natusnak" is nevezték. A 18. és a 19. század fordulójának magyarországi viszonyai közepette lenyűgöző tájékozottsággal rendelkezett a kor gondolkozását, irodalmát, politikáját illetően egyaránt.


Bővebben itt olvashatsz róla.

 

 

 

 

 

 

 

November 17. - Pest és Buda egyesítése

 

06_budapest

 

 

1873. november 17-én, egyesítették Pest-et, Budát-t és Óbudát. Budapest néven hazánk fővárosa. Az ország politikai, művelődési, ipari, kereskedelmi és közlekedési központja. Nevezetes gyógyfürdőváros. Az Európai Unió nyolcadik legnépesebb városa. Az 1840-es években lakóinak száma 100 000 körül volt, napjainkban 2 millió körül. Több becenévvel is ellátták: Európa szíve, a Duna gyöngye, a szabadság fővárosa, termálfürdők fővárosa, fesztiválok fővárosa.

 

 

 

 

 

November 18. Tell Vilmos lelövi fia fejéről az almát

 

jeles napok novmber tell vilmosA történet szerint 1307. november 18-án az Uri kantonban uralkodó zsarnok Gessler puszta gonoszságból arra kényszerítette az ijász Tell Vilmost, hogy az a saját fia fejére helyezett almát nyilával átlője. Tell hiába könyörgött kegyelemért, a zsarnok megparancsolta, hogy célozzon. Az íjász egy nyilat tett az íj idegére, majd egy másikat is a keze ügyébe készített. Tell nyila 100 lépés távolságból hasította ketté az almát. Gessler gratulált a nagyszerű lövéshez és azt kérdezte Telltől, hogy miért készítette elő a második nyílvesszőt is. Tell azt válaszolta, hogy ha az első nyíl a fiút találta volna el, akkor a másodikkal magát Gesslert ölte volna meg.

 

 

November 19. - Erzsébet napja

Időjós nap

 

jeles napok idojos napHa Erzsébet megrázza pendelyét, leesik az első hó. Ezen a napon előfordulhat, hogy az időjárás téliesre fordul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

November 20. - Lánchíd átadása

 

jeles napok november lanchid 11849. november 20-án adták át a Lánchidat.

 

A Széchenyi Lánchíd = Lánchíd a legrégibb és legismertebb híd a Dunán. A magyarfőváros egyik jelképe. Építését gróf Széchenyi István kezdeményezte. A Lánchíd volt az első állandó híd Pest és Buda között, egyben a teljes magyarországi Duna-szakaszon is. A munkálatok 1839-ben kezdődtek, a kész hidat 1849. november 20-án avatták fel.

 

 

jeles napok november lanchid 2

A Lánchíd napjainkban, esti kivilágításban.

 

November 21. - Tímár Máté születésnapja

 

jeles napok november timar mate

Tímár Máté (1922-1999)


Tímár Máté író Endrődön született 1922.november 21-én. A PEN Club, a Veres Péter Társaság, a Magyar Néppárt tagja volt. Munkásságát 1962-ben József Attila-díjjal ismerték el.

 

Bővebben itt olvashatsz róla.

 

 

 

 

 November 21. – Ady Endre születésnapja

 

jeles napok november ady endreAdy Endre (1877-1919) Ady Endre a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. A műveltségről, irodalomról írt cikkei a fejlődést és a haladást sürgetik. Költészetének témái az emberi lét minden jelentős területére kiterjednek. Hazafi és forradalmár, példamutató magyar és európai. A szerelemről vagy a szülőföldjéről írt versei éppoly lényeges kifejezései az emberi létnek, mint a szabadság, az egyenlőség, a hit vagy a mulandóság kérdéseiről írott költeményei.


Bővebben itt olvashatsz róla.


Verseit elektronikus formában itt olvashatod.

 

 

 

 

 

November 22. - Vasco da Gama 1497-ben megkerüli a Jóreménység fokát.

 

jeles napok november vasco da gama 01     jeles napok november vasco da gama 02

Vasco da Gama portugál tengerész, felfedező.

 

1497. július 8-án hajózott ki Lisszabon kikötőjéből a Sao Gabriel fedélzetén azzal a paranccsal, hogy Indiát elérve, új fűszerforrások után kutasson. November 22-én kerülték meg a Jóreménység-fokát. Vasco da Gama manővere a hajózás akkori csúcsteljesítménye volt.

 

November 23. - A Hálaadás ünnepe

halaadas

Bővebben olvashatsz erről a 2011- es   Hónap ajánlata   című részben.

 

 

 

 

 

 

November 25. - Időjós nap – Katalin napja

Időjós nap

jeles napok idojos nap

Ha Katalin kopog,
Akkor a karácsony locsog,
Viszont ha Katalin locsog,
Akkor a karácsony kopog.

 

 

 

 

 

 

 

November 27. - A Nobel-díj alapításának napja

 

07_alfred_nobel A Nobel-díjat a svéd kémikus, feltaláló Alfred Nobel alapította. Az 1895. november 27-én megfogalmazott végrendeletében úgy rendelkezett, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia, orvostudomány és az irodalom legjobbjai, és személy szerint az, aki a békéért legtöbb erőfeszítést tett. A díjjal járó összeg jelenleg tízmillió svéd korona /kb. 300 millió Ft /