A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - November

 

November

 

November (Ősi magyar nevén, Enyészet hava) az év tizenegyedik hónapja a Gergely - naptárban, és 30 napos. Neve a latin novem szóból származik melynek jelentése kilenc, mivel eredetileg az év kilencedik hónapja volt. A népi kalendárium Szent - András havának nevezi.
A Jeles Napokban több híres ember születésnapjáról emlékezünk meg, és az időjós napok is érdekessé teszik e részt, hiszen az időjós napok időjárásából következtetni lehet az elkövetkező napok időjárására. A Hónap ajánlatában Szent Márton napjáról olvashatsz bővebben.

A Hónap ajánlata:

2018: Szent Márton nap
2017: A skótduda
2016: Ikarusz buszok
2015: Forma 1
2014: Nobel-díj
2013: A kínai nagyfal
2012: Határ Győző
2011: Hálaadás

 

01_november Eljött már november didergő hónapja,
Hideg szele a fák ágait megcsapja.
Meghalva elhullnak a sárga levelek,
Játszadoznak vélek a kegyetlen szelek.

                                    Csokonai Vitéz Mihály: November

 

 

 

Jeles napok

 

November 1.
  Mindenszentek 
November 2.   Halottak napja
November 3.
  A Magyar Tudomány Napja
November 6.
  Elkészül az Ikarusz gyárban a 200 000. autóbusz /1984/
November 7.
  Erkel Ferenc születésnapja
November 10.
  Kínai nagy fal megnyitása a turisták előtt
November 11.
  Időjós nap - Márton napja
November 12.
  Szilágyi Ferenc születésnapja 
November 13.
  Határ Győző születésnapja 
November 17.
  Pest és Buda egyesítése 
November 18.
  Tell Vilmos
November 19.
  Időjós nap - Erzsébet napja
November 20.
  Lánchíd átadása
November 21.
  Tímár Máté születésnapja
November 21.
  Ady Endre születésnapja
November 22.
  Vasco da Gama 1497-ben megkerüli a Jóreménység fokát.
November 22.   A Háladás ünnepe
November 25.
  Időjós nap - Katalin napja
November 27.
  A Nobel-díj alapításának napja

 

 

November 1. - Mindenszentek

02_mindszentekA Mindenszentek (röviden Mindszent) keresztény ünnep, amelyet a katolikus egyházban november 1-én, más egyházakban más napokon tartanak a valaha élt igaz emberek tiszteletére. A mindenszentek ünnepe a kelta kultúrából eredő, november 1-re eső újév ünnepéből ered. Ezen az éjszakán úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Sok európai országban szokás, hogy az emberek meglátogatják elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek napján, illetve a halottak napján. Magyarországon a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése a 19. század elejétől terjedt el német katolikus hatásra.

  

November 2. - Halottak napja

 

03_halottak_napja

 

A Halottak Napja keresztény ünnep. Magyarországon a két egymást követő ünnephez -Mindenszentek és Halottak Napja - kötődő szokások széles körben élnek a nem katolikusok között is. Ünneplése sok keresztény országban elterjedt. Az ünnep már az ókori Rómában is létezett. A katolikus egyházban először 998-ban ünnepelték. A különbség abban áll a két nap között, hogy míg a mindenszentek napja az üdvözült lelkekre emlékezik, a halottak napja pedig valamennyi elhunyt hívőről való megemlékezést jelenti.

 

 

 

November 3. - A Magyar Tudomány Napja

 

04_magyar_tudomany_napja

A Magyar Tudomány Napja, 1997 óta. Annak az emlékére, hogy 1825-ben gróf Széchenyi István felajánlotta birtokai egy éves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására. / ma: Magyar Tudományos Akadémia/

 

 

 

 

 

November 6. - Az Ikarus gyárban elkészül a 200 000. autóbusz / 1984/

 

jeles napok november ikarusAz Ikarus egy legendás magyar gépjárműgyár, melynek fő gyártóbázisai Budapesten és Székesfehérváron voltak. A rendszerváltásig a világ autóbusziparának egyik legmeghatározóbb szereplője volt. Bővebben a Hónap ajánlatában olvashatsz róla.

 

 

 

 

 

 

November 7. - Erkel Ferenc születésnapja

 

jeles napok november erkel ferencErkel Ferenc (1810-1893) zeneszerző, karmester, zongoraművész és sakknagymester. Vezetésével alakult meg a Filharmóniai Társaság, közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál, majd az 1884-ben megnyíló operaház főzeneigazgatója lett. Nevéhez fűződik a magyar nemzeti opera megteremtése. Ismertebb művei: Himnusz, Bánk bán, Hunyadi László.
Bővebben itt olvashatsz róla.

 

 

 

 

 

 

 

November 10. - Kínai nagy fal megnyitása a turisták előtt

 

jeles napok november kinai nagyfal1970-ben megnyitják a turisták előtt a kínai nagy falat.

 

Az i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között Kína északi határán épített erődítményrendszerek összessége, amelynek célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsek (nagy részben a hunok) támadásaitól. További érdekességeket a Hónap ajánlata (2013-as) című részben találsz.

 

 

 

November 11.  - Márton napja

Időjós nap

 

jeles napok idojos napÚgy tartják, hogy borús Márton, borús telet jelent, illetve Márton napi esőre fagy, szárazság következik. Ha Márton napján, a lúd jégen jár, karácsonykor sárban botorkál. Ha a körülötte lévő napokon is napos idő van, akkor igen kemény, hideg tél jön.

 Szent Mártonról a Hónap ajánlatában olvashatsz.

 

 

 

 

 

 

 

November 12. - Szilágyi Ferenc születésnapja

 

05_szilagyi_ferenc

Szilágyi Ferenc (1928-2010)


1928.november 12-én született Gyomán Szilágy Ferenc író, költő, nyelvész, irodalomtörténész, egyetemi tanár.

Szilágyi Ferenc 1958-ban doktorált, a nyelvészeti tudományok kandidátusa címet 1966-ban, az irodalomtudományok doktoráét pedig 1994-ben kapta meg. Számos kitüntetés birtokosa volt, többek között az MTV-nívódíj, Kazinczy-emlékérem, Toldy Ferenc-emlékérem, a Magyar Írók Szövetsége nívódíja, Csokonai-díj, Kőrösi Csoma Sándor-emlékérem, Bocskai-

díj. Irodalomtörténeti, nyelvészeti munkái mellett több önálló verseskötetei is megjelent.

 

 

 

 

November 13. - Határ Győző születésnapja

 

jeles napok november hatar gyozo

Határ Győző (1914-2007)

 

Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, filozófus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. 1914. november 13-án született Gyomán. Eredeti neve: Hack Viktor. 1946-ban magyarosított. Műveit már Határ Győző néven publikálta.


Bővebben itt olvashatsz róla

 

 

 

 

 

 

November 17. - Pest és Buda egyesítése

 

06_budapest

 

 

1873. november 17-én, egyesítették Pest-et, Budát-t és Óbudát. Budapest néven hazánk fővárosa. Az ország politikai, művelődési, ipari, kereskedelmi és közlekedési központja. Nevezetes gyógyfürdőváros. Az Európai Unió nyolcadik legnépesebb városa. Az 1840-es években lakóinak száma 100 000 körül volt, napjainkban 2 millió körül. Több becenévvel is ellátták: Európa szíve, a Duna gyöngye, a szabadság fővárosa, termálfürdők fővárosa, fesztiválok fővárosa.

 

 

 

 

 

November 18. Tell Vilmos lelövi fia fejéről az almát

 

jeles napok novmber tell vilmosA történet szerint 1307. november 18-án az Uri kantonban uralkodó zsarnok Gessler puszta gonoszságból arra kényszerítette az ijász Tell Vilmost, hogy az a saját fia fejére helyezett almát nyilával átlője. Tell hiába könyörgött kegyelemért, a zsarnok megparancsolta, hogy célozzon. Az íjász egy nyilat tett az íj idegére, majd egy másikat is a keze ügyébe készített. Tell nyila 100 lépés távolságból hasította ketté az almát. Gessler gratulált a nagyszerű lövéshez és azt kérdezte Telltől, hogy miért készítette elő a második nyílvesszőt is. Tell azt válaszolta, hogy ha az első nyíl a fiút találta volna el, akkor a másodikkal magát Gesslert ölte volna meg.

 

 

November 19. - Erzsébet napja

Időjós nap

 

jeles napok idojos napHa Erzsébet megrázza pendelyét, leesik az első hó. Ezen a napon előfordulhat, hogy az időjárás téliesre fordul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

November 20. - Lánchíd átadása

 

jeles napok november lanchid 11849. november 20-án adták át a Lánchidat.

 

A Széchenyi Lánchíd = Lánchíd a legrégibb és legismertebb híd a Dunán. A magyarfőváros egyik jelképe. Építését gróf Széchenyi István kezdeményezte. A Lánchíd volt az első állandó híd Pest és Buda között, egyben a teljes magyarországi Duna-szakaszon is. A munkálatok 1839-ben kezdődtek, a kész hidat 1849. november 20-án avatták fel.

 

 

jeles napok november lanchid 2

A Lánchíd napjainkban, esti kivilágításban.

 

November 21. - Tímár Máté születésnapja

 

jeles napok november timar mate

Tímár Máté (1922-1999)


Tímár Máté író Endrődön született 1922.november 21-én. A PEN Club, a Veres Péter Társaság, a Magyar Néppárt tagja volt. Munkásságát 1962-ben József Attila-díjjal ismerték el.

 

Bővebben itt olvashatsz róla.

 

 

 

 

 November 21. – Ady Endre születésnapja

 

jeles napok november ady endreAdy Endre (1877-1919) Ady Endre a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. A műveltségről, irodalomról írt cikkei a fejlődést és a haladást sürgetik. Költészetének témái az emberi lét minden jelentős területére kiterjednek. Hazafi és forradalmár, példamutató magyar és európai. A szerelemről vagy a szülőföldjéről írt versei éppoly lényeges kifejezései az emberi létnek, mint a szabadság, az egyenlőség, a hit vagy a mulandóság kérdéseiről írott költeményei.


Bővebben itt olvashatsz róla.


Verseit elektronikus formában itt olvashatod.

 

 

 

 

 

November 22. - Vasco da Gama 1497-ben megkerüli a Jóreménység fokát.

 

jeles napok november vasco da gama 01     jeles napok november vasco da gama 02

Vasco da Gama portugál tengerész, felfedező.

 

1497. július 8-án hajózott ki Lisszabon kikötőjéből a Sao Gabriel fedélzetén azzal a paranccsal, hogy Indiát elérve, új fűszerforrások után kutasson. November 22-én kerülték meg a Jóreménység-fokát. Vasco da Gama manővere a hajózás akkori csúcsteljesítménye volt.

 

November 22. - A Hálaadás ünnepe

halaadas

Bővebben olvashatsz erről a 2011- es   Hónap ajánlata   című részben.

 

 

 

 

 

 

November 25. - Időjós nap – Katalin napja

Időjós nap

jeles napok idojos nap

Ha Katalin kopog,
Akkor a karácsony locsog,
Viszont ha Katalin locsog,
Akkor a karácsony kopog.

 

 

 

 

 

 

 

November 27. - A Nobel-díj alapításának napja

 

07_alfred_nobel A Nobel-díjat a svéd kémikus, feltaláló Alfred Nobel alapította. Az 1895. november 27-én megfogalmazott végrendeletében úgy rendelkezett, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia, orvostudomány és az irodalom legjobbjai, és személy szerint az, aki a békéért legtöbb erőfeszítést tett. A díjjal járó összeg jelenleg tízmillió svéd korona /kb. 300 millió Ft /