A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Október

Október

 

 

Ez év októberében is csatlakozik könyvtárunk az Országos Könyvtári Napok című rendezvénysorozat eseményeihez. Minden év októberében az ország könyvtárai közös összefogással, rendezvénysorozattal kedveskednek olvasóiknak, ezzel hívják fel a figyelmet a könyvtárakra és az ott dolgozók munkájára.
Az idei évben október 2 és 7 között rendezik meg a könyvtárak 13. alkalommal az Országos Könyvtári Napokat. Az idei év eseményeinek témája „Könyvtár - Közös tudás-közösségi hozzáférés” címet kapta. Nemcsak rendezvényeinkre várunk minél több érdeklődőt, hanem honlapunk is sok érdekes olvasnivalót, tudnivalót tartogat számotokra. Az októberi események alatt indítjuk SZÖVEGELŐ játékunkat, melyre szintén várjuk kedves régi és új versenyzőinket.


A Jeles napok-ban megemlékezünk a hónap fontos napjairól, a Hónap ajánlatában pedig, kapcsolódva a könyvtári napok egyik témájához, a családról olvashatsz.

 

A Hónap ajánlata:

2017: A víz
2016: Ökológia. Körös-Maros Nemzeti Park
2015: Elfeledett gyümölcsök
2014: A mesékről
2013: A Csatorna alagút
2012: A tojás

 

 

Október az év tízedik hónapja. A latin octo szóból származik, melynek jelentése nyolc./ Eredetileg ez volt a nyolcadik hónap, míg a január és február hónapot hozzá nem adták az évhez/A népi kalendárium Mindszent havának nevezi.

jeles napok osz 2015 200

Jön az ősz

Jön már az ismerős

százlábú, deres ősz.

Sepreget, kotorász,

meg-megáll, lombot ráz,

krumplit ás, szüretel..

Sóhajtoz nagyokat,

s harapja , kurtítja

a hosszú napokat. / Kányádi Sándor /

 

Jeles napok

 

   
Október 1.
A Zene Világnapja
Október 2-7.
Országos Könyvtári Napok
Október 4.
Kállai Ferenc születésnapja
Október 5.
Gergely Ágnes születésnapja
Október 6.
Az aradi vértanúkra emlékezünk
Október 6.
Rózsahegyi Kálmán születésnapja
Október 7.
Kner Erzsébet születésnapja
Október 9.
Október második pénteke - a tojás világnapja
Október 12.
Kolumbusz Kristóf felfedezi Amerikát
Október 15.
Kálmán Farkas születésnapja
Október 17.
Eger ostroma
Október 21.
Orsolya napja
Október 23.
Az 1956-os forradalomra emlékezünk ezen a napon
Október 23.
Kner Mihály születésnapja
Október 28-29.
A nyári időszámítás vége
Október 29.
Corini Margit születésnapja
Október 30.
A csatorna alagút

 

  Október 1. - A Zene Világnapja

 

01_kotta

 

 

 

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére az UNESCO október 1.-ét a Zene Világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt, azóta a világ minden pontján különös figyelmet szentelnek ennek a csodának, amit zenének hívnak.

 

 

Október 2-7. - Országos Könyvtári Napok 

 

jeles napok oktober kerek logo onkAz idei évben október 2- és 7. között rendezik meg a könyvtárak 13. alkalommal az Országos Könyvtári Napokat. Az idei év eseményeinek témája „Könyvtár- Közös tudás-közösségi hozzáférés” címet kapta. Sok érdekes dolog fog történni ezekben a napokban, könyvtárunkban is. A kiállításokat és előadásokat érdemes meglátogatni a hét folyamán. Sok izgalmas olvasnivaló és játék vár azokra is, akik honlapunkat böngészgetik. Gyerekeknek lesz ezúttal Totó, Napi kérdés. Keresd honlapunkon! A jó megfejtést beküldők közül minden nap kisorsoljuk a nap győztesét, akik ajándékot is kapnak.

 

 

 

 

 

Október 4. - Kállai Ferenc születésnapja

 

02_kallai

Színművész, főiskolai tanár, egyetemi tanár – a Nemzet színésze, Kossuth és kétszeres Jászai Mari Díjas, érdemes és kiváló művész

Eredeti neve Krampner Ferenc, (1925.10.04. – Budapest, 2010. július 11.) Élete első 12 évét töltötte Gyomán, majd szüleivel Budapestre költöztek. Ezután is gyakran megfordult nagyszüleinél, s haláláig Gyomainak vallotta magát. Pályáját 1945-ben a Belvárosi Színházban kezdte, 1948-tól haláláig a Nemzeti Színház, majd a Pesti Magyar Színház tagja. Számos színpadi, és filmszerep kötődik nevéhez.

Emlékét őrzi Gyomaendrődön: Kállai Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, Kállai Ferenc utca, Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány, Kállai Ferenc Kulturális Központ, köztéri szobor a Szabadság téren (2015).

 

 

Október 5. - Gergely Ágnes születésnapja

 

03_gergely_agnes

GERGELY Ágnes dr. író, tanár, szerkesztő, egyetemi előadó - Kossuth-díjas magyar költő, prózaíró, esszéista, műfordító.

(Guttmann Ágnes, Endrőd, 1933. október 5. – ) ELTE tanári diploma, magyar-angol szak 1953-1957. Egyetemi doktorátus.

Magyar Írószövetség tag 1965-1997-ig. Magyar Pen Club tag. Művészeti Alap tag. 1974-től az Iowai Egyetem tiszteletbeli tagja. A Szépírók Társasága tagja 1997-től. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja 1998-tól. Tagja a Digitális Irodalmi Akadémiának 2000-től. Alapítványt hozott létre az endrődi Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola tanulóinak jutalmazására.
Az író szülőháza Endrődön, az Andrássy út 28 sz. volt [ma: Blaha Lujza u.].
Szabad idejében kedvenc elfoglaltságai: klasszikus zene és dzsessz hallgatása; barátság; régi tanítványok tanítása.
„Ha a témám engedi, szívesen írok Endrődről, szülőházamról, gyerekkoromról”…

Számos díj és kitüntetés mellett művészete elismeréseként 2000-ben Kossuth-díjat kapott.

 

 

Október 6. - Az aradi vértanúkra emlékezünk

 

04_arad Az aradi vértanúk emlékére készült obeliszk Aradon, a kivégzés helyszínén látható. 1881-ben állították, tisztelegve a hősök emléke előtt.

Az aradi vértanúk, azok a honvédtisztek, akiket a szabadságharc bukása után az 1848-49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki. A nemzeti emlékezet elsősorban a tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, ill. az aradi tizenhármak elnevezést. Ugyan ezen a napon végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Battyán Lajost, Pesten.

Az aradi vértanúk kultusza már a kivégzés napján elkezdődött, hiszen – a szemtanúk elbeszélése alapján – már egy-két órával a kivégzéseket követően tömegekben zarándokoltak a kivégzés helyére a gyászolók. Barabás Béla jogász, volt országgyűlési képviselő 1929-ben megjelent emlékirataiból ismert, hogy édesapja volt az első, aki egy kiszáradt eperfát és egy keresztet vitetett ki a kivégzés helyszínére. Az eperfa ágaira ragasztott cédulákra írták fel a tizenhárom vértanú nevét. 1871-ben az Aradi Honvédegylet egy emlékkővel helyettesítette a kiszáradt eperfát. A vesztőhelyen ma látható obeliszket 1881-ben állították fel.

 

Október 6. - Rózsahegyi Kálmán születésnapja

 

05_rozsahegyi

RÓZSAHEGYI Kálmán, a Nemzet színésze, kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja, színészpedagógus, színiiskola alapító, író.

(Endrőd, 1873. október 6. – Budapest, 1961. augusztus. 27.) Vándorszínészként már kisgyermek korában megismerte a színészi élet viszontagságait és szépségeit. „Faluról falura jártunk” – írta visszaemlékezéseiben –„ fagyban, sárban, hóban, hordókra épített színpadon – kocsiszínben, kocsmák ivójában – nagy nélkülözések között, de rendíthetetlen hittel hirdettük a magyar szót. A színészetnek minden lépcsőjét bejártam.” Városunkban általános iskola viseli nevét.

 

 

Október 7 - Kner Erzsébet születésnapja

 

jeles napok oktober kner erzsebet

 Az elemi iskolai éveit Gyomán végezte.
1920. augusztusától a gyomai Kner nyomdában lett könyvkötő tanonc, majd könyvkötő segédként dolgozott édesapja nyomdájában.
1949-ben kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba és Chicagóban telepedett le. Beilleszkedését öccse, Kner Albert segítette. A The Newberry Library, majd 1952-1966 között a John Crerar Library munkatársa lett1950-ben a The Newberry Library negyven ősnyomtatványát és számos kalligráfiai könyvét köttette be.
Kner Albert Amerikában élő leszármazottai 1999-ben hársfát ültettek emlékére a Hősök úti volt piactéren.

 

 

 

 

 

 

Október második pénteke - a tojás világnapja

 

04_tojas_vilagnapja

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére A TOJÁS VILÁGNAPJÁt, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.

Eme apró és olcsó táplálék mindig is fontos szerepet töltött be az emberiség étkezési szokásaiban, kultúrájában. Több nép (egyiptomiak, finnek, észtek) mítoszában a világteremtés kulcseleme, termékenységi szimbólum, a tökéletesség, a feltámadás jelképe. Mióta rehabilitálták, már nem csak a magas koleszterin szint miatti káros hatását hangsúlyozzák, hanem táplálkozás-élettani jelentőségét is. Kevésbé ismert jellemvonása, hogy a legjobb minőségű fehérjével rendelkezik, minőségében és vitaminok teljességében csak az anyatej előzi meg. Fontos D-vitaminforrás, ásványi anyagainak, a szelénnek nagy jelentősége van a szervezet egészséges működésében. A tojás fehérje nagyobb mennyiségű B2-vitamint, sárgája lecitint tartalmaz. Érdekességeket olvashatsz a tojásról, a Hónap ajánlata című részben.

 

 

Október 12. - Kolumbusz Kristóf felfedezi Amerikát

 

jeles napok oktober kolumbusz1492. október 12-én érte el Kolumbusz Kristóf San Salvadore szigetét, és ezzel eljutott az addig ismeretlen földrész, Amerika partjaihoz. Bár az első, Amerika földjére lépő európaiak a 10. századi viking hajósok voltak, művelődéstörténeti szempontból Kolumbusz felfedezése vezetett a korabeli világkép dinamikus kitágulásához, az ő felfedezése nyomán indult meg az amerikai kontinens feltérképezése és kolonizálása.

 

  

Október 15 - Kálmán Farkas születésnapja

 

digdok oktober hires szulottei gyoman es endrodon kalman farkas

 

 

Kálmán Farkas református lelkipásztor, irodalom- és zenetörténész.

(Siómaros, 1838. október 15. – Gyoma, 1906. október 2.) Pápán végezte a teológiát, majd Szabadszálláson, Halson és Vajszlón volt segédlelkész. 1885-ben Gyomára hívták meg lelkésznek. Már teológus korában foglalkozott zenével és különösen az egyházi zenetörténeti tanulmányokban mélyedt el. Több cikke jelent meg a protestáns énekirodalom történetéről. Dalszerzéssel is foglalkozott. : Gyomaendrődön utcát neveztek el róla.

 

 

 

 

 

 

 

Október 17. - Eger ostroma

 

jeles napok oktober eger ostroma

Eger ostroma /1552/, az Oszmán Birodalom az évi hadjáratának az utolsó hadieseménye volt, melyet az egri diadal elnevezéssel illet a magyar történelem és a nemzet emlékezete.
Az egri várban kis létszámú, többségében magyar várvédő katona állt szemben a szultán hadseregével. A törökök 38 napig ostromolták Eger várát. A törökök azonban 1552. október 17-én a hadiszezon lejártával befejezték az ostromot. A védősereg a túlerővel szemben, ötheti ostromban védte meg a várat. Mivel Egert nem tudták bevenni, a felvidéki gazdag bányavárosok is megmenekültek egy későbbi török támadástól. Továbbá ez a magyar győzelem azt az eredményt is hozta, hogy sikerült 1596-ig megállítani a további oszmán hódítást.

 

Október 21 - Orsolya napja

Időjós nap

jeles napok idojos nap

 

 

 

Orsolya napján, ha szép az idő, karácsonyig kitart.

 

 

 

 

 

 

Október 23. - Az 1956-os forradalomra emlékezünk ezen a napon

 

06_1956_forradalomAz 1956-os forradalom a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen, november 11-én. Az október 23-i budapesti tömegtüntetés még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval, a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet csapatok november 4-én, hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi szabadságharca így végül elbukott. A harcokban 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. A forradalom következményeként kb. negyedmillió magyar hagyta el az országot, nyugatra menekülve. 1957. januártól a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A forradalom leverését követő évtizedekben Magyarországon tilos volt erről az időszakról beszélni.

 

 

 

 

 

 

 

06_1956_forradalom

 

 

 

A Corvin köz Budapest VIII. kerületében található a Ferenc körút és az Üllői út sarkának közelében. Arról nevezetes, hogy itt volt az 1956-os forradalom felkelőinek egyik legfontosabb, és legtovább kitartó ellenállási pontja, amikor a szovjet tankok rátámadtak a magyar forradalomra.

 

Október 23 - Kner Mihály születésnapja

 

(Gyoma, 1923. október 23. – Gyoma, 1945. december 6.) Édesapja, /Kner Imre/ tudatosan arra próbálta felkészíteni, hogy a megfelelő tanulmányok után a nyomda vezetése lesz a feladata. Tizenkét éves koráig Gyomán élt, majd Budapesten kezdte meg tanulmányait.
1944.április 17-én vonult be munkaszolgálatra, ahonnan novemberben, Esztergomnál sikerült megszöknie alakulatától. 1945. februárjában tért haza Gyomára, a nehéz helyzetben igyekezett munkát és megélhetést biztosítani az alkalmazottaknak, miközben reménykedett családtagjai mielőbbi hazatérésében.
A családját ért tragédiát, szülei elvesztését nem tudta feldolgozni, kiúttalannak látott helyzetéből a halálba menekült.

 

 

Október 28-29. - A nyári időszámítás vége

07_nyari_idoszamitas_vege

A nyári időszámítás vége október utolsó szombatjáról vasárnapra virradó éjszaka, 3 óra. Az időszámítás-váltást hagyományosan az energiatakarékosság igényével indokolják. 1916-ban Amerikában vezették be először a nyári időszámítást. 1980 áprilisa óta élvezhetjük az óraigazítás örömeit. A legutóbbi reformra 1996-ban került sor: akkor – már az EU-irányvonalnak megfelelően – szeptemberről október végére tolódott a téli időszámítás kezdete.

 

  

Október 29. - Corini  Margit születésnapja

 

12_corini_arckep

Ezen a napon, 1897- ben született Corini Margit, festő . / 1897- 1982 /

Színésznőnek készült, majd Corini báróval kötött házassága révén New Yorkba került. Itt képzőművészeti tanulmányokat folytatott. 1928-tól 15 évig Párizsban élt. A francia sajtó az éjszaka festőjének nevezte. 1945 után hazatért. 1952-től, mint a fővárosból kitelepített, osztályidegen, Gyomán élt haláláig. Képeit a városban megnézheted a városi képtárban.
Műveiről, életéről olvashatsz részletesebben a Sághy Gyula : Bölcsőtől a sírig című munkájában, valamint a városi képtárról kiadott ismertetőben.

 

Corini Margit

 

11_vidovszky_konyv 13_bolcsotol_a_sirig

 

Október 30. - A csatorna alagút


jeles napok oktober csalagut

 

A francia és brit alagútépítők 1990-ben találkoznak a La Manche csatorna alatt. Összeér a Nagy –Britanniát és Franciaországot összekötő vasúti alagút, a Csalagút.

 

A Csatorna-alagút vagy Csalagút egy 50,5 km hosszú vasúti alagút. A La Manche csatorna alatt, a Doveri-szorosnál. Az angliai Dover melletti Folkestone-t köti össze a franciaországi Calais közelében fekvő Coquelles városával. Több érdekességet találsz erről a témáról a Hónap ajánlata című részben.