Rendhagyó könyvbemutató - Az Endrődi Füzetek című sorozat ismertetése

rendhagyo konyvbemutato017Rendhagyó könyvbemutató keretén belül nem csak Gergely Ágnes legújabb kötetének, hanem annak témája: az Endrődi Füzetek sorozat bemutatójára is sor került. Dr. Szilágyi Ferencné Németh Eszter mutatta be a kötetet és összegezte a sorozatot. Németh Eszter az Endrődi Füzetek „gazdája és motorja” volt, minden köteten valamilyen formában megtaláljuk a kézjegyét.

Összegzésében az egyes kötetekről sok érdekességet osztott meg a hallgatósággal és gyakran utalt Gergely Ágnes tanulmányára. Előadásában kitért a kezdetekre, a gyűjtőmunkára, majd visszaemlékezett arra, hogyan születettek meg a kötetek. Számszerű adatokkal érzékeltette, milyen sok munkára (szerkesztés, jegyzetek készítése, lektorálás, illusztrációk készítése) és időre volt szükség ahhoz, hogy megjelenjen a tíz kötet. A szülőföld iránti szeretet és elkötelezettség, a közös munka, a sok segítség, a már megjelent kötetek pozitív fogadtatása mind segítette a nagyszabású vállalkozást.

Többen megszólaltak a kötetek közreműködői közül és felidézték emlékeiket. A végeredmény példaértékű. Az endrődi emberek életét, szokásaikat, szóhasználatukat bemutató sorozat több kötete ajánlott irodalomként szerepel a felsőoktatás tananyagában és méltán kapott helyet a Helyi Értéktárban is. Egy urbánus főhajtása - Az Endrődi Füzetek címet viselő kötet, szerzője személyes emlékeivel átszőve ismerteti a tíz kötetes sorozatot. A Határ Győző Városi Könyvtár kiadásában megjelent kötet tartalmában és külsejében is illeszkedik a sorozathoz és lezárja azt.

Képek a Galériában