Fotók: Kunkovács László |
Endrődi káposztás lepény |
Értéktárba kerülés ideje: Előterjesztő: |
|
Endrőd gazdag gasztronómiai hagyományának egyik fontos étele az endrődi káposztás lepény. Endrődön ez a kelt tészta volt a legnépszerűbb. Főleg tartalmas egytál ételek (tartalmas levesek) után fogyasztották, illetve megjelent az ünnepi étrendben is. A káposztás lepény könnyű kalácstésztából készül, melyet kelesztés után kisebb kupacokba adagolnak, majd tovább kelesztik. A megkelt tésztákat kör alakúra nyújtják, fél oldalát párolt, ízesített káposztával töltenek meg és félbehajtják. A káposzta töltelék Endrődön két ízesítéssel készül: sóval, cukorral és borssal vagy sóval, borssal. Az endrődi és innen származó emberek emblematikus süteménye. Népszerűségét mutatja, hogy minden helyi család ismeri és süti vagy korábban sütötte. A hagyományt folytatva a Szent Antal kenyérsütőház felvette a káposztás lepény sütést a bemutató programjai közé.
|
|
|
|