A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Június

 Június

jeles napok pipacsŐsi magyar néven, Napisten hava, az év hatodik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. Nevét Júnóról kapta (római istennő), aki Jupiter felesége volt. A népi kalendárium Szent Iván havának nevezi. A Jeles napokban a júniusi napok eseményeiről, érdekességeiről, a Hónap ajánlatában a Dunáról olvashatsz.

 

 

Tornóczi Köles Ildikó: Nyári dal

Fű, fű, zsenge fű,
szól a tücsökhegedű!

Selymes pázsit, puha rét,
dolgos, szorgos hangyanép,

pillangó és pacsirta
csalogat a határba.

Hívogató napsugár:
Ó, de szép is ez a nyár!

Fű, fű, zsenge fű,
szól a tücsökhegedű!

 

A Hónap ajánlata

2020. - A Duna

2019. - A vakáció története

2018. - Bográcsozás

2016. - A strandról

2015. - Aratás

2014. - Szent Iván napja

2013. - Múzeumok éjszakája

2012. - Londoni olimpia

2011. - Vakáció

 

Június  1.
  Pünkösd
Június  5.
  Környezetvédelmi világnap
Június  8.
  Óceánok világnapja
Június  2.hétfője
  Húsmentes Világnap
Június  17.
  Az elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem napja
Június  19.
  Bíró - Balogh Tamás születésnapja
Június  20.
  Nyári napforduló
Június  21.
  A Nap napja
Június  22.
  Weöres Sándor születésnapja
Június  23.
  Olimpia napja
Június  25.
  Fenákel Judit születésnapja
Június  27.
  Múzeumok Éjszakája
Június  29.
 

Nemzetközi Duna-nap

 

 

Május 31. - Június 1. - Pünkösd

jeles napok punkosd 2017A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. A Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra. A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. A középkor óta ismert szokás, a pünkösdi király megválasztása. Ekkor ügyességi versenyen (tuskócipelés, karikába dobás) kiválasztották a megfelelő legényt, aki később a többieket vezethette, továbbá a pünkösdi király minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tartott.

 

Június 5. - Környezetvédelmi világnap

kornyezetvedelmi vilagnap

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra" címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A Környezetvédelmi Világnap legfontosabb célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot és rávezesse őket arra, hogy mindenkinek magának kell tennie környezetünk megóvásáért.

 

 

Június 8. - Óceánok világnapja

oceanok vilagnapja

Bolygónk több mint 70 %-át a világtenger teszi ki. A globális felmelegedés veszélyezteti környezetünket. Ahogy a Föld melegszik, egyre nagyobb veszélybe kerül a tengerek élővilága is. Az 1992 óta megtartott ÓCEÁNOK VILÁGNAPJA is segít abban, hogy tegyünk valamit és megtaláljuk a módját, hogy mindennapi életünk során is óvjuk a világtengert.

Hallgass zenét Debussy tenger című alkotásából –részlet-

 

 

 

 

Június második hétfője - Húsmentes világnap

husmentes vilagnapA nemzetközi húsmentes hétfő mozgalomhoz Magyarország 2013-ban csatlakozott. Heti egy húsmentes nappal 4 kg üvegházgázzal kerül kevesebb a légkörbe, személyenként!

A kevesebb hús egészségünknek is jót tesz. Túl sok húst eszünk. Már egyetlen egy húsmentes nap hatása is rendkívüli.

 

 

 

Június 17 - Az elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem napja

 

elsivatagosodas1994. június 17-én elfogadták az ENSZ az elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezményét, ezért ez a nap
AZ ELSIVATAGOSODÁS ÉS KISZÁRADÁS ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJA.
A Föld felszínének egynegyedét szárazföld borítja. Ezeknek a területeknek környezetét súlyosan fenyegetik különböző hatások: a sivatagok vészjósló mértékben terjeszkednek, és egyre nagyobb a szárazság.

 

 

 

 

Június 19 - Bíró - Balogh Tamás születésnapja

biro balogh tamas

1975. június 19-én született Gyomán, Bíró-Balogh Tamás író, irodalomtörténész, publicista.


Az ismertséget az Egy füzet magánélete című könyve hozta meg számára. Szegeden él, alkot.

DÍJAI
Faludy-díj 1996
Tiszatáj Jutalom 2004
Király István-emlékdíj 2004
Bárka-díj 2006
Irodalmi Jelen-díj (esszé kategória) 2013
Déry Tibor-díj 2015
Erdődy Edit-díj 2017
Év Könyve-díj 2018

 

  Június 20. - Nyári napforduló

nyari napfordulo

A nyári napforduló csillagászati kifejezés.
A nyári napforduló alkalmával a leghosszabb a nappal és a nyári féltekén elkezdődik a csillagászati nyár.

Ehhez a naphoz számos hagyomány fűződik,
mindenekelőtt a Szent Iván-napi tűzünnep. Az „égi tűz" köszöntése nem korlátozódott Szent Iván napjára, a tűzugrás, tűztaposás és más „tüzes" népszokás minden napforduló körüli ünnepnek része volt.

A Szent Iván napjáról itt olvashatsz

 

Június 21. - A Nap napja

napCélja, hogy felhívja a figyelmet a megújuló energiaforrásokra, azon belül elsősorban, a napenergia hasznosítására.

A Napenergia Társaság európai tagozatának felhívására első ízben 1994-ben emlékeztek meg hazánkban erről a napról.

 

 

 

 

Június 22 - Weöres Sándor születésnapja 

weores sandor

Weöres Sándor 1913-ban született ezen a napon, Szombathelyen, és Budapesten halt meg 1989. január 22-én. Költő, író, műfordító, irodalomtudós. Felesége Károlyi Amy költő. 1970-ben kapta meg a Kossuth- díjat.

Első verse 1938-ban jelent meg a Nyugat folyóiratban. Világszemlélete miatt sokáig csak gyermekversei és műfordításai jelenhettek meg. Gyermekeknek írt versein nemzedékek nőttek fel. Ki ne ismerné a Bóbita és Ha a világ rigó lenne verses köteteit?

/Életrajza a Wikipédián/

 

Június 23 - Olimpia napja 

olimpia

1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a „Kongresszus az olimpiai játékok felújítására", amelyen elhatározták az olimpia eszme újjáélesztését. Ennek emlékére 1987 óta tartjuk az OLIMPIAI NAP-ot.

 

 

 

 

Június 25 - Fenákel Judit születésnapja 

jeles napok junius fenakel judit1936. június 25-én született Fenákel Judit, író újságíró számos hangjáték, tárca, újságcikk szerzője. Gyermekkorát Endrődön élte. Elemi iskoláit is itt járta ki. Endrődről Ausztriába deportálták őket édesanyjával együtt. Édesapja a munkásszolgálatban halt meg. A második világháború után édesanyjával Szegedre költözött. A Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát. 1962-1969 között a Csongrád Megyei Hírlap munkatársa volt. 1969-1972 között a Szegedi Egyetem szerkesztője volt. 1972-ben visszaköltözött Budapestre. 1972-től a Nők Lapja főmunkatársa volt 16 évig. 1988-2001 között a Családi lap olvasószerkesztője volt.

Gyermekkorát Endrődön töltötte. Így vall erről: „Endrődhöz fűződő élményeimet szétszórtam könyveimben. Nincs olyan írásom, ami legalább egy vezetéknév, utcanév, egy ház, kerítés képe erejéig ne fűződne Endrődhöz. A gyermekkoromat ott töltöttem, nagyanyámat, édesapámat ott láttam utoljára."

 

Június 27. - Múzeumok Éjszakája

muzeumok ejszakajaSzent Iván éjszakájához kapcsolódva, a hozzá legközelebb eső hétvégén szervezik meg az egyre népszerűbb Múzeumok Éjszakája elnevezésű programot. Az 1999-ben indult francia példa nyomán – hazánkban 2003 óta rendezik meg az egész ország területére kiterjedő rendezvényt. Országszerte több város múzeumát kereshetik fel az érdeklődők. A késő éjszakába nyúló nyitvatartási időben látványos, különleges programokkal várják a látogatókat a múzeumok, az idei évben június 22-én.


Erről bővebben olvashatsz a 2013. júniusi Hónap ajánlatában

 

 

Június 29 - Nemzetközi Duna-nap

duna napA Nemzetközi Duna Napot 2004 óta minden évben megünneplik a Duna menti országok, azzal a céllal, hogy megemlékezzenek a folyó természeti értékeiről.