A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Június

 Június

Ősi magyar néven, Napisten hava, az év hatodik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. Nevét Júnóról kapta (római istennő), aki Jupiter felesége volt. A népi kalendárium Szent Iván havának nevezi. A Jeles napokban a júniusi napok eseményeiről, érdekességeiről, a Hónap ajánlatában   a nyáron nagyon is kedvelt társasági eseményről,a bográcsozásról olvashatsz.

 

-„ könyű kis pipacsok

szirma, lángja lobog,

Messze virítanak.

Lenge szirmaikat

rázva vérpirosan,

Tőlük piros a táj!

Íme itt van a nyár!"

/Váci Mihály: Pipacsok a búzamezőben – részlet /

jeles napok junius viragok

 

A Hónap ajánlata

 

2018. - Bográcsozás

2016. - A strandról

2015. - Aratás

2014. - Szent Iván napja

2013. - Múzeumok éjszakája

2012. - Londoni olimpia

2011. - Vakáció

 

 

Június  2.
  Bogrács napja
Június  4.
  A Nemzeti Összetartozás Napja
Június  4-5.
  Pünkösd
Június  5.
  Gábor Dénes születésnapja
Június  5.
  Környezetvédelmi világnap
Június  8.
  Medárd napja
Június  8.
  Óceánok világnapja
Június  10.
  Margit napja
Június  10.
  Pedagógus nap
Június  15.
  Foky Ottó születésnapja 
Június  16.
  Nagy Imre újratemetése
Június  17.
  Sütő András születésnapja
Június  18.
  Waterlooi csata
Június  19.
  Bíró - Balogh Tamás születésnapja
Június  21.
  Nyári napforduló
Június  22.
  Weöres sándor születésnapja
Június  23.
  Olimpia napja
Június  23.
  Nepp József születésnapja
Június  24.
  Iván napja
Június  24.
  Múzeumok Éjszakája
Június  25.
  Fenákel Judit születésnapja
Június  26.
  Herman Ottó születésnapja
Június  29.
  Antoine de Saint-Exupéry születésnapja
Június  29.
  Péter Pál napja
Június  29.
  Szarajevói merénylet
Június  30.
  Huszár Mátyás születésnapja

 

 

Június 2 - Bogrács napja

jeles napok junius bogracsozas

Az idén XVI. alkalommal rendezik meg városunkban ezt a főzőversenyt. Helyszín Öregszőlő; egész napos program várja az érdeklődőket, valamint meglepetés a gyerekeknek.

 

 

 

 

 

 

Június 4. - A Nemzeti Összetartozás Napja

 

jeles napok nemzeti osszetartozas napjaAz 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezünk ezen a napon. Az I. világháborút lezáró úgynevezett Versailles-Washingtoni békerendszer részeként íratták alá a békeszerződést a magyar delegációval a Kis Trianonnak nevezett palotában 1920. június 4-én. Ezzel a békediktátummal Magyarország elvesztette területe jelentős részét. Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává június 4-ét.

 

 

 

 

Június 4-5. Pünkösd

 

jeles napok punkosd 2017A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. A Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra. A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. A középkor óta ismert szokás, a pünkösdi király megválasztása. Ekkor ügyességi versenyen (tuskócipelés, karikába dobás) kiválasztották a megfelelő legényt, aki később a többieket vezethette, továbbá a pünkösdi király minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tartott.

 

 

 

Június 5. - Gábor Dénes születésnapja

 

jeles napok junius gabor denes"A jövőt nem lehet előre megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni!" (Gábor Dénes)


1900.június 5-én született Budapesten Gábor Dénes tudós, sokszoros feltaláló, az optikai holográfia Nobel-díjas tudósa. A budapesti Műegyetemen gépészmérnöki, majd Berlinben villamosmérnöki tanulmányokat folytatott. Első munkahelye egy németországi nagyfeszültségű távvezetékek tervezésével foglalkozó kutatóintézet volt. Itt először a katódsugár oszcillográfokkal foglalkozott, majd az elektronoptika tanulmányozása során jutott el az elektronsugaras berendezésekig. Részt vett az elektronmikroszkópok és televíziós képcsövek fejlesztésében. 1927-ben doktori értekezését a katódsugárcsövekről írta. 1932-ben kezdett foglalkozni a plazmajelenségek elméletével. A plazmalámpát a Tungsram kutatólaboratóriumában Budincsevits Andorral együtt fejlesztette ki. 1934-ben áttelepült Angliába. A Thomson Houston Társaság kísérleti laboratóriumában fő munkaterülete az elektronoptika volt és itt kezdett foglalkozni a híradástechnikai információelmélet kérdéseivel. Az elektronoptikai leképezés vizsgálata vezette a holográfia feltalálásához, a Nobel-díjat is ezért kapta 1971-ben. Később részt vett a lézerhologramok készítésének kifejlesztésében is. 1979.február 3-án halt meg Londonban.

 

 

 

Június 5. - Környezetvédelmi világnap

03_kornyezetvedelem  

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra" címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. „Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget."- szerepel a konferencia nyilatkozatában-. Ezt a napot határozatában nemzetközi Környezetvédelmi világnappá nyilvánította. A Környezetvédelmi Világnap legfontosabb célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot és rávezesse őket arra, hogy mindenkinek magának kell tennie valamit a természetes, az épített, a társadalmi és a belső környezetünk megóvásáért, harmonikusabbá tételéért.

A Környezetvédelmi Világnap célja emellett, hogy bemutassa és ösztönözze az energiatakarékosságot, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználását, a megújuló természeti források hasznosítását, a szemét- és hulladékképződés csökkentését, valamint a környezetszennyezés megelőzését.

 

Június 8 - Medárd napja

jeles napok idojos napEz az egyik legismertebb időjósló nap. A népi mondás szerint: „Ha ezen a napon esik, negyven napig esik egyfolytában."

Ez a jóslat évszázados megfigyeléseken alapul. A lényege, hogy ha Medárd napon esik az eső, akkor a következő negyven napon hűvös, esős idő várható. Ha viszont nem esik eső, akkor száraz, aszályos idő várható.

Tudományos magyarázata az a dolognak, hogy nyár elején felmelegszik a levegő a kontinensünk belsejében és az óceán felől érkező hűvösebb légtömegek heves viharokat, esőzéseket váltanak ki.

 

 

 

 

Június 8. - Óceánok világnapja

04_oceanok  

Bolygónk több mint 70 %-át a világtenger teszi ki. Napjainkban szembe kell néznünk a globális felmelegedéssel, mely erősen veszélyezteti környezetünket. 1840-től állnak rendelkezésre pontos adatok az időjárással kapcsolatban. Azóta 1998 volt a legmelegebb év, de a tíz legforróbb esztendőt is az elmúlt 15 évben mérték. A tudósok egyre riasztóbb jelenségekkel találkoznak az óceánokat illetően is. Ahogy a Föld melegszik, egyre nagyobb veszélybe kerül a tengerek élővilága, hacsak nem tudjuk megfordítani a káros folyamatokat, például a környezetszennyezés visszaszorításával. Talán az 1992 óta megtartott ÓCEÁNOK VILÁGNAPJA is segít abban, hogy tegyünk valamit és megtaláljuk a módját, hogy mindennapi életünk során is óvjuk a világtengert.

 

Hallgass zenét Debussy tenger című alkotásából –részlet-

 

 

Június 10. - Margit napja

 

jeles napok idojos napMargit naphoz számtalan népszokás kapcsolódik. Közülük néhány:

 

 • Retkes Margit néven emlegetik, mert ezen a napon vetik a retket, hogy jó gyenge maradjon.
 • tyúkültetésre alkalmas nap.
 • esős napnak tartják
 • Ezen a napon nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor abban az évben sok lesz a légy.
  „Margit asszony a legyek királynéja és ezen a napon minden konyhába beereszt egy kötővel"

 

 

 

Június 10. - Pedagógus nap

02_pedagogusnap  

Megünneplésére először 1952-ben került sor: ekkor átadták a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak. Jelenleg a kimagasló oktató-nevelő tevékenység elismerésére adományozhatóak szakmai díjak. Megünneplése sokat veszített hivatalos jellegéből, intézményi szinten elsősorban a gyermekek köszöntik tanáraikat.

 

 

 

 

Június 15. - Foky Ottó születésnapja

jeles napok junius foky otto1927. június 15-én született Sárhidán. Tanítóképző főiskolát végzett rajztanári szakon, két évig pedagógusként is dolgozott, képregényekkel illusztrálta a diákok számára a tananyagot. Kollégái rábeszélésére jelentkezett a Magyar Iparművészeti Főiskolára, ahol 1956-ban diplomázott díszlet- és bábtervezői szakon. A Pannónia Stúdióban 1956 és 1962 között tervező, 1962-től animációs rendező volt. Imre István filmjeihez tervezett bábokat, közös munkájuk emelte nemzetközi rangra a magyar animációs filmkészítést. A hetvenes évektől a nyolcvanas évek közepéig reneszánszukat élték a televíziós sorozatai, majd ő lett a Bábfilm Stúdió alapítja és vezetője. Elkészültek a Mirr-Murr a kandúr epizódjai, 1976-77-ben A legkisebb Ugrifüles, 1978-79-ben a Varjúdombi mesék, a Makk Marci, és folyamatosan a Tévémaci epizódjai, 1981-től a Misi Mókus kalandjai Tersánszky Józsi Jenő meséi alapján, majd az Éljen Szervác és Süsüke, a sárkánygyerek című sorozat 2000-ben. Több száz esti mesét, gyerekfilmet, reklámfilmet rendezett és tervezett. Feleségével, Foky Emmivel a 90-es években több mesekönyvet illusztrált. Munkásságát 1964-ben Munkácsy-díjjal, 1970-ben Balázs Béla-díjjal, 1977-ben érdemes művész, 1982-ben kiváló művész kitüntetéssel és mintegy 25 nemzetközi díjjal is elismerték. 2012. szeptember 3-án halt meg Budapesten.

 

jeles napok junius foky otto tvmaci

 

 

Június 16. - Nagy Imre újratemetése

05_nemzeti_megbekeles  

Nagy Imre, az 1956-os forradalom miniszterelnökének újratemetések napja egy új korszak kezdetét jelentette . 1989. június 6-án a Hősök terén 9 órakor kezdődött a gyászszertartás. A Műcsarnok lépcsőin 6 koporsót ravataloztak fel.
Az öt koporsóban Nagy Imre, Losonczi Géza, Maléter Pál, Gimes Miklós és Szilágyi József hamvai voltak. A hatodik, az üres koporsó - a fellázadt és küzdő nemzet - szimbolizálta mindazokat, akiket a forradalomban és szabadságharcban való küzdelmeikért kivégeztek.
Nagy Imre első hazai szobrát 1996. június 16-án avatták fel. Budapest V. kerületében látható, a Vértanúk terén. Varga Tamás szobrászművész alkotása. Egy könnyűívű hídra helyezte az életnagyságú bronzalakot, akinek tekintete az Országház felé esik.

 

Június 17. - Sütő András születésnapja

 

jeles napok junius suto andrasAz ismert erdélyi magyar író 1927. június 17-én született a romániai Pusztakamaráson. A nagyenyedi református kollégium, a kolozsvári református gimnázium diákja, majd 1949-ig a kolozsvári Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola rendező szakos hallgatója volt. Több neves folyóirat főszerkesztőjeként dolgozott. Már 18 éves korától publikált. Prózai művei és drámái igen népszerűek, darabjait a színházak folyamatosan játsszák. Munkásságát többek között Herder-és Kossuth-díjjal ismerték el. 2006. szeptember 6-án halt meg Budapesten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Június 18. - A waterlooi csata


Az 1815. június 18-án lezajlott waterlooi csata Bonaparte Napoléon utolsó összecsapása volt. Elbai száműzetéséből nemrégen hazatért Napóleon ismét elfoglalta Franciaország császári trónját. Száznapos uralma idején az európai hatalmak egyesített erővel támadtak rá a brit Wellington és a porosz Blücher tábornagy vezetésével.

 

jeles napok junius waterloo 1   jeles napok junius waterloo 2

 

A waterlooi csatában elesett holland és belga katonák emlékműve. A domb korábban nem állt itt, összesen 226 lépcső vezet fel az emlékmű tetejére.

 

 

 

Június 19 - Bíró - Balogh Tamás születésnapja

 

jeles napok junius balogh tamas

1975. június 19-én született Gyomán, Bíró-Balogh Tamás író, irodalomtörténész, publicista.

 

Az ismertséget az Egy füzet magánélete című könyve hozta meg számára. Szegeden él, alkot.
Az ifjúság számára átdolgozta Kosztolányi Dezső Aranysárkány című művét. Sajtó alá rendezte Schöpflin Aladár levelezését, és Nemes Nagy Ágnes Az öt fenyő című regényét.
Jelentős munkája Kosztolányi Dezső műveinek kutatása, valamint Radnóti Miklós dedikációinak gyűjtése.
Faludy-díj, 1996.
NKA alkotói ösztöndíj, 2002, 2005
Tiszatáj jutalom, 2004
Király István-emlékdíj, 2004
Bárka-díj, 2007
NKA alkotói ösztöndíj, 2011
Irodalmi Jelen díja esszé kategóriában, 2013
Déry Tibor-díj, 2015
Művei: Álmodozók irkafirkái /irodalomtörténeti tanulmányok / Egy füzet magánélete,Nemlétező dolgok, Tollvonások, Mint aki a sínek közé esett

 

Művei:

 

 • Egy füzet magánélete. Bp., 1993. Novellák, jelenetek
 • Nemlétező dolgok. Szeged, 2004. Prózák
 • Álmodozók irkafirkája. Bp., 2006. Tanulmányok
 • Tollvonások. Szeged, 2009. Tanulmányok
 • Mint aki a sínek közé esett. Bp., 2014. Tanulmányok
 • Az irodalom személyessége. Szeged, 2016. Tanulmányok
 • Könyvvel üzenek néked. Radnóti Miklós dedikációi. Bp., 2016

 

Június 21. - Nyári napforduló

06_napfordulo  

A nyári napforduló csillagászati kifejezés mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. A nyári napforduló alkalmával a leghosszabb a nappal és a nyári féltekén elkezdődik a csillagászati nyár. Ehhez a naphoz számos hagyomány fűződik. Hajdanán a nyári napforduló a naptári év kiemelkedő ünnepe volt. Hellászban sok helyütt ekkor kezdték az évet. Egyes helyeken félévünnepet tartottak. Ünnep volt az év „teteje" a keltáknál, a germánoknál és a szlávoknál, és tovább élt a keresztény Európában is, mindenekelőtt a Szent Iván-napi tűzünnepben. Az „égi tűz" köszöntése azonban nem korlátozódott Szent Iván napjára. A tűzugrás, tűztaposás és más „tüzes" népszokás minden napforduló körüli ünnepnek része volt.

 

 

Június 22 - Weöres sándor születésnapja

07_weores_sandor  

Weöres Sándor 1913-ban született ezen a napon, Szombathelyen, és Budapesten halt meg 1989. január 22-én. Költő, író, műfordító, irodalomtudós. Felesége Károlyi Amy költő. 1970-ben kapta meg a Kossuth- díjat.

Első verse 1938-ban jelent meg a Nyugat folyóiratban. Világszemlélete miatt sokáig csak gyermekversei és műfordításai jelenhettek meg. Gyermekeknek írt versein nemzedékek nőttek fel. Ki ne ismerné a Bóbita és Ha a világ rigó lenne verses köteteit?

/Életrajza a Wikipédián/

 

 

Június 23 - Olimpia napja

08_olimpia_napja  

1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a „Kongresszus az olimpiai játékok felújítására", amelyen elhatározták az olimpia eszme újjáélesztését. Ennek emlékére 1987 óta tartjuk az OLIMPIAI NAPot.

Pierre de Coubertin báró így vall az olimpiával kapcsolatos gondolatairól Óda a sporthoz című művében.

Istenek ajándéka, sport! Élet éltető vize!
A nehéz munka idejében kiszórod boldog fényedet,
követe vagy te a régen letűnt napoknak,
mikor ifjú örömben mosolygott még az ember
s felfelé hágott a napisten, s kigyúltak a hegyormok,
s távoztakor fénybe merültek a magasságos erdők.

/részlet/

 

 

Június 23. - Nepp József születésnapja

 

jeles napok junius nepp jozsefA Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, forgatókönyvíró Csepelen született 1934. június 23-án. 1952–1957 között az Iparművészeti Főiskola díszítő–festő szakos hallgatója volt. 1957-től a Pannónia Filmstúdióban dolgozott előbb háttérfestőként, majd 1961-től a gyár rendezőjeként. A 90-es évek végén innen ment nyugdíjba. Filmjeit fanyar humora és kifejező karakterei teszik egyedivé. Meghatározó szerepe volt Jankovics Marcell és Dargay Attila mellett a „Gusztáv jelenség" megalkotásában. Gémes József Vili, a veréb című filmjének forgatókönyvírója Nepp József volt. Nepp József első egész estés filmje, a Hófehér volt. A Mézga család, Kérem a következőt! című televíziós sorozatain generációk szórakoztak és nőttek fel.

Nézd meg a Mézga családot!

 

 

Június 24. Iván napja

 

jeles napok ivan napjaSzent Iván a nyári napforduló ünnepe. Olvashatsz róla a Hónap ajánlata című részben 

 

 

 

 

 

 

 

 

Június 24. - Múzeumok Éjszakája

 

jeles napok junius kner muzeumSzent Iván éjszakájához kapcsolódva, a hozzá legközelebb eső hétvégén szervezik meg az egyre népszerűbb Múzeumok Éjszakája elnevezésű programot. Az 1999-ben indult francia példa nyomán – hazánkban 2003 óta rendezik meg az egész ország területére kiterjedő rendezvényt. Országszerte több város múzeumát kereshetik fel az érdeklődők. A késő éjszakába nyúló nyitvatartási időben látványos, különleges programokkal várják a látogatókat a múzeumok, az idei évben június 21-én.


Erről bővebben olvashatsz a Hónap ajánlatában

 

 

Június 25 - Fenákel Judit születésnapja

jeles napok junius fenakel judit1936. június 25-én született Fenákel Judit, író újságíró számos hangjáték, tárca, újságcikk szerzője. Gyermekkorát Endrődön élte. Elemi iskoláit is itt járta ki. Endrődről Ausztriába deportálták őket édesanyjával együtt. Édesapja a munkásszolgálatban halt meg. A második világháború után édesanyjával Szegedre költözött. A Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát. 1962-1969 között a Csongrád Megyei Hírlap munkatársa volt. 1969-1972 között a Szegedi Egyetem szerkesztője volt. 1972-ben visszaköltözött Budapestre. 1972-től a Nők Lapja főmunkatársa volt 16 évig. 1988-2001 között a Családi lap olvasószerkesztője volt.

Gyermekkorát Endrődön töltötte. Így vall erről: „Endrődhöz fűződő élményeimet szétszórtam könyveimben. Nincs olyan írásom, ami legalább egy vezetéknév, utcanév, egy ház, kerítés képe erejéig ne fűződne Endrődhöz. A gyermekkoromat ott töltöttem, nagyanyámat, édesapámat ott láttam utoljára."

 

  

Június 26 - Herman Ottó születésnapja

 

jeles napok junius herman otto Herman Ottó, 1838. június 26-án született. Természettudós, néprajzkutató, régész, polihisztor, politikus. Az utolsó magyar polihisztornak és a madarak atyjának is nevezték. Nem volt diplomája, de önszorgalmának köszönhetően korának egyik jelentős természettudósa és a magyar politikai élet fontos közszereplője. Újságíróként és országgyűlési képviselőként a polgári haladás útján járt és Kossuth Lajos eszmei világát követte. Az autodidakta tudós gyűjtőmunkái mellett rengeteget tanult és eredményeit rendszeresen közzétette. Legnépszerűbb műve A madarak hasznáról és káráról című könyv. További jelentős művei A magyar halászat könyve I–II. és a Magyarország pók-faunája I–III. kötetek.

Június 29 - Antoine de Saint-Exupéry születésnapja

 

jeles napok junius exupery 1900. június 29-énszületett Lyonban Antoine de Saint-Exupéry , francia író és pilóta. Legismertebb műve A kisherceg. A világ 180 nyelvére fordították le, „a világ 50 legolvasottabb könyve" közt szerepel.

A legismertebb részlet a könyvből:
     – Isten veled – mondta a róka.
     – Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember.
     – Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.
     – Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.
     – Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.
     – Az idő, amit a rózsámra vesztegettem... – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.
     – Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.
kisherceg

 

Június 29 - Péter Pál napja

jeles napok peter pal napja

Péter- Pál napja, az aratás kezdete. A hiedelem szerint e napon szakad meg a búza töve. Péter napjához kötődik továbbá a halászok ünnepe, mellyel védőszentjük előtt tisztelegnek. Az egykori halászcéheknél ekkor volt a legény-és mesteravatás.
Így mesél az aratásról egy korabeli szemtanú, városunkból. /Endrődi füzetek 4. 123. o./
„Péter-Pálkor nem arattunk. Péter-Pál, az ünnep vót. Előtte való nap hazagyüttünk a faluba kocsival a rokonságho. Másnap elmentünk a faluba a misére, akkor megebédeltünk, egy kicsit pihentünk, akkor szedtük a sátorfánkat, kocsira, oszt mentünk kifele a tanyába."
Az aratásról a Hónap ajánlatában olvashatsz!

 

 

Június 29. - Szarajevói merénylet

 

jeles napok junius szarajevo merenylet

 

A szarajevói merénylet 1914. június 28-án történt. Gavrilo Princip nacionalista szerb diák követette el Ferenc Ferdinánd főherceg, /az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse/ és felesége ellen. Ez az esemény volt az első világháború kitörésének közvetlen ürügye.

 

 

 

A kép illusztráció, mely 1914. július 12-én jelent meg egy hetilapban.

 

 

 

 

Június 30 - Huszár Mátyás születésnapja

 

09_huszar_matyas  

Ezen a napon 1778-ben született Kisherestyénben az elfeledett vízmérnök, Huszár Mátyás. Gazdag pályát maga mögött hagyva Nagyváradon hunyt el 1843-ban. Azért is nevezik elfeledettnek, mert Magyarország vizeinek szabályozásáról beszélve az ő nevét kevésbé emlegeti az utókor, inkább ismerjük tanítványainak nevét/ pl Vásárhelyi Pál/.

 

Elkészítette a Tiszántúl szabályozási tervét, 1823-ben pedig a Duna felvételezésében működött közre. Elsőként térképezte fel a Dunát, a Marost, a Tiszát és a Körösöket. Huszár Mátyás készítette el a Körösök és a Berettyó szabályozásának egységes tervrajzát. Munkája, a- Körösök vízrendezési terve -alapján indult el a Körösök szabályozása.

 

"Kevés olyan vidéke van az országnak, ahol az ember természetátalakító munkája a tájat olyan mértékben megváltoztatta volna, mint a Körösök völgyében. A szabályozás során a folyók új mederbe léptek, és környékükről eltűnt a mocsárvilág. „