Országos Könyvtári Napok - 2023

oknA tizennyolcadik Országos Könyvtári Napok eseményei idén október 2-8. között kerültek megrendezésére.

Könyvtárunk számos kiállítással várta az érdeklődőket. Könyvállományunkból érdekességeket, legeket válogattunk. Kner kiadványainkat a Gyomai Kner Nyomda legfrissebb nyomdai példányaival együtt mutattuk be. Könyves kiállításainkat Bátori Sándor minikönyv gyűjteménye színesítette. Régi korokat idéztünk meg: Dr. Füzesné Hudák Julianna képeslapjain, amelyeken Gyoma nevezetes épületei tárultak elénk az 1900-as évek első feléből, Kun Béla emléktárgyai pedig az írás eszközeit mutatták be egészen a palatáblától kezdve. Hangya Lajosné írott köveit olvasgatva értékes gondolatokkal gazdagodhattak a könyvtár látogatói. Október jeles szülötteiről paravános kiállításunkkal emlékeztünk meg. Térben elevenítettük meg dr. Füzesné Hudák Julianna A palatáblától az okostelefonig című díjazott fotóját, amelyet a Kner emlékév kapcsán készített. A Kner Múzeum új kiállítását is megtekinthették azok, akik csatlakoztak hozzánk egy kellemes sétára. Településünk madárvilágát bemutató fotóiból válogatott Balogh Lajos, az általa felajánlott fotók immár állandó kiállításként bármikor megtekinthetők.


Az érdeklődő osztályok rendhagyó könyvtári foglalkozásokon vehettek részt. Bíró Bertold könyvkötőmester segítségével megismerkedhettek a könyvkötészet rejtelmeivel, az érdekes előadás közben ki is próbálhattak egy-két kötészeti technikát. Megmutattuk a könyv útját a kölcsönzőpulttól a polcokig, és hogy eközben hogyan és mivel kell felszerelni a könyveket. Újdonsült kis könyvtárosaink maguk szerelhettek fel könyvet, amit ajándékként meg is kaptak. Kicsik és nagyok lelkesen próbálkoztak a régi tintás tollak használatával és a kalligráfiával az Így írtunk mi kiállításhoz kapcsolódó foglalkozáson. Az írni-olvasni még nem (annyira) tudó, de a mesét szerető legkisebbeknek a Népmese Napja alkalmából a Kacagó Bábszínház előadásával, a János vitéz kalandjaival kedveskedett a könyvtár. Az ovisok további mesékbe csöppenhettek a papírszínházzal és a diavetítős meséléssel.

Játékos kedvű látogatóink számára totókkal készültünk, amelyekre szép számmal érkeztek a megoldások. Ismét útjára indítottuk SZÖVEGELŐ játékunkat, valamint A mi olvasás kihívásunk című programunkat.

Két könyv bemutatója is várta az érdeklődőket. Mesés Békés címmel került bemutatásra a Békés megyei települések értékeit felsorakoztató, a tudományos ismeretterjesztés igényével készült, ugyanakkor szórakoztató módon megírt történetek gyűjteménye. A Lányos apa című novelláskötet szerzőjével, Grecsó Krisztiánnal egy rendkívül jó hangulatú bemutatóesten találkozhattak olvasóink. Az író saját életéből vett anekdotákkal és a novellákból válogatott részletekkel bilincselte le a közönség figyelmét.

A családi könyvtári délelőttön meglepetéskönyvtárosaink – Tímár Erzsébet, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója és Szedlák Réka, a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola igazgatója – fogadták az olvasókat, akik részt vehettek rendhagyó könyvtári foglalkozásainkon, játszhattak értéktári játékainkkal, rejtvényeket és totót oldhattak meg a hagyományos könyvtári szolgáltatások igénybevétele mellett.

A hetet megemlékezéssel zártuk. Vasárnap a Farkasréti temetőben Rózsahegyi Kálmán és Határ Győző, könyvtárunk névadójának sírjához látogattunk el, ahol a megemlékezés virágait és Gyomaendrőd lakosságának tiszteletét kifejező koszorúkat helyeztünk el.
A színes és színvonalas programok mellett olvasóinkat egész héten vakrandis könyvek, boldogságkosár és olvasói könyvajánló várta.

Köszönjük a programjainkat támogatóknak, hogy gyűjteményeik közzétételével, segítségükkel, felajánlásaikkal hozzájárultak az Országos Könyvtári Napok programsorozatunk sikeréhez. Az érdeklődőknek, olvasóinknak köszönjük, hogy ellátogattak hozzánk, játszottak velünk!

Képek a galériában