Október

Zöld napok

Az októberi természet, - és környezetvédelmi világnapokat és eseményeket egy csokorba szedtük, hogy ezzel is segítsük a figyelmet ráirányítani erre a fontos területre.

Október 4.
Állatok Világnapja

Az állatok világnapját 1931 óta ünneplik, Assisi Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. A legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Velünk élő természetről a Gyermekkönyvtár A Hónap ajánlata 2019. október menüben olvashat.

Október 13.
Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1999 óta minden év október második szerdáját a természeti katasztrófák áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Az elmúlt években a Föld mintegy 348 millió lakóját érintették természeti csapások. Leggyakoribb emberáldozatokkal járó katasztrófák a földrengések, vulkánkitörések, áradások, aszályok, földcsuszamlások, erdőtüzek, hurrikánok. Ezek a katasztrófák több százezer ember életét követelték

Október 16.
Élelmezési Világnap

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, 1979-ben magyar javaslat alapján nyilvánította Élelmezési Világnappá október 16-át. A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. Több mint 130 országban ünneplik világszerte ezt a napot. A Hónap ajánlata 2021. október menüpontban a dió félékről és más olajos magvakról olvashat. Egy másik fontos élelmiszerről a tojásról itt olvashat.

Október 21.
Földünkért Világnap

1991-ben a Föld védelmének érdekében világméretű kampányt kezdeményeztek (Caring for the Earth). Magyarországon 1992 óta minden év október 21. napján emlékezünk erre a napra.
 
Nem a Földnek van szüksége az emberre, hanem nekünk van szükségünk a Földre. Tegyünk érte!