November

Zöld napok

November 6.

A környezet háború és fegyveres konfliktus során történő kifosztásának megelőzéséért vívott küzdelem nemzetközi napja

November 8.

Ne Égesd el! világnap

November 13.

Kedvesség világnapja

November 19-27.

Európai Hulladékcsökkentési hét

November 6.
A környezet háború és fegyveres konfliktus során történő kifosztásának megelőzéséért vívott küzdelem nemzetközi napja

2001-ben az ENSZ közgyűlése november 6-át A környezet háború és fegyveres konfliktus során történő kifosztásának megelőzéséért vívott küzdelem nemzetközi napjává nyilvánította. Célja felhívni a figyelmet arra, hogy egy fegyveres konfliktus milyen mértékben károsítja az ökoszisztémát és a természeti erőforrásokat – gyakran átnyúlva országhatárokon és generációkon. Szintén ekkor hívták életre az Egyesült Nemzetek Millenniumi Nyilatkozatát, mely hangsúlyozza közös környezetünk megvédésének szükségességét.

November 8.
Ne égesd el! világnap

2002-ben hirdették meg világszerte az első világnapot a hulladékégetők betiltásáért. A hulladékégetés során rengeteg szén-dioxid és egyéb káros anyag kerül a levegőbe. A szemétégetés során a hulladékból egyébként még hasznosítható anyagok is megsemmisülnek. A megoldás: hulladékcsökkentés, újrahasznosítás és komposztálás.

Részletesebben itt olvashat a témáról: Gyermekkönyvtár - Hónap ajánlata - 2020. november

November 13.
Kedvesség világnapja

November 13. a Kedvesség világnapja. A világnap a japán apró kedvesség mozgalomból fejlődött tovább. 1998-ban került megrendezésre először ez az esemény és számos ország csatlakozott hozzá. A világnap célja, hogy az embereket kedves viselkedésre biztassa, amitől mindenkinek élhetőbb lesz az élete. Ha pedig élhetőbb a világ, akkor zöldebb is.

November harmadik csütörtöke
(2022. november 17.) 
Füstmentes nap

A tradícióvá növekedett nap alapötletét 1971-re datáljuk, amikor Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak. Az ötlet megfogant, és 1976. november 18-án már az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) tűzte zászlajára a célt. Sikerült is egymillió embert rábírniuk, hogy egyetlen napra bírják ki dohányzás nélkül. 1977-ben már minden állam csatlakozott a mozgalomhoz, ami ekkor kapta az egységes „Smokeout Day” elnevezést. Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november harmadik csütörtökét aztán nemzetközi szinten is Füstmentes nappá nyilvánították.

November 19-27.
Európai Hulladékcsökkentési Hét

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet idén november 19-27. között tartják.
A hulladék mértékének csökkentése manapság globális feladatnak tekinthető. A rendezvénysorozat célja, hogy Európa-szerte bemutassa a jó gyakorlatokat, ezzel ösztönözve a különböző közösségek társadalmi felelősségvállalását.
.

Bővebben a Gyermekkönyvtár – A hónap ajánlata - 2020. november menüben olvashat erről.

November 29.
Nemzetközi Ne vásárolj semmit! nap

A „Ne Vásárolj Semmit!” nap vidám és kritikus tiltakozás a túlfogyasztás, a jólét, a vagyon egyenlőtlen elosztása, és a reklámnak a mindennapi életünkre gyakorolt hatása ellen. A „Ne vásárolj semmit!” napot 1992-ben kezdeményezte a kanadai Ted Dave, aki a reklámszakmában dolgozott. Ezzel akart tiltakozni a reklámok szüntelen túlfogyasztásra való ösztönzése ellen. Azóta egyre több ország vette át a „Ne vásárolj semmit!” napot..