Könyvekben a víz

helka  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
Nyulász Péter Helka N 99 ifjszép
Különös események zavarják meg a Balaton északi partjának nyugodt mindennapjait. A tihanyi Soktornyú Kastély népe ünnepre készül: Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni. Mindeközben a közeli Burok-völgyben sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét, és bosszút álljanak a hercegi páron.

 

ciprian  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
Nyulász Péter Ciprián a Balaton hercege N 99 ifjszép
 Az új kötetben Helka testvére, Ciprián kap főszerepet. Felbukkan egy kopott bundás, ha innen nézem macska, ha onnan inkább tyúkszerű lény, Mitmitke. Megjelenésével izgalmas kalandok sora veszi kezdetét. Az előző kötetből megismert szereplők útjuk során új barátokat és ellenségeket szereznek. Megtudjuk, hogyan keletkezett száz halom Battán, tengerszem a Megyer-hegyi malomkőbányában, földvár a Balatonnál, vagy a Sió csatorna. A fődipicinyek, nyápicok, dinkák, sziporkák, csordásfarkasok, Zemúr és Mitmitke, úgy gabalyítják a történet szálait, hogy azok az óbudavári mosókutat övező fa gyökereihez lesznek hasonlatosak. Ciprián a varázslat helyett a józan ész hatalmában bízik, ám elvarázsolja az az érzés, ami néha elveszi az eszünket.

 

kamor  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Nyulász Péter  Kamor Helka mennyegzője N 99   ifjszép
 Helka és Ciprián már többször megóvta hőstetteivel a Víz, a Part s az Erdő népét, ám a Balaton és a Bakony vidékén tart még a varázshatalmasságok csatározása. A trilógia zárókötetében Kamor, a Bakony varázslója, végre felfedi a régmúlt titkait, és Helka hercegkisasszony is párjára talál

 

rumini  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Berg Judit Rumini   B 55 ifjszép 
 Rumini, a talpraesett kisegér felcsap hajósinasnak. Nem teljesen magától jut erre az elhatározásra. Hamarosan kihajóznak a Szélkirálynő fedélzetén. Titokzatos rakományt  visznek  pele király birodalmába. Rengeteg kaland és megpróbáltatás vár rá, de ő a fürge eszének köszönhetően minden helyzetben feltalálja magát. Vagy ha már kilátástalan a helyzet, a barátai sietnek a segítségére.

 

tuskevar  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Fekete István Tüskevár   F 37  ifjszép
 A regény felejthetetlenül ábrázolja Tutajos és Bütyök, azaz Ladó Gyula Lajos és Pondoray Béla nyári vakációját a Balaton vízparadicsomában. Ez a nyár sok mindenre megtanítja, kiműveli, útbaigazítja őket és az olvasóval együtt fedezik fel a természetes életmód emberformáló, de néha kegyetlen törvényeit. El lehet mesélni egy nyarat, de egészen sehogy sem lehet elmondani - vallja a szerző; az idő múlhat, a szépség és jóság, a szeretet és az igazság azonban nem múlik el az évszázadokkal, nem múlik el az emberekkel, hanem örökös, mint a testetlen valóság... amint a Tüskevár is örök olvasmány marad minden korosztály számára.

 

palutcai  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Molnár Ferenc A pál utcai fiúk  M 79   ifjszép
 A két csapat - a vörös ingesek és a Pál utcaiak - egy beépítetlen telekért, a grundért vív csatát. Felderítő akciók közben Nemecsek Ernő, a Pál utcaiak közlegénye többször megfürdik. A legritkább esetben önként.  A könyv kitűnő korrajzot ad a XX. század elejéről. A történet ma is aktuális. Szép példáját adja a hűségnek, bátorságnak és hősiességnek.

 

15eves kapitany  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Jules, Verne A tizenötéves kapitány  V 74   ifjszép
 A fôhôs, Dick Sand talált gyermek, akit egy bálnavadászhajó derék kapitánya vesz magához és ügyes hajósinast farag belőle. Egy vadász-szerencsétlenség következtében a Csendes-óceánon kapitány és legénység nélkül maradnak az utasok. Egyedül a tizenöt éves Dick tudására számíthatnak, aki a viharral is derekasan megküzdve elkormányozza a hajót Dél-Amerika partjaihoz. Már a szárazföldön folytatják útjukat, amikor kiderül, hogy Negoro - Samuel Veron földrajztudós gyilkosa - ármánya folytán valójában Afrikába kerültek. Rabszolgakereskedők fogságába esnek, ahonnan csak nagy nehézségek árán tudnak kiszabadulni. Az életveszélyes kalandok után újra hajóra szállnak, hogy elérjék céljukat.

 

nyolcvan nap  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Jules, Verne Nyolcvan nap alatt a Föld körül  V 74   ifjszép
 Phileas Fogg londoni úriember és Passepartout az ő francia inasa fogadásból indul világkörüli utazásra. A cél az, hogy 80 nap alatt megkerüljék a Földet. Utaznak vonattal, gőzhajóval, elefántháton. Útjuk során számos nehézséggel kell szembenézniük.

 

matrozok  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Dékány András Matrózok, hajók, kapitányok  D 41   ifjszép
 Öt fiatalember érkezik Fiumébe a Nautica Tengerészeti Akadémiára. Ahhoz, hogy valaki igazi tengerész legyen, nagyon sok mindent meg kell tanulnia. Már a felvételi vizsga is komoly megmérettetés.

 

robinson  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Defoe, Daniel Robinson Crusoe    ifjszép 
 A Robinson Crusoe elsősorban izgalmas és érdekes olvasmánynak készült: tele kalanddal, váratlan fordulattal, hajmeresztő veszélyekkel, csodás megmenekülésekkel. Hozzá jó adag egzotikummal: a tengerészélet, a messzi földek varázsa, s természetesen a szorongatóan izgalmas alaphelyzet, a magányos ember a lakatlan szigeten.

 

kinizsi  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Tatay Sándor Kinizsi Pál    ifjszép 
 A történet egy kupa vízzel veszi kezdetét, melyet a nagy erejű molnár legény, Kinizsi Pál malomkerék tálcán szolgál fel egy úri kisasszonynak, Magyar Jolánkának. A két fiatal azonnal egymásba szeret. Mátyás király szolgálatába fogadja a legényt. Mivel igen derekasan küzd az udvari intrikusokkal, a csehekkel és a törökökkel, a király a fekete sereg vezérévé teszi és neki ajándékozza Nagyvázsony várát. Jolánka apja Magyar Balázs, Mátyás hadvezére is belátta, hogy Kinizsi Pálnál jobb férjet a lányának nem találhat és bele egyezik a házasságba.

 

kincses  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Stevenson, Robert A kincses sziget    ifjszép 
 Klasszikus történet kalózokról, kincsekről és a kincs megszerzéséért folytatott ádáz küzdelemről. Ebben a helyzetben elengedhetetlen a tengeri utazás, a hatalmas vihar és a titkos térkép, mely elvezet a kincshez.

 

nyar a szigeten  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Csukás István  Nyár a szigeten C 84  ifjszak 
 Hat fiú minden szülői felügyelet nélkül nyaral egy szigeten.. És, hogy ne legyen unalmas a sátorozás, kitalálják, hogy számháborúznak. A csatározás célja, az ellenfél zászlójának megkaparintása. De előtte elő kell teremteni a háborúzás eszközeit, élelmet, járművet kell szerezni. Mindkét csapat szövetségeseket toboroz. Így kerül a képbe a kompos, a kompos fia, a kompos csónakja, az öreg pipázgatós bácsi és a falubéli gyerekek. (Akik közül ketten természetesen ikrek és természetesen Péternek és Pálnak hívják őket. A végén jön az ár és mindenkit kizavar a szigetről.

 

revfulop  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Jeney Zoltán Rév Fülöp     ifjszép
 Balatóniában, a lovagok, fajszok és miabigyóiak földjén sötét idők járnak: Csobánc király és az egész birodalom segítségre szorul.  Akarattya hercegnő tanácsait követve Rév Fülöp útra kel, és kezdetét veszi a kaland...

 

montecristo  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Dumas, Alecxandre  Monte Cristo grófja    ifjszép
 Edmond Dantés tengerészt igazságtalan vádak alapján életfogytig tartó fegyház büntetesre ítélik a világ legbiztonságosabbnak hitt börtönében. If varából eddig még soha senkinek nem sikerült megszöknie. A rabságban barátságot köt a rejtélyes Faria abbéval, aki tanítványává fogadja, és egy hatalmas kincs lelőhelyének titkát is rábízza. Amikor az abbé meghal, Dantés az egyetlen lehetséges menekülési módot választja: bevarrja magát a papnak szánt halottas zsákba, melyet a mit sem sejtő fegyőrök a tengerbe vetnek. Egy közeli szigeten ér partot, majd felveszi egy csempészhajó, amely hamarosan kiköt Monte Cristo szigetén…

 

titokzatos  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Pullman, Philip  A titokzatos kés    ifjszép
 A folyón utazó páncélos medvék összetűzésbe kerülnek egy város lakóival, mert a város nem akar szenet adni nekik. Az elkerülhetetlennek látszó összecsapást Will akadályozza meg. Párbajra hívja ki a medvék hatalmas vezetőjét és a titokzatos kés segítségével legyőzi őt. Együtt folytatják az utazást.

 

ket lotti  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Kastner, Erich  A két Lotti K 28  ifjszép 
 Ez a történet egy tóparti nyaralással kezdődik. Itt találkozik Luise és Lotte, akikről kiderül, hogy ikrek. De miért érkeztek két különböző városból és miért nem tudtak egymás létezéséről? Mi történhetett a szülőkkel? Hogyan kaphatnak választ a kérdéseikre?

 

misi  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Tersánszky Józsi Jenő Misi mókus kalandjai    ifjszép 
 Misi mókus nem olyan, mint a többi mókusgyerek. Elhatározza, hogy ő nem gyűjtöget szorgalmasan eleséget télire. Inkább világkörüli útra indul, hogy megtalálja az örökké termő fát. Sok viszontagságon megy keresztül és érdekes kalandok sorát éli meg, Még a hatalmas tengeren is átkel.

 

igy lehetsz kaloz  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Cowell, Cressida  Így lehetsz kalóz C 30  ifjszép 
 Ebben a kötetben Harald és társai egy kalózképző tanfolyamon vesznek részt, és eközben egy koporsóra bukkannak. Amikor kinyitják, egy élő embert találnak benne. Az illető nemsokára Harald legvérszomjasabb ellensége lesz…

 

kaloz nagapa  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  A kalóz nagypapa  K 13   mese
 A kalóz nagypapa című meseantológiában legjobb kortárs íróink - Marék Veronikától Szabó Borbálán keresztül Lackfi Jánosig - mesélnek a családról. Humoros és komoly történetek váltogatják egymást: megszületik a kistestvér, felköltözik a nagypapa a városba, fellázad a tévé, a nagymama rendbe szedi a rendetlen családot, a gyerekek hazahoznak egy kóbor kutyát. De persze a nehezebb témák is előkerülnek: ha elfogy a pénz, ha elválnak a szülők, vagy újra kell kezdeni az életünket - úgy, hogy mégis mindenkinek jó legyen.

 

pepi kaloz  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Pozsár Edit Pepi kalóz és az elrabolt királylány   P 88  mese
 Kalózokról és az ő izgalmas tengeri utazásukról szól ez a könyv,  van benne tengeri vihar, gonosz cápák, csaták és több különös sziget - képzeld, az egyik karamellából készült! - és persze egy szépséges királylány. Pepi, a hírhedt, messze földön híres  kalózkapitány Züm-züm király parancsára indul útnak. Ki kell szabadítania elrabolt leányát, a királykisasszonyt. Pepi legénységével együtt sok-sok félelmetes és vicces kalandot él át, mire célba ér.

 

nezd milyen a tenger  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Beamont, Emilie Nézd, milyen a tenger!   502 B 43  ifjszak
 Ez a gazdagon illusztrált könyv a tenger titkait tárja fel a gyerekek előtt. A sok színes kép és az okos magyarázó szövegek segítségével a kis olvasó felfedezheti a tenger csodálatos világát: a legelső élőlényeket, a kagylókat, a rákokat, halakat és a hatalmas cetféléket.  

 

globalis felmelegedes  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Murphy, Glenn  Globális felmelegedés  504 M 98 ifjszak
 Valójában mit is jelent a globális felmelegedés? Ez az információkban gazdag kötet, sok száz képpel, illusztrációval mutatja be ezt a folyamatot, s mindazokat a megoldásokat, amelyekkel lassíthatjuk, illetve csökkenthetjük a bolygónkat fenyegető globális veszélyeket.

 

tengerek folyok  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  Tengerek, folyók és tavak  591 C 17   ifjszak
 Fedezzük fel együtt a tengerekben, folyókban és tavakban élő állatokat! A színes fotók, rajzok mellett számos tényt és érdekességet találsz, a feladatokkal pedig próbára teheted tudásodat. Kalandra fel!

 

tallatok  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Bagoly Ilona Tengeri állatok  591 B 40   ifjszak
 Az óceánok rejtélyes világát búvárszemüvegen át mutatjuk be e csodás illusztrációkat felvonultató kötetben. Olyan utazásra hívunk, mely az Északi-sarkvidékről indul, majd érinti a partszegély, a sekély és nyílt vizek, a korallzátonyok, trópusi és mély tengerek csodás látnivalóit, s az Antarktisz jégbirodalmában ér véget. A kaland során elérhető közelségbe kerülnek a Föld vízi óriásai, a bálnák, a rettegett cápák, a fenék közelében lebegő ráják, a játékos delfinek és a színpompás, egzotikus halak.

 

tallatvilaga  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Ralphsone, Angelice A tenger állatvilága  591 M 56   ifjszak
 A sok színes képpel illusztrált könyv megmutatja a tengerek állatvilágát.

 

ocean vilaga  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Williams, Andy  Az óceán világa  591 W 75 ifjszak 
 Bolygónk természetvilága egyedülálló látványként tárul elénk a panorámaképek színes rajzain.

 

vizimadarak  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  Vízimadarak  591 A 43   ifjszak
 Az enciklopédia kötete a vízimadarak családját mutatja be. Színes ábrák és tárgyszerű magyarázatok nyújtanak szerteágazó ismerteket a madarak testfelépítéséről, életmódjáról, táplálkozási szokásaikról.

 

galapagosz  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  Galápagos-szigetek   591 V 87 ifjszak 
 A kötetből megismerhetjük a Galápagos-szigetek és az Andokban élő állatok táplálkozási szokásait, egymás közti kapcsolatait, élőhelyeit.

 

europai tavak  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
   Az európai tavak és folyók állatai  591 V 87  ifjszak
 Az egyes kötetekben ismertetett tudományos adatok nyelvezete egyszerű és világos. A sorozat minden kötete illusztrációkban gazdag, könnyen érthető, és igen hasznos az iskolai tanulmányokhoz.

 

capak es rajak  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  Cápák és ráják   592 D 92 ifjszak 
 A könyv ezeket az élő csodákat, a cápákat és közeli rokonaikat, a rájákat kívánja a természet barátaival megismertetni.

 

pingvinek  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  Pingvinek   591 C 88  ifjszak
 Ismeretterjesztő fiataloknak a pingvinek élőhelyéről, életmódjáról. Rengeteg megválaszolandó kérdést tesz fel a könyv a pingvinek életével kapcsolatban. Szerencsére mindet meg is válaszolja.

 

 balnak es delfinek  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
       
 Elragadó tengeri emlősök. Erősek, mégis szelídek. Az óriás kék bálna, akárcsak az egészen kis disznóbálna vagy a különleges narvál, minden tengerben otthon vannak. Kicsinyeiket is a vízben hozzák világra. De minden egyes levegővételkor a felszínre úsznak. A cetek egymás különleges énekét a víz alatt több száz kilométerről is meghallják. Az ámbráscet életkorát a fogaiban lévő évgyűrűkalapján lehet megállapítani.

 

balnak es delfinek2  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
   Bálnák és delfinek 599 C 12   ifjszak
 A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyv sorozatának 37. kötetét lapozgatva a cetekkel ismerkedhetnek az óvodások és a kisiskolások. Megtudhatják többek között, milyen állatok a cetek, és miben különböznek a halaktól, hogyan alakult ki a ma élő cetfélék testfelépítése, mit esznek a különböző bálnafajok, hogyan vadásznak a delfinek, hogyan jönnek világra a cetborjak, miért kell megmenteni a bálnákat.

 

oceankutatas  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  Óceánkutatás  550 C 32  ifjszak 
 Az óceánok és tengerek végtelenbe vesző messzesége és kifürkészhetetlen mélysége időtlen idők óta vonzza az embert, de a világóceán módszeres megismerése csak a 15. században kezdődött, amikor a spanyolok és a portugálok tengeri átjárót kerestek India felé. Az ismeretlen világba küldött kockázatos expedíciók mind többet és többet tártak fel a nyílt vizek titkaiból. E kötetből megismerhetjük a világóceán legmélyebb pontjait, az óceánfenék domborzati viszonyait, a mélységben élő állatokat és növényeket, a tengeráramlás okait is. Képet kapunk a tengerkutatás legújabb eredményeiről és jövőbeli feladatairól is. Az óceánok és tengerek mélyének felderítése olyan kérdésekre is választ ad, amelyek az emberiség egész létét érintik.

 

vandorutak  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
   Vándorutak az állatvilágban  591 D 92 ifjszak 
 A szerző az állatok vándorlásának szerteágazó témáját lebilincselő olvasmánnyá varázsolja a fiatal olvasók számára. Az állatvilág csodálatos, sokszor megfejthetetlen tájékozódási képességéről szól a könyv. Magyarázatot kapunk a sáskajárásra, a lemmingek tömeges "öngyilkosságára", megismerheti az olvasó az emlősállatok hosszú vándorlásainak vagy a békák vonulásának okait. Vonzó kivitelű, olvasmányos könyv.

 

akvariumi  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Mills, Dick Akváriumi halak   639 M 68  ifjszak
 A Határozó kézikönyvek a természet megismerésében és megértésében segítik az Olvasót. A gondosan összeválogatott, színes fényképek, a rövid, lényegre törő leírások segítséget nyújtanak élő és élettelen környezetünk, a növények, az állatok, az ásványok és a kőzetek világának megismeréséhez. Ezek a könnyen használható, szép kivitelű és tartalmas könyvek nem hiányozhatnak egyetlen természetet kedvelő felnőtt vagy gyermek könyvtárából sem.

 

vizek vilaga  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
   A vizek világa  550 R 51  ifjszak
 A természetkalauz sorozat egy-egy élőhely élőlényeinek életét mutatja be. Megmutatja, hogy az egyes fajoknak milyen szerepe van a teljes rendszerben.

 

cseppben  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Richter Ilona  Egy cseppben a tenger  591 R 72  ifjszak
 A grafikusnő maga figyelte meg, rajzolta le és mondja el egy kis remeteráknak, az ő kis Jónásának különös világát. Richter Ilona a Földközi-tenger apró élővilágának európai hírű ismerője és rajzolója. Tudományos pontosságú, finom rajzai Itáliában, Svájcban és Nyugat-Németországban jelentek meg sokévi nápolyi tengerbiológiai tanulmányai után.  Jónás háza tája szinte egy cseppnyi tengervízben elfér. De a térlátású mikroszkóp alatt kiderül, hogy a cseppnyi vízben is mennyi furcsa kis jószág él egymástól függő szoros életközösségben.

 

tengeri madaak  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
Schönert, Klaus   Tengeri madarak 592 S 36  ifjszak 
 A gazdagon illusztrált könyv segítségével a tengeri madarak és a partvidék más lakóinak életével ismerkedhetünk meg.

 

kagylok  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Gabbi, Giorgio  Kagylók és csigák 592 G 13  fnszak 
 A könyv az óceán titokzatos úrnőit, a kagylókat és csigákat mutatja be számtalan gyönyörű fotóval illusztrálva.

 

barlangok  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Kessler Hubert  Mozsáry Gábor Barlangok útjain, vizein  550 K 43  fnszak 
 Dr. Kessler Hubert nemzetközileg elismert barlangkutatónk. Évtizedes tapasztalatai alapján ismerteti látogatható hazai barlangjainkat, közöttük azokat a gyógy barlangokat is, ahol egyre több beteg talál gyógyulást. Mozsáry Gábor egészen fiatalon ismerkedett meg a föld alatti búvárkodással, friss hangú élménybeszámolója, a fordulatos események sora érzékelteti egy kutatási ágazat hazai megszületését, ami alapos felkészülés, jó felszerelés és főleg megbízható társak nélkül nem válhatott volna valóra.

 

felmelegedes es vizeink  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  Felmelegedés és vizeink  550 F 43  fnszak 
 Az utóbbi évtizedekben észrevehetően megnövekedtek a természeti katasztrófák, mennyiségileg is, és pusztító hatásuk mértékében egyaránt. Tartós szárazság, magas hőmérséklet okoz tetemes terméskieséseket a mezőgazdaságban. Így történt ez Magyarországon 2003-ban. A Kiadó segítséget kíván nyújtani a vizek különböző mozgásának és hatásainak, illetve törvényszerűségeinek megismertetésével.

 

kece  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Kunkovács László Kece, milling, marázsa  639 K 98  helytörténet 
 A hagyományos halászat eszközeit és a közelmúlt halászembereit bemutató kötet.

 

csodaviz  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
Csapó Katalin   Csodavíz 615 C 41  fnszak 
 Fürdőink históriája - Ahol ma is fürödhetünk (Budapest-Bükkfürdő-Sárvár-Zalakaros-Szeged-Gyula-Hévíz-Hajdúszoboszló-és a vízimádó

 

magyar vitorlasai  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Ruják István  Magyar vitek vitorlásai  629 R 96  fnszak
 Melyik a legrégebbi magyar vitorlás hajó? Nemere? Talizmán? Kishamis? Vagy Tramontana? Aki nem tudja, jól teszi, ha elolvassa a Magyar vizek vitorlásai című képeskönyvet, mert a válasz mellett számos más érdekességet megtud a vitorlázásról, a hazai hajókról. Aki pedig tudja, annak is tartogat meglepetéseket az album. Az alaposan átdolgozott könyv ugyanis a gyorsan fejlődő vitorlásélet legújabb sikereit, legkorszerűbb hajóit is bemutatja, amellett hogy történeti jellegű áttekintést ad az elmúlt század hazai vitorlás sportjáról.

 

balnak es delfinek  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  Bálnák és delfinek   592 W 99  fnszak
 A határozó kézikönyvek kötete a tengeri emlősöket sorolja családokba és rendekbe.

 

korallzatonyok  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  Korallzátonyok   591 M 75 fnszak 
 A kötet a korallzátonyok élőlényeinek izgalmas világába nyújt betekintést. Színpompás fotókkal illusztrálva.

 

gyogyfurdokrol  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Frölich Lóránt Gyógyfürdőkről fürdőzőknek  615 F 94   fnszak
 A hazai fürdőkről és az ottani gyógyvizekről szól ez a könyv. Részletesen leírja a gyógyvizek összetételét és gyógyhatását.

 

gyogyfurdok  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Vági József  Gyógyfürdők  615 V 16 fnszak 
 A színes képekkel illusztrált kötet bemutatja a legjelentősebb magyarországi fürdőket. Emellett pontos leírást találunk a vizek összetételéről és a gyógy javallatokról is.

 

korosmaros  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Kalotás Zsolt  A Körös-Maros Nemzeti Park 502 K 90  helytörténet 
 A nemzeti parkot bemutató Kalotás Zsolt, Nívó- és Pro Natura-díjas természetfotósunk lenyűgözően széles spektrumon mozog kamerájával. Madártávlatból és közvetlen közelből is megörökíti a Körös és a Maros árterét, az erdőket és gyepeket, hajdani ősmocsaraink maradványait, az alföldi szikes pusztákat és a térség egykori természeti képét őrző erdőssztyeppeket, löszpuszta maradványokat. Fotóin emellett testközelből is szemlélhetjük a nemzeti park gazdag növény- és állatvilágát. A kötetben több ritka állatfajról készült fénykép is található, olyanokról, amelyeket eddig még nem örökítettek meg fotón.

 

ezeregy termeszeti  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Bright, Michael  1001 természeti csoda  502B 89 fnkézi 
 Ez a könyv egy álomutazás, melynek során elzarándokolhatunk a földkerekség leglátványosabb természeti csodáihoz. Olyan földrajzi helyeket és természeti jelenségeket ismerhetünk meg e válogatás révén, amelyekre örökre emlékezik az, aki egyszer látta már.

 

elovilag atlasza  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Attenborough, David  Az élővilág atlasza  502 E 42  fnkézi
 Az élővilág atlasza átfogó képet nyújt Földünk - sőt a világegyetem - múltjáról, jelenéről és sok, ember okozta problémával terhes jövőjéről, a szemet gyönyörködtető, egymástól merőben eltérő élőhely típusokról és az ott fellelhető életközösségek tagjairól. A kezdetektől végigkíséri az Olvasót bolygónk élővilágának fejlődéstörténetén, ismerteti a bioszféra nagy kiterjedésű ökológiai rendszereit az Egyenlítő menti trópusi övezettől a mérsékelt égövön át a sarkvidéki, zord éghajlatú tundráig és az örök hó birodalmáig. Bepillantást nyújt a mélytengeri sötétség különös világába, tengerpartok, tavak és folyók életébe. A könyv rámutat az élőlények csodálatos alkalmazkodóképességére is.

 

mo vilagoroksegei  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Illés Katalin Magyarország világörökségei   502 I 27 fnkézi 
 A fiatal szerző - akinek Magyar történelmi városok című könyvét 2002-ben Fritz József-díjjal tüntették ki - gazdagon illusztrált albumában sorra veszi a Világörökség Bizottság által megóvásra méltónak tartott magyarországi helyszíneket és azokat is, melyek reményeink szerint a jövőben nyerik el a UNESCO védelmét.

 

ertekorzo  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
   Értékőrző Magyarország 502 E 91   fnkézi
 A színes fotókkal gazdagon illusztrált kötet a Világörökség részévé nyilvánított magyarországi műemlékeket, műemléki együtteseket, valamint hazánk nemzeti parkjait mutatja be.

 

mo szaz  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  Magyarország száz csodája   502 M 16  fnkézi
 Hazánk rejtőzködő értékeinek feltárását ígéri ez a képeskönyv. Hogy hol rejtőznek kíváncsi szemeink elől ezek a csodák? Itt, közel a hétköznapi élettereinkhez, talán már sokszor el is mentünk mellettük. A varázslatos helyek, melyeket szerzőink felkerestek egyrészt természeti képződmények, mint a lávafolyások, bazalttömbök, szikes puszták, kőtengerek, ősforrások, barlangok és szakadékok, valamint a hazai fauna és flóra ritkaságainak megőrzésére létrehozott nemzeti parkok, arborétumok.

 

mo szaz 2  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  Magyarország száz csodája   502 M 16  fnkézi
 Előző kötetünkhöz hasonlóan ezúttal is száz különleges helyre kalauzoljuk el az olvasót. Témáink között szerepelnek természeti ritkaságok, ősi, mégis ismeretlen kulturális emlékek, és nemegyszer olyan helyek, épületek is, melyekről talán naponta hallunk, gyakran elmegyünk mellettük, és mégis tartogatnak számunkra új, meglepő dolgokat.

 

mo vadvizek  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  Magyarországi vadvizek világa  502 M 17  fnkézi 
 A magyarországi vadvizek világa kézikönyv, útikönyv s egyszersmind ismeretterjesztő szakkönyv. Hazánk legnevesebb szakértői fogtak össze, hogy egy nagyszabású vállalkozás keretében bemutassák azt a harminckét kiemelkedően értékes vizes élőhelyet, mely felkerült a ramsari egyezmény listájára is. Kötetünk arra vállalkozik, hogy első ízben adjon átfogó képet e nemzetközileg is számon tartott magyarországi élőhelyekről természetvédőknek és természetkedvelőknek, szakembereknek és laikusoknak - egy szóval mindazoknak, akiket foglalkoztat a magyar föld e páratlan gazdagságot és sokféleséget rejtő élővilága.

 

nemzetiparkjaink  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
   Nemzeti parkjaink 502 N 62   fnkézi
 A nemzeti parkok létesítésének célja a különleges állatok, növények, földtani, tájképi értékek védelme, a biológiai sokszínűség megőrzése, a természeti rendszerek zavartalanműködésének biztosítása. A kiadvány hazánk nemzeti parkjait mutatja be.

 

vilagorokseg  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
  A világörökség   502 V 87  fnkézi
 A világörökség - az emberiség legféltettebb kulturális és természeti értékeit mutatja be a könyv.

 

viharzona  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
 Junger, Sebastian  Viharzóna  910 V 79 fnszak 
 Az évszázad vihara 1991 októberében - minden előjel nélkül - több mint harminc méter magasra korbácsolta a tenger hullámait. Az elemek dühét feszes, fegyelmezett hangon leíró szerző egészen a vihar magjáig sodorja az olvasót. Eleven részletességgel ábrázolja a páratlan égiháborúban megnyilvánuló bátorságot. a rettegéssel vegyes áhítatot. Színes képet fest a kardhal-halászok világáról, veszélyes, ám nagy pénzzel kecsegtető mesterségéről.

 

buvarok  Szerző Cím Jelzet Lelőhely
Mountaini, Alan Búvárok kézikönyve 797 M 92 fnszak
A lényegre törő és korszerű ismereteket tartalmazó könyvet a gazdag tapasztalatokkal rendelkező könnyűbúvár és környezetvédő szakember, Alan Mountain írta. A gyakorlati adatok tömege, a számos táblázat, valamint a gazdag illusztráció az ismeretek olyan tárházává avatja a kötetet, hogy az egyetlen könnyűbúvár polcáról sem hiányozhat.