2022 - Kner Emlékév

kner emlek sm A képviselő-testület jóváhagyta azt az előterjesztést, amely a 2022-es évet Kner emlékévvé nyilvánítja. Az éves kulturális programnaptár összeállításakor merült fel, hogy a Kner nyomda alapításának 140 éves évfordulója alkalmából, színes programsorozattal emlékezzünk meg a nyomdaalapító, a polgárosodó Gyoma egyik legjelentősebb alakítójáról Kner Izidorról és a magyar könyvészetet megújító tipográfus, nyomdász, könyvművész, Kner Imréről. Az emlékév célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a Knerek Gyomára, annak társadalmi, gazdasági és kulturális életére, a magyar nyomdaiparra, a könyvészetre gyakorolt kimagasló hatására. Fontosnak tartjuk, hogy ezek mellett a Kner család többi tagjának élete, sorsa, munkássága is kerüljön a figyelem középpontjába. Ezt segítik elő azok az előadások, amelyek Kner Kávéház címmel kerülnek megrendezésre. Témái lesznek: a Knerek gazdasági tevekénységének hatása Gyoma és vonzáskörzetére, a Knerek és az avantgárd művészet kapcsolata, a legfrissebb Kner Albert kutatások, a Kner nyomdamúzeum története. Áprilisban tudományos konferenciát szervez a Szent Antal Népház a gyomai zsidó kultúra hagyományairól, valamint a Knerek kultúra egyesítő tevékenységéről.

A Kner emlékévhez pályázatok, kiállítások is kapcsolódnak, valamint on-line játékok. A Hősök napi Kner séta során a városban található, a Knerekhez köthető emlékhelyeket lehet vezetett sétával végigjárni. Tervezzük, hogy fát ültetünk a Hősök úton. A Kner Sport Club megalakításának 110. évfordulója alkalmából sportrendezvények is lesznek. A programok mellett, megkezdődött a Kner emléktér felújítási tervének előkészítése is. Az elsősorban pályázati forrásból megvalósítandó térmegújítás érinti a Tudás Kútja felújítását is, ennek érdekében már megtörtént a kapcsolatfelvétel a tervező Kungl Györggyel. Az emlékév programjait, eseményeit folyamatosan mutatjuk majd be. Az emlékév együttműködő partnere a Kner Nyomda is.
A Kner emlékév programterv része, hogy megemlékezünk a két település Gyoma és Endrőd egyesülésének 40. évfordulója alkalmából is. Itt ugyancsak többféle programmal készülünk az évfolyamán: előadások, kiállítások, kerekasztal beszélgetés, és várostörténeti vetélkedő is lesz.

Az év végén, a Kner emlékév zárása, egyben a 2023-as Kállai emlékév megnyitását jelenti.

A programokról, eseményekről, hírekről a Kner emlékév közösségi oldalon tájékozódhat. kedvelje Ön is, hogy értesüljön a legfrissebb információkról.