A kokárda (szalagcsillag) kör alakú, fodros szélű, nemzetiszínű jelvény. A magyar kokárdát március 15-én, 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetét jelentő pesti forradalom évfordulóján szokás viselni. A magyar hagyomány szerint a pesti radikális ifjúság vezérei Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmeiktől, Szendrey Júliától illetve Laborfalvi Rózától kaptak kokárdát a forradalom estéjén.,A kokárdát a kabát hajtókájára vagy mellrészére tűzve , a szív felőli oldalon kell viselni.
A kokárda mindig belülről kifelé olvasandó.
A kokárda úgy készül, hogy egy nemzeti színű szalagot meghajlítunk. Hogyha azt akarjuk, hogy kétoldalt piros-fehér-zöld jöjjön ki belőle, bizony itt a zöld kerül kívülre és a piros belülre.
1. A hajlított magyar kokárda |
2. A helyesen varrott magyar kokárda |
|
Tudtad, hogy léteznek olyan ételek, amik nevüket onnan kapták, hogy híres emberek kedvencei voltak? Bár az is elképzelhető, hogy ennek nincs sok köze a valósághoz, csupán furfangos vendéglősök találták ki, hogy ételeikre kíváncsi legyen a közönség. A szájhagyomány minden esetre megőrizte őket. Ilyen pl. a Jókai bableves és a Kossuth kifli. Jókai Mór és Kossuth Lajos neve pontosan kapcsolódik március hónap történelmi eseményeihez is.
Jókai Mór: író a" Márciusi ifjak „néven híressé vált fiatal értelmiségiek csoportjának tagja, a márciusi események egyik aktív irányítója.
Kossuth Lajos: a magyar szabadságharc (1848 – 49) szellemi vezére.
A róluk elnevezett ételeket szülői segítséggel el is készítheted, akár pont március 15-én.
Kossuth kifli Hozzávalók: 38 dkg cukor |
Elkészítés:
A vajat a cukorral és a tojás sárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét.
Lazán belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
Majd óvatosan a tésztába forgatjuk.
Egy közepes méretű tepsibe tesszük, cukrozott darált dióval megszórjuk.
(Durvára vágott mandulával is meghinthetjük)
Lassú tűznél sütjük.
Ha kihűlt, fánk szaggatóval kiszaggatjuk.
Jókai bableves
Hozzáválók: 200g tarkabab, 600g füstölt sertéscsülök, 150g petrezselyem gyökér, 150g sárgarépa, 100g paprikás füstölt kolbász, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 szem bors, só, 1 ek olaj, 2 ek liszt, 1 közepes fej hagyma, ½ kk pirospaprika, 2 dl tejföl, borecet vagy citromlé, ½ hegyes paprika
|
Elkészítés:
Előző este beáztatjuk langyos vízben az átválogatott babot, és a csülköt.
Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és csaknem puhára főzzük.
A répákat megtisztítjuk majd daraboljuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyra karikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel, a fokhagymával, és borssal együtt a csülökhöz adjuk. Puhára főzzük.
A csipetkéhez a lisztet csipet sóval és tojással kemény tésztává gyúrunk.
Babszem nagyságúra csipkedjük, és hagyjuk kicsit szikkadni lisztezett felületen.
A rántáshoz megpirítjuk a zsiradékon a lisztet, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát.
Ha megpirult, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát.
A rántást felöntjük 3 dl vízzel, és simára keverjük.
A csülköt kicsontozzuk, felkockázzuk, majd visszatesszük a levesbe.
Hozzáadjuk a rántást, belekeverjük a tejfölt is, és felforraljuk.
Beleszórjuk a csipetkét, majd 10-12 percig főzzük tovább.
Tipp: Hegyes zöldpaprika karikákkal, petrezselyemmel, és tejföllel díszíthetjük.