A hónap ajánlata
A dinnye
Zöldség, vagy gyümölcs?
A görögdinnye a tökfélék (tök, sütőtök, uborka) családjába tartozik, zöldségféle. Azt gondolhatjuk, hogy neve utal származási helyére: görögdinnye - Görögország.
Nevének eredetéről azt gondolják, hogy a gölödin, azaz gombóc tájszóból gyúrta a köznyelv végérvényesen görögdinnyévé.
A dinnye Afrikából a Kalahári sivatagból származik. / A Kalahári sivatag inkább félsivatag, mivel átlagos csapadékmennyisége sokkal magasabb, mint az igazi sivatagoké./
Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába, élelemként a túlvilágra.
A 10. században már termesztették Kínában.
A 13. században mór hódítók hozták be Európába.
/mór=észak-afrikai eredetű középkori népcsoport/
Felülete sima vagy enyhén barázdált, rajzolata lehet csíkos vagy márványos.
A gyümölcshús fehér, sárga, citromsárga, sötétebb sárga, világos rózsaszínű, rózsaszínű, piros vagy vérvörös. (A fehérek és a sárgák többnyire takarmánydinnyék.)
A termés alakja igen változatos: a gömbtől a tojásdadon át a megnyúlt hengeresig. 1–2 cm vastag héja lehet fehéres, világoszöld, középzöld, kékeszöld vagy feketés zöld.
Egy-egy dinnye tömege 2–15 kg.
A valaha nőtt legnagyobb görögdinnye 2005-ben termett, Arkansasban, /USA/, közel 122kgvolt.
A dinnyemag
Egy-egy dinnyében 300–600 magot találhatunk. Dinnye nem fog nőni a hasadban, ha a dinnyemagot lenyeled. Sőt!
Ezek a szemecskék ugyanis valóságos házipatikát rejtenek. A magokat érdemes összegyűjteni, megpirítani úgy, mint a tökmagot vagy a szotyit. Íze kellemes, fűszeres, nemcsak finom, rendkívül egészséges is, hiszen a legtöbbféle, az egészséget támogató anyag a dinnye magjában található.
A gyümölcshúsban sok a cukor. Ásványi anyagtartalma csekély; leginkább kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor van benne.
Főleg íze és cukortartalma miatt termesztik, viszonylag kevés benne a C-vitamin. Víztartalma 90-95 %.
Érdekességek a dinnyéről
- legfinomabb görögdinnye Heves megyéből kerülhet az asztalunkra
- a világon több mint 1200 féle dinnye van
- régen a felfedezők kulacsnak használták a görögdinnyét
- a görögdinnye minden része ehető, beleértve a magját és a héját is.
- a mag nélküli görögdinnye genetikailag nem módosított, keresztezéssel hozzák létre.
- görögdinnye húsa általában piros, de létezik fehér, sárga, narancssárga, sőt még zöld húsú görögdinnye is.
- napjainkban, Kínában több görögdinnyét termesztenek, mint bármelyik másik országban. Kínai szokás görögdinnyét vinni a vendéglátóknak ajándékba
- ha a dinnye héján sárga foltot találsz (ott feküdt a földön), biztos lehetsz benne, hogy elég időt töltött a dinnyeföldön. A folt nélküli dinnyét hamarabb leszedték, így nem tudott zamatosra érni.
Dinnyéből készíthető remekművek
Nagyobb kézügyességet nem igénylő, házilag is elkészíthető vicces figurák